Вносът на програмисти започва

От: От: Re: Вносът на програмисти започва

Напротив имат и то големи. Всичко качествено отива на запад, просто защото там дават повече пари. Остава само некадърното и това на което много не му се работи и тук там някое изключение от тези две групи.

Значи от личен опит като човек дето доста време изкара навън мога да ти кажа, че с IT заплата в България си живееш В ПЪТИ по-добре отколкото в IT заплата на "запад". Просто съотношението между получаваните пари и разходите за живот тук са много по-благоприятни. Няма да ти казвам колко струва да отидеш на зъболекар в Англия или наемите в Швейцария... В бранша работят доста кадърни хора, естествено като във всяка професия има и доста "шлака". Но като цяло нивото при нас е добро - това е причината западните компании да отварят офиси тук.

Те не дават там американски заплати, а много по-мизерни. Всяка американска фирма би предпочела висококвалифицираните й специалистите да са си при нея.

Дават прилични заплати за индийския стандарт, като има места където заплатите са по-високи от българските. Там пазара е ОГРОМЕН, само една фирма като WiPro има повече служители в Индия, отколкото всички IT фирми в България. Като искаш да привлечеш качествените хора ще трябва да предлагаш повече от останалите, както е навсякаде. А задачата на всяка фирма е да прави пари - това налага някакви ограничение към това какво да "предпочита". Имаш Х пари, трябва да се свърши У работа - да се намери оптималния вариант.

Аз пък напротив знам фирма, която дава много добри заплати, но продукта от поне част от служителите й е под всякаква критика! Не, че няма кадри и не им плаща добре - просто голяма част от кадрите й са изключително некадърни.

Разработката на продукт се влияе от много фактори, не само от качеството на програмистите - това Business Analyst, Product Owner, Project Manager/Scrum Master, Team Lead са все ключови позиции са развитието на продукта. Факторите които могат да прецакат един проект са доста. Иначе фирмите които дават над 5К заплати всички ги знаем, ама не помня кога последно съм виждал публикувани обяви от тях - там местата се запълват чрез препоръчани от служетелите кандидати.
 
Последно редактирано:
От: Вносът на програмисти започва

Значи от личен опит като човек дето доста време изкара навън мога да ти кажа, че с IT заплата в България си живееш В ПЪТИ по-добре отколкото в IT заплата на "запад".
И как ги изчисли тези разходи? Разходите са един малък процент от заплатата на програмиста! Естествено, трябва да изключим наема, който е задължителен, но който не накланя везните в полза на бг пребиваващите. Да видим относно храната - колко пъти да е по-скъпа? И три пъти да е по-скъпа, това е малък разход. Лекарства - много по-евтини са като цяло. Коли, бяла техника и други - съвсем същите цени. Мобилни телефони - пак съпоставими цени. Споменатия зъболекар - ами нямаш проблем, просто да си дойдеш със самолета в БГ и така спестяваш големия разход. Като си луд, то плащай за английски зъболекар...

Разработката на продукт се влияе от много фактори
Да от много фактори е, но при случая за който говоря точно програмистите бяха големият проблем. Те бяха сътворили абсурдно калпави "шедьоври". И да точно за фирма даваща над 5K говорим (от тези фирми, където ги знаем).


Относно индийците няма какво да коментирам, защото там сме на едно и също мнение.
 
От: Вносът на програмисти започва

Не можеш да изключваш никакви належащи разходи - нито наеми, нито сметки, нито транспорт, нито храна. Това са неща които трябва да си платиш за да живееш нормално. Иначе храната си е по-скъпа и за семейство с деца не е никак малък разход. Ето ти сравнение между София и Цюрих: http://www.numbeo.com/cost-of-livin...nd&country2=Bulgaria&city1=Zurich&city2=Sofia - както можеш да видиш, всичко е 3-4 пъти по-скъпо, хляба 5 пъти, интернета 7 пъти и чакаш за включване 2-3 месеца. Колата която съм купил в България там струва 3 ПЪТИ повече, за данъци и застраховки няма да споменавам. Лекарствата са по-скъпи, престой в болница е много по-скъп, недай си боже да е по-продължителен. Самолетните билети са си цифра, особено ако не планираш за след няколко месеца, не може да си идваш всяка седмица :)

Consumer Prices in Sofia are 70.52% lower than in Zurich
Consumer Prices Including Rent in Sofia are 75.35% lower than in Zurich
Rent Prices in Sofia are 85.04% lower than in Zurich
Restaurant Prices in Sofia are 76.97% lower than in Zurich
Groceries Prices in Sofia are 74.82% lower than in Zurich
Local Purchasing Power in Sofia is 65.36% lower than in Zurich

Към всичко това трябва да прибавиш и факта, че където и да отидеш ще си 3-то качество човек в очите на местните. Примерно в UK индийците и пакистанците са по-уважавани от източноевропейците, във Франция пък африканците са с приоритет, абе въобще тегаво е и всеки си уважава повече бившите колонии. Естествено след като си 3-та категория човек не можеш и да очакваш заплащане като за първа :) В Щатите са малко по-космополитни, ама там пък има други кусури :)

Нека не забравяме и данъците :)
 
От: От: Re: Вносът на програмисти започва

Ама вие не разбирате ли, че 100 лева са под минималната работна заплата. С тази цена очевидно в обявата иска да се каже, че не искат да поместят реалната заплата, която дават публично. Мръсен, но често срещан подход.

Ако не искаш да я оповестяваш публично просто не я пишеш...
 
От: Вносът на програмисти започва

Добре сега гледам, че внесените програмисти ще са със стартова заплата от 2700лв, онзи ден гледам новина от БНТ или някоя медия, че в София минималната заплата била 1300-1400лв, а за стажанти между 600-800 и в същото време аз като човек който наскоро търси работа в София дори и вчера чекнах какво се предлага мога да кажа че тези заплати са тотален фарс дето ги въртят по тия медии. Гледам в София повечето фирми като стане въпрос за стажант ти искат 3-ти курс минимум в университета да имаш познания по всичко едва ли не и накрая ти казват пълен работен ден и 350 кинта ще взимаш чисто :D кандидатствах за едно обява която включваше
seo анализи
изграждане на сайтове на cms системи
анализ на конкурент
SEM
изграждане на adwords реклами, като това включва всичко от до + поддръжка на рекламите на клиентите
анализи на трафика постоянно
съпорт с клиентите
и още 10 неща на пълен работен ден, праща ми проекти да направя питам аз за заплата предварително и те ми казват, ако направиш проекта тогава правя проекта и те мдааа перфектно е заплата 600-800лв чисто ти предлагаме...... Като им предоставям портфолио, правя им проекта, половин час на интервю с шефа му обяснявам неща дет той си няма и хабер от тях и ми казва 600-800лв. Мен повечето ми приятели не са в ИТ бизнеса и всичките в София взимат над 1500 кинта в работа дето имат 1 месец обучение примерно без понятие от професията и не се налага да вкарват някаква целодневна мисловна дейност, а кажете ми един разработчик на сайтове на квартира в София евентуално как ще се издържа със 600-800лв и как иска да е доволен от работата си и това ми го предложиха от 3-4 фирми на интервютата, като им кажа че под 1000лв не искам и айде чао (и имам трудов стаж близо 2 години като програмист към фирми за вграждане на ERP системи) .

Темата мога да коментирам доста понеже доста фирми ми паднаха в очите последната година и излезе, че е по далавера да си охрана в София отколкото да си затормозяваш мозъка по цял ден. И повече в българска ит фирма аз лично не бих си търсил работа !!!
 
От: От: Вносът на програмисти започва

Колата която съм купил в България там струва 3 ПЪТИ повече, за данъци и застраховки няма да споменавам.
...
Нека не забравяме и данъците :)
Как става така, че тук купуваме бангии, вкл. от цитираната от теб държава? Джамбазите вероятно ги продават на 1/3 от платеното там. :mrgreen:
Стига с тия данъци, по относителна стойност тук са дори повече от европейските. Имам няколко линка, разбити и сметнати, ако желаеш!

Пропускаш нещо много съществено. Режийните като ток и горива са еднакви, дори по-високи цени понякога. Нова кола - повече от на запад. Което относително сметнато ги прави много по-скъпи за стандарта ни.
Ако си до кръчмите и пиячката от магазина, и друго не трябва - ОК, съгласен. Ама аз студентските години ги минах, че дори тогава купувах бензин.
 
От: Вносът на програмисти започва

Аз лично в момента имам двама приятели единия програмист в Лондон другия в Мюнхен и чистите пари които взимат, облагите които получават, отношението и държавата в която са на въпроса не мислят ли да се върнат в България и да работят за 3-4 хилки отговора е, че там им е в пъти по изгодно и печелят много повече пари. И двамата карат мерцедеси за по 30 хилки, а не са шефове, а просто програмисти, но все пак живеят и в къщи като си делят наема с още хора и както те казват парите там няма да са ти изгодни ако всеки ден ядеш в италянски ресторанти, те излизат веднъж в седмицата до голяма верига пълнят колата всички общо и после се редуват кой да готви и просто казват, че в България не биха си позволили да ядат всеки ден качествено месо, да живеят в къща и да могат да си заделят пари за кола и въдици за по 3 бона, ако са на квартира в София.

Наков също обясняваше, че не е изгодно да се работи в чужбина и излязоха доста хора които опровергаха това, те камериерките взимат по 1500-2000лв с подсигурено спане в хотелите , а аз по горе обяснявам, че в София предлагат работа за 800лв като имаш да си плащаш наем, сметки, ядене и недай си боже някое кафе....
 
От: От: От: Вносът на програмисти започва

Как става така, че тук купуваме бангии, вкл. от цитираната от теб държава?

Е аз бангии не купувам вече, колата ми в момента е 3-годишна. Тия дето ги внасят джамбазите у нас там не ги наричат точно коли.

Там като се похвалиш че си си купул кола те питат каква марка е, а у нас те питат коя година е :)
 
От: От: От: Вносът на програмисти започва

Е аз бангии не купувам вече, колата ми в момента е 3-годишна. Тия дето ги внасят джамбазите у нас там не ги наричат точно коли.

Там като се похвалиш че си си купул кола те питат каква марка е, а у нас те питат коя година е :)
Разбрах аз, че сравни ново с бангия, ама исках ти да го кажеш! Новото няма как да не е по-скъпо от 15 годишна ръжда.
 
От: Вносът на програмисти започва

да се върнат в България и да работят за 3-4 хилки отговора е, че там им е в пъти по изгодно и печелят много повече пари.

4000 EUR в Германия са 2500 чисти :)
 
@danko6, какво очакваш от БГ фирмички. Там е ясно. пробвай в някакви чуждестранни. Пробвай нещо сериозно - VMWare, SAP, Microsoft, скоро сигурно и Google ще дойдат. Абе всяка чуждестранна компания или такава, която изповядва техните практики е ОК - Siteground....са Ок, всичко друго е леш. ;)

Стажантските програми не са лошо, ако започваш и сега навлизаш. Ама да предложат стажантска програма на някой с портфолио и години практика в сферата е меко казано тъпо. Най-много 1-2 курса и на тепиха. Това е. Една нормална фирма няма да чака някой да седи и да се влачи по курсове и стажантски програми, защото започва да е на загуба - от към време, инвестирани ресурси и пари. Нещо, което може да направят с всеки, дори и не толкова навътре в нещата, а достатъчно е да има страст и желание. :)
 
От: Вносът на програмисти започва

4000 EUR в Германия са 2500 чисти :)
Не знам как е в Германия, но например в Холандия, ако си с жена и деца, които не работят - тогава вече чистите които вземаш доста се приближават към тези, които се водят, че взимаш! И вече не ти е разход храната, а даже си е приход от не работещите членове на семейството.
 
От: Re: Вносът на програмисти започва

@danko6, какво очакваш от БГ фирмички. Там е ясно. пробвай в някакви чуждестранни. Пробвай нещо сериозно - VMWare, SAP, Microsoft, скоро сигурно и Google ще дойдат. Абе всяка чуждестранна компания или такава, която изповядва техните практики е ОК - Siteground....са Ок, всичко друго е леш. ;)

Стажантските програми не са лошо, ако започваш и сега навлизаш. Ама да предложат стажантска програма на някой с портфолио и години практика в сферата е меко казано тъпо. Най-много 1-2 курса и на тепиха. Това е. Една нормална фирма няма да чака някой да седи и да се влачи по курсове и стажантски програми, защото започва да е на загуба - от към време, инвестирани ресурси и пари. Нещо, което може да направят с всеки, дори и не толкова навътре в нещата, а достатъчно е да има страст и желание. :)

Положението е много лайняно те тръгват да вкарват от чужбина. Работих в една голяма българска фирма и отношението беше покъртително... един милион малоумни забрани като се почне от това че не може да слушаш музика на слушалки, а само радио хоризонт по цял ден при условие, че беше полу забранено да си говорим между нас, колегите пълни кретени на по 35-40 години сноби пълни, всеки прехвърля проблеми наляво надясно и никой никога не е виновен, ама все пак няма да го пипне, дават се задачите и първите думи са, ама то това няма как да се направи, а шефа се държи разбираш ли все едно нямам пари в джоба и съм длъжен да го търпя отидох хвърлих му молбата за напускане той са нацупи братче не ми проговори повече. Колегите се познават от 20 години, а дори по един скайп не са си разменили, след края на работния ден всеки си гаси телефона и не му пука за нищо. А аз братче разбираш ли задачи дето въпросните колеги вършат за 7 дни му ги правя за 1 ден с гледане в облаците понеже не може цъкаш в нета.

Тая седмица пак реших да потърся нещо, понеже стартирах и собствена фирма, намерих и човек с който да работя и да води контактите с клиенти аз само да върша работа и реших да потърся някакви обяви за работа, просто да съм сред хора, че иначе откачам и като видя за всичко по-горе изброено заплати от по 600-800лв и сега като знам че си имам парите в джоба като попадна на идиот още на интервюто му пожелавам приятен ден, но като знам колко студенти има които искат не искат започват работа при такива и са длъжни да ги търпят по множество причини и ми става зле и накрая за нищо. А вече се навъдиха и фирми в джобса дето като кандидатстваш и ти пишат направете сайт за еди кояси фирма и направо ти дават инфо което в последствие се оказва, че това е техен клиент и ти им вършиш работата и те се възползват от въображението ти, черпят идеи и накрая или спират да ти пишат като пуснеш проекта или ти казват, че има по добър вариант и след 1 ден пак такава обява примерно кандидастваш и ти пускаш друга фирма за правене.
 
Последно редактирано:
Re: От: Re: Вносът на програмисти започва

Еми нека вкарват, ама какво ще вкарат - индийци или китайци ли бате? И какво? Ще дадат на някой индиец 800 лева заплата тук, за да мизерства в бяла държава? Няма такъв филм. Поне нормално мислещо същество не би си го сложило така. А да вкараш един германски програмист тук е в пъти по-дебело. Много ме съмнява някой германец на 4-5К в евро там да дойде тук на тия в лева, че и по-малко.

А вече се навъдиха и фирми в джобса дето като кандидатстваш и ти пишат направете сайт за еди кояси фирма и направо ти дават инфо което в последствие се оказва че това е техен клиент и ти им вършиш работата и те се възползват от въображението ти, черпят идеи и накрая или спират да ти пишат като пуснеш проекта или ти казват, че има по добър вариант и след 1 ден пак такава обява примерно кандидастваш и ти пускаш друга фирма за правене.

На такива още не съм попадал и се чудя дали има. Но явно бг фирмите стават вече много "иновативни" в това отношение, за това не се занимавайте с някои бг фирмички, ако не са стъпили на нивото на техните чуждестранни колеги като пари, начин на водене на фирма и манталитет. :)
 
От: Вносът на програмисти започва

За програмистите няма проблем да си ги внасяме. Много от тях ще ги внесем фиктивно, защото могат да работят и в remote режим.
Кофтито е, че ще внасяме лекари.
 
От: Re: Вносът на програмисти започва

@danko6, какво очакваш от БГ фирмички. Там е ясно. пробвай в някакви чуждестранни. Пробвай нещо сериозно - VMWare, SAP, Microsoft, скоро сигурно и Google ще дойдат. Абе всяка чуждестранна компания или такава, която изповядва техните практики е ОК - Siteground....са Ок, всичко друго е леш. ;)
...
Съвсем наскоро пътувам с едни родители, техен син работел шефче в SAP. Бачкал до 22 часА почти всеки ден, неизпълними в нормалното раб. време срокове, дива бюрокращина. В момента преговаря за нова работа. Аз съм работил в 2 подобни огромни компании, само дето не овъртаймвахме, но посредствеността е жестока.
По малките фирми кавгите са редовно явление, ама поне не затъпяваш. Наскоро хванах още един занаят покрай компютрите, от нямане кой да се занимава. В голяма фирма са ми пилили половин година, заради предложена, уговорена с прекия началник, и успешно осъществена иновация. В рамките на 3 дни. Видят ли някой да се опитва да мисли - треска ги втриса да не им станеш конкуренция за мястото, и скачат като един срещу теб!
Та, не ги хвали тия големите, ако не си бачкал в такава. На поточната линия, бумащина до шия, дърпат те по цял ден по безсмислени meeting-ги. И после реват що не е готово в съкратен срок.
И това сме побългарили.
 
И на мен не ми се нравят, но ако трябва да съм честен са идеални като местенце да почнеш. Получаваш много знания, привилегии и станеш ли добър и можещ, вместо да се бориш с тяхната "корпоративна" стълбичка, която не е много ясна каква е и дали не е опорочена от стъпването си на Българска земя. :)

За мен идеалните фирми са малките, прохождащи и дори стартъпи. Да, имаш много отговорности, задачите са много, персонала кът, но като се завъртиш може да попиташ шефа направо какво мисли и той в повечето случаи ще ти върне. Заплатите са добри, ако са стартирали и си пробиват добре пътя, а колегите са ти като семейство, защото от всеки зависи точно определено нещо и това е много готино. Работил съм и в такава. Не бих я сравнила с никоя друга.

Но от голямо значение е шефа и политиките на фирмата, които той или неговите спонсори (акционери, фъндинг партньори), са изгради ли се приближават до тези на прохождащите световни гиганти, каквито са били и те преди да станат такива. А не някакъв селендур с пари, който преди това е свикнал да го носят на ръце, защото тати и мама са имали пари. Или някой тъп мутрафон е решил да прави бизнесмен от него и му е дал някакви проекти и пари и да води. ;) Бягайте от такива. Има ги, за това ги споменавам.
 
От: От: Re: Вносът на програмисти започва

Видят ли някой да се опитва да мисли - треска ги втриса да не им станеш конкуренция за мястото, и скачат като един срещу теб!
Сещам се за един много стар виц от времето на соца. Германски шпионин в България докладва: "Разкрит съм! Само аз работя, а всички останали ме гледат.". Явно този бг маниер на "гледане" се е запазил и при новите демократични условия...
 

Горе