Блог-роман

Дискусията в 'Blogger / Blogspot' стартирана от advensve, Ян 11, 2016.

 1. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  32
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
  От: Блог-роман

  По принцип не обичам да си припомням, но... ми искаха пари, които никога не съм имала. Знам, че за издателствата това е бизнес и честа практика, но аз не искам да ставам една от многото, които си плащат за да бъдат рекламирани и четени и да ми казват, че се превъзнасят по книгите ми с "телешки възторг".
  Второ - има интерес от някои издателства, но не към мен или към книгата, а към хората, които са я чели. Издателствата ги познават, те са известни, ако мога така да се изразя, имат си репутация и т.н. Те искаха да издам в техните издателства и ме препоръчваха, но по някаква причина след известно време издателят губеше номера ми и не ми отговаряше.
  Трето - 90% от издателствата, в които пращам ръкописите си, дори не ми пращат писмо (електронно поне) с отказ. И аз просто увисвам и не знам дали да кандидатствам другаде, преди да минат трите месеца. И така, годините си текат...

  Общо взето - книгите ми не са боклук, просто никой не се интересува от никому неизвестен писател. Виж, ако се разболея от малария, докато израждам осемзнаци насред пустиня, това си е друга работа.
   
 2. CTAH

  CTAH Well-Known Member

  Рег.:
  Май 22, 2012
  Съобщения:
  2,566
  Харесвания:
  431
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Бургас
  От: Блог-роман

  Вдигни шум ! тук има много добри дизайнери помоли някой да направи илюстрации към книгата.
  ползвай соц мрежите събери фенове, инстаграм, пинтарест, ютуб

  Помните какво направи ЕМил Конрад.
  Запиши видео докато четеш някой пасажи от книгата.

  Колегите тук с блогове и новинарски сайтове биха могли да помогнат с някой линк между няколко реда.
   
 3. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  32
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
  От: Блог-роман

  Интересно е, че спомена ютюб. Подготвям един клип в момента, може би до два месеца ще свърша със записа и монтирането. Сценарият ще е преведен на английски, а първата глава - на английски и руски. Сега си търся редактори и за двата езика, тъй като не съм много добър преводач.
   
 4. Sky

  Sky Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 29, 2012
  Съобщения:
  8,825
  Харесвания:
  649
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Стара Загора
  От: Блог-роман

  Ако си струва материала никой няма да те върне...
   
 5. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  32
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
  От: Блог-роман

  Въпросът не е дали си струва или не, а дали някой изобщо ще му обърне внимание. Издателите сами казват, че всеки месец получават огромни купчини с книги (които не четат), а просто седят по бюрата. Дори книгата да стигне в ръцете на редактор, то той би избрал нещо изгодно за ИК, какъвто е краткия роман или разказите (ако говорим само за проза). Рискът е по-малък, а шансът за възвращаемост - по-голям. Но дори тогава ще е цяло чудо, ако има печалба. Така е и в Холивуд - едно студио на година прави около 15 филма, от които едва 2-3 стават касови хитове и покриват загубите на останалите. Колкото до романа ми, той е неизгоден. Първо - дебел е, второ - аз съм непознат автор, трето - това е мой дебют, четвърто - не мога да осигуря стабилна реклама и печалба (т.е. нямам гаранции), пето - дебелата книга изисква повече пари за редактор и коректор (дай Боже!) и т.н. Те самите могат да си изброят още много причини да ме отхвърлят, както беше с "графикът ни за тази година е пълен, но ще поддържаме връзка, нали".
   
 6. Tsveta

  Tsveta Member

  Рег.:
  Юни 17, 2015
  Съобщения:
  70
  Харесвания:
  15
  Точки:
  8
  Пол:
  Жена
  От: Блог-роман

  Много интересна идея! Хареса ми! Но и Fifi е права, че всичко трябва да е добре подредено, за да се ориентират по-лесно читателите.
  Не се отказвай! Успех!
   
 7. momcheto

  momcheto Well-Known Member

  Рег.:
  Апр 28, 2009
  Съобщения:
  1,168
  Харесвания:
  54
  Точки:
  48
  Място:
  Sofia
  От: Блог-роман

  Имам много приятели, които си падат по фентъзи и т.н. Но как да достигнеш до тях. То е някак взаимно всичко. Когато си нов - не си интересен, не си популярен. Правилният таргет не знае за теб, издателствата не получават приходи, които да ги задоволи...

  А Емил Конрад имаше успех на първо място, защото е популярно лице. Видео влоговете му го направиха това, което е. И на база на тази популярност децата си купиха книгата му. Без реклама няма как да се достигне успех. За съжаление.

  Но нищо не пречи ФБ кампания и прочее. Втората книга може да е платена, когато имаш някакви изградени постоянни читатели.
   
 8. freelancer

  freelancer Active Member

  Рег.:
  Авг 7, 2009
  Съобщения:
  834
  Харесвания:
  64
  Точки:
  28
  От: Блог-роман

  Тихомир Димитров е измислил (не знам дали е негова идеята всъщност) интересен начин да печели от книгите си, като ги качва в пълен обем и разчита на доволните читатели да си платят последващо. Не знам доколко е успешен бизнес моделът, на неговия сайт е споделил причините, поради които го е избрал.
  Към advensve - наистина landing page-a не е особено привлекателен да се прочете книгата - статистиката, финалът, огромната снимка, която заема цялото "above the fold" - според мен трябва да се промени доста.
   
 9. CTAH

  CTAH Well-Known Member

  Рег.:
  Май 22, 2012
  Съобщения:
  2,566
  Харесвания:
  431
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Бургас
  От: Блог-роман

  То може да се сложи бутон за дарение на болга, много хора го правят
   
 10. yanson

  yanson Member

  Рег.:
  Февру 22, 2015
  Съобщения:
  113
  Харесвания:
  12
  Точки:
  18
  От: Блог-роман

  Тъкмо и аз се бях засилил да давам блога на Тишката за пример. Със сигурност не е негова идеята, но аз за по-добър модел за промотиране на сравнително неизвестен автор не мога да се сетя. Правиш интересен блог, събираш аудитория и публикуваш книгите си свободно. Който се кефи - цака по свое усмотрение.

  Имаше и един друг блог, в който авторът беше пуснал първата си книга безплатно в сайта си. Впоследствие хората събраха пари за отпечатване в малък тираж и повечето си взеха по 1-2 бройки от книгата, въпреки че я бяха чели вече онлайн. Поредното доказателство за несъстоятелността на тезата, че който чете безплатно онлайн, после нямало да си купи книжното издание. Ако му е харесала книжката, не само си я купува на хартия от сантименталност и желание "да си я имам", но взима и няколко бройки отгоре за подаръци. Ако има някаква криза на книжния пазар, тя е изцяло по вина на самозабравилите се издатели и техните непосилни условия. Не познавам автор, който да е тръгнал да издава на хартия и да не е имал оплаквания как българските издателства му извиват ръцете. Най-идиотското е изричното изискване да свалиш всякакви свободни версии, все едно това ощетява книжното издание и ако все пак го ощетява, все едно в общия случай не е изцяло за сметка на автора, върху когото пада основният разход.

  Затова бих посъветвал колежката да не мисли за книжни издания на този етап, ами да наблегне на блога и да вкара книгата в представителен и удобен за четене формат - киндери, миндери. След това може да я предложи за публикуване на chitanka.info и други свободни виртуални библиотеки. Не знам какъв ефект би имало това, при положение че си напълно неизвестен автор, но със сигурност не губиш нищо. Нека първо се събере аудитория, авторът да стане разпознаваем в някакво, макар и малко, общество, пък като му дойде времето - и на хартия.

  Успехи! :)
   
 11. Noke

  Noke Well-Known Member

  Рег.:
  Септ 15, 2008
  Съобщения:
  3,551
  Харесвания:
  489
  Точки:
  83
  От: Блог-роман

  Зачетох началото. Фийдбек:

  Владееш езика на високо ниво. И нямам предвид само граматически.
  Но не ми стана много интересно. Нито светът, нито персонажите. А и нищо интригуващо не се случи в продължение на 10-те минути, които отделих.

  Вероятно е добре да се разшири опiсанието на света (universe-a) и героите. Външен вид, бекграунд евентуално. Както и да има някакъв екшън или ситуация, която да грабне читателя още отначало. Тривиални действия са поднесени с твърде украсен изказ, което на мен леко ми пречеше на гладкото четене и следене. Трудно ми беше да следя кой аджеба какво е направил/казал - фокусът много рязко и много често подскачаше м/у персонажите.

  Речта е с много готини финтифлюшки. Има хумор, имаше чар на моменти.

  Никой не е успял да избие рибата от първия път.

  Може спокойно да се самоиздадеш в Apple-ския Book Store, както и в Гугълския и Амазонския му аналози. В електронен формат.
  Що не и под някой екзотично звучащ псевдоним.
  Най-малкото предложи книгата в .epub формат, за да могат да си я четат на таблетите.
   
 12. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  32
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
  От: Блог-роман

  От коментарите разбирам (a yanson напълно ме убеди), че тази книга не става все още за издаване, дори в електронен вариант. Може би причината е, че от твърде много години се въртя около тази история, която започва и свършва по един и същи начин. А и тази версия не съм редактирала нито веднъж...

  Noke, ако имаш още 2 минути на разположение, прочети това http://thelegacy2014.blogspot.bg/2014/12/blog-post_27.html и ми кажи дали би продължил нататък.

  ПП Аз псевдоним си имам, но става само да ме взимат на подбив с него.
   
 13. Noke

  Noke Well-Known Member

  Рег.:
  Септ 15, 2008
  Съобщения:
  3,551
  Харесвания:
  489
  Точки:
  83
  От: Блог-роман

  Предишното повече ми хареса, особено като прецъках по-нататък.

  Това второто има завръзка още в началото, но на мен поне ми липсва всичко останало. Сетингът не ми е интересен. Образът на професора и Андрей не са ми убедителни.
  Смъртта е добре описана, ама пак с липси. Елементи като тоя с кръвта по обувката - ей такива жегващи детайли.
  Не че го искам твърде обстоятелствено, ама персонажите и атмосферата вероятно заслужават повече време. Или екшънът да е по-брутален и убедителен и действията да говорят сами за себе си.
  Едно то двете, предполагам.

  Твърде стерилно ми е някак. Не ми се навързаха нещата в главата.

  От друга страна онова първото имаше доста забавни и чаровни моменти. Много приятно поднесени.
   
 14. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  32
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
 15. toniintro

  toniintro Active Member

  Рег.:
  Юли 15, 2010
  Съобщения:
  555
  Харесвания:
  48
  Точки:
  28
  От: Блог-роман

  Изчетох първите 3 страници и то докато съм на работа. Грабна ме тежката обстановка, която създава разказа, ч в същото време от средата на натам се описва лукса, в който живеят някои хора. Описан е реален проблем - почти винаги хората, които потъват в учебниците, после губят връзка с реалния живот. Реализацията е трудна и т.н. Определено ми хареса. Продължи го.
   
 16. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  32
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
  От: Блог-роман

  Здравейте!
  Въобще не очаквах, но ето, че се появи малко помощ и заедно решихме да поправим книгата. Включих специално някои от съветите в тази тема, за да направим първа глава във всички възможни формати и най-важният - Epub. Единственият проблем е, че на някои не им се отваря, надявам се това да не се случва повече :)
  Ето и първа глава за всеки, който иска да види и усети промяната. Приятно четене :)
   
 17. slavib

  slavib Active Member

  Рег.:
  Ян 17, 2015
  Съобщения:
  660
  Харесвания:
  74
  Точки:
  28
  Професия:
  Търговия със софтуер
  От: Блог-роман

  Аз влезнах но не ме пусна каза че не съм поканен.
   
 18. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  32
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
  От: Блог-роман

  Ако е в blogger, да там блогът е свален. Сайтът трябва да е на wordpress. -> https://advensve.wordpress.com/
   
 19. slavib

  slavib Active Member

  Рег.:
  Ян 17, 2015
  Съобщения:
  660
  Харесвания:
  74
  Точки:
  28
  Професия:
  Търговия със софтуер
  От: Блог-роман

  Чудя се дали да не започнеш с едно изречение - "Преди време в една далечна галактика " - или там каквото беше.
   
 20. advensve

  advensve Member

  Рег.:
  Ян 11, 2016
  Съобщения:
  32
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
  От: Блог-роман

  И после феновете на Междузвездни войни ще се изреждат да ме разпъват на кръст, начело със Спилбърг... T_T
   
  Lyubomir Atanasov харесва това.

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice