Деклариране на данъци от онлайн търговия- Непълнолетен

ragrer

New Member
Здравейте, намирам се в следната ситуация, ще се радвам ако може да споделите мнението си :) Започнах да препродавам стоки от китайски сайтове като aliexpress. Стоката се изпраща на 95% чрез Ec@nt. В началото оборотите бяха ниски и цялата работа беше малко на шега, но в последно време поръчките се увеличиха, съответно и оборота. Та по същество- нямам пълнолетие, а от ек@нт ми изплащат над 3k лева месечно като наложени платежи/ пощенски записи( съответно само част от този оборот е чиста печалба). Знам, че цялата тази информация се изпращам към Н@П, без значение възраста ми(или поне така мисля). Целта ми е да работя на светло без да имам проблеми с данъчните. Не мога да направя фирма, доколкото съм наястно и не мога и да заявя определен доход като физ. лице в края на годината. Не мисля, че има закон, който ме освобождава от плащането на данък, а от ек@нт по всяка вероятност си изпращат информацията за получените пари от мен. Та какво е най-разумно да се направи в ситуацията? Попринцип не е проблем, родител да направи фирма, но нямам нито един лев разходи( не получавам фактури от сайта, в който поръчвам стоката). Другия вариант е стоката да бъде изпращана от родител и съответно той да плаща данък като физ. лице като доходи от други източници (ЗДДФЛ чл. 35 и чл. 36) и да ползва нормативно признатите разходи( което е по-изгодно и удобно за мен). Може ли да извършвам такава дейност и на края на годината родител да плати данък (деклариран като"данък от други източници") в/у целия оборот като физическо лице ? Предварително благодаря ;) !
 
Последно редактирано:
Аз искам да те поздравя! Браво!
Един млад човек, който не седи и чака родителите му да му дават пари, а действа.
 
Не работи на български пазар (тонове причини, не само горепосочената, а и др. предходни) + не използвай български куриери + не използвай нещото, наречено „НП“.

И като направи фирма, под път и над път ги чакат тези cross-border non-VAT receipts (които дори не са Invoices, както трябва да са) от non-EU B2B customers, за да му „признаят“ разходите (за покупки от CN-sites). Успех.
 
Благодаря за мненията! Работата е че и да се направи фирма няма да имам никакви разходи. Не получавам никакви фактури от китайците.. Нещата се плащат с дебитна карта, дали може да се използват банковите плащания като разход? :confused: Защото пак ще ми излиза по-изгодно(удобно) да работя като физ. лице от името на родител и да плащам 15% данък в/у целия оборот, отколкото да плащам отново 10% в/у целия оборот, но като фирма и да има доста други разходи и проблеми. Също така знам, че по някое приложение като физ.лице може да плащаш 10% данък и да имаш 25% нормативно признати разходи- има ли такова нещо?
 
Също така знам, че по някое приложение като физ.лице може да плащаш 10% данък и да имаш 25% нормативно признати разходи- има ли такова нещо?

Потърси в google "лице упражняващо свободна професия/дейност". При започване на дейност като лице, упражняващо свободна дейност трябва да започнеш и да се самоосигуряваш. Т.е. дължиш и осигуровки.
Регистрират се като лица, упражняващи свободна дейност главно "услугите".

Иначе няма проблем фирма да сключи граждански или трудов договор с непълнолетни /иска се само разрешение от ИТ/. Като за този доход годишната им данъчна декларация се подава от родителя. Фирма мисля, че не може да направи непълнолетно лице - консултирайте се с адвокат.
Ако имаш имот независимо дали си непълнолетен или не също дължиш данък сгради и такса смет. Ако не се дължеше сигурно повечето имоти в БГ щяха да са собственост на деца :)
 
Тези дни ще се съветват със счетоводител, който ще е наясно с всички подробности по моя случай. Благодаря за съветите !
 
Добре си се ориентирал от рано. Сега да ти дам няколко съвета. Реално ти препродаваш стока системно. Така, че от НАП ще те погнат в ролята на физическо лице, което е търговец, по смисъла на ТГ, само като цъфнат всичките НП-та, заедно с ЕГН-то, което вероятно вече е станало, за тази дейност. Т.е. осчетоводяването става като при ЕТ: приходи - разходи, 15% от счетоводната печалба е данък, осигуровки и т.н. Така, че си прави сметката от сега как ще го въртиш сучиш, може би най-добрия вариант ти е да регистрира някой от родителите ЕТ, за да ти е чиста работата.
 
Последно редактирано:
точно пък ЕТ, да си направят вашите едно ООД с 2 лв капитал и преди да дойде ддс-то ново и ново и т.н.
струва около 200 лв. всяка фирма.
Ама за 36 хиляди лв на година никой няма да се занимава с теб, вярвай ми.
 
Реално над 40к е на година оборота минал през ек@нт.. почти съм убеден, че вече съм цъфнал в софтуера на н@п. На няколко места чета, че още на 10к си вътре :)
Иначе все още разучавам как може да си ги декларирам като физ. лице, иначе с фирма с по 0 лева разход трудно ще работя за да съм на +
 
Та по същество- нямам пълнолетие, а от ек@нт ми изплащат над 3k лева месечно като наложени платежи/ пощенски записи
Реално над 40к е на година оборота минал през ек@нт
:eek:

Дано не е counterf3it (ментета, реплики) стока.

testkiwi това, което пише, принципно го прави Мар3шки с аптеките си. Всяка е нова фирма и не минава 50K. Десетки, ако не и стотици са.
 
Принципно е много похвално да играеш по правилата, нокакто беше коментирано в една друга тема - излизането на светло те прави неконкурентноспособен в България - щото ако плащаш данъци трябва да продаваш по-скъпо, а стотици други в олх-а няма да ги плащат и ще продават по-ниско. Други с ддс-то, трети ще са уж чисти ама всички приходи ще си ги правят разходи през други фирми и пак ще пестят от данък и накрая тоя дето продава по правилата го духа - това е реалността :D
Иначе най-лошото, което може да стане ако не декларираш нищо и си караш както си е сега е да платиш 10% глоба, което е все едно че си си платил данъка, ама имаш възможност да минеш между капките :Д
 
Между капките е почти невъзможно да мина, впредвид зачестилите теми в форума относно "поканителните писма от н@п". Не че звучат страшно, едва ли не те молят да си платиш д@нъците, без какви да е сериозни санкции- добре излиза
 
Здравейте, имам почти същите въпроси и имам нужда от компетентен съвет как е редно да се работи по този начин. Препродаване на стоки, поръчвани от сайтове, основно чрез еконт. Дали е най-изгоден варианта на деклариране на данъци като физическо лице веднъж годишно? Може ли тази дейност да се регистрира като свободна професия и да се плащат осигуровки и има ли вариант за патентен данък или отново се декларират като физическо лице, като се признават само 25% разходи.
Съвета на повечето счетоводители е фирма, но тъй като дейността си има особености, разходите по счетоводство не идват ли в повече и ги има ежемесечно, независимо че може да имаш и малко продажби. Оборота в еконт е не толкова голям малко на 20 000. За да има смисъл и да има някаква печалба все пак, кой би бил най-удачния вариант. Моля за съвет от хора минали през това или счетоводител или юрист, който има опит с подобни дейности. Благодаря!
 

Горе