Въпрос за фактура...

Здравейте. Скоро отварям онлайн магазин и мисля вече да работя легално. За целта обаче не е достатъчно само да регистрирам фирма. Аз внасям стоките си от чужбина - купувам ги от китайските сайтове. Проблема е, че китайците не издават фактури и в тези сайтове мога да пазарувам само като физическо лице. При евентуална проверка става така, че не мога да докажа произхода на продуктите. Първоначално мислех да закупя 50-тина продукта от официален вносител и техните фактури просто да ги представя за китайските продукти. Но не знам дали е стабилна идеята, понеже нямам никакъв опит в тази област. Пък ако тръгна да ги внасям напълно легално - трябва да минавам хиляди проверки - хеи, еко и др., за които дори не съм чувал и се оскъпява стоката ужасно много. За това търся по заобиколен път. Ако имате идеи споделете...
 
Последно редактирано:
От: Въпрос за фактура...

Работиш легално и внасяш стоката нелегално? Нещо не те разбирам. Явно е някакъв нов начин за бизнес.
 
От: Въпрос за фактура...

Все още не съм почнал да работя и обмислям всякакви варианти. Законите просто карат хората да работят нелегално. Не може аз продавам като юридическо лице и всичко да ми е изрядно, включително и вноса, а друг да работи напълно нелегално - без фирма и да прави дъмпинг на цените, а при оплакване от страна на клиент и двамата да получаваме едни и същи глоби. Ако аз купувам определен продукт за 10лв., с всички проверки, такси и мита, цената набъбва до 18лв. Тук сложи и още непотърсените пратки, таксите за поддръжка, сервиз и цената става 20лв. В същото време нелегалния конкурент продава същия продукт за 20лв. с 10лв. надценка и без да плаща никакви данъци. Е аз изобщо за какво да работя тогава? Продукта, който ще предлагам не се внася от дистрибуторите(вносителите) в България. Поради това искам сам да си я внасям. Е може и другия начин - купувам от официален дистрибутор голямо количество продукти напълно легално и се надявам да ги продавам... само дето че се предлагат в още 50-тина онлайн магазина.
 
  • Like
Реакции: Anly
От: Въпрос за фактура...

Китайците издават фактура, стига да си поискаш. Даже знаят хитринки като на докуметна за митницата пишат по малка сума и ако мине те обмитяват на нея, а фактурата е или вътре или ти я пращат в електронен вариант
 
От: Въпрос за фактура...

ааа де били ракавите на потника... ти за тва ли дириш остинг в чужбина

начи ся няма как да внесеш от китай нелегално и да продаваш легално. като ти цъфнат какво ще обясняваш? аз тия часовници на терасата в саксии ги отглеждам? а?

ако толкоз те сърби внеси сякакво количество и после го ааа продавай, продавай, продавай ама пак трябва да си правиш сметката, че ще си внесъл 100 часовника ще си продал 1000. то не е лафка за кафе да се направиш че не ти работи касовия апарат - сичко идва по банка, че и на дребни суми

с едно аверче щяхме да внасяме уюви и найш колко и ни е го мислихме как да внесем сто парчета пък да продадем десет хиляди. че и китайците пишат едно друго им плащаш
 
От: Въпрос за фактура...

Познавах човек, който досега е внасял над 1000 дрехи и обувки и очила от Китай и ги е продавал в Продавалник, без фирма и нищо. Плащал е чрез Пейпал. А китайците ако ми издадат фактура, ще трябва ли после да се превежда на български или и така може да се представи?
 
От: Въпрос за фактура...

А какъв е все пак въпроса? Искаш да ти кажем как да внасяш нелегално и да продаваш легално ли? Няма как. Иначе аз виждам само един въпрос тука и той е китайците издават ли фактура и са ти отговорили вече. Те даже може да са си частно лице и пак да ти издадат фактура и пак няма да имаш проблем.
 
От: Въпрос за фактура...

Въпроса е следния - купувам 20 продукта от Китайците. Изпращат ми и фактура. Спират пратката на митницата и плащам ДДС или в най-лошия случай и мито. Започвам да продавам часовниците. Идват данъчните на проверка и им представям фактурата. Няма ли да е проблем, че аз не съм вносител на тази стока(май имаше някакви изисквания за безопасност и качество) или че фактурата не е на български?
 
От: Въпрос за фактура...

Нещо бъркаш понятията колега. Значи ти внасяш часовниците ,а не си вносител.Ти плащаш данъците и мита (ако има и се дължат такива, зависи от стоката) а не си вносител. Кой е вносителя тогава? Ако ти поискат фактура на български, според закона трябва да е преведена от лицензиран преводач. До тук не виждам проблем.Да, изискват сертификати за каество при вноса.
 
От: Въпрос за фактура...

Ето Ви един пример - http://novchasovnik.com/katalog/16-mazhki-chasovnitzi/348-mazhki-analogov-chasovnik-ea Знам откъде е закупен този часовник - от същия китайски сайт, дето не искаха да издадат фактура. Явно този човек вече има фактура и дори си ги продава тук. Въпроса е има ли нещо нередно в цялата работа - само с китайска фактура?

П.П. Друг въпрос е, че ако е платил ДДС и другите такси за часовника, то значи го продава с 2лв. надценка
 
От: Въпрос за фактура...

Добре, нека да съм вносител. Значи за да продавам определен продукт, трябва за всяка пратка да плащам ДДС, митнически такси, превеждане на фактура и разрешителните за качество на вноса. А тези разрешителни за всеки продукт отделно ли се изкарват?
 
От: Въпрос за фактура...

Като ти гледам името на акаунта и това което мислиш да продаваш и внасяш, по добре първо погледни този закон, че да не стане някой фал още на митницата :)
 
От: Въпрос за фактура...

Освобождавал съм такива часовници - те служителите дори не са чували за марките, които внасям. :lol:
 
Като не ти издават фактура, направи си я сам. Имаш данните на китаеца, имаш твоите данни, имаш официално извършено плащане - реално имаш всичко нужно.
А ако китаеца издаваше фактура, ама на китайски - какво щеше да правиш?
За това дали може да го внасяш и продаваш законно тук - искай китайските да лепнат един етикет "CE" някъде на часовника.

Теб друго трябва да те притеснява. Казваш, че това са "часовници - реплики"? Тоза означава ли, че имитират други марки? Ако е така, радвай се, че не беше приета ACTA (anti-counterfeiting trade agreement). Ама и без ACTA могат да ти разгонят фамилията, ако продаваш ментета, имитиращи известни марки.
 
От: Re: Въпрос за фактура...

Точно това ме спира да изляза извън пределите на Продавалник. А магазините за реплики се удвояват всеки ден. Ето един нов конкурент - http://eftinko.com/ - човека дори си пише, че са реплики. Да не говоря, че няма и фирма :D Ни адрес, ни нищо. Само град и телефонен номер си е посочил. Плаче за една жалба до КЗП, но не му завиждам. Щом има смелостта да рискува - нека го прави!
А за мен, аз все още се колебая. Друг вариант е да отворя едно магазинче като частно лице при колегата тео - в cento.bg Поне там нямам излишни разходи и първоначалната такса е само 30лв.
 
От: Въпрос за фактура...

Нямаш проблем с фактура на китайски/английски.
Относно незаконните продажби няма да коментирам защото това е много дълга тема и на кратко бих ти казал да не се занимаваш незаконно.
 
От: Въпрос за фактура...

е и каква е разликата между частно магазинче при тео и собствен сайт. не ти фащам логиката нещо. начи от някакъв производител ако решат да те гонят и съдят ще ти спукат гьона независимо дали имаш свой магазин или си при тео

кви разрешителни? ти лекарства ли внасяш или имаш квота за гориво? тва са някакви часовници, какво разрешително им търсиш?

начи имаш бая въпроси трябва ти счетоводител, щото гледам напираш ама кой къв акъл и на ква глава в десет и половина вечерта ти го дава никой не знай

за новите конкуренти- ми просто или не знаят или се надяват да минат между капките. тоя дето го посочваш не са го фанали не е изгорял. То данъчни, то кзп то разни булгарита, желита и нам още кви марки там - койт са сети всеки ще го оплющи. Начи кат те е страх от мечки не ходиш в гората.
 
Ами недей продава реплики тогава. Китайския производител ако поискаш ще ти направи часовник и с твое лого, ако му поръчаш 100тина бройки. Така че измисли си една твоя марка и си продавай нея.
Мен китайци са ме питали какво лого искам да ми сложат на техниката дори и за няколко бройки. Може да им пратиш картинка с твойто лого и ти произвеждат с твойта си марка. Вярно, бяхя скъпи неща.
 
От: Въпрос за фактура...

Разликата е, че там е подобно на продавалник, а както знаем с тях не се занимава никой. Мислех да се захващам с вендинг машините и затова да си регистрирам фирма и в същото време да ползвам фирмата и за онлайн магазин. Но очевидно няма да мине моя номер, освен ако не се захвана като евтинкото да действам напълно нелегално...
 

Горе