Това е повече от задължително последно време. Просто като гледаме какви търговци има, направо да отидеш в селия сервиз да гледаш - единият да ти каже как е електрониката, другия ламарината, третия тапицерията, четвъртия двигателя и всичко по ходовата част и така за всяка отделна част. Аз бях с един много добър приятел на баща ми, който си оправя колите на военните и първоначално отидохме да видим един Голф 5 (много се кефех преди 4 години на тази кола и исках такава), но само я погледна вътре, после отвън и каза "С това ще береш много грижи, а не ти я препоръчвам". Което ми бе достатъчно, дори не съм питал какво и е, самата идея, че беше Голф, а от там следва и какво е рпавил предишния собственик с нея, и отделно моя човек намери повече от 2 неща, които не са ОК, вече нещата бяха предопределени. Каза ми "Абе я ела тук при един мой човек дали няма нещо за теб..." и дори без да се колебае, погледа му се спря на една и каза "...изчакай тук....". Провери една Тойота Авенсис на местата, на които си гледат тези специалисти и каза "Това е колата за теб..." И до ден днешен съм му адски много благодарен. Наистина бе колата за мен. С другата в момента щях да съм по сервизите, в най-добрия случай.
Казвам го това, за да може и хората да си го наложат като практика, защото една почерпка на такъв човек ще ви спести хиляди левове в ремонти и да не забравяме и нервите. Да, всички знаем основните неща - да гледаме колко е протъркан волана, дали е мит двигателя, да чуем дали вие хидравликата, да проверим отдолу дали е тръгнала ражда по ходовата част и други, но има много повече неща, които само човек, занимаващ се с това всеки ден може да знае по-детайлно от който и да е любител, защото аз лично дори и в категорията Любител не попадам, което е доста рисковано, ако тръгна сам да си избирам кола.
В конкретния случай, дори и да не се е случило както съм описал при мен, то е малко кофти, защото реално си е спор, който трудно се доказва от обвиняващата страна, а обвиняваната може да го играе какво нищо не разбиращ, така и напълно контра, че го е казал и въпреки това е взета. Той ще си намери свидетели, ти имаш, но като цяло това ще е до никъде наистина. Плюс скоростта, с която се решават такъв тип спорове в нашата държава, направо си е голям филма, но както казах, може да опиташ. Най-малкото, което може да му издействаш е някаква проверка, ако нямате извънсъдебна договорка.