Групажен внос по море от Китай-няколко въпроса?

Дискусията в 'Онлайн Магазини' стартирана от webstil, Дек 29, 2016.

 1. webstil

  webstil Well-Known Member

  Рег.:
  Март 21, 2009
  Съобщения:
  1,665
  Харесвания:
  86
  Точки:
  48
  1) Има ли някой във форума, който се е занимавал с такъв тип внос и иска да помогне с малко информация, ако трябва срещу заплащане?
  2) Възможно ли е да се осъществи изпращането на стоката и товаренето и на контейнер и после на кораба от доверен търговец, който праща част от своята стока в контейнера или задължително трябва да се търси агент, който да събере стоката и на когото да се доплаща допълнително?
  3) Дали си струва да се внася на групаж стока около 5 кубика и дали ще е по-евтино отколкото по въздух? Предполагам да, но още нямам всички суми и не мога да направя финалните калкулации?
  Става въпрос за чанти, точно 1 път и половина внасях по въздух и е много скъпо, за това търся друг вариант, ето от последният път:
  155 чанти, 700$ доставка с DHL - по 4.5$ на чанта
  4) Да приемем, че китаеца свърши всичко по изпращане и товарене, едва след като е пратена стоката, тогава ли търсим българска логистична фирма, която да осъществи митническото представителство и превоза на товара в България? Коя фирма ми препоръчвате да ползвам?
  5) Тeзи цени от китаеца добри ли са и кое какво значи:
  O/F:USD15/CBM
  CFS:RMB5.2/CBM
  DOC:usd29.2
  CUS:usd43.8
  ENS:USD25
  bill charge : 21.9usd
  6) Има ли някаква възможност за гаранция преди пращането на парите или пускам всичко и после евентуално очаквам да ми пратят нещо?
  7) По-скоро ме притесняват нещата, когато пристигне контейнера в България, никой не може да ми каже таксите какви ще са докато не знам точно колко ще тежи пратката, казаха ми че ако тежи повече отколкото е обема, се изчисляват таксите на КГ. Как процедирам в България, чак след като е пратена пратката и знам точно КГ и друго инфо, си намирам спедитор за митническо представителство и за доставка в страната?
  Тоест трябва да разделя процеса на 2 фази:
  1 фаза - по събиране на 1 място на стоката в Китай, тъй като нещата са в 2 различни провинции
  2 фаза- митническо представителство и доставка в България, чак след приключване на фаза 1
  8) Има ли някакви по-особени документи, които трябва да имам при този тип внос? Досега, когато съм внасял по въздух имам нужда от:
  - EORI
  - пълномощно
  - платежно
  - фактура
  - описание/деклариране на стоката
  Какво още ще ми трябва?
  Ще се радвам, ако някой иска да помогне в темата, на ЛС или да се видим в София, ще му платя за отделеното време или пък ще му върна с нещо услугата.
   
 2. ¦•••SHERIFA•••¦

  ¦•••SHERIFA•••¦ Well-Known Member

  Рег.:
  Окт 1, 2010
  Съобщения:
  1,710
  Харесвания:
  388
  Точки:
  83
  Идеалният човек, отговарящ на гореописаните условия:

   
  Blinky харесва това.
 3. Torbalan Trolski

  Torbalan Trolski Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 1, 2013
  Съобщения:
  2,084
  Харесвания:
  431
  Точки:
  83
  Като изключим, че всичко това съществува само във въображението му и според търговския регистър за 2015 паричните потоци на великата фирма бяха от порядъка 6-7К ...
   
  Krumov харесва това.
 4. webstil

  webstil Well-Known Member

  Рег.:
  Март 21, 2009
  Съобщения:
  1,665
  Харесвания:
  86
  Точки:
  48
  Да, дори да не е човек, който е внасял толкова много пъти. Просто някой, който има опит с 2-3 вноса и има желание да сподели информация. Ако не и сам ще се мъча и после ще кажа какво е станало :)
  Писах на това момче: https://www.predpriemach.com/members/zarrini.8821/
  Но не отговаря или може би не влиза тук често :)
   
 5. webstil

  webstil Well-Known Member

  Рег.:
  Март 21, 2009
  Съобщения:
  1,665
  Харесвания:
  86
  Точки:
  48
  Изтрезняхте ли след празниците? :D
  Има ли някой да помогне, най-вече ме интересува като пристигне тук контейнера какво правим, може ли едва след като е изпратен от китаеца да търсим кой да го освободи тук от митница и да ми транспортира стоката или всичко трябва предварително да се подготви?
   
 6. onyx74

  onyx74 New Member

  Рег.:
  Март 24, 2015
  Съобщения:
  2
  Харесвания:
  1
  Точки:
  3
  Аз ползвам фирма в Китай, която оправя всичко там и ги праща- като с контейнер друг ги оправя, а с авио сам си ги оправям. Но в твоя случай китаец да поравя всичко - авио или контейнер няма разлика, само митниците са различни. Контейнера къде ще престигне - Бургас, Варна, Гърция. Ако е за Бургас - аз имам агент там , супер оправна, всичкото авио китайско карго го оправям с нея. Транзит от София до Бургас, документите при нея-фактури, товарителници, транзити и т.н. и е готова преди физическия транспорт от летище София да е стигнал Бургас. Специално за чантите, кожата има символично мито, и бях забелязал че за по-обемните имаше манимална разлика в разходите авио контейнер. Цена около 2-2,5$ за PIU, и около 8-10$ за кожа са добри за фактура за обмитяване. Говориш за 5м3 - на обемни чанти е нищо, това задължително е групаж и задължително трябва фирма и ли някой китаец да ти го прави в Китай. При мен за за авио цена около 35 RMB за кг е нормална. За контейнер аз плащам около 3000 RMB за м3 около 430-440$, при нормални мъжки чанти , да не са кубове големи, ще събереш около 300 бр (може и повече), значи около 1,5$ на чанта има и други малки разходи - опаковки, трансфер пари и т.н, но тази цена ти е край на и не ходиш по митници и т.н но и чака; повече 2 месеца. Имам доста хора да доставят от Китай. така че прецени. Ако друго те интересува, питай.
   
  ElenaEC харесва това.
 7. Plamen_80

  Plamen_80 New Member

  Рег.:
  Февру 2, 2017
  Съобщения:
  1
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
  Здравй, това може би ще ти свърши работа : www.bgcargo.com
  Аз лично не съм работил с тях но предполагам ще ти свършат работата за комисион от около 3-5 % от фактурата.Фирмата е на българка която живее в Китай.
   
 8. webstil

  webstil Well-Known Member

  Рег.:
  Март 21, 2009
  Съобщения:
  1,665
  Харесвания:
  86
  Точки:
  48
  Интересно ми е сега за фактурата, китаеца иска първо да му платя продуктите, а после като види точно колко ще излязат като обем и материали за опаковане, да му пратя и парите за опаковка и FOB пристанището (truck fees, export and doc). Чудя се се сега тези пари за доставка FOB пристанището в Китай и за опаковане, да ги слагаме ли във фактурата допълнително, което ще доведе до повече ДДС или може просто да се пише FOB пристанището като условия на доставка и цената на продуктите, като се има предвид че опаковането и другите такси са включени в цената на продуктите и така ще се спести малко от ДДС? Как го правите? :)
   
 9. Hrist0

  Hrist0 Member

  Рег.:
  Авг 8, 2016
  Съобщения:
  83
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Sofia, Burgas
  Привет, ако още не си си решил проблема - пиши едно лично - имам вносове от Китай /и не само/ по няколко пъти седмично и почти няма казус с който да не съм се сблъсквал.
   
 10. smit

  smit New Member

  Рег.:
  Март 13, 2017
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  1
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
   
 11. smit

  smit New Member

  Рег.:
  Март 13, 2017
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  1
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Здравей,
  от скоро съм във форума ,но имам известен опит с вноса от Китай - та на въпроса ти :опаковка и тем подобни се включват в общата фактура и плащаш ДДС върху това освен ако сте се разбрали с китайската фирма да ти пусне занижена фактура или да не отчита тези допълнителни плащания като твой разход.Но това е от предварителната уговорка китайците.
  А до Бургас с наш агент може да получиш само цял контейнер с твоя стока защото няма терминал за разкомплектоване на групажни пратки.Варианта е човек в Китай да ги обедини и да ги пусне като една ,а вие тук да се оправяте.
   
 12. P.Petrov

  P.Petrov New Member

  Рег.:
  Юли 8, 2017
  Съобщения:
  4
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Жена
  Здравейте , бихте ли препоръчали някоя бургаска фирма за внос на контейнери от Китай ? Която и да има агенти там ..
   
  Последно редактирано: Юли 8, 2017
 13. Hrist0

  Hrist0 Member

  Рег.:
  Авг 8, 2016
  Съобщения:
  83
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Sofia, Burgas
  Шенкер имат офис в Бургас, както е Еврохъб. Тук възниква въпроса - защо ти е бургаска фирма? Може да го направиш с всяка фирма, ако ще и в Пловдив да е разположена. Не е нужно фирмата да има офис в дестинацията, за която искаш да ти се разтовари контейнера.
   
 14. P.Petrov

  P.Petrov New Member

  Рег.:
  Юли 8, 2017
  Съобщения:
  4
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Жена
  А случайно някой от вас да е чувал за Стоян и Диана Михайлови , агенти в Иу Китай ?
   
 15. P.Petrov

  P.Petrov New Member

  Рег.:
  Юли 8, 2017
  Съобщения:
  4
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Жена
  Препоръчайте някой сигурен и проверен агент в Китай .
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice