Генерално пълномощно

Force

Active Member
Здравейте

Мой приятел скоро заминава за чужбина и желае да ми направи генерално пълномощно за управление на неговото ЕООД. Поради странични прични не мога да стана съдружник.

Фирмата има стабилен бизнес тука, но внася маркови продукти, които си имат екслузивни представители и във времето е възможно да има дела, глоби и т.н.

Когато съм упълномощен с генерално пълномощно, какви задължения имам аз като упълномощен и докъде се простира моята отговорност?
 

5ROVBABY

Active Member
Консултирай се с юрист. Не вярвам някой тук да ти даде акуратен съвет.
 

bormanbg

Active Member
Такова нЯщо като "генерално пълномощно" все си мисля, че НЯМА! :)
Примерно има "ОБЩО ТЪРГОВСКО ПЪЛНОМОЩНО", "ПЪЛНОМОЩНО ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО/ПОСРЕДНИЧЕСТВО ПРЕД БАНКИ"...отделно в различните видове агенции (НАП, Агенция по вписванията, Патентно ведомство, ДОО, Инспекция по труда, КЗЛД, Агенция за финансово разузнаване и тем подобни) могат и най-вероятно ще ти поискат допълнително пълномощно, в което да пише по-подробно какво имаш право да правиш...

Иначе относно отговорностите, принципно "пълномощното поражда права на пълномощника ,но не и задължения" и "при неизпълнение или лошо изпълнение на правата по пълномощното, пълномощника може да отговаря само пред своя упълномощител", но винаги може да се търси отговорност - във всеки отделен случай - според зависи...
 
Последно редактирано:

Attacker

Well-Known Member
Да, консултирай се с юрист. Например данъчните искат изрично пълномощно, за да представляваш дружеството, което е логично. Вероятно има и други изключения, за които ще трябва да се съставят изрични пълномощни.

Сякаш най-лесно би било да те назначи за управител, без да ставаш съдружник. Юристът ще ти каже най-добре.
 

John Galt

Well-Known Member
Почти навсякъде ще ти искат ИЗРИЧНИ пълномощни, с генералните пълономощни много го ядоха всякакви хора и затова всякакви по-сериозни иснтутиции (най-вече банки) започнаха да искат изрични пълномощни с посочване на точната сметка (IBAN) за която действа пълномощното.
Може да не можеш да стаанеш съдружник, но може да станаеш прокурист на дружеството.
 

sstankov

Active Member
При условие че ти е ясно нарушаването на ексклузивността, за чии Хикс се захващаш ? Рано или късно ще се оплетат конците.
 
Последно редактирано:

Force

Active Member
Живея в малък град и нямаме добри юристи по ТП.

Пълномощното ще се отнася само до изпращането на пратки с куриерка фирма и получаването на парични преводи. Всички други дейности ги върши счетоводителката с електронен подпис.

В интернет намирам доста информация за упълномощени, които са превишили правата си. Но не и инфо за упълномощени, които са подведени под отговорност поради фирмени проблеми.
 

tuger

Well-Known Member
Трябва да имаш няколко неща предвид:
1. Генералното пълномощно означава, че ти дава пълномощия, които ти НЕ СИ ЗАДЪЛЖЕН да упражняваш. Тоест, упражняваш ги само, когато се налага или при твое желание.
2. След като "ще се отнася само до изпращането на пратки с куриерка фирма и получаването на парични преводи." не става дума за ГЕНЕРАЛНО пълномощно, а обикновено ИЗРИЧНО пълномощно. Необходимо е ИЗРИЧНО да се изброи пред кои куриерски фирми ще се използва и за кои услуги за получаване/изпращане на парични преводи ще си упълномощен.
3. Възможно е куриерската фирма да има изисквания/стандарт за пълномощно (както е при някои банки), така че провери в офис/на интернет страницата им.
4. Пълномощното трябва да се завери НОТАРИАЛНО от управителя на фирмата.
 

Casino

Member
Човекът има предвид, че адвокатът им ще изготви подробно изрично пълномощно, което обхваща (и респ. са описани) голяма част от действията, които обичайно извършва управителят, а също и собственика (напр. да приема и подписва годишните финансови отчети).

В този случай, за да се определи отговорността, трябва да си направите и договор, в който да опишете какво трябва да вършите и какво ви се дължи в замяна.

На практика пълномощното се прави за всички трети лица - за да може вие да вършите това, за което сте се договорили и да имате представителна власт. Но между вас двамата се прави договор и там се записва какво ви е възложено, колко струва и какво става ако не си изпълните възложената работа. Там може да има клауза, която да урежда отношенията в случай на претенции от трети лица. Така, ако тези трети лица предявят претенции за фирмени дела, които са ваша инициатива и не са ви били възможени (т.е. предприети от вас на своя глава и извършени благодарение на пълномощното), ще носите отговорност пред фирмата. Но ако са ви били възложени, отговорността си я носи фирмата.
 

Горе