Внос от Китай като частно лице

fantaze

Member
Здравейте,
Извинявам се, че може би повтарям нещо казано в милоните теми за внос от Китай, но никъде не намерих помощ за казуса, който ме интересува, а той е:
Искам да внеса от Китай около 50-100 артикула на стойност около $100-200. Нещата са малки на размер и леки. Ще се поберат в един кашон около 5-10кг. Вносът ще е с DHL, тъй като гоня кратки срокове.
Сега да поясня. Това няма да е регулярен внос, а еднократна поръчка. Максимум да има още една след месец-два.
Нямам регистрирана фирма и не си заслужава да правя за подобно нещо. Готов съм да си платя ДДС и Мито, ако се налага.
Интересува ме, има ли проблем, частно лице да вкара толкова бройки и съответно какво трябва да направя за да
мине всичко най- безболезнено.
Благодаря предварително :)
 
След като платиш ДДС и Мито, какво може да иска държавата от теб. Дори DHL оправят документите и не взимат скъпо. Виж ако не платиш нещо тогава е възможно някой да ти създаде проблем.
 
Ами, питам, защото знам, че има разлика, дали е за лично ползване или за търговия. И не знам в случая за 100 бройки от частно лице, дали няма да има някакви проблеми?!
 
За последните години хората внесоха стоки за милиарди като физически лица, поръчвай и не се оставяй да ти пълнят главата с глупости.
Единственото, което се иска е фактурата да е оформена добре като брой артикули, единична и обща цена. Поискай във фактурата да е написана цената на доставка.
Най-вероятно ще се наложи да си издадеш ЕОРИ номер но той така или иначе няма да ти е излишен за бъдещ внос.
При пристигането на пратката от DHL ще ти предложат да оформят документите вместо теб или ако искаш да ти излезе малко по-евтино да направиш това сам чрез митническа агенция. Тогава заплащаш на DHL само такса транзит до доставящи им офис (около 10-12лв), с документите получени от тях + разпечатки от плащанията (банково извлечение и/или paypal) отиваш в митническа агенция за изготвяне на декларация (около 20лв), с която отиваш в митницата за освобождаване на пратката (там плащаш ддс, мито (ако има) +банкови такси), след което с документите получени от митницата отиваш отново в DHL за да си освободиш пратката.
Както казах никой няма да ти създаде проблеми ако няма разминаване с фактурите и стоките не са със съмнително занижена стойност или забранен внос. Ако искаш ги продавай, ако искаш ги подарявай, не си длъжен да даваш обяснение на никой, нито в митницата, най-малко пък тук.
 
@Wllb:
  • Използване на банковата гаранция на DHL за транзит: 2% от сумата на митническите задължения, но не по-малко от 20 лв. без ДДС;
Т.е. 24 лева за транзит (20 лв. + 4 лв. ДДС). Колкото ми взеха и преди две седмици при получаването на документите.
Иначе още разяснения в частност за DHL:
  • Попълване на митническа декларация с над 4 стоки: 10 лв. без ДДС на страница;
  • Магазинаж за пратка: 10 лв. без ДДС на ден след 3-тия календарен ден.
 
Явно от тази година има промяна в тарифите.
Последната ми пратка през DHL беше 2015 и ми взеха 10-тина лв.
 
Тъкмо тези дни мисля да поръчвам чаркалак за принтера (board) за $75 с опции:

upload_2016-9-30_1-39-56.png

И дилемата е дали първите с последствие глабоволие от страна на „Пишман пощи“, описани тук („Митническо представителство“ и пост #162) или ползване на вторите маалко по-бързо и пак с една торба кинти :).
 
Благодарско за инфото. Днес звънях в DHL и тях ги питах за казуса. Казаха ми, че зависело от настроението на митничаря общо взето, дали ще се заяжда
без да уточняват какво точно значи това. Поръчах стоката през тях и май ще оставя те да свършат работата по освобождаването, но аз все пак трябва да
извадя ЕОРИ и да им дам пълномощно, че им давам да ме представляват. Сега ще чакаме :)))
@Шерифе, с китайците има опции да се пазариш за доставката да ти го пратят с DHL и пак да е безплатно. Те си знаят как го правят ;)
В моя случай ми трябва бърза доставка, а китайските пощи могат да те мотаят и 2 месеца, всички знаем това.
 

Горе