Въпрос относно снимки в новинарски сайтове и блогове

bgtifo

Well-Known Member
Здравейте колеги,

все по-често виждам новинарски сайтове и блогове, които са по-скоро шана, отколкото такива с журналистическа акредитация. Много от от тях са пуснали снимки на известни личности, като например политици, певци и певици, ВИП личности и прочие. Въпросът ми е, как ги качват тези снимки в сайтовете си, като те са на други фотографи и медии, които могат да ги съдят за авторски права, а повярвайте ми има хора, които не могат да си платят делата и предвиденото наказания за кражба на снимки. Аз ли нещо не разбирам или има някаква схема, по която да се постват такива снимки, без да се търпят последиците от това?
 
Здравейте колеги,

все по-често виждам новинарски сайтове и блогове, които са по-скоро шана, отколкото такива с журналистическа акредитация. Много от от тях са пуснали снимки на известни личности, като например политици, певци и певици, ВИП личности и прочие. Въпросът ми е, как ги качват тези снимки в сайтовете си, като те са на други фотографи и медии, които могат да ги съдят за авторски права, а повярвайте ми има хора, които не могат да си платят делата и предвиденото наказания за кражба на снимки. Аз ли нещо не разбирам или има някаква схема, по която да се постват такива снимки, без да се търпят последиците от това?
Ама то и наркотиците са незаконни ,ама повечето хора занимаващи се с това не ги достига нищо. То и укриването на данъци е незаконно ,ама сигурно 70-80% от бизнеса укрива данъци. То и рекета не е позволен, ама е на всеки ъгъл. То и да си биеш жената не е много законно , ама кво да правиш ако я хванеш да кръшка. Та ти за едни снимки се чудиш ;)
 
... повярвайте ми има хора, които не могат да си платят делата и предвиденото наказания за кражба на снимки.
Себе си ли имаш предвид? :)
... повярвайте ми има хора, които не могат да си платят делата и предвиденото наказания за кражба на снимки. Аз ли нещо не разбирам или има някаква схема, по която да се постват такива снимки, без да се търпят последиците от това?
Демек въпросъ ти е "Мога ли аджеба и аз така?"

Не знам да има някой осъден.
Шляпай картинки смело.

Номерът е да не хостваш в Суперхостинг и домейнът ти да не е от регистър.бг... плюс още някоя подробност дето сигурно пропускам в момента, ама сигурно фащаш идеята.

Ама ако те е страх толкова - по-добре недей, че няма да си струва приспивателните вечер.
 
За да намериш хората, управляващи тези сайтове ти трябва някой много добър детектив. :) Според мен са доста добре прикрити, разчитат изцяло на някаква потайност, за да избегнат тези моменти с авторските права. А това рано или късно се случва. Съмнявам се да си плащат за тези снимки, а постоянно гледаме във фейса гръмки заглавия, и доста актуални снимки на тези личности.

Другият момент е краденето. Взимането на снимки от профилите им в социалните мрежи е още нещо, което е супер гнусно. Без тяхното разрешение разбира се. :) Тук всеки си прави каквото си иска - взима си текстове, краде си снимки. Постоянно слушам от хора, които си правят сайта, по-скоро "правят", нормалната им реплика е "Абе нямам снимки за сайта, харесай там нещо в него и го крадни". И това ти го обяснява човек, който върти фирма с 5-10 служителя. ;) Какво остава за един такъв дето си писането на статии има само една цел - повече кликове по рекламите в сайта му.

Моето лично становище е, че това е отвратително да крадеш снимки, да се правиш, че е нещо нормално и да се криеш като мишка, защото рано или късно те намират, да ти поискат сметка. Не го правете, майната им на тия, които го правят. Не са прокопсали кой знае колко. Щом бизнеса ти има нужда да краде, за да оцелява, то ебаси и бизнеса, и въобще собственика не е за завиждане. По-скоро за съжаление.
 
Не слушай Блинки - кради си снимките и си свиркай!

... и без тва Слийпи Джо ще става президент, иде социализъма и ще отменят авторското право - всичко ще е общо, че много се обогатиха тия капиталисти, мами*ата им!
 
Чувал съм специално за Getty Images, а и съм ставал пряк свидетел, че ако попаднат на теб, директно ти пращат сметката. За други агенции нямам наблюдения.
 
Чувал съм специално за Getty Images, а и съм ставал пряк свидетел, че ако попаднат на теб, директно ти пращат сметката. За други агенции нямам наблюдения.
Да, случи се точно това с една снимка. Бяха се подвели в един новинарски сайт, че са фри. Но за една снимка им пратиха сметката, и си я платиха доста солидно. Имам чувството, че точно този сайт има такъв модел за монетеризация. ;) Силен отдел да си праща мейли, които си пращат на "заблудените" даунлодъри мейлчета с честитки. ;)
 
Благодаря за отговорите!

Аз не разбирам следното, ако искам да постна статия в блога си, която е свързана с Григор Димитров, как мога да го направя, освен да издиря автора на снимката / медията и да заплатя за тая снимка... смисъл то тогава до голяма степен се губи смисълът да имаме блогове, тъй като не можем да постваме снимките, които ни трябват. Ако имам статии за 5 футболиста, 5 тенисиста и 5 дупедати, без да сложа снимки, то тогава егати и блога. Ако пък заплатя за всички тия снимки, трябва да платя сигурно 5 цифрена сума, да сключвам договор за авторско право и право за използване и т.н. Другите снимки си ги взимам от free сайтовете, където са без лиценз.
 
Последно редактирано:
Просто пиши източника на снимката, ясно е, че не може да ги снимаш всички футболисти, тенисисти и т.н. лично. Големите сайтове мисля, че работят с разни агенции, които се занимават точно с това - със снимането и им заплащат някаква сума, за да ги ползват тези снимки. Но примерно по спортните сайтове винаги има снимки на известните футболисти, ясно е, че не са ги снимали понеже и половината не са идвали тук, не знам ква е схемата в този случай, може би просто сме толкова малки, че никой няма да се занимава с нашите "медии".
 
Благодаря за отговорите!

Аз не разбирам следното, ако искам да постна статия в блога си, която е свързана с Григор Димитров, как мога да го направя, освен да издиря автора на снимката / медията и да заплатя за тая снимка... смисъл то тогава до голяма степен се губи смисъла да имаме блогове, тъй като не можем да постваме снимките, които ни трябват. Ако имам статии за 5 футболиста, 5 тенисиста и 5 дупедати, без да сложа снимки, то тогава егати и блога. Ако пък заплатя за всички тия снимки, трябва да платя сигурно 5 цифрена сума, да сключвам договор за авторско право и право за използване и т.н. Другите снимки си ги взимам от free сайтовете, където са без лиценз.

Ако не ти е кой-знае колко голям блога, едва ли някой ще се занимава с теб. Ако имаш много трафик и правиш пари, за да ти обърне някой внимание, вероятно ще имаш пари и да си плащаш снимките. Не са толкова скъпи с някои абонаментни / пакетни решения.

Иначе getty и другите сток сайтове примерно слагат 100-200 евра продажна цена на снимката, а на фотографа му плащат 7 стотинки на продажба. Имам личен опит с "продадени" снимки, и има много такива истории из нета.

Затова е добре да потърсиш по-директен достъп до снимките и да не им пълниш гушите, доколкото е възможно. Мисля, че за известните личности има и много creative commons снимки, които да ползваш.
 
От правна гледна точка, може би има значение дали монетизираш сайта или не, поне нещо подобно ни беше казал юрист едно време. Не мисля обаче, че само защото се водиш блог, това те извинява да взимаш снимки, собственост на агенции. Иначе досега съм чувал само за Getty да си търсят правата с БГ сайтове, нямам идея дали агенции като Reuters или AP изобщо се занимават с това.
 
AFP също. Там пък имат доста брутални условия за ползване и такси. Тук мисля, че някои големи медии ги ползват на абонаментен принцип. Също така Булфото. И те си работят с доста бг сайтове, тъй като имат доста актуални снимки, заради явно големия си набор от фото-репортери на някакъв вид комисионна или друг тип заплащане. Та и те според мен си гонят взетите им снимки, без да му мислят много. ;)
 
Има много начини да намериш съвсем безплатно снимки, които имаш право да ползваш за медийни цели:

- От press room-овете на съответната компания. По тази линия можеш да се сдобиеш дори със снимки на Марк Цукърбърг или на ракетите на Space X. Тези снимки са създадени от компаниите именно с цел да се ползват от медии (без значение големи медии или световно неизвестни сайтчета).

- От ПР агенции - те често изпращат към прес релийзите и снимки именно с цел медията да може да ги ползва. В този (и в горния) случай няма значение, че фотографът е друг - той си е продал снимката на компанията/агенцията и тя я дава на медиите за да получи повече публикации. ПР агенциите често пращат не само снимки на продуктите/лицата, които ПР-стват, а и на артисти, певци, спортни звезди, които имат някакви партньорски отношения с техните клиенти.

- От сайтове на институции - повечето държавни глави и други политици си имат снимки, които могат да се ползват за медийни цели.

- От безплатни сток сайтове. Лично аз ползвам поне 30 - 40 такива сайта и ще се изненадате какви стойностни снимки има там, достъпни за сваляне.

Понеже горе сте коментирали - по-трудно се намират безплатни снимки на спортни звезди. Особено пък от конкретни мачове или исторически моменти. Там е много възможно да си имаш проблеми, ако вземеш нечия снимка непозволено. Но пак има начини.

Не казвам, че повечето малки сайтчета изобщо си правят труда да търсят легитимни снимки и съм сигурен, че много от тях взимат такива, които нямат право да ползват. Казвам само, че който знае какво прави - може чудесно да се обзаведе със съвсем законни снимки за много от публикациите си.
 
@alexinfoag

Благодаря ти за изчерпателния отговор. Аз съм на Вие с тези неща и ми трудносмилаемо.

Смисъл такъв, не знам как да стигна до въпросните прес румове и ПР агенции.

Да разбирам ли, че ако вляза в сайта на Министерски съвет и си дръпна снимка на ББ и я сложа в сайта си, това е законно?

Аз също използвам безплатни сток сайтове, но там няма снимки на БГ политици, спортисти и прочие.
 
@alexinfoag

Благодаря ти за изчерпателния отговор. Аз съм на Вие с тези неща и ми трудносмилаемо.

Смисъл такъв, не знам как да стигна до въпросните прес румове и ПР агенции.

Да разбирам ли, че ако вляза в сайта на Министерски съвет и си дръпна снимка на ББ и я сложа в сайта си, това е законно?

Аз също използвам безплатни сток сайтове, но там няма снимки на БГ политици, спортисти и прочие.

На въпроса за снимката на Бойко - в общия случай можеш, ако е за медийни цели. Ако искаш да я ползваш за търговски цели, не е окей.

Колкото до прес румовете - достатъчно е да напишеш в гугъл примерно - Facebook Press Room - и ще ти излезе секция, където има и ресурси, включително за медии. Включително хубави снимки на Цуки.
 

Горе