Дискусия за Собствен имот или Инвестиране ( при наличието, че живеете под наем )

От: От: Дискусия за Собствен имот или Инвестиране ( при наличието, че живеете под нае

Чета, чета, че чак на 12-та страница се изморих и викам дай направо да се изкажа.

Обмислям и двата довода, но понеже съм на тази фаза едно нещо не мога да си обясня.

В момента плащам 400 лв. наем. Насочил съм се към жилище 80к (с 20 собствено участие), което ще е с ипотека за 20г - месечна вноска 466 лв.
Не ми е проблем да плащам наема, което значи че на този етап няма да ми е проблем да плащам ипотеката.
Нима някой иска да ми кажи, че с тия 66 лв. ще инвестирам?

Абсолютна груба сметка = не говорим ще ипотеката може да се погаси по-рано от тези 20 г.
За 5 години съм набутал 24к в джоба на хазиаина, по вашите сметки колко хилки трябваше да притежавам сега?

Ако изхождаш от теорията по-горе - след 20 години, с тея 20 бона днес и 66 лева на месец - след 20 години ще имаш 94 395 лева. На практика - няма да ги имаш.

От: От: Дискусия за Собствен имот или Инвестиране ( при наличието, че живеете под нае

Абсолютна груба сметка = не говорим ще ипотеката може да се погаси по-рано от тези 20 г.
За 5 години съм набутал 24к в джоба на хазиаина, по вашите сметки колко хилки трябваше да притежавам сега?

Ако се запази тази разлика от 66 за последните 5 години, а тя няма как да стане преди 5 години лихвите бяха по-големи и вкараш в уравнението амортизация и данъци при 5% и нулеви спестени пари щеше да имаш 10к.
А в примерът ти, ако приемем, че ще си дал само 80к без нито 1 лв допълнителен разход (без комисонни, такси, подобрения/мебели) и само го амортизираш и плащаш данъкът при алтернатива от 5% - то ще ти е по-добре с ипотеката, когато направим примерът по реален, тогава ще ти е по-добре с наемът - по абсолютна фин. сметка.

Важно е да не се забравят към тези 466лв/месец:

- данък сграда
- данък отпадъци
- такси вход
- такса управление на кредит
- нотариални/адвокатски и държавни такси необх за отускане на кредит
- такса усвояване
- такса разглеждане на документи
- такса застраховка

И т.н и т.н.

Първи Въпрос: Колко стават на месец след като се включат горните?

Втори въпрос, разликата между 400 и сумата получена от първи въпрос + сумата за самоучастие колко ще стане? За 5,10,15,20 години? :)

Математики, сметки ама реално за тия 5 години парите ми не са дошли на базата на това, че съм под наем, а на базата на това, че работя здраво.
Ако преди 5 години бях взел апартамент на ипотека (обаче тук говорим за същите условия, защото от тогава до сега и условията в наема не са ми са се променили) то пак щях да бачкам също толкова здраво и да имам тези пари, с ралзликата от 66 лв. на месец + данъци. Да не отричам, че щях да налея още пари за обзавеждане, ама аз ако имаше вариант и в квартирата щях да ги налея.
И нематематически като дръпнем чартата се оказва, че за едни 66 лв. на месец, айде да кажем да са макс 80 лв. с всички данъци, в момента щях да съм с една четвърт изплатен апартамент, но реално не съм.

Ако се запази тази разлика от 66 за последните 5 години, а тя няма как да стане преди 5 години лихвите бяха по-големи и вкараш в уравнението амортизация и данъци при 5% и нулеви спестени пари щеше да имаш 10к.
А в примерът ти, ако приемем, че ще си дал само 80к без нито 1 лв допълнителен разход (без комисонни, такси, подобрения/мебели) и само го амортизираш и плащаш данъкът при алтернатива от 5% - то ще ти е по-добре с ипотеката, когато направим примерът по реален, тогава ще ти е по-добре с наемът - по абсолютна фин. сметка.

Математики, сметки ама реално за тия 5 години парите ми не са дошли на базата на това, че съм под наем, а на базата на това, че работя здраво.
Ако преди 5 години бях взел апартамент на ипотека (обаче тук говорим за същите условия, защото от тогава до сега и условията в наема не са ми са се променили) то пак щях да бачкам също толкова здраво и да имам тези пари, с ралзликата от 66 лв. на месец + данъци. Да не отричам, че щях да налея още пари за обзавеждане, ама аз ако имаше вариант и в квартирата щях да ги налея.
И нематематически като дръпнем чартата се оказва, че за едни 66 лв. на месец, айде да кажем да са макс 80 лв. с всички данъци, в момента щях да съм с една четвърт изплатен апартамент, но реално не съм.

Тази сума е разлика между наемът и това, което би дал за този период в ипотека - без значение дали бачкаш здраво или слабо. Това си дал това, това пита, и такъв резултат получи. Следващият път дай повече инфо като например мислиш ли да вложиш и колко в ново обзавеждане след като го купиш за 80к? Колко би налял? В наем може да налееш, но ще ти се спести от наемът, или просто ще си смениш друг наем при по-добри условия. Отделно едно 3к ще ти заминат допълнително през всички такси, комисионни и т.н разходи по прехвърлянето и в един момент сметката става различна. И няма как да е в полза за теб 20 години на ипотека.

Последно редактирано:
От: Дискусия за Собствен имот или Инвестиране ( при наличието, че живеете под наем )

А, ако съпоставим нещата така:
Човек Х може да отделя от месечния си бюджет 500 лв. за наем или ипотека - повече не може и не вижда поне в последните 5 години, че ще може.
Къде е плюса да дава тези пари в на някого джоба и накрая да няма нищо?

От: Дискусия за Собствен имот или Инвестиране ( при наличието, че живеете под наем )

А, ако съпоставим нещата така:
Човек Х може да отделя от месечния си бюджет 500 лв. за наем или ипотека - повече не може и не вижда поне в последните 5 години, че ще може.
Къде е плюса да дава тези пари в на някого джоба и накрая да няма нищо?

Това е ново 20 - само по-себе си говори, че имотите са надценени, но това е друга тема.
В този пример, ако нямаш спестени пари варианта с ипотека е единственият - когато нямаш спестени пари, то няма какво да инвестираш.

Последно редактирано:

Ще обясниш ли как?

Пример:
Доход на месец - 4000лв
Ипотека -600лв на месец
Инвестираш останалите около 1500лв в бизнес

Пример:
Доход на месец - 4000лв
Ипотека -600лв на месец
Инвестираш останалите около 1500лв в бизнес

Да става. Макар, че ще е по-бързо под наем и да инвестираш самоучастието + нетната разлика с ипотеката и тези 1,5к.

Дълго време пред мен стоеше тази дилема, понеже живях под наем - около 3-4 години в Пловдив и сега в Бургас.
Спящи пари в банката и лихва 0.001%.. Така преди няколко месеца се реших и си взех апартамент, голям кеф е.
Не мисля, че за собствено жилище трябва да се говори, като за бизнес, а като нещо необходимо.
Всеки си знае потенциала и доходите, но човек ако получава повече от 2000 лв. спокойно може да отделя 500 лв. за ипотека, ако не може - значи няма и да ги събере.. Аз се реших да не плащам ипотеката на някой друг, отделно неудобството и зависимостта към определен човек.
Не мисля че жилището е загуба на пари, все пак правим пари за да покриваме разходите си като автомобили, дрехи, забавления и т.н.

Ако купувате имот с цел печалба, инвестирайте в хотели, офиси, магазини...

Най-добрия вариант за покупка на жилище.

- Теглиш малък кредит(една част финансираш ти)
- Даваш го под наем
- Наемателите ти изплащат кредита

:lol:

А сега сериозно.
Аз живея под наем от няколко години и чисто психически не ме кефи много тази работа. НО да тегля кредит за апартамент да се заробвам? НИКОГА. Предпочитам да си скъсам гъза от работа, да събера пари и да си го купя кеш. Всичко останало е един голям дерт, който трябва да го мисля. При наема като не ти изнася зимаш и изчезваш, почти 90% от Българите дори да се изнесът имат при кой роднина да отидат временно, докато си стъпят на краката, така, че по-добре бачкайте и събирайте от колкото да наливате пари на банки и да не ви мирна душата.
Приятелите ми дето изтеглиха кредити направо като ги гледам и хич не им е лесно..

Действайте бързо с правенето на пари, защото Заем се връща, наем не се връща.

Здравейте,

Имам много познати които са изправени пред следния проблем.

Да си купят ли имот за който ще трябва да теглят кредит при наличието, че в момента живеят под наем

Или със спестените пари ( повечето имат над от 10 до 30% от стойността на имота )

Наемите в България в по - големите градове са по - малки от самите вноски ако изтеглиш кредит...

Пример: В центъра на гр.Варна - двустаен апартамент с площ от 50-60кв.м напълно обзаведен е около 400лв ( 340лв до 430лв )
Ако решите да купите същият апартамент ( цената в момента е около 900 евро на кв.м в центъра )
Ако квартирата е 55кв.м - 49.500 евро без таксите и без кредит...което сами заем ще у скапи имота с 20-30%....ако е за 30 години, може и с 100%

Ако инвестират могат да спечелят много повече...но може и да загубят - все още Българското мислене е да заложи на сигурното - Имота

Но се пак те в момента живеят под наем.... ако е средно 400лв - за 10 години ще дадат 48,000лв

При всеки желанията и нуждите са различни, разбирам го...един иска мезонет, друг къща...

Интересно ми е Вашето мнение по - този въпрос

Не чета всичко, може да повтарям някой, но разумният човек харчи излишака и не влиза в кредит в такива ситуации

Благодаря за включването - Всяко мнение е ценно!

[video=youtube;2l1cy-Iw-Tg]https://www.youtube.com/watch?v=2l1cy-Iw-Tg&feature=youtu.be[/video]

1) Да обърнем покупната цена на апартамента си в злато

Реална стойност към минал момент = Цена на имота към момента на покупката / цена за трой унция злато в евро (30 гр.) към момента на покупката

Януари 2006 год., Реална стойност = 50 000 Евро. / 470 евро = 106.38 трой унции (3.2 кг. злато)

Януари 2015, Реална стойност = 60 000 евро/1051 евро = 57.1 тройунции = 1.8 кг злато.

2) Цена на имота към Януари 2006 г. = 50 000 евро

Реална Доходност за периода = (1+процент на поскъпване)/(1+инфлация) - 1
Реална стойност на имота = Стойнст към момента на покупка* (1+Реална доходност на имота)

Пример:
Инфлация за периода 2006 - 2015 = 40% = 0.4
Поскъпване на цената на имота за периода 2006 - 2015 = 20% = 0.2
Покупна стойност на имота към 2006 г. = 50 000 евро
Сегашна пазарна стойност на имота = 60 000 евро

Реална доходност за периода (2006-2015) = (1+0.2)/(1+0.4) - 1 = 1.2/1.4 - 1= -0.1428 = -14.28%
Реална стойност на имота = 50 000* (1-0.1428)= 50 000 евро* 0.8572=42 859 евро

Колкото и да го смяташ - имота за повечето хора, които могат да си го позволят е добра инвестиция. (Тук от уважение към блекаут - ще поясня, че не говоря за чисто финансова инвестиция, да не ме разбират погрешно хората).
Масата, който горе-долу апартамента ще им е най-голямата покупка в живота - си заслужава и то напълно. Примери може много да се изреждат. Ще кажа една бърза история за едно приятелско семейство.
93-та - средно голям областен град. Младо семейство (току що завършили медицина) се местят от средно големия областен град в София. Живеят под наем. Мъжът е лекар, жената е лаборант (или нещо подбно). 20 години под наем и 2013/2014-та се решиха да си купят апартамент. Защо го направиха - защото осъзнаха, че за 20 години можеше да са изплатили един кредит/ипотека и да имат апартамент на стойност поне 100 000 лева. Те нямат апартамент, понеже живяха под около 20 години. Имаха едни 40-50к лева, с който си платиха самоучастието и останалото за кредита през 2013-та/2014-та.
Сега въпроса е - що, след като по пътя на всичките икономически модели - те нямат поне 180 000 лева?
Ми просто, защото светът не работи по тоя начин, за обикновенните хора. Раждат се деца, децата порасват - искат това, онова (не говоря за iphone 1132QQ модел, а нормални неща).

Истината е, че за повечето хора, с постоянна работа, със сносни доходи - покупката е по-доброто решение. Защото икономическите модели трябва да го пречупим и през призмата на поведението.
Икономическите модели са прости, за сложни хора. Какво имам впредвид? Че не може да изкарате от Учебник Х - теория У и да я приложите върху реалния свят. Най-малкото, щото учебниците ни са писани от американци/руснаци (зависи в какъв ВУЗ попаднеш).

И понеже говорим за статистики и подобни - искате ли да се обзаложим, че хората, за който говори автора - тея със спестявания граничещи "огромната" сума - 10-25% от един смешен апартамент - никога няма да са "инвеститори". И посмъртно няма да докарат 15 поредни години увеличение на тея сума с 5% годишно? Говорим за S&P500 - ама вие осъзнавате ли, че тея хора с по 10-20% от един апартамент най-вероятно не са и чували това чудо СП? Още по-малко пък биха се закванали с него? На тея хора - представата им за инвестиция е влог в банка или пък, ако са малко по-напредничеви - взаймен фонд.

Хора, замислете се - преди да прилагате теории - помислете върху какви хора ги прилагате и как ще работят тея теории в реалността.

Аз се замислих и го казах, това малцина го правят :)
Иначе няма как със задна дата да искаш нещо да имаш - взимаш решението и действаш съзнателно.
От теб описаните примери почти всички имат заделени на страни няколко бона в най-най-добрият случай, иначв всичко се харчи - за тях спестяването е сложно нещо, въпреки че са с ипотека. Масово в БГ хората нямат пари, но имат маркови дрехи, аксесоари и коли - всичко на кредити и всичко е щастие ... до един момент :)
Това е оправданието на масата и не случайно масата е в кофти фин. състояние - това, че не се образоват и не инвестират в себе си е трагедията, а фин. блато е самото материлзириане на глупавите решения и още по-глупавите оправдания. Когато се храни мозъкът с кофти начин на живот, ядат боклуци,фб, чалга, сериали и биват заливани с евтини решения, когато не могат се сетят последно кога са чели книга и са направили нещо за развитието си ... това е единственият път за масата и са щастливи дори и черпят сили от други като тях. Но това не е единственият път нали?
Да за масата лесните и краткосрочните решения са винаги най-доброто решение ..... разбира се ползата няма да я получат те - само негативи :) Твое е лесният път, който винаги отвежда до болезнено бъдеще ...

Последно редактирано:

Колкото и да го смяташ - имота за повечето хора, които могат да си го позволят е добра инвестиция. (Тук от уважение към блекаут - ще поясня, че не говоря за чисто финансова инвестиция, да не ме разбират погрешно хората).
Масата, който горе-долу апартамента ще им е най-голямата покупка в живота - си заслужава и то напълно. Примери може много да се изреждат. Ще кажа една бърза история за едно приятелско семейство.
93-та - средно голям областен град. Младо семейство (току що завършили медицина) се местят от средно големия областен град в София. Живеят под наем. Мъжът е лекар, жената е лаборант (или нещо подбно). 20 години под наем и 2013/2014-та се решиха да си купят апартамент. Защо го направиха - защото осъзнаха, че за 20 години можеше да са изплатили един кредит/ипотека и да имат апартамент на стойност поне 100 000 лева. Те нямат апартамент, понеже живяха под около 20 години. Имаха едни 40-50к лева, с който си платиха самоучастието и останалото за кредита през 2013-та/2014-та.
Сега въпроса е - що, след като по пътя на всичките икономически модели - те нямат поне 180 000 лева?
Ми просто, защото светът не работи по тоя начин, за обикновенните хора. Раждат се деца, децата порасват - искат това, онова (не говоря за iphone 1132QQ модел, а нормални неща).

Истината е, че за повечето хора, с постоянна работа, със сносни доходи - покупката е по-доброто решение. Защото икономическите модели трябва да го пречупим и през призмата на поведението.
Икономическите модели са прости, за сложни хора. Какво имам впредвид? Че не може да изкарате от Учебник Х - теория У и да я приложите върху реалния свят. Най-малкото, щото учебниците ни са писани от американци/руснаци (зависи в какъв ВУЗ попаднеш).

И понеже говорим за статистики и подобни - искате ли да се обзаложим, че хората, за който говори автора - тея със спестявания граничещи "огромната" сума - 10-25% от един смешен апартамент - никога няма да са "инвеститори". И посмъртно няма да докарат 15 поредни години увеличение на тея сума с 5% годишно? Говорим за S&P500 - ама вие осъзнавате ли, че тея хора с по 10-20% от един апартамент най-вероятно не са и чували това чудо СП? Още по-малко пък биха се закванали с него? На тея хора - представата им за инвестиция е влог в банка или пък, ако са малко по-напредничеви - взаймен фонд.

Хора, замислете се - преди да прилагате теории - помислете върху какви хора ги прилагате и как ще работят тея теории в реалността.

+1 това имах предвид и аз.

-

Последно редактирано от модератор:

Attacker, така си е. И като каза Гошо, ето примерен случай с друг Гошо - http://e-vestnik.bg/?p=6337&cp=1 Статията е от 2009, т.е. веднага след кризата започнала през 2008 и показва, че човек с кредит е като човек с въже около шията, стоящ на пръсти върху трикрако столче при силно ветровито време. А мръдна малко, а увисна. За 20 или 30 години шансовете са да станат няколко финансови кризи, да те уволнят няколко пъти, да се разболееш много пъти и да ти се случат една камара други нещастия. Това са доста причини да изостанеш с изплащането.

Да вземеш кредит от банката значи да заложиш, че в следващите десетилетия всичко ще ти е перфектно - финанси, здраве, всичко. Да, ама не се получава така. Ето, аз се имах за здрав и корав, но ей така от нищото преди седмица ми се натресе парализа на половина лице. Временна, очаквам да мине до дни, но в момента съм неработоспособен и ако разчитах на заплата за да връщам кредит, то от притеснения щеше да ми се схване и другата половина :shock: Пак казвам, математиката настрана, но никой не знае какво кофти нещо може да му се случи и като домино да се срутят дългогодишните планове за "собствен" дом.

Да започнеш бизнес не е за всеки. Така и трябва да бъде.
Фалите на собствения бизнес е завидно голям, статистически погледнато- колко процента фалираха през първите 2 години? Евала на Гошо, шапка му свалям, но той не е правилото, а по-скоро изключение.

Горе