Въпрос за PC - Колко лв ток харчи тази машина ако работи нон стоп 1 месец?

Re: От: Въпрос за PC - Колко лв ток харчи тази машина ако работи нон стоп 1 месец?

Електромерите, по които плащате електрическата енергия отчитат активната енергия (затова върху електромера пише "електромер за активна енергия").

Амперклещите измерват ефективната стойност на протичащия ток. Волтметърът измерва ефективната стойност на напрежението.

В случай, че товарът е активен (напр. печка) няма дефазиране между тока и напрежението. В този случай cos(φ)=1 и мощността се изчислява по формулата:

P=U.I.cos(φ)=U.I.1=U.I

Когато обаче имаме дефазиране (напр. захранване на компютър, телевизор) cos(φ) не е 1, а е по-малко от 1.
Така е, при импулсните захранващи блокове (каквито се използват в компютрите) имаме дефазиране и cos(φ) по-малък от 1. При повечето съвременни захранвания обаче, има схема за корекция на фактора на мощност (PFC) и cos(φ) е 0,90-0,95. В крайна сметка, ако мерим с ампер клещи и волтметър и смятаме по формулата P = U*I без да отчитаме cos(φ), ще отчетем по-висока консумирана мощност (пълна мощност), а не само активната мощност, която се измерва от битовите електромери. При това положение, ще сме изчилили, че компютъра ни струва 20 лв./месец, а от енергото ще ни пишат на сметката 18 лв./месец. :)
Така или иначе измерване с амперклещи няма да ни даде точни резултати, тъй като консумираната мощност от компютъра варира в широки граници в зависимост от натоварването. Най-точни резултати дават уредите като този: http://www.ecenter-bg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=4013, с които може да се измерва консумираната ел. енергия за определен период от време. Аз имам такъв закупен от Конрад електроникс за около 40 лв., има подобни и в Бриколаж и Практикер.
 
От: От: Въпрос за PC - Колко лв ток харчи тази машина ако работи нон стоп 1 месец?

Ми те ваще не ти плямпат напразно. Ти да си качваш рейтинга в замундата, а бащати да плаща си е тъпотия. Щом го правят на въпрос явно не сте вързали и цъфнали, 10 лв да са се е файда, ще ти купи нещо полезно с тея пари.
Ако си печен и изкарваш някакви пари ще си покриеш разходите за компа и никой мрън няма да ти каже. Ако обаче чакаш само на Татю ще го спираш като не го ползваш. Това е мъжкото поведение, другото са лапешки работи.

хаха :) кви рейтинги в замунда бе колега? Аз редовно давам пари за ток и вода. Просто исках да науча колко лв ток харчи тая машина. По принцип не е включен нон стоп, но работи поне 14-15 часа на ден...

Монитор Asus LCD Monitor 19" VW193 (http://www.mcmcomputers.co.uk/images/asus_vw193d.jpg)

за щайгата нз.. но така изглеждат от my pc

AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4400+ 2.30 Ghz RAM 3 GB

но май ще трябва да я разглобя да видим какво пише :]
 
От: Въпрос за PC - Колко лв ток харчи тази машина ако работи нон стоп 1 месец?

И да го разглобиш нищо няма да видиш
 
От: Въпрос за PC - Колко лв ток харчи тази машина ако работи нон стоп 1 месец?

Е не си почнал с въпроса си, а си почнал си с това, че ти плямпат вашите, затова ти го написах това. Щом даваш кинти няма защо да ти плямпат...
 
От: Въпрос за PC - Колко лв ток харчи тази машина ако работи нон стоп 1 месец?

Е не си почнал с въпроса си, а си почнал си с това, че ти плямпат вашите, затова ти го написах това. Щом даваш кинти няма защо да ти плямпат...
Да, но ми стана интересно колко харчи моя комп :D
 
От: Въпрос за PC - Колко лв ток харчи тази машина ако работи нон стоп 1 месец?

Щайгите харчат различно в зависимост от натоварването както писаха по горе.
Има онлайн калкулатори колко максимално може да харчи една щайга според компонентите и. Някои от тях са доста детайлни. Примерно указваш колко рам имаш ама колко плочки и по колко точно е всяка, понеже едно е една плочка 4 гигабайта, друго е 4х1гб. Тези калкулатори по принцип са за да видиш какво захранване трябва да си купиш за да работи безпроблемно щайгата.
Както казаха по горе не може да харчи повече отколкото е захранването. А захранванията с течение на времето отслабват капацитета си. Мисля че беше с около 5% на година но не съм сигурен. В тези калкулатори имаше и опция да определиш колко време ще го ползваш компа, та да ти определи колко ватово захранване да купиш.
 

Горе