България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

blackout8

Well-Known Member
Въпреки странния карамбол във властта, при който искаха оставката на финансовия министър, а пък си я подаде вътрешният, без съмнение топ-новината на 2015 г. ще си остане изтегленият колосален 16-милиарден заем. Проблемът, господа, не е, че заемът е неизгоден, а че от тук нататък ще преживяваме/докато ни ги дават/ единствено с вземане на нови многомилиардни заеми, все едно – изгодни или неизгодни. В този си вид България е обречена държава.

Самоизяждаща се държава, която ще гълта всеки нов заем, колкото и голям да е той...

По официална статистика българите в трудоспособна възраст са около 3 млн. Обаче сега почваме с изваждането. Според НСИ безработните са около 355 хил. Прибавяме още около 100 хил., които не са се регистрирали в бюрата по труда. Инвалидите гонят 700 хил. Стават 1,155 млн. Плюс държавните чиновници, полицията (тук сме на 8-о място в света по брой на полицаи на глава от населението!) и армията бройката стига 1,370 млн. Добавяме 127 хил. учители плюс няколко десетки хиляди учени, асистенти, преподаватели. Всичко това изваждаме от 3-те млн. и остават около 1,5 млн., в реалния сектор, които реално би трябвало да произвеждат някакъв брутен вътрешен продукт. За съжаление трябва да продължим с изваждането.

НСИ твърди, че турската етническа общност наброява 588 хил., което абсолютно не може да бъде вярно, тъй като от Освобождението до днес този етнос у нас винаги е бил около 10% от населението. Не случайно на парламентарни избори то е стигало до 660 хил. гласа. По данни на статистиката циганите са 430 хил., но според далеч по меродавния Цветелин Кънчев неговите мургави събратя са 870 хил. Така коректното число общо на двата етноса е 1,6 млн. В трудоспособна възраст от тях са около 1/3, или около 600 хил. Неграмотните от циганската общност са над 100 хил., а безработицата е над 90%. Турците пък основно се занимават с отглеждане на тютюн, но този бизнес е на изчезване, а докато почнат да садят на негово място билки, както ги съветват евроекспертите, ще изтече доста вода. В кризата строителството катастрофира и им отне и другото важно препитание. Изваждаме от 1,5 млн. още около 300 хил. практически безработни от етносите и остават в най-добрия случай 1,2 млн., които реално произвеждат БВП. В това число ескимосите и марсианците, чието наличие НСИ прилежно е отчела, плюс 500-те хил. официални алкохолици.

Като теглим чертата, 1 произвежда – 6 ядат. Това е формулата на БГ-икономиката.

Ето го и обяснението защо години наред сме най-бедната страна в ЕС и най-безперспективната.


Лично аз не мога да направя нищо, освен да задавам въпроси.

Нормален ли е, да кажем, следният факт: мощната икономика на Белгия с население от 10 млн. души да издържа 80 хил. служители в държавната администрация, а хилавата българска икономика, при малко над 7 млн. население, да хрантути близо 130 хил. души в администрацията?! Близко е до ума, че половината ни чиновници трябва да бъдат съкратени. Но никой не смее. Свидетели сме на абсолютен парадокс: колкото повече намалява населението на страната, толкова повече се увеличава държавната администрация!? През 2001 г. тя е била 88 хил. души, 2009-а – 118 хил, а сега клони към 130 хил. Защо са ни необходими цели 28 области със съответната безбройна, безполезна и корумпирана администрация? Нима 6 области при малка държава като нашата не са достатъчни? Защо при намаляващо население са ни толкова много общини със съответните чиновници, които отегчено си клатят краката за едната заплатка, но пък ентусиазирано и задружно пречат на гражданите и бизнеса?

Защо трябва да сме държавата с най-много депутати и полицаи на глава от населението в Европа? Какъв е ефектът – нулев. Отиващият си министър Вучков има смелостта да съобщи, че само 1,5% от милиардният бюджет на МВР отива за оперативно-издирвателна дейност, всичко останало за заплати, бензин, порциони, дрехи и пр.

Редно ли е родните депутати да получават най-голямата партийна субсидия в ЕС? Защо им е? За да харчат техните партийни вождове за луксозни воаяжи в скъпи парижки хотели по 14-15 хил. евро за седмица? И да им чистят хотелските стаи за по 700 евро на ден? В парламентите на свръхбогатата Англия служебни коли няма, в Кипър и Малта имат по 2, в Австрия 3 – на председателя на парламента и на заместниците му. А в нашето Народно събрание са си накупили почти 100!? Освен председателят и 8-те/!!/ му заместници още 3 дузини шефове на парламентарни комисии разполагат с персонални лимузини и двама шофьори на денонощно обслужване! Защо? Нека се возят със собствените си автомобили. Или пък на градския и железопътния транспорт. Да видят на живо резултатите от законодателните си реформи.

Никъде по света няма толкова много служебни коли, колкото у нас

По брой на служебните коли на глава от населението сме абсолютни шампиони. Те са десетки хиляди. Всяко министерство, агенция, комисия, общини, кметства, държавни предприятия и пр. трошат грешни народни пари за шофьори, заплати, консумативи, бензин, поддръжка, застраховки, ремонти и пр., и т.н. и т.н. Пир по време на преход.

Швеция (9.5 млн. души) има 10 държавни автомобила, Германия (80 млн. души) има малко над 900, България (7 млн. души) хиляди служебни возила…

Информацията за точния брой у нас не е публична!

Шведските държавни служители и политици ползват градския или собствен транспорт.

В България всякакви съветници (на раздутите кабинети в правителството), парламентарни секретари, шефове на безбройни дирекции и териториални управления, депутати, агенции използват служебни автомобили с пари на данъкоплатците.

Всеки автомобил си има шофьор със заплата, гараж, нови гуми всяка година, бензин, винетки, гражданска отговорност, каско…

Ще дам само два примера като пряк свидетел

В Държавна агенция «Архиви» по времето на Тройната коалиция има само 2 служебни леки коли. След прословутите рестрикции на Дянков архиварските шефове се сдобиват с 10 служебни лимузини, от които 8 персонални. Аналогично е положението и в Агенцията за българите в чужбина. Тя наброява едва двайсетина човека, но те имат трима големи началници, и тримата също със скъпи персонални автомобила. През 2010 г. външният министър Н. Младенов предлага тази агенция да се закрие и да стане дирекция във външно министерство, както е била дълги години, което би спестило на бюджета стотици хиляди лева. Верен на политиката си, обаче, Дянков отказва. Ако този отказ се остойности, ще излезе, че благодарение на дянковите “рестрикции” българските данъкоплатци плащат над 100 хил. лв. годишно за глезотиите на разни чиновници само в две малки агенции!

Впрочем, шефът на агенцията за българите в чужбина идва по партийна линия от Държавна агенция „Архиви”, където е работил нещо средно между домакин и закупчик. Защо и е необходима на държавата такава агенция с такива пародийни началници?

Умножете двата примера от тези две малки агенции по 100, по 1000, и ще видите какви колосални ресурси изтичат в необятния и нерентабилен публичен и чиновнически сектор, който отдавна е задушил реалния. С култовия 16 милиарден заем ножът очевидно опря да кокала.

Източник - http://newsline.bg/read_more.php?post=11404
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

И?
С какво помогна като го сподели?
С какво на мен ми е полезно?
Какво ще се промени лед като го сподели?
Олекна ли ти?
Какво спечели като го прочете и сподели?
Колко време загуби да четеш тая глупост и да я постнеш тук?
....
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

С реване и оплакване по форумите нищо не става. Като толкова си загрижен направи сдружение/партия ....
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

С реване и оплакване по форумите нищо не става. Като толкова си загрижен направи сдружение/партия ....

Сега пък пред коя партия или сдружение съм?

Статията олицетворя именно това което много пъти съм писал тук нищо повече нищо по-малко - чудовищно раздута ненаядена администрация създаваща чудовищна бюрокация и изяждаща бизнеса. Статията е с по-голяма насоченост към онези "конспиратори" които търсят все някой друг да им е виновен, за това я пуснах.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Скоро четох тук, че фейсбук бил създаден от FBI :lol:

Сега пък пред коя партия или сдружение съм?

Статията олицетворя именно това което много пъти съм писал тук нищо повече нищо по-малко - чудовищно раздута ненаядена администрация създаваща чудовищна бюрокация и изяждаща бизнеса. Статията е с по-голяма насоченост към онези "конспиратори" които търсят все някой друг да им е виновен, за това я пуснах.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

На мен ми беше интересно да го прочета. Винаги са ми били харесвали сравненията между нас и по развитите държави. Как ние имаме повече администрация , повече коли и тн. Проблема е че дори с толкова администрация , живеем с векове назад от другите държави. Всичко става бавно , на повечето места не може да се плати каквото и да е електронно. Едни лелки си работят бавно бавно в институциите и хем имаме огромна администрация , хем не спестяват време на хората , а обратно. Реформи трябват във всяка една сфера, на всяко ниво.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Една дума - комунисти...
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

За съжаление, държавата вместо наш приятел и майка е наш предател, и враг. Според мен цифрите са още по-надолу, тъй като със сигурност етническите малцинства са с по-голям брой.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Трябва да започнем да говорим повече за повишаване на производството на стоки и услуги, а не за повишаване на доходите. Доходите се повишават когато има откъде да дойдат. С помощи, еврофондове и чуждестранни инвестиции не се гради читава икономика.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Една дума - комунисти...
Абсолютно, то затова не сме дръпнали на никъде, защото в основата си нищо не се е променило.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Щото някои хора имат интерес, да създават носталгия по соц-а. Не знам в Германия ако пуснат предавания или има протест със свастики и ликове на Химлер, какво ще се случи. Не може да се толерира пост-комунизъм и символите и паметниците. Не може, след като има закон, който обявява комунизма за престъпен режим, да съществуват комунистически партии. Не може, още да се промиват мозъците на децата, как "едно време" било много добре и имало всичко. Не е нормално, още да има "Ден на славянската писменост" а не "Ден на Българската писменост" както и "История славянобългарска" а не "История СЛАВНОБългарска", трети март да бъде национален празник, а не Съединението или Независимостта на България. (навсякъде националния празник е независимостта на държавата, само тук празнуваме едно уж освобождение.)

Крайно време е престъпленията и фалитите на комунизма, да се изучават в учебниците. Докато не се закърмят децата с истинската история, ще живеят в заблуда и няма да има гражданско общество.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Щото някои хора имат интерес, да създават носталгия по соц-а. Не знам в Германия ако пуснат предавания или има протест със свастики и ликове на Химлер, какво ще се случи. Не може да се толерира пост-комунизъм и символите и паметниците. Не може, след като има закон, който обявява комунизма за престъпен режим, да съществуват комунистически партии. Не може, още да се промиват мозъците на децата, как "едно време" било много добре и имало всичко. Не е нормално, още да има "Ден на славянската писменост" а не "Ден на Българската писменост" както и "История славянобългарска" а не "История СЛАВНОБългарска", трети март да бъде национален празник, а не Съединението или Независимостта на България. (навсякъде националния празник е независимостта на държавата, само тук празнуваме едно уж освобождение.)

Крайно време е престъпленията и фалитите на комунизма, да се изучават в учебниците. Докато не се закърмят децата с истинската история, ще живеят в заблуда и няма да има гражданско общество.
Хубаво е човек да е антикомунист, лошо е да е сляп русофоб. Какво имам предвид - и съединението, и независимостта са национални празници. 3-ти март не е бил национален празник в НРБ, а е бил в царство България. За деня на "славянската" писменост съм съгласен, но няма сериозни доказателства, че е "славнобългарска" историята, защото снимката която си виждал е на препис. И Освобождението не е уж, то си е факт, тогава се възстановява българската държавност или поне е първата стъпка към това.

Крайно време е престъпленията и фалитите на комунизма, да се изучават в учебниците. Докато не се закърмят децата с истинската история, ще живеят в заблуда и няма да има гражданско общество.
Фалитите на комунизма са факт, но за фалита на либералната демокрация никой не говори. Докато това не се осъзнае от хората, просто сме обречени. А гражданското общество е просто една заблуда, тълпата се контролира и действията на т.нар. гражданско общество са или програмирани, или ако са спонтанни - овладявани.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Добре де, ето имаше уж някакво предложение на Калфин, нещо уж конкретно и какво, някой знае ли дали въобще е в дневния ред на народното събрание за обсъждане, има ли го въобще като проект?
Говорим за нещо конкретно, ето конкретно и то не се случи май?
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

На трети март няма независима България. Държава България не съществува. В Руските документи пише, че се "освобождава" славянска територия, думата България я няма никъде. България е окупирана. Да не забравяме, че южната част е още под турско робсто, дали са празнували там? 1885 България се освобождава от руснаците и турция.

Официална българска историческа наука и до сега премълчава или не забелязва фактът, че историята на францисканския монах Блазиус Клайнер издадена година по-рано от Паисиевата - в 1761 г. е озаглавена '' История на България " и в нея липсват тези " славянски " залитания и акценти.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

На трети март няма независима България. Държава България не съществува. В Руските документи пише, че се "освобождава" славянска територия, думата България я няма никъде. България е окупирана. Да не забравяме, че южната част е още под турско робсто, дали са празнували там? 1885 България се освобождава от руснаците и турция.

Официална българска историческа наука и до сега премълчава или не забелязва фактът, че историята на францисканския монах Блазиус Клайнер издадена година по-рано от Паисиевата - в 1761 г. е озаглавена '' История на България " и в нея липсват тези " славянски " залитания и акценти.
Никой не е казал, че имаш независима България тогава. Тогава е първата стъпка - т.е. подписването на предварителния Сан Стефански договор, който обособява и възстановява държавата ни. А какво пише в руските документи не знам, дай да прочета. В Сан Стефанския договор определено си пише "България" на доста места. Окупацията е нещо нормално, ти как си представяш, че може да се изгради една държава без чужда помощ и каквито и да било функциониращи органи - за това окупацията е временна.

Южната част е под турско робство, защото западните сили заплашват Русия с война и за това руските войски не влизат в тези територии. Също така, кой не позволява да се осъществи идеала от Сан Стефано? Кой? Ясно е, че Русия си гони имперските интереси, обаче тогава те съвпадат с нашите. Интересите на Запада обаче, не съвпадат, Англия векове наред е подкрепяла Османската империя, подкрепя я и тогава. Англичаните пращат 60 000 войска и боен флот, за да спрат руснаците да не превземат Цариград, а останалите велики сили заплашват Русия с война, ако не спре. Ето за това не е освободена Македония, ето за това продължава да съществува Османската империя. Това пише ли го в учебниците по история?

Официална българска историческа наука и до сега премълчава или не забелязва фактът, че историята на францисканския монах Блазиус Клайнер издадена година по-рано от Паисиевата - в 1761 г. е озаглавена '' История на България " и в нея липсват тези " славянски " залитания и акценти.
И това съм го чувал, с една дума наш Паисий е преписвач. Чел ли си я тая история, къде се намира? - едит- то я имало на български в пдф формат, ще се прегледа, но началото е обещаващо.
 
Последно редактирано:
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Всъщност османската империя почва да се разкапва и още преди войната великите сили, заедно с Русия си определят зоните на влияние и кой колко може да чопне от разпадащата се османска империя.

Русия просто не спазва договорите (чопва повече). Също така останалите велики сили не са искали проливите да попаднат в руски ръце, което е разбираемо.

И затова се стига до Берлинския конгрес.

А пък без Берлинския конгрес не е ясно кво е можело да стане. Можело сме да станем васална територия на Русия. Наивно е да смяташ, че на руската политика им е пукало за българите и за тяхното освобождение. Само виж колко войни е водила Русия и как освен нас никой друг не е освободила.

Примерно във войната участват и финландски войски, щото Финландия по това време е част от Руската империя. Дали руснаците са освободили финландците от някой или просто са ги завоювали?

Румънски войски също участват във войната, но Румъния чопва Северна Добруджа заради това си участие.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Фактите сочат това - ако не бяха великите сили, Русия щеше да влезе в Македония и щеше да завладее Цариград - т.е. да унищожи Османската империя. Какво щеше да стане след това, не знам. Още договорът от Сан Стефано определя автономно българско княжество в етническите ни граници (ориентировъчно), не е Русия тая, дето заплашва с войни и е против създаването на мощна българска държава на Балканите. С една дума, при изпълнение на тоя договор е имало доста по-голям шанс да обявим или да се борим за независимост по някое време. Берлинският конгрес разбира и фактически унищожава национална ни идея. След това може би само 1942-1944 г. успяваме да възстановим нещо от нея.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Фактите са факти.

Великите сили са си преследвали интереса, както и Русия е правила същото. Просто в оня момент нашия интерес е съвпадал с руския донякъде.

И наистина ако нямаше другите велики сили Русия можеше да завладее и много повече, но ги има.

А пък ако я нямаше Русия - можеше Австро-Унгарската империя да ни "освободи". :lol: :lol: :lol:



Развалихме темата, че тя беше икономическа, пък ние я обърнахме на историческа.
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

Малко известен факт е сключването между “освободителя” Русия и поробителя Османската империя на Ункярискелесийския договор от 1833 г. Чрез него руският император Николай I, воювал през 1828-1829 г. с Османската империя, вместо да я унищожи, окончателно става гарант за нейната териториална цялост и издейства от султана затваряне на Проливите за чужди кораби. Този император Николай I в същата тази 1833 г. помага на Сърбия да заграби Тимошко – първия грабеж на български земи, в които по това време по оценките на такъв голям учен като Стефан Веркович живеят поне 200 000 българи. Така със съдействие на Русия тези български земи ще бъдат “освобождавани” от българи, подложени на жестока сръбска асимилация.

Същата схема се прилага и от Александър II, който е освободител на руските крепостни селяни, всъщност роби, а не на България. През 1877 г. Русия обявява война на Османската империя, след като се проваля Цариградската конференция. Алекснадър II предприема този важен акт тогава, когато вижда заплаха за своите имперски цели от реализирането на автономно българско княжество въз основа на Екзархията. При раказа на събитията около Източната криза (1875-1878) се укриват тайните руски сделки, които трасират обявяването на Руско-турската война от 1877-1878 г. Това са споразуменията от Райхщад с Австро-Унгария от лятото на 1876 г., изключващи създаване на голяма славянска, т.е. българска държава и тайните конвенции от Будапеща пак с Австро-Унгария от януари-март 1877 г. Император Александър II прави свои съюзници Румъния и Сърбия, които след това награждава с нови български земи. Така на 3.03. 1878 г. по волята на този обявен за ‘’освободител’’ император голяма част от Поморавието с Ниш и Лесковац са подарени на Сърбия, а Северна Добруджа – на Румъния, като разменна монета за връщането на Южна Бесарабия на Русия. Тук забележително е как православна Русия откъсва от България две наши православни епархии – Ниш и Тулча, които губим окончателно и завинаги, ако изключим периода на временното им владение през Първата световна война (1915-1918).
 
От: България - самоизяждащата се държава! 1 работи, а 6 ядат!

По Санстефанския договор България става безсрочен руски длъжник за своята окупация, наречена освобождение. Русия придобива свое право на вземане по чл. 8 от Санстефанския договор, узаконено по чл. 22 от Берлинския договор. Така възниква българският окупацинен дълг. Русофилите така и не са обяснили и до днес защо дългът ни е окупационен в руските и международните документи, а не освободителен например. Голяма чужда помощ.

Разходи за издръжка на чужди армии в България (1941-1947)

Германската армия на българска територия, без да окупира България, от 1.03.1941- 6.09.1944г. , за 3 години и 6 месеца – 3 656 852 000 лева;
Съветска армия – истинска окупация на България:
от 8.09.1944 до юли 1945 – 24 732 507 596 лв.;
от 8.09.1944 до декември 1947г. 3 години и 4 месеца – 82 000 000 000 лв.”.
 

Горе