Блог-роман

Дискусията в 'Blogger / Blogspot' стартирана от advensve, Ян 11, 2016.

 1. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  34
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
  О, твърде много, RealMoney...
  Корекция - 270, Художник корица - 250, Редактор - 500 и нагоре, книжното тяло излиза приблизително 7 лв. на брой и всичко това - без ДДС. Била съм и в печатница (защото тези данни ги имам от едно друго издателство преди време) и ако ги поръчаш на самите печатари, те го правят почти без пари. Колкото повече бройки, по-евтино. НО! - разпространение и такива работи няма. Задръстваш се с хартия, подпираш си вратата. Говорила съм със самиздати - подаряват ги на библиотеки и роднини и пак не стига романа както трябва до аудиторията. Имах аз една колежка, работи за вестник. Каза ми - с един билборд на пл. Славейков за 500 за месец и това е пак голяма реклама. Но само ако имаш ИК зад гърба си, иначе хората са мнителни. Естествено, много ИК казват, че те "не правят такива неща", но всъщност ги правят - издават срещу заплащане, а веднъж издадеш ли по този начин, лепва ти се етикет, че си "с връзки", демек - литературата ти не струва и тям подобни.
   
 2. RealMoney

  RealMoney Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 19, 2010
  Съобщения:
  1,867
  Харесвания:
  697
  Точки:
  113
  Значи има (по-евтин) вариант за самоиздаване, но всичко опира до маркетинг. Ясно.
   
 3. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,860
  Харесвания:
  934
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
  Стягай си сървъра.
  Пуснах те в 10 000-на група. ;)
   
  nandibandi, advensve и CTAH харесват това.
 4. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  34
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
  Боже, сериозно?? :D Адски много ти благодаря! :) :) :)
   
 5. Странникът

  Странникът Well-Known Member

  Рег.:
  Окт 14, 2011
  Съобщения:
  4,546
  Харесвания:
  605
  Точки:
  113
  Тези суми са си твърде нормални даже, друг е въпросът, че който ги няма му изглеждат много големи.
   
 6. razdumka

  razdumka Active Member

  Рег.:
  Ян 15, 2017
  Съобщения:
  368
  Харесвания:
  101
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  @advensve, прочетох някои от нещата ти. Споделям ти свое мнение като читател, не като критик. Много харесвам перото ти. Обичам думите и ми харесва тяхното изнизване в дълги изречения. Не слушай, че изреченията трябва да са къси, в синхрон с очакванията на новото поколение читатели, което е мързеливо и иска да придобива информация, налята от чипове в главите им. Определи аудиторията си и не й изневерявай. С алгоритмите на гугъл сме по-близо до телеграфията, отколкото до литературата. Не давай отговори в изреченията, а провокирай мисленето и въображението. Гледах видеоклипа ти. Не ми хареса, че когато човек вече е разбрал какво искаш да кажеш, ти продължаваш да даваш отговори, с намерение да опишеш всичко, което е невъзможно. Достатъчно е да дадеш посока. Все пак пишеш за хора, които имат въображение и са средно интелигентни. Продължавай. Когато имам време ще прочета всичко, което си написала. Не очаквай да се харесаш на всички. Ако това е целта ти, направи си фъни фейсбук страница с вицове.
   
  nandibandi харесва това.
 7. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,860
  Харесвания:
  934
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
  Досега едно споделяне, една благодарност и един тематичен коментар (около 40 годишна, вероятно сама в момента) (на харесванията внимание не обръщам, но се натрупаха):
  Романа не е мой, но почвам да се къпя в слава! :D
  Любовното ти не знам дали ще прочета, макар с анонса да ме заинтригува, но трябва да ти видя фентъзито.
  И тогава се пази! ;)
   
 8. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  34
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
  Парите са си пари, спор няма. Получих съвет от един анонимен английски писател по този повод. Тя ми каза, че не бива да давам дори долар за творчеството си. Някои ще сметнат съвета за глупав, но аз мисля, че в него има по-скоро достойнство, отколкото гордост. :)

  Първо - благодаря за вниманието (случва ми се рядко, затова не пропускам да го отбележа). Давате ми доста насоки, за което също благодаря. Радвам се, че има неща, които не ви харесват, иначе щях да се усъмня :) Казвам го без шега - вие вероятно сте първият читател на повечето от нещата. Аз почти не получавам "фийдбак" на писаното там и ако има нещо, то то е доста оскъдно като коментар. И не, не се опитвам да се харесам на всички. Това би било същинска загуба на време. Благодаря за мотивацията! Ще очаквам следващото ви мнение :)

  Благодаря още веднъж :) Честно казано - и аз не си падам по любовните лиготии, опитах се да напиша роман по това, което се търси масово в момента. Лично предпочитам суров екшън, кръв и драма. А, да, и мистерия. Първите три са нищо без нея.
   
 9. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,860
  Харесвания:
  934
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
  Късите изречения са запазена марка на журналистиката.
  Но имат място и в белетристиката. Мъдрият автор използва всеки похват, според това какво въздействие иска да постигне върху читателя.
  Най-бързият пример, който ми хрумва, е Тери Пратчет. Може би, защото в момента чета за номите.
   
 10. agatha65

  agatha65 Active Member

  Рег.:
  Окт 17, 2013
  Съобщения:
  364
  Харесвания:
  104
  Точки:
  43
  Професия:
  web developer
  Място:
  Montreal, Canada
  Не е 10 000-на ами е над 60 000-на. И аз съм в нея :)
  Честно казано се загледах в поста защото видях, че е от двойния ми колега Вискяр (хем уеб, хем ВХТИ).

  Не е зле да се добави и още един пост, ако може с някаква картинка - така ще привлече повече внимание.
  По въпроса за картинките: Наскоро една наша колежка, която продава картинки в един от сайтовете за картинки се похвали, че някаква голяма любовна писателка е издала книга с нейна картинка на корицата, купена именно от такъв сайт(там цените са от 1 - 15 долара)
  Така че нищо не пречи за малко пари да се направи някакъв банер или нещо като корица в дигитален формат за да може да се рекларима по-ефикасно книгата.
  Например тук може да се намери и нещо безплатно.
  https://pixabay.com/
   
  advensve и CTAH харесват това.
 11. bbb12

  bbb12 Active Member

  Рег.:
  Март 10, 2013
  Съобщения:
  256
  Харесвания:
  54
  Точки:
  28
  Създателят на KFC (белокосият полковник) е предлагал рецептата си за пиле 1008 пъти на различни ресторанти и на 1009-ия успял. Така че няма да се отказваш. :)
   
  advensve харесва това.
 12. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,860
  Харесвания:
  934
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
  Старите кадри на ВХТИ са като водата - много просто вещество с много сложни умения. ;)
  Относно бройката на групата - изглежда съм искал да кажа сто хиляди:
  УЧАСТНИЦИ: 90 673 членове(845 нови)
  Снощи бях доста отнесен, заради умиращата край мен котка.
  (Откакто бях в милионна турска група, всяка българска с пет цифрено число ми се вижда голяма. За тематични групи.)
  В България вече издаването на именит писател е тегаво, а за начеващ е немислимо. На времето имаше вестници и списания, които публикуваха младите автори.
  Сега всеки търси торент (дори за безплатен софтуер!) или връзка за директно теглене.
   
 13. Lyubomir Atanasov

  Lyubomir Atanasov New Member

  Рег.:
  Юли 9, 2016
  Съобщения:
  8
  Харесвания:
  3
  Точки:
  3
  Здравей!
  Зачетох се в "Богиня на хаоса". Началото е много добро, дори си свалих романа за по-нататъшно четене. Но литературата като литература е твърде дълга тема, тук може да се обсъжда надълго и нашироко.
  Да ти кажа за издателската среда в България в момента.
  През 90-те години тиражите на книгите (преводните!) бяха около 50 хиляди средно. "Емануела", например, излезе, доколкото зная, в 100-хиляден тираж (но там, темата тогава бе още нова, пък и сама по себе си влачи подире си читатели - разбираемо).
  Сега средните тиражи на издателската продукция са около 1000 екземпляра на тираж (дори понякога и това се смята за много). Световни автори на бестселъри с усилие се продават на 800 екземпляра, и тогава издателят си хвърля шапката.
  Да бъде издаден български автор от българско издателство ще бъде сензация (да не говорим пък за неизвестен), ако не си плати издаването. В случай, че си плати - почти всяко издателство ще го издаде. Но без да поеме ангажимент за пласирането. Тоест: авторът взема готовата книга, раздава 20-30 екземпляра с автографи на роднини и приятели - после си я държи под леглото или в гаража, като главната му грижа е да не мухляса.
  Изходът е следният: издаваш книгата в малък тираж - да кажем 50 или 100 екземпляра (един екземпляр в този случай ще ти излезе 6-7 лв за отпечатването). Много-много важна е корицата - препоръчвам да се потърси професионалист, струва около 200 лв.
  Правиш сайт на книгата (безплатен, от типа на гугъл-сайтове или нещо подобно - няма смисъл да се охарчваш). Правиш си фейсбук-профил (ако нямаш, де). Правиш фейсбук-страница на книгата. И процедурата е следната - публикуваш постепенно откъси (не непременно по глави, но може и така) в сайта, илюстрираш ги добре с подходящи картинки от нета - и пускаш това във фейсбук-страницата, а оттам вече публикуваш линкове към нея, където има възможност. Молиш приятели или читатели да напишат някакви отзиви за книгата - публикуваш в сайта, даваш линкове във ФБ-страницата, оттам навсякъде, където има възможност (може и линкове директно към сайта, разбира се). Въобще, интернет дава огромни възможности на съвременния автор, стига той да прояви необходимия инат (голям ИНАТ) и да не се отказва.
  "Хеликон" ще ти я продават с готовност в електронен вариант - но оттам не чакай продажби, максимум десетина за година, а и това е много.
  И, най-важното, да не забравим: понеже книжарниците, дори да вземат, едва ли ще продадат повече от 10-ина бройки - разчитай главно на продажбите, които успееш да осъществиш сама по пощата или куриерските бюра. За целта в сайта след всеки откъс давай и-мейла си за поръчки и т. н.
  Има още какво да се каже по въпроса, и за литературните качества също, но да не дотягам повече.
  И най-важното: никога не се отказвай! Това е най-лошото, което може да ти хрумне - защото всичко, направено досега, ще отиде на вятъра.
  Поздрави и успех!
  Ако имаш някакви въпроси: давай на "лични".
   
 14. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  34
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
  Първо - благодаря за отделеното време и насоките. Това за тиражите е съвсем ново като информация за мен, но останалите неща вече са ми известни. Пробвала съм при почти всички издателства, занимаващи се с бг автори (т. е. онези, които приемат ръкописи, защото има и такива, които държат на чуждоезичните), при някои вече съм пробвалапо 4-5 пъти и, честно да си призная, започвам да изпитвам хронична умора и понякога - раздразнение. Ако ми се върнат силите, ще започна да въртя телефони и да ги изтезавам, но това са си само моите фантазии :)
  Ам, по отношение на сайт, линкове и т. н., тази стратегия я пробвам от дълги години и няма кой знае какъв успех, защото дори да има посещения дадена страница, тя не гарантира по никакъв начин, че юзърът е прочел нещо. Ако човек разчита само на интернет като връзка с издатели и читатели, няма да постигне много. Трябва личен контакт, трябва присъствие, впечатление, а когато вече си известен, улегнал човек, трудно ще намериш как да отделиш време на един напълно непознат. Всичко днес се свежда до времето и неговата липса. Дори четенето го изисква (писането - повече).
  Стратегията ми от тук насетне е проста - да се усамотя някъде с чаша кафе и класически роман. После ще видим :)
   
 15. iliqnktz

  iliqnktz Active Member

  Рег.:
  Юли 7, 2010
  Съобщения:
  300
  Харесвания:
  89
  Точки:
  28
  На блогспот ли качваш нещата си? Къде мога да ги погледна?
  Код:
  Този блог е достъпен само за поканени читатели
  http://sandrasfaces.blogspot.com/
  Изглежда не сте поканени да прочетете този блог. Ако мислите, че има грешка, се свържете с автора на блога и поискайте покана.
  Мога да сложа и линк на нещата ти в моят блог, ако имаш банер още по-добре. Не е кой знае какво, но пак е нещо.
   
 16. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  34
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
  Много мило, благодаря за предложението, но до сега не ми се е налагало да правя банер. Видях, че става лесно. Може да изрежа заглавката с програма и само да сложа линка, и мисля, че това стига.
  Новият блог е на този адрес: https://advensve.wordpress.com/
   
 17. iliqnktz

  iliqnktz Active Member

  Рег.:
  Юли 7, 2010
  Съобщения:
  300
  Харесвания:
  89
  Точки:
  28
  Да изрежи заглавката и напиши текст за пояснение, за да го сложа най-отгоре на видимо място. С един линк не мисля, че ще има много ефект. Сега ще споделя линка в няколко групи, общо с около 15 000 души.

  Едит: Сложих и линк в блога ми, но предложението за банер си остава. Ако имаш желание, драсни едно ЛС.
   
  Последно редактирано: Март 1, 2017
 18. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  34
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
 19. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  34
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
  Според мен всеки пост (като всяка приказка) трябва да завърши щастливо :) С тази снимка завършвам темата

  Direct - Ekont.jpg
  [​IMG]
   
  iliqnktz, fifi и Вискяр Градинаров харесват това.

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice