Български соц. мрежи - какво им липсва?

ventus

New Member
Български соц сайтове - какво им липсва?

Здравейте, драги съфорумци. В момента зяпам списъци с български социални сайтове и си мисля: какво им липсва за да станат попюлярни в България. Свежо и любими.ком са най-известните бг соц сайтове. Имаме и сайтове като трохи.ком, нищо.нет и т.н., за които средностатистическият българин не знае. Тия мрежи не са с грозен дизайн, с бъгове и т.н. Какво трябва да направи човек за да привлече посетители към социалната си сайт? Изцяло да копира дизайна на ФБ? Да дава 500-600 лв на месец за реклами?
 
Последно редактирано:
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Ами според мен им липсват няколко неща. Първо и най-важното за да стане известена една социална мрежа и трябва спам скрипт, който да извлича контактите от пощите на потребителите и да пуска съобщения от рода присъединете се към вашия приятел. Второ трябва по медиите да се показват реклами, и да се говори непрекъсното за дадена мрежа. Подобно на една реклама на Нокия, в която се рекламира и facebook така и там, където няма Интернет ще знаят за тях. И не на последно място трябва да събират данни и да ги предоставяш услужливо, когато някой от полицията ги поиска и не само от там. Аз поне не съм срещал друга социална мрежа освен facebook в условията за използване да изисква да си напишеш реалната дата на раждане и имената. Относно интерфейса няма значение,защото според мен този на facebook не е нещо велико.
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Липсва им това, че не са били първи във бранша си. А също така не предлагат нещо ново и уникално, с което потребителите от свежо и любими да се привлечат. Тоест имаме една посредственост. Ако някоя от тези по-слаби мрежи бе първа и бе инвестирала повечко в реклама, сега може би щяхме да си говорим защо свежо и прочие не са на върха...
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Липсва им това да са част от Нет Инфо. Свежо е това което е само и единствено заради Нет Инфо!
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Chokoev, съгласен съм с теб относно свежо и нет инфо! Не си ли съгласен обаче, че един евентуално по-качествен, нов и иновативен продукт (говорим за някоя нова соц мрежа в България) би се справил с тази конкуренция? Тоест към момента ние виждаме само копия, на нещо вече създадено.
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Може и да се справи с шест цифрена сума за реклама.
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Рядко някой първи остава първи. Всичко зависи от инвестицията за реклама. Колкото и уникална идея да имаш, веднага някой излиза със същата ... и ако си с 5 лева в джоба ... нямаш шанс.
По мои наблюдения, по-добре да си втори от колкото първи ...
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

В България социалните мрежи, за които става въпрос по-горе не са социални мрежи, а са bookmark сайтове. Говорите за Facebook нещо, но няма прилики. Bookmark в БГ популярен е единствено Svejo. Питайте сестра ми или нейните приятелки и приятелките на техните приятелки какво е Любими.

Има някакви социални мрежи (с профили, хора, приятели, постове, прочее), които са инсталирани CMS-и за целта, които обаче се инсталват за ей така, интосиазма. И аз съм го правил, но не съм се занимавал.

Буукмарк сайтовете, споменати по-горе са инсталирани с Open Source цмс системи клонинги и поддържани от хора, които не отделят средства за тях, по-високи от нужното за хостинга и домейна им. И тези хора са вероятно 100% всички от тях членове на този форум. И тяхната презумция същи не е била да стигат до популярността на свежо, а колкото да спамче да става. Във всички от тях виждаме линкове към други техни проекти или продадени линкчета за пари. И така дотогава докогато.

Единствено Piron.bg се беже позасилил за малко по популярност, но веднага го зарязаха. А накрая и го изтриха.

Социална мрежа в БГ ще се популяризира с много много хиляди левове. Но каквото и да стане няма да стане по ползвано от Facebook, който смазва всичко наоколо и тъпче още в ембриом новозародените проекти. Никой няма амбицията, парите и мотивацията да го направи.

Буукмарк сайтове също нямат цел да стигат популярността на свежо, заради същите причини. Просто никой няма толкова пари, а тези, които имат, за какъв чеп ще им е, като вече имат по десетина .BG медии.
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Любими също постигна известни резултати благодарение на Нет Инфо.
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Може но само основни домейни без вътрешни страници.

Иначе 800-1200 посещения на ден не са кой знае каква популярност.
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

е основни домейни за какво му е на някой-то това си е директория вече а не социална мрежа....
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Безспорно всичко което беше казано до момента е така, но не видях следното.
Когато една мрежа се създава, те се създава с цел - каква? Да могат хората да се "сошълайзват". Facebook е добър заради 3 основни неща. Първо - това е първта по рода си. Тук идват едва ли не 60-70% от успехите им. Второ, това е мрежа с международен статут. В която точка на света да отидеш, Facebook ще се отвори и ще кажеш здрасти на аверите. И трето, сайт-а е направен така, че да може да се моделира от тези които го ползват - говоря първо за преводи на различни езици на цялия сайт, после апликаций и т.н. Мога да дам приемр за Русия, и там руско-говорящите страни (прощавайте, няма да ги изреждам) Там е страшно популярен сайт-а вконтакте.ру
Зхачи, висчки руско-говорящи които имат facebook задължително ползват и вконтакте.ру
Българските сайтове са интерактивни на достатъчно добро ниво, лошото е, че в по-голямата си същност, са за хора ОТ и В България.
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Все пак след като съм пуснал темата и аз да напиша нещо. Не видях някой да говори за девелопърската страна на ФБ и Туитър в тази тема. ФБ ви дава SDK'ове, инструменти и соц плъгини за интегриране на вашия сайт или създаване на приложение. Доколкото знам и туитър предлагат девелопърски материал, но едва ли е на нивото на ФБ. Хмм, бг сайтовете... До сега видях само 'свеж' бутон и краувлър, бутон за любими.сом и 'споделиме'. И всичко това ме навежда на мисълта, че ако искаш да имаш попюлярна соц мрежа, трябва да гледаш не само от гледната точка на потребителите, но и на програмистите или уебмастърите, които гледат да имат колкото се може повече разни бутони и джаджи за попюляризиране на сайта си.
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Не всичко що е web 2.0 е социална мрежа. Направете разликата между социална медия, социална мрежа и буукмарк сайтове.

Справка: http://www.novavizia.com/2273.html
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

Липсва им това да са част от Нет Инфо. Свежо е това което е само и единствено заради Нет Инфо!

Тука си прав.. липсва им трафик, подкрепа и ресурс, за да се направи както трябва. А свежо вече не са към Нетинфо.. и определено доста намаля трафика към популярните статии, откакто не са интегрирани в гбг.бг ...
 
От: Български соц. мрежи - какво им липсва?

еми пазар им липсва

вече беше споменат вконтакте, който е 1:1 фейсбук, но е толкова популярен в русия и беларус, че ако вконтакте е диня, то фейсбук е грахче :D
 

Горе