Валутния борд падна!

dalasweb

Well-Known Member
Помислете?
Я сега големите предприемачи и бизнесмени, какво ще правят с хартийките след падане на валутния борд.Същото като в Туркей - Инфлация и ще си ядем налъмите, апартаментите на кредит и всичката далавера с този изкуствен валутен борд.Как една бедна и непозната за умните американци България има борд, а в Турция няма? Или борда е само за определени доказано крадливи нации.И искат да ни вкарат в Шенген-ало къде бе Ганьо?Радвай се, че, заради братска Русия ни набутаха набърже в границите на ЕС за да ги пазим с разпрана гранична мрежа от азиатците.Взимаме евро за заплата и сме супер.Сигурно минималната ще е 80 евра, заради огромната разлика в стандартите у нас и у тях.Истината е , че не можем ги победим западняците с качеството на кюфтето, което вече не е по БДС и киселото мляко, което е да му сложиш лъжицата ще стои изправена със столетие!
Спомням си едно екскурзионно летуване.Май бях 6-7 клас. На предела, ресторанта ядохме едни сочни кебабчета в чиния с народни мотиви.Толкова сочни и хубави бяха, а може би бяхме гладни от дългия 4- часов преход.Ех такива по нашите земи вече няма и агнешкото и свинското са на субсидий.
След време кебабче и кюфте ще си дялкаш на 3д принтера :)
 
Последно редактирано:
Това с качеството на храните е почти в цял свят. На вкус някои неща успяват да ги докарат.
Еми такъв е модела... не са само храните, не знам точно кога, може би някъде около 70-те или по-рано им става ясно, че нямат сметка да правят качествени и издържливи неща, като примерно да имаш касетофон Грундик купен през 1965-та:) и да работи до днес,
Почти със всичко е така.
Имаше тука една тема за коли. Чудя се някаква кола произведена да кажем през последните 5 години дали ще става за нещо след 20.
 
Тук икономистите да споделят за незнаещите.
Ний защо имаме борд, а в в страни, като Турция няма?
 
"СубсидиЙ" пък иначе критикуваме. :)
Има вкусна храна и се произвежда, просто набавянето на такава вече не се случва в магазина. Страхотен червен пипер, чубрица, сирене, кисело мляко, яйца, боб, мед си взимаме. Цените са дори по-ниски от тези в магазина (разликата не е много голяма, но с доставката пак идва малко по-евтино, а вкуса е страхотен).
Единствено набавянето на месни продукти е по-сложно.
Това както и да е, по темата с валутния борд - няма да падне докато не преминем към еврото. Това се надявам да се случи по график, и дори ако можеше от 2023г да е факт, още по-добре.
Пари в лева не държа от години. Единствено левове се ползват като оборотни пари - за разплащания в България. И това е като временно неудобство докато се реши горния проблем (да сменят хартийките с европейски).
Като започнат по фейсбукове и къде ли не да се оплакват хора, които вместо да посещават часовете по икономика в гимназията са пушили цигари в двора на училището, че ще обеднеят, ще видим и ние Гърция и Испания, първо ми става смешно, а после и леко тъжно...че има толкова много финансово неграмотни хора в страната ни.
Гърция и Испания валутни бордове нямаха. Това са различни държави, водещи различни икономически политики. Страната ни е във валутен борд, реално пазаруваме с фиктивна валута наречена лев. Преди години лева беше немска марка, през последните години е евро. Дали ще му плати на българина чорбаджията 1000евро заплата или 1955.80лв заплата разлика няма. И този и следващия месец 1000евро ще са 1955.80лв. Покупателната способност ще е една и съща без значение от валутата. Ползвайки левове един от минусите за гражданите е, че може да им се наложи като излизат от страната да купуват/продават евро и с това да плащат комисионни такси на обменни бюра и банки.
Повечето стоки, които потребяваме са все вносни и не малка част от тях идват от страни, където се ползва евро. Крем нивея, влажни кърпички, крема сирена, масло, морски дарове, риба, авточасти, дрехи, обувки, почти всичко се произвежда от компании, базирани в ЕС и идва тук.
Просто ще започнем да плащаме тези стоки в евро, вместо в лева в магазина. Цената ще се преобразува по 1.95583лв за 1 евро и това е. Нищо сложно. Обясниха го поне 20 пъти по телевизиите и пак народа цъка тъпо и вярва само на Фейсбук гурута нареждащи сърдито със свъсени вежди проникновения след няколко ракии.
 
първо ми става смешно, а после и леко тъжно...че има толкова много финансово неграмотни хора в страната ни
Аз пък се питам защо ли тъпите скандинавци си карат на крони и не бързат да приемат еврото ...
 
Тук икономистите да споделят за незнаещите.
Ний защо имаме борд, а в в страни, като Турция няма?
И към момента се препоръчва Турция да премине към валутен борд, но това означава Ердоган да отстъпи контрола върху турската монетарна политика на Щатите или Франкфурт (ако избере да обвърже лирата с американския долар или европейското евро).
Може би са твърде горди, имат се за велика сила и вярват, че ще дойдат по-добри дни. Дано и да дойдат, хубаво е край нас да има силно развити икономически съседи.
 
Аз пък се питам защо ли тъпите скандинавци си карат на крони и не бързат да приемат еврото ...
Защото не са българи преминали през хиперинфлация и въвели валутен борд с което реално да се лишат от независима валута. Решим ли да махнем валутния борд и да караме на жилата на лева - ще започнем да завиждаме за курса на турската лира. Защото лева покритие няма, а скандинавските крони може би имат. ;)
 
ТорбаланТолски - него и подобните му руски конспиратори путинофилчета чакайте да ви учат на финанси. ахахаха
тоя форум стана тотал щета, сега очакваме и оная нандибанди да дойде , крум след тва да обясни ЕС и долара колко са зле, автора на темата да се съгласи, и да обсъдят лошите капиталисти как ни еба*ат майката.
 
"СубсидиЙ" пък иначе критикуваме. :)
Има вкусна храна и се произвежда, просто набавянето на такава вече не се случва в магазина. Обясниха го поне 20 пъти по телевизиите и пак народа цъка тъпо и вярва само на Фейсбук гурута нареждащи сърдито със свъсени вежди проникновения след няколко ракии.
И в гората има мед.
Недейте да свъсвате вежди, усмихнете се и си отворете задника оше по-широко. Поемете го с кеф. Не, всъщност го стиснете, за по-голям кеф.
 
Решим ли да махнем валутния борд и да караме на жилата на лева - ще започнем да завиждаме за курса на турската лира. Защото лева покритие няма, а скандинавските крони може би имат.
Друга ми беше мисълта. С борда сме си добре, ама въвеждането на еврото не е от най-добрите идеи.

Е военният експерт по youtube разбира се e доста по-умен от Стив Ханке ....
ТорбаланТолски - него и подобните му руски конспиратори путинофилчета чакайте да ви учат на финанси. ахахаха
Палячо, ако искаш да си премерим финансовите възможности :D
 
Друга ми беше мисълта. С борда сме си добре, ама въвеждането на еврото не е от най-добрите идеи.

Е военният експерт по youtube разбира се e доста по-умен от Стив Ханке ....

Палячо, ако искаш да си премерим финансовите възможности :D
Виж една малка Латвия сле еврото... 1/3 от колегите ми са латвиици. Много са зле нещата там.
 
Обясниха го поне 20 пъти по телевизиите
Е те по телевизията обясниха и че требва да се набоцкат всички и след това да обявим война на Русия :)

Истинските специалисти разясниха казуса отдавна:

 
"СубсидиЙ" пък иначе критикуваме.
Брътчед не се шашкай де, аз пиша ли нещо рядко го редактирам, за да не се излагам пред форума.Та субсидии ли е или патриций важното е кинтите да валят посока уредена Европа към крадлива България.
Като започнат по фейсбукове и къде ли не да се оплакват хора, които вместо да посещават часовете по икономика в гимназията са пушили цигари в двора на училището, че ще обеднеят, ще видим и ние Гърция и Испания, първо ми става смешно, а после и леко тъжно...че има толкова много финансово неграмотни хора в страната ни.
Аз съм от поколението дето министър на народната просвета. бе другаря
Александър Фол.Учил съм Естетика, Морал и Право,Народ и Същност, Обществознание.
Все предмети, които трудно вдявах
Нямахме предмет икономика, защото не бях в икономически техникум.
А и изтървах предмета с компютрите Правец 82, защото бях вече третокурник и завиждах на 9ти и 10ти клас.А и не се пушеше.Намаляха поведение.Сегашните черпят даскалите.Преди имаше респект и знания!
След 89 всичко тръгна икономика и компютри да следва.
Както казва един мой приятел следвал икономика.
Икономиката е следното "За да има богати трябва да има бедни"
И тъй то аз още не проумявам за следното.
Година 2009 минималната заплата е 200лв т.е 100евро
а през година 2021 е 650 евро т.е 325евро.
А няма никакво производство.
Следиш ли мисълта ми след време минималната в България ще стане колкото в Германия,но къде са те, къде сме ние!
Та борда ни държи далеч от инфлации, както в Турция.
А не ли е добре да има инфлации и да обеднеят и богатите бизнесмени в България.Няма само народа да го лапа я. Колко ли строителни фирми ще фалират, че вече няма да продават, като в цени на Париж.Едва ли заради една гордост Турция не приема борда.Тук има неща, които ний неикономистите не вдяваме.

За любознателните малко статистика какво е правила, продавала и яла България!

Това е статистиката.
Електрокари: През 1988 г. – 47 400 бр. – През 2014 г. – 180 бр.
Мотокари: През 1988 г. – 35 100 – През 2014 г. – 210 бр.
Домашни хладилници: През 1988 г. – 111 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Цветни телевизори: През 1988 г. – 124 300 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Памучни платове: През 1988 г. – 362 млн. кв. м. – През 2014 г. – 8 млн. кв. м.
Вълнени платове: През 1988 г. – 45 млн. кв. м – През 2014 г. – 2,4 млн. кв. м.
Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко
Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!!
Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.

Ето и цифрите за нашия износ за същите произволно избрани години – 1988 г. и 2014 г.

ИЗНОС:
Електронни калкулатори: През 1988 г. – 46 700 бр. – Сега 2014 г. – 0 бр.
Електрокари: През 1988 г. – 44 700 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Телефонни апарати: През 1988 г. – 630 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Радиотелефони: През 1988 г. – 121 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Пресни плодове: През 1988 г. – 139 000 тона – През 2014 г. – 7 000 тона.
Домати: През 1988 г. – 78 900 тона – През 2014 г. – 1 100 тона.
И накрая нека сравним двата периода по показател „Потребление“. То разкрива една ужасяваща, бедствена картина на населението в съвременна България:
Консумация на:
Прясно мляко – литри на човек за 1 година:
През 1988 г. сме консумирали 195 литра мляко на година – През 2014 г. – 20 литра
Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг.
Яйца: През 1988 г. – 263 бр. – През 2014 г. – 143 лв.
Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг.
Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг.

Има лаф прост народ никаква държава!
 
Последно редактирано:
За любознателните малко статистика какво е правила, продавала и яла България!

Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг.

Има лаф прост народ никаква държава!

Кое му е негативното на точно този факт не мога да разбера аз?

А достоверноста му няма да я коментирам. Ти имаш само 7 кила захар на година в хляба, това че не ядеш 30 кила захар на кристали не означава, че не ядеш 60 кила във формата на кока кола, шоколади, сухи пасти и марс барове.
 
Кое му е негативното на точно този факт не мога да разбера аз?

А достоверноста му няма да я коментирам. Ти имаш само 7 кила захар на година в хляба, това че не ядеш 30 кила захар на кристали не означава, че не ядеш 60 кила във формата на кока кола, шоколади, сухи пасти и марс барове.
Има друго в предвид, според мен, Даже и да вземеш последните години, вече БДС не означава нищо. Преди няколко години е означавало все пак. Вече не.
 
Парите се обезценяват. Реално дали през 2009 пенсионер е взимал 100 евро пенсия, а следващите пенсионери през 2021 - 325евро - покупателната им способност едва ли се е подобрила.
Да не забравяме обаче, че в момента има пенсионери, които като млади са се осигурявали на реална и средна към висока заплата, които в момента взимат над 1000 евро пенсия. ;)
Има един проблем обаче и той е, че българина за напред рядко мисли без значение дали има или няма пари. Дай му сега да скатае колкото се може, ако има възможност да открадне - ще го направи, че ако може и отгоре ще вземе. Накрая дори ще се похвали какви ги е свършил. Без да му стига акъла, че като остарее ще има "мяу".
Да, гаранция няма, че един ден ще взимаме пенсия. В много държави населението е застаряващо, затова и приемат мигранти с някаква надежда те да им поддържат икономиката за да може социалния им модел да не рухне. Такива са Франция, Испания, Германия например. Испанците въпреки, че като коренно население се свиват, латиносите ги заливат.
В България обаче и към момента вместо системата да си е самодостатъчна, за да има пенсии се плаща от бюджета и този % дофинансиране ще продължава да се увеличава, защото младите са на мнение "много съм хубав(а), че да работя", а който работи пък укрива данъци, взимайки заплата на ръка в плик, декларирайки ниска стойност на движимо и недвижимо имущество и чрез още много похвати. Ще видим след някое-друго десетилетие като население дали няма да се обърне кривата...до тогава по-тъмнокожите ни сънародници ще са ни изравнили като бройка, а раждаемостта им е висока. Ще остане единствено държавата да съумее да ги вкара в пътя на цивилизацията. По градовете в това отношение забелязвам развитие. Минавайки през Хисаря преди две седмици видях клас с изнесена беседа край термите там. Етническите българчета от 30тина деца бяха не повече от 5-6. Стига всичко да върви мирно и спокойно в страната ни, няма да има значение съотношението между етническия й състав, важното ще е тези хора да са образовани и да работят.

От комунистически сравнения не мисля, че има нужда. Това е отминал период. Важно е накъде вървим в момента. Иначе...по царско време заплатите са били европейски въпреки, че сме били от война в нова и тъкмо сме се освободили, като е трябвало да се развива всичко от нулата. За няколко десетилетия се е изградила армия, прекарал се е ток, комуникации, започнало е изграждането на пътища и това по време на войни.

Все пак ако е интересно на някого, ето списък със заплати за някои от позициите през 1932г:
агроном - 4550 лева,
р-л доп.земеделско училище - 4400 лева,
учител в доп.зем.училище - 4250 лева,
специалист - 2950 лева,
зем. администратор - 2350 лева,
зем.техник - 2150 лева,
писар - 2050 лева, землемер -1600 лева,
шлосер - средна 1668лева, максимална - 6300лева.

Средната пенсия за старост през 1932г. е 1774 лева.

После идва "светлия" комунизъм и разказва играта на крепката интелигенция в страната, както и на зародилия и буйно развиващ се предприемачески дух. Точно поради същия в момента сме в това положение - от няколко поколения възпитавани (насила или не) българи в комунизъм и като бонус репресии. Десетки пъти ми е разказвал баща ми как при идването на комунизма най-големите пройдохи от селото са дошли на власт и първата им работа са били грабежите на всеки, който има нещо изградено там - стопанства, имане. Прадядо ми не се е подчинил и са стреляли по него и в дома му, след което са го пратили "на лагер". Успява да се върне по чудо, след което на реч на кметицата в селото отива и я удря с кривака по гърба.
При комунизма първо на власт и по институции са слагани най-простите и най-крадливите. Това не ви ли звучи познато? Вижте кой е на власт и сега.
Затова за комунизъм не искам да слушам изобщо. Имало е развитие благодарение на страх/репресии и все още останали от преди него добри хора. А какво е родил комунизма - разбира се след като се извървят поне 2-3 поколения. Тези поколения сме ние и нашите родители. Огледайте се. Запитайте се за бащата на някой познат, който е работил в завод дали не е премъквал материали от завода. Ако имате позната стара учителка дали не премъква пакетирана храна от службата си. Всеки, свикнал отнякъде да влачи - шамар да е, на аванта да е. Заради такова поведение няма да се оправим, не и в близко бъдеще. Лошото е, че децата на светлото комунистическо поколение възпитават своите деца в същите "ценности". Няма го вече контрола и страха - резултата е налице - съвсем явно показване на душевността българска пост-комунистическа.

@deffnews ти се оправяй с ЧСИ-то и недей зна много. На вулгарно и глупашко държание не мисля да обръщам внимание. Може някой ден да се досетиш, че с говорене на простотии само намаляваш тежестта на последващите си мнения.

//Редакция:
Пропуснах да вметна какви са били цените по царско време в ресторанта за да не каже някой "ама то тогава лева е бил като по време на хиперинфлацията през 90те":
38742223_1994664104142045_982567897463259136_n-768x883.jpg

38792723_1994664070808715_6226260479505858560_n-768x703.jpg

Агнешко - мешено – 10 лв,
бъбрек - 2лв,
пържола - 2лв,
дробчета - 1лв,
шишчета - 2 лв,
ядки - 1лв,
кебапчета - 1лв.
телешки кебапчета - 0.50 лв,
телешка пържола - 4 лв,
кюфтенца - 1 лв,
филе - 6 лв.
свински карначета - 1 лв, пържола – 5 лв, филе – 5 лв.
вино - в заведението 12 лева, за дома 8 лева.

Рекламата указва, че това са цени с 50% намаление за ястията.

В рекламата на питиепродавница и гостилница „Златна рибка” информацията е обща и гласи, че най-големия апетит може да се задоволи срещу 10 - 15 лева.
 
@angelovarna та накъде точно вървим с подобни фрази, като "недей зна много"?
 
После идва "светлия" комунизъм и разказва играта на крепката интелигенция в страната, както и на зародилия и буйно развиващ се предприемачески дух.
Много ми е интересно къде ги четете тия приказки от 1001 нощ? :D

Дайте да я видим тая интелигенция до идването на комунизма и върху какво се фокусират в творчеството си?
Елин Пелин, Йовков, Вапцаров, Милев, ... - за какво аджеба пишат?

На училище не сте ли ходили!? :rolleyes:
 
...На училище не сте ли ходили!? :rolleyes:
Запознат ли сте със значението на думата "крепка"?
Въпроса е, че е имало желание и стремеж за развитие, въпреки множеството национални кризи по него време (поради случващото се из Европа). Всичко това е преустановено и сме застанали в както деффнюз обича да се изразява - наведена позиция и сме вече така от около 80 години.
 

Горе