Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Едни Цени на едно място... Други на друго

Чакай сега, тук си с грешка.
За реклама, гост-блогване (и поставяне на линк в статиите) всеки сам определя цените си. Аз съм наясно с аудиторията ми, наясно съм с възможностите на даден мой сайт, офертирам го тук. Това не значи, че ако някое лице Х, което се свърже с мен по различен канал, трябва да получи същата цена, каквато съм представил тук, или?
За лъжите няма да оспорвам - ако имаш доказателства за това, окей. Но останалото ти е .. как да кажа, просто голословно :)
Аз като собственик на асдф.ком сайт, мога сам да определям цената си за форум Х, форум У, лице З и лице Щ - това е мое право.
И не е цакане на хората. С мен до сега са се свързвали само хора, които преди това са направили оценка на инвестиция/евентуална печалба и още преди да им дам статистика, знаеха какъв ще им бъде ctr/посещаемостта/печалбата/брандирането.
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Подкрепям напълно Томов - Всеки има право да си таргетира клиентите - това е същото като на ГД ваучерите ако си минал през форума и си видял ваучера пазаруваш с 20% по евтино и обратният пример - половината форум се гъзи на разни пладнешки обирджии тип БГ адсенс за стотинки, а като им поискаш реклама ти отпорват рибиците.
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Това не е професионално, все едно всеки един със специфична професия сам да си слага цени за различните хора, сигурно се чувствате много готино ако не разбирате от коли и идете на автомонтьор и ви изцака отвсякъде.
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Еми това е просто по тъпа версия на пазарлък. Нещо от рода на "Абе тоя го гледам по балък, я да го пробвам". Съгласен съм че е некоректно, ама аз мразя пазарлъците по принцип. А ако вярно лъже нищо не го оправдава... значи че не е "търговец" а мошеник.
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Е то от таргетиране до таргетиране разликата е толкова голема, колкото от сериозен уебмастер...до несериозен :)
Едно е да таргетираш клиенти и да има дадеш определена отстъпка, поради ред причини, и съвсем друго е когато ясно и очевадно клатиш едните за да се измазниш на другите. - Което е турбо глупост, защото никога не знаеш кой от коя страна на оградата ще скокне в определен момент :wink:
Когато намаленията на цените са в нормалните граници на 5-30% може да кажем че се касае за отстъпки, но когато са няколко пъти определено се касае за клатене.
Аз лично ако мерна (като случаен посетител) цена за банер някъде - 10лв., и после мерна същият банер тук например за 2лв. - 1во ще си помисля че предприемач е някаква секта ала тип илюминатите :) 2ро - че продавача е чист мошеник...защото печели на база информация, която принципно идва от самият него - тоест подвежда и злоупотребява с подаването на собствената си информация, което си е селски шмекерлък принципно... 3то - реални съмнения в качеството на предлаганата услуга - няма как нещо да струва едновременно и 2 и 10лв. 4то - че чисто и просто са се търсили балъци... тия които случайно са се наденали на сайта (защото действително е надеване)
И так далеее..., за мен е несериозно да има големи разлики в цените на един продукт, единствено на база таргетиране на клиенти... дискриминация един вид. А за дискриминация в маркетинга не само не съм чувал, ами и смятам че подобна стратегия е близка до самоубийството :)
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Че си е чиста дискриминация няма спор но почти няма голяма компания която да не го прави за различните пазари, наскоро полски евродепутати изреваха че повечето големи компании за източна Европа продават по ниско качествени стоки спрямо тези които предлагат в западна Европа даже понякога и на по високи цени в резултат на което еврокомисията излезе с решение че фирмите имат право да съобразяват качеството и цените на техните продукти спрямо спецификата на пазара.
В момента са много модерни сайтовете за групово пазаруване не съм видял някой като лапне нещо на половин цена да реве за тези дето са си го платили на нормалната цена.
Също така не съм видял в раздел пазар някой да е написал продавам банер 468х60 за 0.68ст на месец защото толкова получавам от Етаргет за него. това не е ли дискриминация или над 50% от форума са лъжци и измамници.
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Според мен доста си се отдалечил от предмета на темата, че има практика между КОЛЕГИ да се предлага продукт/услуга с 3-4 до 10 пъти (300% - 1000%) разлика в цената :)
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Я не знам какъв е случая, всеки има право да си слага каквито си иска цени, но би били коректно да сложи едно изречение, че за определени хора са едни цени, за други може да са други. Иначе се получава типично български селски тарикатлък - като види, че някой е нов да го цака.
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Аз нищо не разбирам от двигатели и като отида на автосервиз ме цакат яко. Оня ден ходих на зъболекар и там лъжат, мажат и цакат. Наскоро имах едни майстори за ремонт и там същата работа. Абсолютно всеки път, когато ползваш услуга от която не разбираш те цакат. Такъв си българският манталитет: фанеш ли овца - СТРИЖИ! Аз лично, не се отнасям по този начин с клиентите си и това донякъде ограничава проходите ми (като не ставаш за мошеник, не ставаш и за търговец). Това си е мое лично мнение, но аз двете думи ги приемам по скоро за синоними.
 
Явно аз съм селски тарикат :)

Ще ви кажа и защо. Сайт правещ средно 7000 посещения и 40 000 импресии. Свързаха се с мен от една голяма компания с желание за директна реклама на база импресии. Изчислих си, колко би ми струвала желаната банер позиция. Да ама не. CTR на техния банер беше над 5%, при 1.50% за рекламките на етаргет. Не само това беше проблема. Времето, което потребителите прекарваха на сайта спадна с 40 секунди след поставянето на банера. Страниците разгледани от един потребител паднаха с 2 надолу. Останалите позиции от средно 0.90%, спаднаха на 0.28% CTR. Иначе казано - банера ми обираше голяма част от трафика. Като теглих накрая чертата излезе, че с тази директна реклама имах по-малко приходи от колкото 3 стотинковите на етаргет.

Не, че нещо момчета, но както рекламодателите избират в кои сайтове да рекламират, така и издателите решават каква цена да искат за дадена позиция.

Ако директен конкурент във вашата ниша ви поиска цена за импресии, същата ли ще дадете като на всеки друг? Силно ме съмнява, но ако го направите - не ставате за търговец.

И мантамен е много прав в горното си мнение - качеството и цените са различни за всички.

И айде да ви дам един елементарен пример - изиадс една от най-големите компании на пазара, поне за бг трафика - защо имат премиум и по-високо ниво? Защо оценяват сайтовете по различен критерии? Защо цената на клик на банер е три пъти по-висока от колкото на текстовите карета?

Хайде стига глупости, а вземете помислете малко. Това е все едно да искаш каре 300х250 да е на същата цена като пълно брандиране на сайта - няма как да стане. А на каква цена ще се предоставят двете услуги - зависи от собственика на двете площи.
 
  • Like
Реакции: Brad
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Сългасен съм с Алана, както и останалити в частта всеки определя сам цените си. Ако кажеш всички колеги, в предприемча ще изпозлват с Х % намаление от цента е едно, но ако на всеки пазар(сайт и различен канал) предлгаш различни цени си е чисто и просто арбитржна търговия :D, далаверска работа. По-големите сайтове ми прави впечетелние, че правят до 30% отстъпка за рекламни агенции, защо само за тях, ами щото яко им доставят клиенти, но не предлат цента си + 30% на отналите. Това е хубавато на нета, е че бързо можеш си направиш справка, кой дава отспъка и кой прави шмекери, а в дългосрочен план шмекерите се научават на корекност или изпадат от пазара.

П.С. моята теза е на базата на равни други условия, т.е. продаваш една и съша услуга. Ако по някъв начин добавиш повече стойност, нормално да искаш повече или ако това което искат от теб промня голяма част от политиката ти пак е номрално да искаш повече.
 
И още малко размисли по темата. Тук говорим за отдаване на услуга под наем. Дайте да помислим и върху други неща.

Имате магазин и продавате продукт Х, за цена У. Сега ми дайте отговори на следните въпроси:
1) Същата цена ли ще дадете на евентуален купувач, ако вместо 1 бройка от продукта ви поръча 1 000, а 10 000?
2) Същата цена ли ще дадете на евентуален купувач, ако той пазарува в магазина ви месец, три, половин година, година, от както е отворен?

Няма да са същите, сигурен съм. Но докато при офлайн бизнеса имаш един максимален марж за процентна отстъпка, защото имаш разходи и съответно изчислена минимална печалба, която трябва да се достигне, в онлайн нещата стоят по друг начин.

Аз имам разходи за хостинг и за моето време. На база това, мога да отдам една позиция както за 50 лв., така и за 500 лв. Нещата са на кантар и зависи от доста фактори. Хубаво ви се ще, цените за всички да са еднакви, ама няма как да стане. В предното ми мнение ви дадох кратък момент в който излязох на загуба, след като не си бях сметнал добре нещата.
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

А пък ти ми отговори, нормално ли е цена на линк в сайт тук да струва 5 лева, а при запитване от фирма, цената да струва 60 лева?
 
Всеки продукт струва точно толкова, за колкото можеш да го продадеш.
Не знам дали е нормално, ама не ми и влиза в работата да разсъждавам за това. Фирмена политика - така са решили, така продават. Ти си клиент и решаваш дали цената те устройва.
Това е положението.
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Виж те сега момчета има една исина, пазара определя цената и стойността на актива. Но цената и стойността са две различни неща.

Цената е това което плащаш, а стойността това което получваш.

Та може би и затова цените са различават, цена на едро дребно и т.н. но стойността е винаги една и съща, само където се спекулира със стойността посредством цената.

Фирмената политка е голямо нещо, може се продаде на един едно за лев а на друг за 101 лева и всичко е нормално, ако не бе така щеше доста да се прече на прането на пари :D
 
Последно редактирано:
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

И освен това, "нещото" което при едни струва 60, а при други струва 5, може да се интерпретира чисто и просто като некачествено... или най-малкото - надценено. Излиза че някои хора смятат огромната разлика в цената на собственият си продукт или казано иначе- огромният спад в цената му (защото така изглежда отстрани...тъй-като съвсем не изглежда като отстъпка), за успешен маркетинг :) Явно всичко е възможно, нали всички са се хванали за нестандартните идеи...като за нестандартни времена (криза аджеба) За мен лично обаче, ако видя продукт който от 60 е станал на 5, единственото нещо което ще си помисля е че или е некачествен или е някаква временна далавера.
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Божееее толкова ме мързи че не мога да прочета нито едно мнение изцяло, за да се намеся и аз в спора...
И драсвам просто колкото да се отчета :)
 
От: Българска работа, ей..срам нямате уебмастЪри

Алъне нормално е всеки да прави отстъпки за комюнитито може и без пари да раздава доста неща които са платени - има в този форум група за напреднали където ценна информация се споделя безплатно същата тази информация струва пари и ако бъде поискана от страничен клиент ще бъде продадена. Това означава ли че хората които участват в тази група включително и ти са измамници и печалбари.
Щях да разбера афекта ти ако някой тук продаваше нещо за 10лв а в сайта си го продава по 2лв но в обратният случай на този човек може само шапка да му сваляш.
Българите не ценим две много важни неща времето си и информацията - Във този форум за последните 2 години съм прекарал поне 1000 часа за да науча много нови неща, ако тези хиляда часа ги бях работил като метач някъде щях да съм заработил поне 1000лв - обясни ми сега точно поради каква причина някой Бохо дето е прекарал тези хиляда часа по кафенетата трябва да получи всичко на готово на цената на която я получават хората прекарали времето си да научат нещо ново.
 

Горе