България 2014 - деградация на държавата. Или?

От: От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Ако бяха 80-те години, щеше да покаже снимка как си е подредил книгите по размер и цвят. :D
Много добре се вписва в темата.
Имам физическа библиотека само с техническа литература. Няма как да ги подреждам по размер и цвят. Всичко друго, което притежавам, като литература и ми е интересно, се намира в Google Drive. Подредени са тематично в директории. Изключително удобно е да си държиш там ръководствата и книгите. Едно, че лесно ги споделяш, друго, че имаш достъп до библиотеката от всякакви устройства по всяко време. DRM-защитите свалям с Python скрипт - DRM Removal Tools for eBooks. Конвертирам с Calibre до формати, които са ми удобни за устройствата.
Ако някой ден решите да четете книжки, може да ви е полезно. Въпреки, че се съмнявам червените тролове да четат книги. Те по дефиниция всичко знаят... а което не знаят - партията и "Строго секретно" ще им го кажат.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Проф. Михаил Мирчев:
Смогът в София се създава от антените на мобилните оператори.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Български учебник...

11855885_966532623368939_8597052599653011809_n.jpg
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Тихо бе, рубладжия!
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Тихо бе, рубладжия!

Трябва да изкарам някоя рубла за кваса. :beer:

Цитат:
"Току що гледах по ТВ Европа нещо кошмарно, невероятно цинично и крайно манипулативно. Става дума за бомбардировките над Хирошима и Нагазаки, които иначе според медията били "безпрецедентно деяние", но от друга страна били единствената възможност да се приключи войната. Това да беше, макар и и с цената на толкова буквално изпарени жертви, с мед да го намажеш, но...
Най-страскащата манипулация е тази, която цитирам дума по дума, и която може да чуете или прочетете в линка по-долу:
"Война, в която Япония е в лагера на Нацистка Германия и Съветска Русия начело със Сталин..."
Забелязахте ли, лекичко са го пипнали, съвееем малко, колкото да останат с впечатление хората, младите хора основно, че Фашистка Германия и СССР са воювали заедно, на едната страна на фронта. Представяте ли си? Срещу кого са воювали обаче, кой е бил победител? Вероятно Великобритания и САЩ, които са смачкали агресорите СССР и Нацистка Германия. До скоро се смеехме на американските ученици, които основно почерпваха "знания" от масмедиите и киноиндустрията, и смело и постмодернистично прекрояваха историята, така както е удобна на днешната конюнктура, бълвайки с кичозен патос подобни глупости, но днес вече и нашите подрастващи има от къде да почерпят подобни "знания". Докато ги има такива "обективни" медии, много може да научим още и да цъкаме с език в потрес.
Да не ставам досаден, но думите на Оруел, от прекрасния му роман "1984": "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.", директно кореспондират със ситуацията, и няма как да бъдат пропуснати, и дори с риск да стана досаден си позволявам да ви ги напомня отново.
Ето и линк за целия репортаж, наслаждавайте се, той чисто оперативно е едно малко бижу в пропагандата:

tvevropa.com/bg/news/world/view/110404"

На 6 август 1945 година американският бомбардировач B-29 "Енола Гей" хвърля над японския град Хирошима атомната бомба "Little Boy" ("Малчугана"). Това е безпрецедентно деяние. За пръв път цивилизацията използва най-разрушителното оръжие – атомното. Светът обаче е във война – Втората световна война – и всички средства към онзи момент са позволени. Целта на ядрената бомбардировка е да се принуди Япония да капитулира. За да е по-сигурно, че тази цел ще бъде постигната на 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. В случай, че Япония не капитулира Съединените щати са имали готовност за още една бомба на 19 август, три през септември и още три през октомври.

Дотам обаче не се стига. На 10 август американският президент Труман издава нареждане нови удари да се нанасят само с негово разрешение, а не както е предварителната заповед – при готовност на бомбата.

Няма нужда да се прилага тази нова директива от Белия дом, тъй като още на 15 август 1945г. Япония капитулира, с което приключва и Втората световна война.

Война, в която Япония е в лагера на Нацистка Германия и Съветска Русия начело със Сталин. През 1941 година обаче Адолф Хитлер напада Съветска Русия, но в крайна сметка немската войска е разгромена по време не тежката зима на 41-а година.

През следващите две години Германия губи позиции и в крайна сметка е разгромена през 1945 - а година. При Япония обаче нещата не стоят по този начин и за да бъде накарана да капитулира американците прибягват до първото и за щастие последното в историята на човечеството използва не на ядрено оръжие.

Повод за това решение, но само сочено за повод, е унищожената армада в Пърл Харбър през декември 1941 г от Япония и други поражения.

Стратезите оглеждат различни градове за ядрени мишени, но накрая се спират на Хирошима и Нагазаки. Загинали са над 140 000 души – това са хора, издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Последствията от радиацията обаче са за десетилетия напред.

Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени. . Кметът на Хирушима призова по време на честванията да се сложи край на ядрените оръжия

„За да можем да живеем заедно, ние трябва да сложим край на използването на всички ядрени оръжия, най-голямото зло и израз на нехуманнос. И моментът да направим това е точно сега.", заяви Казуми Мацуи, кмет на Хирошима.
Премиерът Шинзо Абе заяви, че страната му - единствената в историята, станала мишена на ядрени атаки - има важна мисия да агитира за ядрено разоръжаване. В тази насока бе и изказването на американският държавен секретар Джон Кери

"Годишнината е много важно напомняне не само за последиците от войната върху съдбите на хората и държавите, но и подчертава колко важно е споразумението, което постигнахме с Иран за намаляване възможността да се появят повече ядрени оръжия.", коментира Джон Кери.
Все още живи очевидци на трагедията са хора на възраст над 80 години. Те се надяват обаче че ще успеят да предадат историята на следващите поколения.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Вискяр, стига чете нацистко-съветска порпаганда от миналото и си полей доматите бе брат:)
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Кой ще си напазарува Добруджанския земеделски институт?
Турция сее наши соротове пшеница, а ние сеем вносни.
До 5 години ще изчезнат всички български сортове и ще ги заменим с вносни хибриди, прогнозира наш фермер

Лили Мирчева
Упорито се говори, че вече е известен купувачът на Добруджанския земеделски институт, който бе докаран до състояние на фалит от няколко правителства. Спряга се името на известна банкерка, която е хвърлила око на сградния фонд и хилядите декари златна добруджанска земя, където сега близо 300 учени и служители се опитват за оцеляват „на ръба”.
В миналото остана славата на селекционерите, създали над 100 сорта пшеница в най-голямото звено от системата на българската Селскостопанска академия. Институтът е разположен в Североизточна България, в равнинната част на Южна Добруджа, в землището на с. Петлешково, намиращо се на около 20 километра от Добрич и на около 5 километра южно от Генерал Тошево. (Всъщност – златно място и за голф игрище, и за селище от затворен тип).
Целият ми професионален опит е придобит там, сподели с много болка доц. Добринка Атанасова, учен-селекционер и настоящ представител на сръбска фирма, работеща за земеделския институт в Нови Сад. Предприела крайната стъпка, защото не успяла да издържи на условията и атмосферата в нашето най-голямо звено на ССА. Определи ги като гавра с научния потенциал на хората, с техните титли и знания. „Няма политика за поддържане на българското, за наука и за реализация на българското”, категорична е доц. Атанасова. Не е загърбила обаче знанията и постиженията си в селекцията на зърнено-бобови и житни култури. Все още говори с почуда как е възможно да се зачеркнат с лека ръка научни постижения, които намират приложение в цял свят. По думите й проф. Тодор Рачински все още остава най-великият селекционер по пшеницата не само в България, но в САЩ и Европа. Неговите сортове са признати и в момента продължават да се използват в чужбина – в Македония, Румъния, съседните Сърбия и Турция.
„Хората ни оценяват, но ние сами не можем да се оценим”, недоумява бившият научен работник. Вече представя постиженията на сръбския институт в Нови Сад, още повече че в миналото са имали съвместни проекти с Добруджанския земеделски институт - обменяли са материали, ген-плазма, работили са едно и също, но разликата между двата държавни института е огромна.
Приходите, които получават съседите ни, отиват за наука – съвсем малък процент – около 10 на сто, се вземат в държавния бюджет, но всички други печалби на огромния институт със 750 научни работници и персонал си остава при тях, разказва доц. Атанасова. Затова имат средства за иновации, имат дори извънсезонна работа в Аржентина, където също селекционират семена през зимния сезон, „но политиката е такава, че държавата е с тях”, разказва българският учен. В резултат, богатата база на държавния институт в Нови Сад отглежда много култури – от зърнено-житни през слънчоглед и царевица до зеленчуци, т.е. всичко, каквото се иска от съвременен научен институт.
А тук зачеркваме и сме на път за разпродадем земите, сградите и техниката, трупани от 50-те години на миналия век досега. А колкото и да е странно – за хората, за научните работници и техническия персонал, дори не се сещаме. Те могат да станат, примерно, обслужващ персонал в селище от затворен тип.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Аз съм на мнение, че всякакви български селскостопански учреждения и институти трябва да бъдат закрити за 2-5 години. Всички специалисти, професори, преподаватели трябва да бъдат командировани в някоя цивилизована страна. Примерно Швейцария - припаднах, като видях какво земеделие има в Швейцария. Става и в Германия, а защо не и Холандия. Там да изкарат 2 години и да се понаучат на модерно земеделие. В Швейцария се срещнах с две момчета, които продават системи за напояване и за слънчеви колектори, базирани на Arduino. Сами си пишат софтуера, платките си ги взимат за по $20. Просто, супер-ефективно и за без-пари. Като се изучат за тия 2 до 5 години, да се върнат в България и да започнат наистина да се занимават със земеделие. Ако ще да се научат да правят само софтуер за селскостопански машини и системи. Вероятно така ще имат много по-сериозно финансиране от собствена дейност, ще имат високо-технологични продукти на пазара, ще са конкурентни най-малкото тук на Балканите.
В момента Аграрните институти и университети правят ... вино! Даже го продават. Преди се финансираха, като приемаха на кило студенти, които изкарваха една година и заминаваха на бригади в чужбина. Поне във ВСИ-то беше така. В университетите се занимават много повече с политика, отколкото с технологии.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Айде на тикивитеееееееееееее!

Спрете субсидиите, пречат ни!
Това заявява човек, занимаващ се със земеделие повече от 30 години:

Звучи нелогично да го казвам аз, човекът, който повече от 30 години се занимава със земеделие, но...

Конкретният повод е това, което се случва с прилагането на Програмата за развитие на селските райони през тази година.

Отвори се Мярка 4.1, допуснати за разглеждане са 22% от проектите. Бенефициентите на останалите 78% загубиха около 80 млн. лв. от направени предварителни разходи - за изготвяне на бизнес планове и архитектурни, технологични и други проекти.

Отвори се Мярка "Млад фермер", едва половината ще получат одобрение.

Предстои от 7 до 12 септември отваряне на Мярка 121 от стария програмен период. ДФ "Земеделие" е определило критериите за допустимост и оценка на проектите.

Какво прави впечатление?

Ако за Мярка 4.1 младите фермери получаваха 5 точки, то сега те са 10, 30 % от сегашния финансов ресурс се отделя за сектор животновъдство, 5% за биопроизводство, като то носи 25 точки, вместо 15 по Мярка 4.1, организации на производители носят 10 точки, вместо 4, и внимание - тютюнопроизводителите получават 10 точки, вместо заложените им 3 по Мярка 4.1.

Не е за вярване, но изведнъж от "приоритетите" на Министерството на земеделието и храните са изчезнали плодовете и зеленчуците.

Тъй като се занимавам и с консултантска дейност, усещането сред фермерите е, че от две години насам всички схеми за подпомагане се правят на "принципа на обществените поръчки", победителите се знаят в мига, в който се изготвят правилата за участие. Иначе може ли министър Танева да обясни по какви критерии са променени бонус точките в двете мерки - 4.1, отпреди 4 месеца, и сега - за Мярка 121. И как така 3/4 от кандидатите не се допускат до разглеждане?! Да, огромната част от тях ги пускат на стадиона, но не и на терена, остават просто зрители! Да чоплят семки...

И още нещо - след като се "усвоиха" едни пари за калифорнийски червеи, сега на ход са "схемите" за зимуващите гъски и... тиквите. Да, и тиквите са сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните!? А колко простичко е да попиташ преработвателните предприятия от каква суровина имат нужда, те се нуждаят основно от пипер, домати, патладжан. От тикви – не.

Не само субсидиите трябва да се спрат, по-добре ще е да се закрие и Министерството на земеделието и храните. За какво ни е?
Красимир Кумчев , аграрен консултант и фермер
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

"Драги телевизионни редактори, днес, а и в последните дни Русия започна военни действия извън бившия СССР за пръв път от десетилетия и това сериозно ще промени картата на поне един район близо до нас. Ислямисти и сили на САЩ и правителството на Афганистан са изострили битките помежду си, което пряко ще засегне и бежанската вълна в Европа. Преди няколко дни НАСА обяви невероятно откритие - течаща вода на Марс, а инженери показаха разработка, с която се събира енергия буквално от въздуха.
А водеща новина с преки включвания на национални телевизии е публичното пеене на песента за Райна Княгиня в Панагюрище. Защо тогава се възмущавате, че мнозинството българи са функционално неграмотни, гласуват за неграмотни политици, нямат елементарни цивилизационни навици като това да се къпят редовно (превземка някаква), подкрепят псевдопатриотични организации, приемат за лична чест да нарушават правилата за движение по пътищата, за хвърляне на боклук и какво ли не?
Между другото, обсерваторията в Рожен продължава да събира дарения, докато за партиите и "националните" медии е по-важно да похарчат пари за репортажи от публично хорово пеене и възмущение от плитка провокация на ДПС, отколкото да ги дадат за нещо полезно."
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Градинаров, новините в тая държава винаги са били подобни. По бай-Тошово време беше още по-зле - новините се филтрираха, а всеки петък в най-гледаното време имаше новини на руски, след което даваха руски филми.
Единственият ти шанс да се запознаеш с нормална информация е да следиш западните медии.
Политици в България няма. Има хора, които са в парламента, заради личните си интереси. Там няма доказани предприемачи и бизнесмени, аристократи, икономисти. Има неграмотни историци, адвокатчета, ченгета, филолози, джурналисти и подобни тъпанари. Кой ще избереш е въпрос на най-малкото зло. Ако свършат нещо за народа, то ще е инцидентно и щото е нямало как да излъжат ЕК. Не виждам ни един за пред света.
Или може би ти ще ни похвалиш някоя партия или политик?
 
От: От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Градинаров, новините в тая държава винаги са били подобни. По бай-Тошово време беше още по-зле - новините се филтрираха, а всеки петък в най-гледаното време имаше новини на руски, след което даваха руски филми.
Единственият ти шанс да се запознаеш с нормална информация е да следиш западните медии.
Политици в България няма. Има хора, които са в парламента, заради личните си интереси. Там няма доказани предприемачи и бизнесмени, аристократи, икономисти. Има неграмотни историци, адвокатчета, ченгета, филолози, джурналисти и подобни тъпанари. Кой ще избереш е въпрос на най-малкото зло. Ако свършат нещо за народа, то ще е инцидентно и щото е нямало как да излъжат ЕК. Не виждам ни един за пред света.
Или може би ти ще ни похвалиш някоя партия или политик?

Светът се е запалил и гори. До сами нас. А ние се възторгваме как пеем химна на стадиона със Слави и възрожденски песни в Панагюрище.
Да нападаме Русия със самолети, дето не летят, и два автобуса армия.
Щрауса, дето си заравя главата, има по-адекватно поведение.

Тедзи песни напоследък ми идват нанагорно - Сичко Мара втасала, сал се не сресала.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Заглавието е объркано, тук няма държава, а само географска област, която е държава по документи. Не знам, как очакваме да има просперитет изобщо, след като обществото е деградирало и продължава да копае дъното..

За политиците ние сме си виновни.
За ситуацията в момента от 89-та година до сега, е виновно цялото общество (което в момента не съществува, защото всеки е сам срещу всички).

Ще се оправим, когато има истинско общество, което не е заболяло от чуждофилския синдром "втора майка" (дай да сме територия на някоя велика сила, поне ще има хлЕб) и се осъзнае, че може да участва в съюзи като съюзник, а не плацдарм (летище)! Когато в това истинско общество се събуди ценностната система на човека и хората започнат да работят заедно, за да има просперитет, тоест като последват написаното върху нашият Герб!

Кога ще се случи това ли?
А дали ще се случи изобщо?
Възможно ли е?

Тези въпроси оставям на вас, аз лично не мога да си отговоря на тях, но все още в мен има оптимизъм (може би и от факта, че съм доста млад, но не мисля да губя надежда!!!

ПП: Забравих да кажа, добро утро на всички. :)
 
От: От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Светът се е запалил и гори. До сами нас. А ние се възторгваме как пеем химна на стадиона със Слави и възрожденски песни в Панагюрище.
Да нападаме Русия със самолети, дето не летят, и два автобуса армия.
Щрауса, дето си заравя главата, има по-адекватно поведение.

Тедзи песни напоследък ми идват нанагорно - Сичко Мара втасала, сал се не сресала.
Много ми е интересно от какво трябва да се възторгваме? От бомбардировките на Путин и Пентагона в Сирия? Или от лингвистичните успехи на Бюрека и Станишчето в Брюксел? Или може би те дразни, че някой въобще се възторгва от нещо и мислиш, че трябва да всички да реват и мрънкат постоянно?
Много хора се изкефиха на новината за вода на Марс. Това сигурно също те дразни :).
 
От: От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Много хора се изкефиха на новината за вода на Марс. Това сигурно също те дразни :).
Напротив, подбирам зеленчуци за разредена атмосфера и разработвам проект за Градина Вискяр на Марс.
Само още не съм наясно дали да е на отделен домейн.
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Субсидия ми дай!

12239950_1547224032235333_1017664304215192128_n.jpg
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

Да си посръбнеш Дякона - само за 3,49!

[video=youtube;x_Bmxd5pP6A]https://www.youtube.com/watch?v=x_Bmxd5pP6A&feature=youtu.be[/video]
 
От: България 2014 - деградация на държавата. Или?

А вие колко плащате за ток, вода и отопление?

13124911_993648040712877_4648499460823683079_n.jpg
 

Горе