Въпрос за Данък върху доходите на физически лица

Дискусията в 'Юридически и Счетоводни Въпроси' стартирана от djokando83, Септ 19, 2017.

 1. kokovi4

  kokovi4 Active Member

  Рег.:
  Март 7, 2013
  Съобщения:
  182
  Харесвания:
  34
  Точки:
  28
  Да, от н@п нищо не им пречи да пратят 2ра покана за 5 години назад за ревизия на ФЛ и тогава може да изкочи зайчето с всичко х5 .
  Адвокат какво друго очакваш да каже, нали трябва да стигне до съд , за да може и той хонорарче да пипне. И те хляб ядат.
  По-скоро ти трябва кадърен счетоводител за да излезеш полусух от цялата схема.
   
  Последно редактирано: Ян 17, 2018
  jkminkov, Nightgale и hap23 харесват това.
 2. Ivan ivanov1

  Ivan ivanov1 Member

  Рег.:
  Ян 3, 2018
  Съобщения:
  55
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Има ли кадърни счетоводители и как ще вписват всички наложени платежи на каква база? Много модерно стана да гледат на хората наложените платежи ама за счетоводителите е много ново тва нещо при условие, че човек е и физическо лице а не фирма.
   
 3. rscossworth

  rscossworth Active Member

  Рег.:
  Авг 18, 2010
  Съобщения:
  506
  Харесвания:
  165
  Точки:
  43
  Продажбата на лични вещи не е търговска дейност. Това означава, че дори да е реализирана печалба (има положителна разлика между цената на придобиване и продажната цена) не сте задължени по ЗДДФЛ да платите данък. Съгласно чл. 13 доходите от продажба или замяна на движимо имущество не са облагаеми. На практика вие продавате ваше движимо имущество (вещи закупени от Китай например) което е втора употреба. Това, че артикула дори не е разопакован, нищо не означава (пак си е втора употреба). Най-логично би било, тази дейност да се ограничи законово само за регистрирани търговци (физическите лица да не могат да продават с ЕКОНТ). Тогава обаче и овцата ще е изядена и вълкът ще е гладен - нито ЕКОНТ ще въртят бизнес, нито ще има данъци за деклариране.
   
 4. Nightgale

  Nightgale Member

  Рег.:
  Май 5, 2016
  Съобщения:
  131
  Харесвания:
  24
  Точки:
  18
  Никой никого не кара да плаща данък за продажба на лични вещи. Лични вещи се продават с инцидентни продажбни- примерно 2-5 на месец с разумни суми или ако си решил да си разчистиш тавана или гаража, два месеца по 20-30 продажби. И това е. Другото вече си е извън инцидентните продажби.
  Ако пък случайно продаваш масово лични вещи, то се вижда на ревизията- имаш документи за сума по- голяма от тази, получена от куриерите и толкова. Не плащаш данък.
  То пък сега като имаше данъци за деклариране, че някой ги декларира. Именно за това е офанзивата- ако искаш да продължиш с дейността, ще плащаш като фирмите.
   
 5. Nightgale

  Nightgale Member

  Рег.:
  Май 5, 2016
  Съобщения:
  131
  Харесвания:
  24
  Точки:
  18
  Дали си получил сумата от наложен платеж или на нелегална сергия навън- все тая. И за счетоводителя едва ли има значение- имаш приход, имаш печалба, имаш данък за внасяне. И с куриерите на всичкото отгоре, всичко си го пише- сума, ден, че и час. :)
   
 6. Ivan ivanov1

  Ivan ivanov1 Member

  Рег.:
  Ян 3, 2018
  Съобщения:
  55
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Как артикули от Китай или където и да било са втора употреба, нали са купени нови и нови се продават. Тези данни от еконт какво основание има да се облага човек, това са просто данни, тук няма ли адвокат да обясни примерно имаш 5000лв от тях 1356лв са ти от твои лични дрехи, обувки, (касова бележка си имал преди 2-3години)и тн как ще декларираш на 5000лв, те така искат?
   
 7. Ivan ivanov1

  Ivan ivanov1 Member

  Рег.:
  Ян 3, 2018
  Съобщения:
  55
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  И счетоводителя как ще ти изчисли от сергията това е смешно, пари на ръка кой малоунник ще сподели, че е взел? А и какви разходи ще ти изчисли на какво основание за да ти изчисли печалбата от която трябва да платиш 10% данък? А и това с осигуровките и здравните ще накарат да платиш за 1 година назад ако нвмаш, е как да платиш 2000лв на държавата ако имаш 3 хиляди печалба
   
 8. Nightgale

  Nightgale Member

  Рег.:
  Май 5, 2016
  Съобщения:
  131
  Харесвания:
  24
  Точки:
  18
  Говоря принципно- че за счетоводителите едва ли има значение, дали си получил пари ръка и по някаква причина (да речем не ти стига малък приход за да ти отпуснат кредит) искаш да декларираш или си ги взел с НП. Даже с НП е по- лесно, защото си вадиш справка от куриера и на нея пише сумите. Пише си и кога какво си изпратил.
  Вариант А: Ако си изпращал бебешката количка или стария телевизор, тези суми не ги включваш в прихода, на всичко което пише "продуктът-който-изпращам-редовно" си го включваш в прихода.
  После, ако имаш документи за разходи ги приспадаш, ако нямаш такива, нищо не приспадаш. Накрая пускаш декларацията и плащаш 15% данък (не ми е известен варианта с 10% всъщност, що фирмите да плащат 15% пък нелоялната конкуренция 10%?). За осигуровките пак казвам, не съм наясно. В добрия случай, Н@П те оставят на мира.
  Вариант Б: Правиш се на глух и нищо не предприемаш. От тук също вариантите са два- никой не те закача за нищо, защото оборотите, които си въртял са незначителни или ти пускат директно покана да се явиш в 14-дневен срок за ревизия. На ревизията се връщаме на първия вариант, в който трябва всичко да им отчетеш и докажеш + глоба, че си се правил на ощипан.

  От н@п не се заяждат за тия 1356лв. от продажба на лични вещи, искат доброволно да платиш за останалите до 5к.
   
 9. Ivan ivanov1

  Ivan ivanov1 Member

  Рег.:
  Ян 3, 2018
  Съобщения:
  55
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  В този закон за необлагаемите доходи са описани доста неща, но никъде не е описано,че трябва да се плащат данъци и то (директно не 10 а цели 15% върху всичките парични преводи) не може така на всеки да пращат писмо един 5000лв друг 6000,друг 10 000. Та това не са толко много пари за 1г. Те ще почнат и за 1345лв да искат данъци.
   
 10. Wllb

  Wllb Active Member

  Рег.:
  Март 28, 2016
  Съобщения:
  140
  Харесвания:
  66
  Точки:
  28
  Момчето е говорило с някой си адвокат, някой си адвокат казал нещо си, което момчето искало да чуе и момчето вече е спокойно. След това някой си вижда тази тема понеже е добре индексирана в търсачките (бъдете сигурни, че данъчните също я четат и си сверяват часовника), прочита каква глупост е изрекъл някой си адвокат и също се успокоява.
  Не се заяждам, съвета ми е да не вярвате на всеки съвет идващ от устата на някой наричащ себе си адвокат, счетоводител или лекар. Най-големите глупости, които съм чувал са били именно от устите на неграмотници с дипломи по тези специалности и дори самочувствие на специалисти.
  Можеш да вярваш само на специалист с опит в съответната област и познаване на конкретния проблем.
  Тук се успокоявате един друг, пишете глупост след глупост, което си е ваше право но проблема е в това, че хората ви четат и го приемат за чиста монета.
  Съгласен съм, че основната цел на данъчните е да стреснат и да вкарат в бюджета едни бързи пари, но това не значи, че ще спрат до тук. Да се пише, че нищо не могат да докажат с данните от Еконт е чутовна глупост! Да се пише, че не може да се направи ревизия на физическо лице - още по-голяма!
  Не искам да коментирам кое е правилно да направите защото всеки случай е различен, но дори и да смятате да се скатавате с плащането на глоби, то поне не продължавайте да работите по стария начин само защото нещата се уталожиха за момента.
   
  jkminkov и kokovi4 харесват това.
 11. kokovi4

  kokovi4 Active Member

  Рег.:
  Март 7, 2013
  Съобщения:
  182
  Харесвания:
  34
  Точки:
  28
  Сигурен ли си че само Наложени платежи имаш от Еконт изплатени? Аз съм сигурен че има и доста Парични преводи (ползваш ли услугата офис-офис автоматично е такъв превода). Я прочети в закона за пощенските услуги какво представлява Паричния превод като документ и тогава твърди че са само данни.
  Дори е описан и в една друга наредба, благодарение на която не се ползва КА:
  Чл. 3. (1) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2012 г., в сила от 21.12.2012 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД, освен когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.
  Едни хора са ти пратили с Паричен превод едни пари. И то системно а не инцидентно да кажем по 1-2-3 на 2-3 месеца.
   
 12. jackosz

  jackosz Active Member

  Рег.:
  Септ 10, 2009
  Съобщения:
  311
  Харесвания:
  40
  Точки:
  28
  Не само могат да ви направят ревизия като ФЛ, но и на цялата рода покрай вас! И му мислете ако не може да докажете от къде са ви доходите за апартамента, например. Всички дадени заеми трябва да се декларират също над определена сума. Реално закона е такъв, че ако купите даже нова кола и сте на заплата могат да ви разкатаят фамилията. Има си мин определени разходи за издръжка на семейство, които се приспадат до нетния Ви доход и бог да Ви на помощ, ако остатъка не стига за направения разход.
  Първо Ви викат за справка на местно ниво, следва селекция от по-тежките случаи които се пращат в централата и от там Ви разпределят в филиал на НАП, различен от вашия, за да няма връзки. Следва разкриване на сметки, подписваш декларация, че си съгласен, иначе чрез съд, опис на дв. и недв имущество, кога и с какви пари си го купил и т.н. Поне тези данъчни на които попаднах бяха изключително разбрани и културни хора. Следва акт който може да обжалваш, строшени нерви, разбито здраве и много борчове. Всичко само защото някаква тъпа патка, завършила висше си мисли, че е счетоводителка и познава законите!

  Успех!
   
  jkminkov харесва това.
 13. Ivan ivanov1

  Ivan ivanov1 Member

  Рег.:
  Ян 3, 2018
  Съобщения:
  55
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Всеки човек пращащ с еконт примерно 1-2000лв на година и той ли трябва да плаща на нап. Смисъл продал е нещо, но е продал и 4 гуми,2джанти, един калник и един лаптоп, трябва да отиде да декларира или да чака писмо от нап че дължи данък на тези наложени платежи? Човека ако не работи ще искат и осигуровки да плати и здравни за това че декларира 2000лв от наложни платежи от еконт.
   
  Последно редактирано: Ян 20, 2018
 14. Wllb

  Wllb Active Member

  Рег.:
  Март 28, 2016
  Съобщения:
  140
  Харесвания:
  66
  Точки:
  28
  Много добре знаеш, че това не може да се случи и ако някой отговарящ на описаният от теб случай е получил писмо, той няма от какво да се притеснява и просто трябва да отиде да разговаря с тях. На този етап са изпращани писма за системни продажби и то над определена стойност, т.е по-голяма е вероятността да проявят интерес към теб ако си продал 400 артикула на средна цена 20 (т.е. 8 000лв), отколкото 5 артикула на обща цена над 10 000лв.
   
  jkminkov харесва това.
 15. Ivan ivanov1

  Ivan ivanov1 Member

  Рег.:
  Ян 3, 2018
  Съобщения:
  55
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  И сега тези наложени платежи, облагаеми ли са или необлагаеми по закона за доходите?

  2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
  а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
  б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
  в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
  г) движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците;
  3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;
   
 16. Ivan ivanov1

  Ivan ivanov1 Member

  Рег.:
  Ян 3, 2018
  Съобщения:
  55
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Интересно твърдение..всичко е втора употреба, и ние сме такива
   
 17. Ivan ivanov1

  Ivan ivanov1 Member

  Рег.:
  Ян 3, 2018
  Съобщения:
  55
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Тук няма юристи, само се правят на такива!
   
 18. hap23

  hap23 Active Member

  Рег.:
  Окт 30, 2015
  Съобщения:
  204
  Харесвания:
  49
  Точки:
  28
  Професия:
  Счетоводител
  Място:
  София
  В страницата на НАП вече има указания:
  Облагане на продажби в Интернет
  http://www.nap.bg/page?id=702
   
  veni8 харесва това.
 19. Ivan ivanov1

  Ivan ivanov1 Member

  Рег.:
  Ян 3, 2018
  Съобщения:
  55
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Свериха си часовника.hap24 nap24 ли си, да не си нападжия. Нови закони си изкараха от нап. Сега след Април ще пращат писма на кьораво и сакато да им плаща данъци. Баси държавата, за джанта няма прошка, а за милионите си затварят очите.
   
 20. WPNewbie

  WPNewbie Active Member

  Рег.:
  Септ 6, 2014
  Съобщения:
  213
  Харесвания:
  116
  Точки:
  43
  Иване, абе ти да не си българин бе Иване.
  Все държавата ни е виновна ...
  Като не ти харесва действай за промяна.
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice