Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

$INeed$

Well-Known Member
Така. Днес ще ви обърна внимание към БГ работодателя, които по нищо не се различава от кофти намазана филия с конски екстременти. Защо го пиша, и дали си го знаете. И да не си го знаете искам да вкарам някои потребители в реалността, защото тя е гадничка. И не толкова да ги обезверя, но да ги подготвя за това, което може би ще срещнат насреща си. А то не е никак умно, просто е алчно, просто, нагло, мишкарско и всичко такова, което можете да се сетите. Подбудите ми днес да драсна това е не толкова заради мен самия, а заради приятели работещи за подобни фрикове. Приятели, с които се виждам все по-рядко, защото според шефа им (да онова прасе в човешка кожа) работните им места "изстивали", което дори не знам как е успял да вкара в речника си между Q7 и iPhone 6 Plus.

Почвам.....и ако съм прекалено вулгарен.....ще ме извините....но извинения си отпращам само към вас, за българския работодател ме боли шнорхела.

Тънкажност

Били сте във фирма, в която нон стоп ви се обяснява, че няма пари, и поради ред причини, свързани с икономисването няма да получите заслуженото, което е над таргета ви, или добър коледен бонус, защото сте били съвестни работници....а в същото време шефа ви да се измъква през офиса си, качвайки се в колата си, която по някаква случайност е фирмен актив, и е джип може би. Който му се е случвало да вдигне ръка....сега всички свалете ръцете и помислете добре.....това според вас лидерска постъпка ли е? И ако не, защо по дяволите е обраното на това, което сте чели? В един момент се говори в тези книги за активи, служители, партньори, клиенти, а никъде не се споменава за джипове, курвуляк, бело, мискаство, алчност, безхаберие и други такива благинки, които описват бг работодателя в пълна сила. И ще спомен тук...и често ще го правя....не всички, но по-големия %.

Мишкорство

Нека попитам друго нещо.....някога замисляли сте се защо тия хора като уж постоянно "нямат" пари и им е криза, и не знам си какво не фалират? Просто затварят дюкяна.....и двата, ако ме разбирате, и започват друго или някой друг като тях да ги гърчи, пак аджеба видят как е от тази позиция....

Сигурно знаете защо костенурките нинджа се бият винаги 4ма? Защото учителя им е мишка.

Комплексарщина

Още един въпрос с повишена трудност, но не чак толкова повишена. Когато ви попитат какво очаквате като заплащане и вие "продадете" себе си на цената, на която ще се чувствате мотивиран да ставате всеки ден в 7.30, примерно и да наливате всичко, което знаете в бизнеса му, вие казване нещо нормално за себе си....а той обикновено ви изглежда странно, с недоумение, защото за него това е много. И да му се продадете за без пари, пак му е много. И въпроса тук е - как избира най-доброто за себе си - iphone 6 за хиляда и не знам си колко, а не може да избере най-доброто за бизнеса си? Кое по дяволите го прави толкова нескопосан във втория случай? Съвпадение? Не мисля, просто комплексарщина.

Пед!#@%^*&

Случайно съдбата да е била несправедлива към вас на работното място? Сигурно да. Няма ясна причина, но е вътрешно и с годините става по-добър. Нещо като да пръднеш за пръв път, гадно е за всички, ама като му улеква и стимулира там където се иска мъжка ласка..... та правят го. Примери....най-вече се случва като ти изсипят куп задачи, които дори 1 от тях не влизат в длъжностната характеристика на човека, но нищо. Можеш, това означава в повечето случаи, че го правиш. Така е. Всички сме виждали доста силни изпълнения тук. 600 лева заплата, но с две работи реално, а ако може и осигуровките да е скатал, направо е по график.

Побългарване


Често като дойде чуждестранна фирма тя става българска, независимо, че е някакъв велик бранд като Microsoft, HP, IBM и други знайни и незнайни герои. Като цяло това няма никакво значение, защото мениджнънта е български, а нещастията са стъпили на наша земя, за да може да искат от именно този толкова "компетентен" мениджнънт ниски заплати и по-голяма прозводителност, нещо, което ако го направят на запад ще им скъсат шортите профсъюзите, но това е друга тема. Та, да направим заключение - побългаряването е синдром, който не се лекува, кашля се семенна течност и в повечето случаи води до обилно препотяване под скротома. Ако мислите, че много велики мозъци работят на мениждърски позиции в тези фирми, жестоко се лъжете. Това са просто хора, които са научени да терикатеят.

Ще допълвам с още тези дни, защото е добре да се знае хората когто се продават, за си занят цената и да не клякат на някакви, които си мислят, че правят бизнес. Не може на длъжност за 1500 лева да наемеш някой за 800 лева и да очакваш, че си взел максимума и че правиш бизнес. Това е само в неговата глава, на практика е далеч от истината, тамън двойно.... ;)

За това ще стане на въпрос за още "женни" качества, които притежава мишо-подобния български работодател. Който има да допълва, ще се радвам да го чуя. Ще се радвам и да чуя положителни неща. И пак ще кажа, това не се отнася за всички, както Странника ни наклепа всичките, а дори не сме говорили с агента му. :)
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Всички сме такива. Аз съм работил на две работни места за кратко преди, колкото да разбера че не харесвам да имам шеф, както и че като работна ръка съм отврат и нищо не правя както се иска. Затова сега си действам по мои проекти.

Иначе едва ли някой работодател ще се трогне от тези обвинения, ако въобще влезе да види какво е писано в темата. Твоята задача обаче е да си вършиш работата на 100%. Ако я вършиш под 100%, тогава трябва да си благодарен че още те държат на работа. Ако ти дават повече от 100% за вършене и ако нямаш уста да говориш за това на шефа, тогава jobs.bg. Сега ще кажеш, че то навсякъде е едно и също и няма за какво да скачаш от трън на глог, от един работодател на друг. Правилата за отношение между хората обаче се определят в самото начало на "връзката", така че още преди да се започнеш на нова работа гледай да си поставиш условията, а след това да изпълняваш тези на работодателя. Премълчаните условия е много вероятно да се нарушават.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Като цяло си прав, това е наистина един голям процент такива работодатели.
Големите обещания в началото, грозната действителност впоследствие.
А от личен опит мога да кажа, компромисите никога не са вариант. Не се заблуждавайте, че с времето ще се оправи - това никога не става (поне по мои наблюдения).
Стигне ли се до там, ако можеш ставаш си сам шеф, както каза @AseasRoa, ако ли не - търсиш нещо по-добро.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

В 03:45 сигурно си си пийнал и си се ядосал на шефа си. Като не се отнася за всички - озаглави си темата - "моят работодател - мишкар, лайнар, цървул" и го псувай на воля.
 
Re: От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

В 03:45 сигурно си си пийнал и си се ядосал на шефа си. Като не се отнася за всички - озаглави си темата - "моят работодател - мишкар, лайнар, цървул" и го псувай на воля.

Малко си далеч от истината, но нищо. в първия абзац съм споменал какво ме е подтикнало. Защото ти ще си единствения с положително мнение. :) Ще се радвам от цялото си сърце да чуя и твоята история, ако имаш такава. ;)

И нещо друго. Когато се започва (съдейки по мои познати) идва една реплика от рода на "това можем да ви подсигурим за момента, като след 6 месеца можете да очаквате покачване на заплатата, ако сме доволни". И дали след 2-3 години ще е същото заплащането като в началото? Нека оставим това да отговори опита на хората.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Сутринта доста ги псувах мойте началници и чак ме е яд, че не ги поутупах малко. Бал съм мааму и аз минавам в отбора на самоиздържащите се
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Моята история е, че съм работодател на 10 човека. Екипът ми е доволен. Каквото съм обещал съм го направил. Винаги показвам човешко отношение към тях. Никой не е напуснал по собствено желание от повече от 6 години, което е доказателство, че не се самозаблуждавам. Колкото повече работи някой и е по - полезен за бизнеса, толкова повече пари получава. При назначаване също използвам репликата за началната заплата, което е напълно нормално - човек трябва да свикне с обстановката, софтуер, средата. Ако всичко е наред и човекът се справя добре - както съм обещал след 3 месеца вече има увеличение на заплатата. От там нататък, както и посочих - колкото повече работа поема, толкова повече пари изкарва. Никой не е започнал при мен на една заплата и след 2-3 години заплащането му да е същото. Увеличението на заплата им варира от 50 до 300 процента.

Познавам много работодатели, които действат, работят, мислят и развиват бизнеса си по същият начин. И са/сме българи.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Напълно подкрепям СмартБизнеса

А всеки работник си заслужава работодателя - Както и всеки народ управниците
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Иначе да, в стария мутренски бизнес шефовете имат скъпи коли и дават на робите си трохи, в новия IT бизнес често шефа има супер невзрачна кола, за да не дразни служителите си. Познавам няколко такива човека с ит фирми, които карат коли за по 20-30 бона (което е нищо), а на моя първи и единствен шеф синчето караше бентли да го е*а и пеераса :D

И все пак стига работа - догодина пак :D
Весело на всички и догодина да е Вашата година - яко кинти и свободно време.
 
  • Like
Реакции: Test
Re: От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Моята история е, че съм работодател на 10 човека. Екипът ми е доволен. Каквото съм обещал съм го направил. Винаги показвам човешко отношение към тях. Никой не е напуснал по собствено желание от повече от 6 години, което е доказателство, че не се самозаблуждавам. Колкото повече работи някой и е по - полезен за бизнеса, толкова повече пари получава. При назначаване също използвам репликата за началната заплата, което е напълно нормално - човек трябва да свикне с обстановката, софтуер, средата. Ако всичко е наред и човекът се справя добре - както съм обещал след 3 месеца вече има увеличение на заплатата. От там нататък, както и посочих - колкото повече работа поема, толкова повече пари изкарва. Никой не е започнал при мен на една заплата и след 2-3 години заплащането му да е същото. Увеличението на заплата им варира от 50 до 300 процента.

Познавам много работодатели, които действат, работят, мислят и развиват бизнеса си по същият начин. И са/сме българи.

Не знам кои са тези работодатели, но явно мои познати не попадат на такива. А респект към твоето отношение към нещата, но си рядкост, от мен може да го знаеш. ;) Супер, като си търся работа и имаш позиции, някой ден ще видя за какво говориш, защото на практика рядко се случва да е така, но пак едно голямо ЕВАЛАТА. Да си жив и здрав и все така да им даваш хляб на хората.

testkiwi, все някой е боклук. Имам същия пример, някаква селянка е главен редактор в някакво замиращо издание, не знам кое беше, но беше име, и тя селянката ходи с послена немкса лимузина, а скапания боклук, който нарича син - с два джипа охрата. Някаква селянка на някаква тоалетна хартия, наричащ се вестник човек. До къде е стигнала родната деградация. :)

И това, което @SmartBusiness каза и ни споделя е една причина да съм горд, че споделяме един форум с него. ;)
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Нещата, които си описал, като цяло са характерни за лошата част от капитализма/капиталистите. Много хора разбират предприемачеството така - бъди вълк, изяж всички, прееби който можеш, бъди тарикат. Колкото по-малко даваш, толкова повече ще имаш. И аз съм работодател, макар и малък, и винаги съм гледал да съм коректен с хората, които работят за мен. Моята философия е друга, просто съм човек с някакъв морал и не мога да гледам някой в очите и да го лъжа. Нито пък понасям някой да ме прави на луд, директно го пращам са си ходи или прекратявам отношения с него.

Весело посрещане на новата година от мен и повече успехи през 2015 :beer:

И допълнение. Нищо не се е променило на тоя свят.

Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:

"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
:wink:
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Бил съм и от двете стрaни-рaботодaтел и служител. Бил сим лош и добър-и в двaтa случaя. Сaмо едно дa допълня към хорaтa със сериозни финaнсови възможности. Те сa нaй-пестеливите и нaй-големите скръндзи. Дaвaт нaсилa 5 левa зa услугa, която струвa 10 нaпример. Щото били еди кои си. Е товa мен много ме дрaзни. A тези със скромни възможности си плaщaт и остaвят нещо отгоре.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Много зависи колко е голяма йерархията, дали е вертикална или хоризонтална структурата и на кое ниво аджеба се намираме. Като обикновен служител естествено винаги се чувствах недооценен. Като началник на най-ниското стъпало в йерархията разбирам, че е трудно да угодиш на всички. Колкото и добро да правиш, винаги някой ще се изсере с извинение и ще те оплюе за нещо друго, защото няма угодия и трябва да си непокист, за да продължиш напред. Винаги има някой отгоре, който казва какво трябва да стане и там е работата, че работата трябва да бъде свършена, независимо с какви средства и на каква цена. Всичко е подмолно и двуличието е навсякъде за съжаление в нашата система и държава като цяло. Прекият ръководител е един буфер между неговите подчинени и неговият началник по-горе. Ролята му е да си свърши работата, да оценява обективно и да бъде джентълмен с всички, доколкото е възможно.
Нека да не мислим за работа в навечерието на така очакваната Нова година. Желая Ви щастие и много успехи през новата година! Наздраве :)
 
  • Like
Реакции: Test
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Здравейте, да се включа и аз от позицията на работодател.

Има една максима, която много харесвам "Умния човек се грижи за себе си и околните".

Това значи, че ако нещо е добро само за теб, то не е добро.

За съжаление вече не живеем в капитализам, а в корпоратизъм. Единственото важно е печалбата. Разликата между бедни и богати става все по голяма от година на година. Средната класа намалява.

Това че има хора, които са си повярвали, не променя факта, че и те са част от този свят и ако се грижат само за себе си не само не са умни, но са откровено глупави и последствията ще дойдат за всички рано или късно.

Весело посрещане на новата година!
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Какво може да се очаква от батки на управленски позиции?

Има и читави работодатели, но преобладаващото количество са необразовани и неинтлигентни, въпреки честия случай на няколко дипломи за висше образование.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Лошото е, че много работодатели са точно, както са описани в първия пост. Хубаво е, че не всички са такива. Нагледал съм се и на двата варианта. За голямата част няма какво да коментираме. Дано по-бързо нещата минат в някаква норма.

Моето мнение, като работодател е, че служителите и клиентите на всяка компания трябва да се чувстват добре. Да не си помислят "що се доверих на тая фирма".

Не е изненада, че въпреки всички усилия на работодателя/предприемача/собственика има и служители и клиенти, които все пак не са доволни. Тъй като предпочитам да коментирам само по-малкия процент работодатели, ще кажа само, че трябва постоянно да се стремим към по-добро управление на персонала, условията на труд, оценяването и заплащането. Че не е лесно, няма да се заблуждаваме.

P.S. За съжаление през годините съм се нагледал и на "пишман" служители. Радвам се, че към момента имаме добър екип от доказали се колеги, като качества и лоялност.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

То и служителите понякога са смотани, май се оказва доста трудно да си намериш подходящия персонал. Аз смятам, че да бъдеш добър работодател е също толкова трудно и няма универсална формула. Всичко зависи от човека, характера му и дали е минал през всяко едно звено от бизнеса си и е бил част от него. Аз смятам, че най-добрият вариант да стартираш бизнес е да си бил в тази сфера, защото инак имаш много да учиш в движение и не знаеш нищо за подводните камъни на нишата. Отделно пък да не говорим, че отсреща човека, който работи за теб ако не разбираш поне малко от дейността на която е назначен може да си те лъже както си иска. Весело посрещане на 2015. Аз си пожелавам здраве, здраве пожелавам и на вас. Останалото ще се нареди за всеки от нас така както е най-добре в този момент от живота му. Наздраве!
 
Има много истина в казаното по-горе. И направо се изприщвам когато чуя, че Българския клон на уж готина и престижна световна компания е поела Балканите или източна Европа. Тогава съм малко по-резервиран от към положителни настроения. Предполагам повечето ще се сетят защо. Наскоро ми се наложи да разбирам за такава практика. За западна Европа си имали еди коя си държава, а за източна - България. Тогава вече ми стана ясно за какво иде реч.

И друго нещо. Случвало ми преди време след като харесвам дадена фирма да я проверя в нашите бг сайтове като бгработодаел, заплата.бг и подобни да видя какво е мнението. Нищо лично БГ работодателя, но е толкова шарено в тези сайтове, че чак се чудя как се справят HR отделите с читавите кандидати минали през тези "излети емоции" в тези сайтове. И откровено каза, попадал съм на доста сериозни имена на фирми, които на практика си мислите, че няма как да имат такава политика и някой да си позволи (имайки предвид името им) гавра както с бъдещи, така и с настоящи служители, но се случва и определено основна причина е манталитета на т.нар балкански субект. ;)

А това, че една фирма наема смотани хора е главно по две направления:

- не предоставя атрактивно заплащане и условия;
- просто такава е и фирмата и смотаните са преобладаващото стадо там.


Има и други, но те са вече по-детайлни и това е реално и от части HR отделите, които реално, а едни излишни звена, но това е друг въпрос. Всеки пък когато ми се е налагало да контактувам с човек от такъв отдел е просто защото е политика на фирмата. Не знам как би могъл по-добре да ме прецени (лично мен като личност и качества най-вече) имайки предвид, че в повечето случаи ако започна да обяснявам с какво сме занимавал, дори и кимва с глава, едва ли успява да разбере какво реално означава. ;) Което е жалко. Да не кажа напълно глупаво и за мен лично би било обида, ако само такъв персонаж се довлече на интервюто.

Друго, което ми е направило лошо впечатление, слава Богу вече все по-рядко, е че някои пишман бизнесмени и меринджеи нямат реално поглед върху разликата между "бил съм някъде служител и съм работил това и това" и "участвал съм в проекти и имам това и това зад гърба си, оставяйки след след себе си". Това е изключено и някой залупен HR да го разбере. Разликата е огромна и само хората тук биха моли да разбера това. За жалост или не им стига акъла или просто не виждат разликата, което пак е свързано с някаква мозъчна недостатъчност, но вече от вид само за изучаване. :)
 
Виждал ли си хомо еректос в Q7? Няма да даде 13та заплата, а ще купи на коврата кола....но има една статия в новини.бг (шитав сайт по принцип), в който днес имаше статия, че всеки 3ти българин на възраст 40-80 не му става. :) Ако питате какво е общото с темата, ще оставя това за домашно. :)
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

А къде е написано че трябва да дава 13-та заплата???

В крайна сметка всеки бизнесмен бачка за да се вози в готино возило - И щом е платил 12-та заплата има пълното морално право да го прави - Не е длъжен на никому да му дава 13-та заплата, а който мисли че заслужава 13-та да си отвори собствена фирма и да видим как ще дава 13 - 14 или 15-та заплата
 

Горе