Въпрос относно създаване на фен сайт на певец

bgtifo

Well-Known Member
Здравейте,

искам да попитам, имам ли право да създам фен сайт на български фолк изпълнител, без неговото знание. Певецът не принадлежи към някоя от известните компании, а по-скоро изпълнява песните си в тесен кръг по разни сватби и тържества. Не мога да се свържа с него, тъй като в интернет не намирам никакъв начин за контакт с него.

В сайта си възнамерявам да публикувам негови клипове, които е публикувал в Youtube. Освен това мисля да споделя текстовете и някои неща, които съм намирал от разни новинарски сайтове за него. Той има фейсбук страница, но няма данни за връзка. Би ли могъл да ме съди, че съм сложил подобно съдържание или не?

Сайтът няма да се монетизира с Адсенс, но е възможно да вмъкна някой друг рекламен банер или линк. Предварително благодаря за отговорите.
 
Ако слагаш ембед кода от ютуб всичко е наред.
Но недей публикува снимки, текстове и т.н. материали за които нямаш излишното разрешение да използваш.

Новините свързани с изпълнителя под каква форма ще ги публикуваш? Пишеш ги в този фен сайт или ще цитираш източника (тоест имаш разрешение за позлване)?
 
@AMitrev

Новините няма да са точно новини, а по-скоро ще разказвам за певеца, като перифразирам разни новини и истории, които съм намерил в нета.

Общо взето имам идея статиите да са уникални, но да лежат на факти, които вече са писани някъде.
 
Остави настрана SEO глупостите.
Ако разказваш разни истории за изпълнителя, но не посочваш източник и те се окажат лъжа и изпълнителя работи с подходящите ПР-и ще го отнесеш с едно дело.

Много ако-та са, но не е като да не може да се случи такова нещо.
 
Не знам за авторското право но каква ти е идеята да правиш такъв сайт - очевидно не е за да печелиш, защото няма да го монетизираш. Не е и от приятелски чувства, защото не познаваш обекта? Имаш свободно време за прахосване ли? Ако не е продукт на някой лейбъл няма да те закачат, но той самият щом вяма сайт мислиш ли, че иска друг да има?
 
@s1yf0x

Информацията, която аз имам е, че не принадлежи към някаква компания. Човекът си пее предимно на село :)

Сега ако кажа, че въобще с нищо няма да монетизирам ще излъжа, но със сигурност няма да е Адсенс.

Просто има трафик към този изпълнител и ми се иска да го придърпам за моите цели... Алчно е малко, ама такъв е животът.
 
Готов съм да съобщя името на изпълнителя на ЛС, на s1yf0x, защото знам, че няма да ми открадне идеята.

Мога да се доверя и на други потребители, които имат поне 5 години във форума, но то май вече стана ясно за кой става въпрос.
 
Щом пее по сватби и кръщенета, трябва да има и телефон за връзка някъде.
Намери го и му предлагай да му направиш сайт, който ще е полезен и за двама ви.

Ако искаш - сподели и на мен. Ще се опитам да ти помогна като потърся. Нямам намерение да ти крада идеята - не се занимавам със сайтове.
 
Че малко ли фен сайтове има, за какво ти е позволението му? Те и без това селяните сигурно не знаят какво е интернет, прави си сайта ако ти се занимава и не се притеснявай.
 
@ReminD

Мен ме притеснява, че сайта е с комерсиална цел. Не го знам този дали няма да пожелае да изкара някой лев от мене, като ме даде на съд. Въпреки всичко Ти и някои други колеги ме посъветваха да следвам идеите си, без да се притеснявам, така че може и да го направя, пък каквото ще да става. То в нашата професия си има известна доза риск, който ако не поемеш, остават някои въпросителни относно това, какво би могло да се случи ако...
 
А при едно "леко" изискване на данни от хостинг доставчика, дали няма да им върнат кой е направил плащането и от кое IP/та се администрира?

whois guard + hosting в чужбина и МВР никога няма да се занимават.
 
@alexer

За този изпълнител едва ли някой ще стигне до такива подробности.

Просто този човек не е никакъв фактор в музиката у нас, така че е малко вероятно това да се случи.

Въпреки всичко би могъл да бъдеш прав, защото хората са непредвидими и всичко може да се очаква от тях.
 

Горе