Въпрос към продавачи в ebay

SellStore

New Member
Привет.
От няколко години ползвам ebay ,но единствено като купувач.Сега реших да започна и да продавам.Та въпросът ми е свързан с начина на продаване.Бихте ли ми изяснили някои неща относно продаването?Имам конкретни въпроси ,които искам да задам и ако нямате нищо напротив ще ми е приятно да разменим няколко съобщения.
Темата е отправена единствено към хора ,които продават там и са наясно с изисквания,начини за изпращане,разплащане и т.н.
Благодаря предварително и се надявам темата да е в правилния раздел.
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

За да се зададе въпрос, то трябва човек да е минал чрез търсене САМ, за да провери дали няма отговори на неговите въпроси. Ако не е и директно създава тема, това не говори много добре, тъй като продавачите в eBay доста от тях са advanced и яко, яко търсят. Съответно да се „минава“ към другата страна (seller-side) без търсене за намиране на отговорите, ще е доста трудно.

ZJEytf5.gif


Гарантирам, че ще намерите нужните отговори и резултати.
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

Всъщност прочетох доста теми и като цяло информация,но не разбрах абсолютно нищо.Може би аз не съм наясно с много неща и това е причината ,но все пак ако ти се обяснява мога да те питам няколко неща.
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

Пиши какво точно те интересува, ще нахвърлям нещата на две на три.
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

В последната година eBay се превръща в все по-малко доходно място откъм продажби. Затворих си магазина там, който е от 2007-ма и е 100% позитивен рейтинг.
Пак помисли дали и какво ще продаваш.
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

ами в такъв случай си наясно с нещата.имам няколко конкретни въпроса към теб ,но не мога да пиша лс тъй като нямам достатъчно написани коментари
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

В последната година eBay се превръща в все по-малко доходно място откъм продажби. Затворих си магазина там, който е от 2007-ма и е 100% позитивен рейтинг.
Пак помисли дали и какво ще продаваш.
Това защо? Не издържаш на китайската конкуренция ли?
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

сега видях ,че и mrowpc е писал.бих те питал и теб на лс относно продажбите. трябват ми мнения и съвети на хора ,които са продавали там и са наясно с нещата
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

пиша още два коментара за да мога да пиша на лс.
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

Това защо? Не издържаш на китайската конкуренция ли?

Не ! Главно заради сънародници направили си криви сметки, че чрез сваляне на цените ще вземат пазарния ти дял и като видят че не им излиза сметката "хлопват кепенците" а за теб остава да отговаряш на въпроси от типа "ама аз това го купих с 5Евро по-евтино".
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

Е баси простотията!С какво ще е полезна темата като ще си цъкате лични!Това да не е някакъв чат тук??
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

С нищо естествено, това е някаква „стратегия“ на OP-а, който не е търсил, за да намери отговори на въпросите си, които ВСЕ ТАКА ВСЕ ОЩЕ не е задал, които можеше да ги изреди в 1-вия пост или най-късно у 2-рия.

Един вид се прави „bypass“ на рестрикцията от 10 поста за писане на ЛС. Само дето не се знае дали тоя, към който ще се пише ЛС, ще отговори на него, съответно задънена улица.
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

Исках да пиша на лично с цел да не затормозявам много хора излишно ,но щом трябва ще си задам въпросите публично.
Имам профил с 59рейтинг 100% ,но само като купувач.Искам да продавам главно техника,телефони втора употреба с перфектен външен вид и нормално работещи/не гледам да се тарикатея,а всичко по сделката да е наред/.
Когато пусна обява искам да направя така ,че хора с рейтинг под 10 100% да не могат да наддават или пък да плащат на момента.Откъде да избера опцията?
При избор за доставка коя от опциите е най-добре да избера,по какъв начин да пращам нещата?До сега съм получавал само по бг пощи.Искам да изпращам до цял свят с изключение на страните с най-много измами -Нигерия и т.н.
Как стои въпроса с получаването на сумата ,която трябва да ми преведат?Ползвам пейпал ,но не съм получавал пари , само съм плащал.
Застраховани ли са ми пратките?Като изпратя дадения артикул сигурно ли е че ще пристигне до дадената дестинация при положение че ще искам винаги tracking number?
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

1. За да се има по-висок шанс за продажба е препоръчително използването не на пишман homemade снимки, а на професионални такива с професионално оборудване, тип:









Пример (Беджев Стил) за човек от форума, извършващ подобно нещо.

2. Избягвай high-risk branded items (VERO'ed as well) в началото първите месеци, тип Samsung/iStuff също, за да не отнесеш бананец, макар и за 2nd hand продукти. По-нататък, като се докажеш като продавач със seller feedbacks (не с buyer ones, каквито имаш засега), тогава може полека-лека да list-ваш, продаваш, и постепенно увеличаваш гамата. Гледай да си пазиш всякакви invoices/receipts за стоките, които си купувал, някой ден може да потрябват (съвсем сериозно: 1 / 2);

3. „под 10 100% да не могат да наддават или пък да плащат на момента.Откъде да избера опцията?“ – от никъде, след като никога не е и съществувала. Но пък от тук можеш да затегнеш мерките по отношение на buyers, а от самият listing да посочиш до кои държави ship-ваш и кои exclude-ваш изрично като високорискови и с доста измами (като RU/UA и всякакви азиатски напр.), което не е гаранция, че няма да попаднеш на хакнат eB/PP/Bank acc, през които някой ти плаща за артикул, но това е др. тема;

4. Нигерия далеч не е страна с измами предвид, че аз нито една не съм получавал от там (дори и като ph!sh!ng e-mails мега рядко, все пак следя headers стриктно). От натурални немци съм получавал и то доста, нещо да кажеш :)?

5. По отношение на изпращането има теми във форума: 1 / 2 / 3 (има и отзиви за пощите), а Pro-решението (което не е евтино, но има жестока конкуренция и широк избор за сметка на това): Cloud Warehouse Fulfilment Centers. Тук също и някакви напътствия за новаци. И още тук;

6. Цял свят за всички държави, EXCL. тези, които си имат eB-country-sites, а това са следните 14. В тях влиза и .COM. От общо 208 държави - 13 (махнат .COM), то ако list-неш в .COM обявята ще бъде видима и може да бъде закупена от всичките 195 държави WW. Ако туриш отметка на listing-а visibility за UK/CA, ще се вижда и там (обхваща и IE, Ирландия). Но той НЯМА да бъде видим или ще бъде минимално и почти невидим за ЦЯЛА Европа и главно West EU, където по-бързо, по-сигурно и по-безпроблемно достигнат пратките от BG за там чрез Пишман пощи, отколкото на другия край на света, откъдето ЗАВИСИШ от 3rd party техни куриери (USPS / UPS), метеорологични условия и др. фактори. Така, че направи си сметка КОЙ ти е пазарът и КЪДЕ искаш да продаваш. Давам и малко stats: UK/DE за .com логично е най-висок, но пък си има и причина – тъй като не е eB-country-site за единична държава (US), а за 194 други държави също (вкл. и Балканските такива), за това има повече посещения, продажби и др. Не разчитай, че испанците говорят и знаят само натурален език + диалекти без чужди, че италианските само IT, швейцарците само DE/FR/IT и т.н., това е изцяло погрешно. Даже FR/ES/IT имат специално под думата „Description“ на техните езици добавен бутон-преводач, който като се кликне излиза dropdown за избор на език, откъдето buyer-а може да си преведе в реално време за 0,5s цялото описание на целия listing БЕЗ refresh на неговия си говорим език, това някъде от 1г. го добавиха може би. В DE обаче няма, но така или иначе според разговор с натурален немец преди година като го питах това, в Северен DE учат EN+RU избор, а в Южен DE имат избор измежду EN + ES/IT/FR, тъй като граничат с тях, както и заради CH (Швейцария). Само старите немци над 45-50г. го домързява, но нямат проблеми с четенето на EN и разбирането, освен ако не са retards;

7. По отношение на кинтите, за комерсиални продажби рано или късно трябва да си Upgrade-неш PP acc status от Personal към Business (Premier е с орязани функции и не е препоръчително), ако той вече не е, тъй като може да отнесеш бананец, особено и като почнеш да продаваш wholesale/lots, това е НЕвъзможно с персонални акаунти. На получени €2500 ($2800/1800 GBP) received payments ще получиш limit като трябва задължително да им дадеш scan на ЛК отпред и отзад, както и Proof of Address, съвпадащ с този от PP акаунта адресът 1:1 чрез Bill за ток, вода, телефон, парно, ТВ и др. (хартиен или дигитален, на който го има адресът ти) или bank statement. Важно е да присъства баркодът и логото на фирмата, издава документа, те следят за това. Веднъж подадени ЛК scans имай предвид, че АКО сгафиш нещо някога и ти бъде perm limited акаунта, няма да можеш да си създадеш нов acc, тъй като пак ще ти искат и там някой ден ЛК, а няма как да си я дадеш същата (дори и да си извадиш нова), тъй като ЕГН-то ти е за вечни времена за постоянно в DB на PP & eB (независимо, че си я дал само на единият от 2-те), така че да имаш предвид относно „шмекериите“, пускането на рискови стоки, невръщане на кинти, твърде много refunds, etc. всякакви фактори, правещи PP акаунтът ти „рисков“ според алгоритмите на PP. Запознай се с Privacy-то им, ако все още не си, и огледай надолу таблиците с всичките компании, с които ти споделят в реално време данните и търсят какво? Риск. А колкото по-висок е рискът, толкова е и по-висок шансът за losses от страна на PP, и за тях е по-изгодно за ти затворят (perm limited) акаунтът и да НЕ понесат даден риск или бъдещ такъв, отколкото да се разправят с теб и понасят бъдещите рискови, оценени на база техните алгоритми в системата, създадени от техните програмисти и допълнени от споделяните и получени reports от 100+ компании, към които ти се споделят данните.

Възможно е през първите 90 дни парите ти да бъдат „замразени“ за по 21 дни след всяка продажба, но след като си от години регистриран и имаш feedbacks, и си плащал, възможно е и да нямаш такова „замразяване“, каквото имат всички sellers, продаващи в COM/UK/COM.AU и др., БЕЗ DE, тъй като според немските закон НИКОЙ не може да ти замразява получени пари, т.е. да са със status „Pending“. За FR/ES/IT/PL/CH не съм проверявал. Дали ще имаш 21 дни или не няма как да разбереш, докато не list-неш и получи кинтите от първата продажба, няма друг начин.

8. Питаш у пощата това и колко струва допълнителната застраховка (или и през сайта им може да се скива тарифата: 1 / 2 > Ctrl+F, keyword: обявена стойност), нямаща общо с „tracking номера“. Номерът си е за проследяване, не за „гаранции“. Като пращаш domestic пратки у BG през Econt, нали всяка си има товарителница. Е, да, ама не всяка е застрахована до определеня сума, слагаш изрично отметка ДО каква сума да е тя (техният „превод“ на застраховката си е под име „Обявена стойност“). Ти си избираш дали да застраховаш пратките или не на база на това дали ти се рискува или не. Риск печели, риск губи. Sometimes win, sometimes люн.
 
Последно редактирано:
От: Въпрос към продавачи в ebay

Много добри постове имаш Шерифе!! Браво!
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

Изключително много ти благодаря за информацията,която ми даде.Точно това търсих.
 

Горе