Данъчно облагане на доходи от продажба на 2 имота

skoleva280187

New Member
Търся помощ за тълкуване на ЗДДС, който "не прави разлика между ФЛ и ЮЛ" по повод регистрацията по ДДС. Казусът ми е следния:
Собственик съм на два апартамента в родния си град. Притежавам ги еднолично, придобити са чрез покупко-продажба. Решавам да се установя в столицата за постоянно и ги продавам. Продажбата на първия апартамент е вече факт. Вторият апартамент е капариран и сделката ще се случи в близко бъдеще. Изчетох в сайта на НАП всичко по въпроса и се чудя дали продавайки двете жилища в рамките на една година извършвам независима търговска дейност и подлежа ли на данъчно облагане. Цитирам техния пример: Когато при продажба на недвижими имоти физическо лице предприема активни действия за продажбата им, надхвърлящи обикновеното управление на личното имущество, като използва средства, подобни на тези, използвани от търговец, същата се счита за независима икономическа дейност. Физическото лице трябва задължително да се регистрира когато облагаемия му оборот достигне 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец.


 
И за мен не, кога си ги придобил тези имоти?
Върти ми се в главата нещо от сорта, че имаше някакъв срок - 5 години, ако ги продадеш до 5 години след като си ги купил, тогава се явява търговска сделка и че си ги купил с цел продажба.
 
Правилно се досещате за 5-тте години - става дума за данък печалба 10% върху разликата на цена за придобиване и цена за продажба, ако двата имота са мои за по-малко от 5 г. С това проблем няма. Но за регистрацията по ДДС се чудя.
 
Не би трябвало да се регистрираш, ти продаваш два свои лични имота, нищо че ги продаваш в една година, не го правиш с идеята да развиваш търговска дейност и всяка година да продаваш по 2-5-10 нали?
Този регистрационен режим трябва да се отнася, за тези които изпълняват тази дейност по занятие, строят и продават много апартаменти или пък купуват, за да продадат. Нещо повече, едва ли предприемаш "активни действия за продажбата им, надхвърлящи обикновеното управление на личното имущество" :)
 
Много правилно разсъждение. Звъннах в НАП преди малко (телефон за клиенти има на сайта им) и направо реших "да пия вода от извора". Обясних казуса. Попитаха ме за конструкцията на сградите (къща, монолит или? ). Аз викам - панел! И двете жилища са панелни. Казаха, че този вид имоти не подлежат на проследяване от НАП. Ако имам още, да продавам спокойно. :)
 

Горе