Дискусия: Сървър или домашно PC?

dekemvri

Well-Known Member
Здравейте,

В няколко теми срещнах мнението, че ако едно PC е добре настроено и се заплати бърз интернет, може да се получи по-добре от нает сървър и много по-евтино.
Съответно сървърите са проектирани да издържат на по-високо и постоянно натоварване, както имат и по-добро охлаждане, да не говорим, че сървърите от висок клас имат и много други предимства.

Някой правил ли е този номер, да хоства сайт на домашно PC.. и какви проблеми е имал, ако го е правил. Какви са + и какви са - на това, да се хоства сайт на PC.. :shock:
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Единственото нещо е да осигуриш PC-то да е онлйн постоянно. Ако можеш да го направиш (и съответно както си написал машината ти е добра и имаш приличен нет) няма нужда да купуваш хостинг.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Проблем номер 1 на домашното PC е стабилното електрозахранване. Любимото ни енергоснабдяване има честия навик да ни спира тока и то често за продължително време, така че и UPS не може да те спаси.
Проблем номер 2 се явява стабилния сносен инернет. Като за начало ще спомена нещо, което често се пренебрегва. Често хората не правят разлика между гарантиран и негарантиран (споделен) интернет. Вторият вид в пъти по-евтин и ако продължително време задръстваш на max линията, определено ще имаш проблем с интернет доставчика си. Естествено, ако е замо за хост на сайтове (т.е. не на големи файлове и постоянен трафик), то споделеният интернет си е перфектен и за толкова трафик проблем с доставчика на интернет не би трябвало да имаш. Само дето повечето интернет доставчици имат навика редовно да ти спират нета, което си е недопустимо за един сериозен сървър.
Относно охлажданията и климатизацията ще се изкажа много скептично. Тук не говорим за стопроцесорни сървъри, така че няма какво толкова да им охлаждаме. Просто се изисква температурата да не пада под 0 градуса по целзий, както и да не се нагрява над 30 градуса. Тук няма нужда от някакви специални помещения и климатици. Достатъчна ти е една херметична кутия (аз лично ползвам такава) и си готов.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

ако едно PC е добре настроено и се заплати бърз интернет, може да се получи по-добре от нает сървър и много по-евтино.

Не е достатъчно връзката да е бърза - трябва да е постоянна. И електрозахранването също. Можеш ли да осигуриш непрекъснато захранване? Защита от пренапрежения (напр. в резултат на мълния)? Можеш ли да осигуриш поддръжка 24/7/365 - напр. ако легнеш да спиш в 22:00 и настъпи проблем в 22:01? Сървъра ще стои неработещ до сутринта, а точно в този интервал в другия край на планетата хората ще се опитват да си изхарчат парите на сайта ти неуспешно...

Извод: за сериозни проекти е по-изгодно да си платиш на професионалисти. Ако проекта не е толкова сериозен може просто да си купиш хостинг за $0.5/месец или да ползваш безплатен хостинг - пак излиза по-евтино отколкото да плащаш сметката за ток на сървъра.
 
Последно редактирано:
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Не е чак толкова фатално колкото го описа, но частично имаш право. Ако е само за токови удъри и временно спиране на тока, един UPS решава проблема. А ако купувате гарантиран интернет и сте близо до някой от важните интернет възели, то трудно ще ти спре там нета.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Мда.. интересно :) Наистина с PC в домашна обстановка, не е особено професионално решение. Но ако се купи UPS.. поне проблемът със честите спирания на тока отпада, стига спирането на тока да не е продължително.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Има и един фактор,който виждам,че не сте отчели - програмното осигуряване и на самия сървър.Апаче,пхп и т.н. Аз лично не съм се занимавал,но си мисля,че за да се справиш успешно с администрирането на един такъв сървър ще трябва малко четене.От друга страна ако е нов сайт защо не започне от домашен сървър и постепенноако има успех да премине към нещо по-сериозно...
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Софтуера не е проблем - с повечето Линукс дистрибуции може да се направи сравнително лесно сървър.

В същност един UPS не решава проблема със захранването. Когато наблизо падне мълния в захранващите проводници се индуктират пренапрежения. В резултат на това се поврежда UPS-а (ако е сравнително качествен; ако не е - поврежда се и компютъра). Това води до спиране на захранването. Обаче дори и да сложите два UPS-а последователно - това пак не решава проблема когато няма да има ток повече от десетина минути (колкото издържа батерията на UPS-а). Имайте предвид, че когато спре тока е възможно да спре и връзката към Интернет (смятате ли, че доставчика на Интернет се е погрижил да направи професионално защитата от пренапрежения и резервно захранване?).

Защо толкова пиша за пренапреженията?

Имам наблюдения, че в България се пренебрегва твърде много този проблем. Обичайна практика е да няма никаква вътрешна защита и калпава външна защита (не се правят контролни измервания редовно; обикновено десетилетия наред не се пипа нищо!). Хората нямат желание да инвестират в подобни неща.

Ако си мислите, че един UPS или "разклонител със защита" решават проблема - не е така. Те са важна част от защитата, но не са достатъчни.
 
Последно редактирано:
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Има си агрегати, там където UPS-a не стига. Въпросът е искаш ли цялото това оборудване да стои у вас и да обясняваш всяка седмица на жена ти как не трябва да го чисти с прахосмукачка
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Аз съм се мъчил навремето да държа сървър в домашна обстановка и що-годе нещата се получаваха (така карах малко над 1 година). Е, имаше няколко спирания за по-дълго време, но бяха няколко пъти за цялата година, така че това не беше кой знае какъв проблем. После се уредих да ползвам чуждо място подсигурено с UPS-и и агрегати и не мога да се оплача.
А иначе проблемът с жената не е проблем. Жените не са чак толкова тъпи (дори често са достатъчно досетливи) и дори да не разбират от компютърна техника, просто ще знаят, че в дадения шкаф има разни там джаджи с кабели дето не трябва да ги пипа.
Ако до тук (където живея) можех да си докарам стабилен гарантиран нет, нямаше и да се поколебая да държа сървъра си вкъщи.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Има си агрегати, там където UPS-a не стига. Въпросът е искаш ли цялото това оборудване да стои у вас и да обясняваш всяка седмица на жена ти как не трябва да го чисти с прахосмукачка


За миг си представих как палиш ония ми ти дизелов генератор в една стая 3 на 3 метра :)

Моите наблюдения върху нещата са следните: Софиянец ли си - не е проблем да си хостнеш сайта на домашен компютър

ето и доводите ми:
Първо: Заплатите в София позволяват да си купиш що годе приличен компютър (че даже и сървър който да си колокираш вкъщи)
Второ: Интернета в София просто е в пъти по-добър от другите градове

Аз например имам хостнат сайт на домашния си компютър(по-скоро рутер): ( http://nokia7200.info ) ъптайма на сървъра е 16 дни, върви стабилно и всичко е наред (като изключим преди 16 дни как ЧЕЗ преценяваха, че трябва през 1 ден да спират тока :) ), но ето тук възникват проблемите ми:

Първо: Ако сега 10 човека видят темата и си кажат "я да видим тоя дето си е хостнал сайта" и едновременно отворят сайта ви гарантирам, че сървъра е умрял за 30 минути минимум (няма да се рестартира, но ще бъде неизползваем) (дължащо се на мегабайтите РАМ които използва apache-то и mySQL-а)

Второ: Интернет скороста ми е 10 мегабита, но ъплоуд скороста ми е почти 3 (тоест около 200 килобайта в секунда) представете си, че един човек пусне да сваля някой файл голям 600 мегабайта, другите, които искат да разгледат сайта, ще чакат много време докато им се зареди индекса.

За да мога да нямам въпросните проблеми аз трябва:

1. Да си купя сървър на стойност поне 700 лв. или поне РАМ за сегашния на стойност 60 лв. (сегашни параметри на "сървъра": http://93.155.162.6/phpsysinfo/index.php?disp=dynamic )
2. Да плащам 60 лв. на месец за интернет със скорост 25 мегабита, което дори няма да е достатъчно за един среден или голям сайт.

За града в който живея, тези разходи са недопустими (особено ако хоствам само въпросния сайт със супер дупер посещенията от 5-10 на ден :) )
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Еххххх, ако беше толкова лесно,
нямаше да има дейтацентрове, UPS-i, генератори, херметизирани помещения, 2-ни подригурени канали и всички сайтове на домашни PC-та :)
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Да се хоства сайт на домашна машина е абсурдно. Никога няма да се постигне необходимата свързаност благодарение на кварталната ланка. Може и да сем прекалено критичен, но това е факт.
Доскоро мислех, че няма проблем, но след като започнах да работя за Националното бюро по правна помощ и видях интернет връзката им, коренно промених представите си.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Явно не си попаднал на свястен интернет доставчик. Аз близо година държах съврър с немалко постоянен трафик на Wareless и то вкъщи без UPS-и и агрегати. Само няколко пъти съм имал проблеми като бяха предимно по вина на енергото. Ако имаш кадърен интернет доставчик и там където живееш е сравнително стабилна ел. мрежата, то можеш да си държиш и супер мощен сървър вкъщи.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Занимавам се от много години с интернет, минал съм през повечето софийски доставчици. Достатъчно опит имам и прекрасно знам какво говоря.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Имаш няколко неща които да вземеш под внимание:
1. Интернет скорост - трябва ти Upload канал по голям, а повечето доставчици за него нищо не казват и upload/download не е симетричен - ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ
2. Ток - също голям проблем. Един свестен UPS е повече от сървъра ти и той ще ти държи машината 30-тина минути.
3. Сървър - забрави за PC сглобено в кварталния магазин. Задължително нещо марково. Ако държиш да е сървър, HP имат нискобюджетни за около 1500лв които ще свършат работа.
4. Парите и главоболията за подръжка месечно са си доста. Седни и смятай.

Поддържам 3 сайта който са хостнати по същия начин на домашен сървър. От време навреме спират понеже човека така и не си купи един свестен рутер който да не забива. Обаче си има причина, не желае да доверява базата на сайта си на някой хост доставчик.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Това с липсата на upload е смешно. Просто някои от вас не правят разлика между гарантиран и негарантиран интернет и така като си купят потребителски (негарантиран/споделен нет) уж за по-евтино е логично да им наблъскат повече download (все пак на обикновен потребител точно download му трябва най-вече). Аз например от над година си купувам гарантирана линия (българска и международна) с обратна асиметрия в пропорции около 1:10 (d:u), но са малко интернет доставчиците предлагащи такова нещо. Повечето големи интернет доставчици предпочитат да си пазят upload-а за свои си сървъри и сайтове, а на клиентите си обикновенно дават 2:1 (d:u) и в най-добрия случай 1:1. Дори и в колокационните си центрове един от големите интернет доставчици в България (бих казал най-добрият от гледна точка качество) не искаше да ми даде по-остра симетрия от 1:4 (d:u).
И все пак всичко си опира до пазарлъци. А между другото, има си една малка тънкост с този upload. Мрежи, които генерират повече изходящ (upload) трафик стават по-значими за съседни такива и това обикновенно осигурява по-лесно изграждане на peer връзки с съседни интернет доставчици (такава е и целта на сайтове като датата). По този начин повечето трафик минава през връзки за свободен обмен на трафик, което спестява много пари на конкретния интернет доставчик.

П.П.:
Спокойно можеш да си купиш сървърна машина и за до 800лв.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Аз съм хоствал на домашно ПС.Нета г/д добре беше тока спираше веднъж на 3-4 месеца.Всичко 6 в началото но след няколко месеца като сайта се разви (тракер) процесора на макс и започна забавянето с отварянето на сайта.
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Има много малко доставчици които ще ти пуснат такава симетрия каквато пише колега по-горе. И може да се загледате внимателно или да попитате всеки доставчик при ГАРАНТИРАНАТА му скорост на какъв % се гарантира. В повечето случай процента е доста под 100.
 

Горе