Въпрос относно Амазон.

От: Въпрос относно Амазон.

Благодаря ви за мненията колеги.

Искам да споделя с вас какво съм намислил да направя:
Акаунта от който продавам е на имената на мой родител.Говорих с амазон и ги питах дали е възможно да прехвърля нацяло акаунта върху моето име и ми казаха,че няма проблем.Ще си сменя всички данни да са на мое име,ще си регистрирам фирма там,която ще е ЕООД(също така казаха че няма проблем да се регистрира БГ фирма).Това което правя с прехвърлянето на акаунта на мое име е,за да не почна всичко отначало и най-важното е изграждането на добър рейтинг. След като си регистрирам фирма и всичко останало като си настроя в профила,ще си отчитам всичко,ще събирам фактури за кое колко съм платил,къде съм платил и т.н. и ще ги пращам на счетоводителя си,тя вече да си ги оправя там нещата и ще плащам данък печалба %10 и надявам се IRS да не изпратят нищо до НАП. Оборота,който направих до сега няма да го декларирам с надеждата НАП да нямат информация за това и от сега нататък просто искам да съм чист и никой да не ме търси за нищо. Надявам се по този начин да си реша проблема и да нямам главоболия занапред. Ще съм благодарен за вашите съвети дали мисля правилно?
 
От: Въпрос относно Амазон.

В САЩ данъкът не е 10% (нали там искаш да правиш фирма LLC - техния вариант на нашето ЕООД?). Ще ти трябва американски счетоводител за американската фирма и български счетоводител за подаването на годишната данъчна декларация (където декларираш дивидентите).

Има и данък върху дивидента, както и спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (за да се възползваш от нея трябва да декларираш доходите си - т.е. дивидентите, които твоята фирма ще ти плаща и да се пребориш с бюрокрацията свързана с подаването на данъчната си декларация в България).
 
От: Въпрос относно Амазон.

Не, не искам да правя LLC.Решил съм фирмата да е Българска и да е ЕООД.
 
От: Въпрос относно Амазон.

Супер си го решил , непременно ела тука след няколко месеца-година да напишеш какво е станало, ако не друго поне да си пример на другите. В момента нямаш проблем който да решиш, но така като гледам сам ще си го създадеш.

Надявам се по този начин да си реша проблема и да нямам главоболия занапред.

:shock:
 
Последно редактирано:
От: От: Въпрос относно Амазон.

Супер си го решил , непременно ела тука след няколко месеца-година да напишеш какво е станало, ако не друго поне да си пример на другите. В момента нямаш проблем който да решиш, но така като гледам сам ще си го създадеш.



:shock:



Какво имаш в предвив под "сам ще си го създадеш" ?
 
От: Въпрос относно Амазон.

Не, не искам да правя LLC.Решил съм фирмата да е Българска и да е ЕООД.

Беше писал "ще си регистрирам фирма там" и затова реших, че "там" (в САЩ) ще регистрираш фирма. Ако фирмата е българска - ще я регистрираш в България и ще си плащаш български данъци. Питай счетоводителя си за спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане и дали наистина това е възможно.

и ще ги пращам на счетоводителя си,тя вече да си ги оправя там нещата и ще плащам данък печалба %10

Да, и на счетоводителят ти всичко ще му е ясно и няма да обърка нищо.

И не се плаща само данък печалба 10%. Плащат се осигуровки, данък върху дохода на управителя, данък върху печалбата на фирмата (ако има), данък върху дивидентите (ако има). Данъчната тежест реално ще е над 10% - зависи от размера на печалбата и дали печалбата се изплаща като дивидент или като заплата. (Заплатата се явява разход на фирмата и може да си нулираш печалбата - така не плащаш данък върху печалбата и данък върху дивидента, обаче плащаш осигуровки и данък върху дохода за заплатата).

Какво имаш в предвив под "сам ще си го създадеш" ?

Нямаш фирма - нямаш проблем. Имаш фирма - имаш проблем.

Някои дропшипъри отказват да работят с физически лица и с фирми, които не са регистрирани в САЩ. Обаче ти май си попаднал на такива, които работят с всеки. Имаш късмет.
 
От: Въпрос относно Амазон.

Не не фирмата искам да е в България засега.Аз говорих с амазон и ми казаха 4е няма проблем да ползвам българска фирма в амазон и затова реших да е такава.А този документ W8-BEN не ме ли освобождава от данъ4но облагане в САЩ?
 
От: Въпрос относно Амазон.

Освобождава те. Обаче не те освобождава от данъчно облагане в България (по-горе написах какви данъци и осигуровки ще плаща фирмата).

Не те освобождава и от глоби (дължими към НАП) когато счетоводителят оплеска нещо.
 
От: Въпрос относно Амазон.

Така като вземете да говорите наизуст обаче е много забавно.

Който не иска да плаща смешни и ненужни такси и тем подобно - да не отваря фирма. Макар че то тези такси навсякъде се плащат, със или без фирма.

И по-важното - ако си човек поне малко разбиращ от бизнес, първата ти работа след като си откриеш фирмата ще е да си намериш качествен счетоводител и качествен адвокат, който да ти изготви един договор между теб и счетоводителя, че той отговаря за счетоводството ти. Отивате при нотариус, подписвате го този договор - ти си спокоен, че имаш хартийка, която те пази, счетоводителя пък си има хартийка, която малко или много му гарантира дългосрочен бизнес. Ако получиш глоба заради грешка на счетоводителя - той да му мисли. Така се правят нещата.

Всичко друго е аматъорщина. Който иска да прави бизнес сериозно - намира начин.
 
От: Въпрос относно Амазон.

Тези глоби си ги плаща пак собственикът на фирмата. Просто ако има договор, според който счетоводителят плаща глобите - счетоводителят за да си компенсира бъдещите загуби ще иска да му се плаща повече за счетоводните услуги.
 
От: Въпрос относно Амазон.

ЕДИТ: Няма смисъл да се обяснявам излишно.

Само ще ти кажа, че или си най-големия галфон ако си подписвал такива договори с надценка, или ако в случая играеш ролята на счетоводителя си объркал професията, защото работата на счетоводителя е да ти даде коректна пазарна цена за услугите си, а целта му е да ти спести пари, с това че си го наел, а не обратното.

Въобще мисленето ти за бизнес е някак си Бай-Ганъовско. Не ми е самоцел да се заяждам, но е просто изумително, че може да има хора с такова мислене.
 
От: Въпрос относно Амазон.

Не съм счетоводител. И за щастие нямам фирма в България. Да давам една заплата месечно за счетоводител - не, благодаря. Опитвам се да имам колкото се може по-малко досег с българската бюрокрация. В близко бъдеще не планирам да притежавам българска фирма.

Би било чудесно, ако успеете да договорите, че грешките на счетоводната фирма ще се плащат от нея при приемлива цена за счетоводното обслужване (и действително този договор да се спазва или да не се налага да се разбира дали ще бъде спазен).

При счетоводител на трудов договор не знам доколко е законно да няма ограничаване на отговорността на работника. Специалистите да кажат.

Миналата година имах проблем заради грешка на счетоводителя (въпреки, че нямам фирма съм регистриран по ДДС като физическо лице и счетоводителят се занимава да подава съответните декларации). Въпреки, че нямах писмен договор счетоводителят се съгласи да ме компенсира (тази година ще ми бъде "безплатна"). Има и коректни счетоводители, които поемат отговорност, независимо дали има писмен договор или не.

Ако някой ден реша да притежавам българска фирма - ще сключа приличен договор със счетоводната фирма. При фирменото счетоводство доста неща могат да се объркат...

Професионалистите счетоводители не си въобразяват, че са безгрешни и със сигурност имат предвид бъдещите глоби, които ще бъдат за тяхна сметка при определяне на цените на услугите си. Да не включват този разход в ценообразуването е груба грешка, която може да ги доведе до сериозни загуби. А те се занимават със счетоводство за да печелят, а не да губят пари. Включват глобите при формирането на цената си даже и когато клиентът не е пожелал да се занимава с подписване на договор. Защото после без да се пазарят поемат разхода за глоби за своя сметка.

Само некоректните счетоводители не включват глобите в цената си - защото смятат да не ги плащат те.

Всеки сериозен предприемач включва в бизнес плана си и глобите, които ще дължи заради непредвидени фактори. Колкото и да се стараеш - няма как да не допуснеш грешки, за които се дължат глоби.

целта му е да ти спести пари, с това че си го наел, а не обратното

Глупости. Не може счетоводството на фирмата да се води от собственика (освен когато собственикът е добър счетоводител, който се занимава с това).

Счетоводното обслужване е разход, който няма как да се спести. Не може да сравняваш "без счетоводител" и "със счетоводител", защото варианта "без счетоводител" не е възможен.
 
Последно редактирано:
От: Въпрос относно Амазон.

Здравейте отново.Преди няколко дена писах на Амазон да ги попитам дали AMAZON/IRS пращат този документ до България и вижте какво беше отговора:


"Good Morning,

Please be information as you are a non-U.S. sellers (Individuals and Entities) registered on U.S. Marketplaces are not subject to Form 1099-K reporting. So,

We would not be reporting IRS as you have certified your non-U.S. status on Form W-8BEN by completing the online tax interview (TIMS).

If you would like to change your tax information as corporation you can retake the tax interview and update the necessary information. However, we will report your income to the name that was on file at the time of payment.

For more information in this regard, please contact your tax consultant. "

Това означава ли, че няма да пращат нищо до България?
 
От: Въпрос относно Амазон.

Какво те интересува, нали в крайна сметка реши да си плащаш данъци? :lol:

Или искаш хем да се правиш на легитимен данъкоплатец, хем да не спазваш закона (да си наполовина гангстер), че на всичкото отгоре и да се издадеш умишлено че не го спазваш :lol:

В момента като не си декларирал нищо, никои не го интересуваш, нито сащ нито бг, в писмото амазон ясно са ти написали (че и 3ма души преди това ти казахме същото).

Щом като имаш в8 никой не го е грижа за тебе, освен ако не подадеш декларация, тогава нап сигурно ще питат ирс.
 
От: Въпрос относно Амазон.

Здравейте отново от мен, благодаря ви за инфото пак. Аз се свързах и с IRS и вижте те какво ми отговориха, но неможах да разбера какво точно трябва да направя.

"According to your correspondence, you’ve been selling products on Amazon from 5 months and you reside outside U.S. in Europe. When you registered to Amazon, you completed the Form W8-BEN Certificate of Foreign Status of Beneficial Owner for United States Tax Withholding. You would like for us to confirm when you will receive this report to your country. Our response presumes that you’re a nonresident alien (NRA) and is as follows:
As a NRA selling products outside of the U.S., your income would be considered as foreign source. Foreign source income of a nonresident alien isn’t subject to U.S. income tax. Therefore, the Form W-8BEN only substantiates your foreign status and country of residence. You should maintain your signed copy for your records. You shouldn’t be required to apply for an Individual Taxpayer Identification Number (ITIN). As your income isn’t subject to U.S. tax, you shouldn’t receive tax documents from Amazon. You may receive the normal invoice or statement that Amazon provides to report your income to you.

Please refer to the section in Publication 519 - U.S. Tax Guide for Aliens - regarding the sourcing rules of income. This information is also in our Publication 515 - Withholding of Tax on Nonresident Aliens and Foreign Entities. Should you receive passive income, such as interest, dividends, or royalties, or capital gains, you may be subject to withholding tax on your income as it’s considered to be passive or non-effectively connected to a U.S. trade or business. This withholding would satisfy your tax liability under the treaty that the U.S. has with your country, and isn’t refundable. In the absence of a lower tax treaty rate, the withholding on passive income generally is 30%. You may be required to file for the ITIN in order to receive your income and your official document, the Form 1042-S - Foreign Person's U.S. Source Income Subject to Withholding. Once received, you would submit your ITIN on you revised Form W-8BEN - to substantiate your foreign status and tax treaty.

Please refer to Publication 1915 - Understanding Your IRS Individual Taxpayer Identification Number which explains the complete information on applying for the ITIN. If receiving taxable income, you should file a Form W-7 - Application for Individual Taxpayer Identification Number. Please review the Form W-7 instructions. You would be required to submit the most recent Form W-7, with either your original or properly certified documentation (highly suggested), as well as the required documentation to prove you reason for applying. Please contact the International Tax Law Dept. at the contact number below for more information and instructions.

Publication 1915 has a list of IRS offices abroad which can accept Form W-7. If you apply by mail, use the address shown in the Form W 7 instructions and in Publication 1915. If you must send original identification documents, it’s advisable to send by private delivery, courier, or express mail service. Please be advised that if you receive passive income subject to withholding or exemption, then you should obtain and report your ITIN to Amazon on the Form W-8BEN prior to receiving payment. Without the ITIN, Amazon wouldn’t be able to honor the treaty rate, if any, for your passive income. Amazon would be required to withhold at 30%, which you may be able to claim should you file a NRA tax return to the U.S.

In reporting income passive income to you as an NRA, Amazon would be required to report your income and tax withholding or exemption code on the Form 1042-S - Foreign Person's U.S. Source Income. The Form 1042-S - should be issued to the IRS and to you as it is the income statement of a NRA. This form is generally issued by March 15th of the year following the year of the distribution of the income. For example, income received in 2015 would be reported on the Form 1042-s by March 15, 2016. As you’re a NRA, you shouldn’t receive the Form 1099-MISC - Miscellaneous Income - or other Form 1099’s.

Please review our website for more information. Should you have additional questions, please contact the International Tax Law Department at - 267-941-1000, Option 4, then Option 4, between the hours of 6:00am and 11:00pm EDT. Long istance charges will apply."
 
От: Въпрос относно Амазон.

Чак сега видях '94' във името..

От това писмо на ирс мисля че е ясно че ще лежиш в затвора, няма измъкване от проблема във който си затънал..кофти няма измъкване...все пак продължавай да мислиш върху този проблем колкото се може по-често, може да измислиш някакво решение. Вечерно време преди да заспиш най-добре.

Най-добре прати и до НАП едно писмо да питаш дали могат да те хванат (да съдържа ЕГН задължително)... И до районния ти съд едно за всеки случай. И ако не ти напишат "Споко бе маниак, ниама да та търсим за стари данъци, ко са притесняваш" ами нещо по-сложно, непременно им публикувай отговора тука за да може да го анализираме
 
Последно редактирано:
От: Въпрос относно Амазон.

W8-BEN форма( това, което си попълнил) - форма, с която им казваш, че САЩ не трябва да търси данъци от теб. Това си го направил. И това по принцип означава, че САЩ няма да се занимава с теб като данъкоплатец. Както са ти написали по-горе.

TIN - номер като данъчен субект в САЩ, незадължително гражданин на страната. Това го изкарваме аз и другите хора, които продават книги в Амазон, защото ако не го изкараме ни удържат 30% комисионна за Амазон + 30% за данъци в САЩ, ако го изкараме ни удържат само 30% комисионна + 5% за данъци в САЩ( тъй като България като част от ЕС има спогодба със САЩ за ройалти приходите).

Ти не правиш ройалти приходи - това са приходи от книги, музика и филми на които ти държиш авторските права и правата за издаване. Ти не продаваш такива неща доколкото знам, т.е. TIN не ти трябва, защото не ти удържат данъци върху ройалтис, просто защото не получаваш ройалтис.

Не знам какво повече очакваш да ти кажем, честно казано. Оосбено при положение, че нещата са много прости. Ти сам ги правиш сложни. Ако искаш абсолютно точен съвет какво да правиш - намери си добър счетоводител, който разбира от онлайн търговия извършвана извън страната.

Това е общо взето.
 
От: Въпрос относно Амазон.

ако го изкараме ни удържат само 30% комисионна + 5% за данъци в САЩ( тъй като България като част от ЕС има спогодба със САЩ за ройалти приходите).

Май не си разбрал - ако си изкараш онзи номер данъкът ти в САЩ е нула (нищо не ти удържат). В България дължиш данъци, обаче. И то не 5%. Тъй като няма писмен документ с подпис и печат трябва да плащаш пълния комплект осигуровки (не ползваш данъчно облекчение за авторски приходи - нормативно признатите разходи са ти по-малък процент).

данъчните изискват писмен договор за доходите от авторски възнаграждения - иначе осигурителен рекет (в пълен размер и по-малки нормативно признати разходи)

Ако имаш авторски възнаграждения от друга държава в състава на ЕС, следва и ДДС регистрация, облагане с ДДС и пак не можеш да декларираш дохода като авторски възнаграждения (нямаш договор на хартия с подпис и печат).
 
От: Въпрос относно Амазон.

Здравейте, в сайта на Амазон го пише ето това:

IRS Reporting Regulations on Third-Party Payment Transactions
Due to Internal Revenue Service (IRS) regulations, U.S. third-party settlement organizations and payment processors, including Amazon, are required to file Form 1099-K for U.S. taxpayer sellers who meet the following thresholds in a calendar year:

More than $20,000 in unadjusted gross sales, and
More than 200 transactions.
IRS regulations require non-U.S. taxpayers to provide Form W-8BEN to Amazon in order to be exempt from U.S. tax reporting requirements.

Свързах се с Амазон и ги питах дали това условие 200 transactions и $20,000 in unadjusted gross sales е валидно и за мен,тъй като съм non-US seller и вижте какво ми отговориха:

Dear seller,

Thank you for writing back to us.

I'll surly help you with this.

1. I wanna know what i have to do when i made 200 transactions and $20.000 in sales and receive W8-BEN to me?

As soon as you reach 200 transactions and $20.000 in sales, W8-BEN form is sent to you and you need to fill up the form online.

2. Where i will receive it?

You will receive it to your Amazon seller central account. It will be displayed on your home page of your seller central account.

3. Will you report that income to IRS or to my country tax office or to me directly and where i will receive that report? I will be happy if you can answer my all questions.

Please know that Amazon collects sales tax from buyers on sellers' behalf and the collected sales tax is added to your payments in every disbursement cycle.

Amazon doesn't report income to IRS or to your country tax office. Amazon reports the income to you directly.

You need to work with your tax advisor and consult the concerned department to pay your tax. We at Amazon only collect sales tax on behalf of sellers from buyers orders and transfer it to your account.

Тъй като няма да ме репортнат в IRS или в НАП и засега не съм минал тази граница от 200 транзакции и $20,000 оборот за една година,трябва ли да се притиснявам?
 
От: От: Въпрос относно Амазон.

Не си струва да обяснявам.
 
Последно редактирано:

Горе