Въпрос относно наложен платеж и пощенски паричен превод

Здравейте,

Имам следното питане.
Мой познат има физически магазин, от скоро и онлайн и чат пат изпращат стока по Еконт.
Фирмата има договор с Еконт.


До момента го практикуват по следния начин:
Пускат фактура с касов бон и изпращат към клиента с наложен платеж.

Въпросът е че наскоро са го търсили от НАП, заради наложените платежи, с които са изпращани пратките.
Излиза, че веднъж фирмата му плаща данък заради издадената касова бележка и втори път той плаща данък, като частно лице...

Може ли този момент да се избигне и как точно?

Във фирмата, в която аз работя всекидневно се изпращат пратки за десетки хиляди левове, НО ние ги изпращаме с пощенски паричен превод, а не с наложен платеж.

Дали от тук идва разликата?

Моля, ако има запознати по темата да споделят.
 
Ако е изпращал от името на фирмата с Еконт, то това трябва да обясни пред НАП, че продажбите са към фирмата и за тях има издаден касов бон. Ако, обаче е пращал от свое име и не ги е отчитал през фирмата тези продажби, то затова го търсят от НАП като ФЛ. Оттук идва разликата, няма как да плаща втори път данък. Ако ти си този приятел най-вероятно знаеш каква е ситуацията. Още повече това става въпрос за изминали периоди, а не за как се практикува в момента.
 
Изпращане на пратка по еконт от името на фирмата, задължително трябва да бъде подготвена онлайн.... ако отидеш в офис без да си я подготвил и изпратиш пратката я пращаш като физ. лице.

Подготвените онлайн пратки са с уникален номер, който предварително е получил в еконт и трябва да присъства във всяка пратка
 
Няма как да ги праща като фирма, пък после да го карат да плаща и като физическо лице.

Начинът е - имате физически магазин, най-вероятно имате и касова апарат за него. Пускате си пратките с касова бележка, изпращач името на фирмата. Как ще плащате всяка по отделно, на край на месеца или с предплащане вие си решавате. НАП получават извадки от всички пратки на куриерите (задължени са по закон да пеят) и минеш ли даден лимит получаваш честитка да ходиш да се обясняваш какво изпращаш като физическо лице без приходни документи. ППП е само опция, ако нямате стоката налична и играете на побългарен дропшип (пращате на търговеца товарителница и протокол) и той праща от ваше име.

Отделно, ако клиентът не е поискал изрично изпращане на фактура на физическо или юридическо лице пускайте само с касова бележка. Това ви оскъпява осчетоводяването накрая. Счетоводители, които "ви задължават" да пускате фактура за всяка такава пратка "защото така трябва" или "защото за мен е по-лесно" - смяна!

Как продължавате да работите на сиво и да се свивате за 100 лева на ден дали ще ви дойдат на проверка не знам. Изчистете си бизнеса и тези сили дето ги вкарвате в криене на 500 лева оборот на месец ги пренасочете в реклама, ще ви се върнат 4но!
 
Не става ясно как ги е пращал, по-скоро от чие име. Как така дължиш данъци и като фирма и като физическо лице? Нещо ми се размива историята. НАП са го потърсили по две причини - нещо се е направил на тарикат или не им е ясно нещо. И в двата случая ще е нужно да даде някакво обяснение и съответно да си отнесе там ако е за глоба. Ако е пращал като физическо лице и си е набрал сумата, от която светваш, ще е нужно да се заплатят данъците. А парите, които е плащала фирмата (по неясни причини след като са от името на физ. лице) реално няма да ги върнат. Или ще е голяма разправия да се върнат. ;) Явно в този случай става дума за някаква пълна каша, а не толкова за укриване на каквото и да е било. Съвет - представете го така. ;)
 
Здравейте,

Благодаря на всички за споделените мнения.
Не става въпрос за хитреене на дребно. Още по-малко има време за това.Физическият магазин е вече повече от 20 години и е утвърден на пазара за Софийска област.

Фирмата е ЕТ, не знам дали има значение.

Въпросът е че човекът по принцип не работи в магазина и категорично не изпраща пратки по Еконт дори по други причини.
 
Ако човека изпраща като физическо лице + касов бон - то веднъж плаща данък като фирма (заради касовия бон) и веднъж ще трябва да заплати като физическо лице, защото е изпращал пратките като такова.

Тия неща се избягват като изпращате с ППП или наложен с касов бон само и единствено като изпращате ОТ ИМЕТО на фирмата. Тогава изисквайте и фактури за използваните услуги от Еконт, ще си вземете и ДДС от там ако сте регистрирани по ДДС.

Успех и дано тия гадини от НАП не създават проблеми
 
Нещо тотално не си в час, първо пишеш чат-пат изпраща стока по Еконт и има онлайн магазин, после пишеш той човека категорично не изпраща пратки по Еконт. Е кое е вярно?

Ако ти си човека или просто е твой приятел и наистина искаш да му помогнеш те съветвам да потърсиш специалист в необходимата сфера. От писанията ти стаав ясно, че грам нищо не разбираш, дори не можеш да обясниш какво точно се прави или не се е правило и какви може да са проблемите. Също така, ако не си ти човека е твърде вероятно той да не ти споделя цялата истина по една или друга причина. Едно е ясно, два пъти данък за едно и също няма как да се плати, нещо друго има в цялата работа.

Иначе щом е ЕТ нормално да го търсят него в НАП, ЕТ е най-прецаканата форма за търговско дружество, отдавна е трябвало да бъде сменена щом 20 години има магазин, а вече и онлайн. Още повече щом е ЕТ е най-добре веднага да се потърси професионална помощ, защото ако се стигне до санкция ще отговаря с имуществото си.
 

Горе