Добре потръгнахме, а сега накъде?

TheEntrepreneur

Active Member
Здравейте съфорумци!

От както се регистрирах във вашия сайт, това ми донесе един доста добър страничен доход за моята възраст. Всичко започна, като се чудех как мога да изкарам някой лев от интернет, първоначално се зарибих по PTC сайтове, но осъзнах, че с тях пари не се вадят! Писах блог, дори се пробвах да разбера как работи блогове, дори се пробвах да разбера как работи affiliate, но безуспешно. Така да се каже изпробвах почти всички лесни варианти за изкарване на пари, докато не се спрях на писането на статии. Това ми потръгна доста добре и се справях що годе на ниво.

Обаче, осъзнах, че с времето човек трябва да изкарва повече пари и интернет бизнеса е точното място за това. Позаинтересувах се от това как някои хора печелят по 1000 лева на месец и повече само от интернет. Оказа се, че аз съм работил за тях през цялото време, като са ме наемали да им пиша статии. Явно, да притежаваш десетки сайтове е наистина един приличен бизнес, но както за мен така и за много други хора, които не знаят откъде да се захванат е изключително трудно.

Малко за мен, аз съм студент в УНСС първа година и желая постепенно да се развивам в интернет бизнеса, така че като завърша магистратура след 5 години да получавам пари достатъчни за издръжка и да не се притеснявам кога ще ме вземат на офлайн работа. Мисля, че всеки един от вас го копнее това и повечето тук дори вече са успели да осъществят тази идея. Имам само бегли познания как се взимат пари от уебсайтове, но дотам. Прочетох доста теми в този раздел, но като чели информацията не е систематизирана по-начин, по-който човек в моето положение да започне от нищото.

Затова, много бих бил благодарен, ако някой ми даде напътстващи съвети как да започна да се развивам постепенно.

Поздрави и успешна 2014 година : )
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Моят (филосфски) съвет е, че трябва да си поставиш някаква дефинирана цел. Колко пари, до кога (дата) и по какъв конкретен начин искаш да изкараш. (прочети Think & grow rich книгата за още по темата)

Примерно 50 000 лв. до 31.12.2014 от публикуване на статии. (или с каквото решиш да се захванеш)


От техническа гледна точка: да прав си, ако само пишеш стати и ги продаваш на другите все едно работиш за тях. Не е много, но пак е нещо, поне трупаш опит. Ако наистина сам ги пишеш статиите и са уникални, може да си направиш сайт/блог в който да ги публикуваш като безплатно съдържание и после евентуално да напишеш по цялостен материал (книга примерно) което да се продава, а статиите да се явяват маркетинга така да се каже.
Или пък вместо своя книга да рекламираш различни други видове продукти срещу комисионна.

Но пак основното опира до това какво искаш точно да постигнеш, ясно дефинирано и чрез какво умение смяташ да го постигнеш (писане на статии в твоя случаи).

Поздрави и успешна 2014 също.
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Точно това направих, поставих си конкретна цел за 2014 да започна поне малко да навлезна в интернет бизнеса. Именно, поради това пуснах тази тема.

Мисля, че достатъчно писах статии, в момента нямам никакво време да пиша статии за някой друг, освен ако не искам аз да започна E-бизнес.
Книгата, я изключвам като вариант, защото няма да ми донеси нужния ежемесечен доход, докато уебсайтовете могат да направят от трафика.
Идеята ми е да си направя сайтове с уникално съдържание, обаче не мога да разбера парите от посещението на самия сайт ли идват и за да си направя сайт трябва задължително да разбирам компютърните езици за програмиране?

Целта ми е да си направя поне 1 сайт за тази година, от който да получа приходи - ако ще и 1 стотинка да е.
Идеята е да се науча да правя сайтове, нали от тях идват големите пари?

П.С - Книгата ще я прочета задължително!
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

- ако ще и 1 стотинка да е.

Това ли да разбирам, че ти е целта. Ако е така, то значи е доста лесно постижима.

Шегата на страна, но сега сериозно:
поставих си конкретна цел за 2014 да започна поне малко да навлезна в интернет бизнеса
Това хич не е конкретно. За да е конкретно трябва да имаш цифри в обосновката на целта си: до кога (точна дата, ден и месец), колко пари (точно колко и в каква валута) колко сайта (тука вече си написал един сайт - това е добре).

"Големите пари" не идват единствено от сайтове. От сайт до сайт има огромна разлика, както от съборетина къща на село, до луксозно имеие в Бевърли Хилс ( и двете са вид къща ми е мисълта). Та същото е и със сайтовете. До Март 2012 по статистика е имало около 644,275,754 (сега вече сигурно са доста повече)- дали всички печелят пари? Повечето са любителски и информативни или спомагателни за нещо друго.

Та от какво всъщност идват истинските пари?

Пари = стойност. Задай си въпроса: "какво е стойност, какво другите хора оценяват, което аз мога да им предоставя ?"

Сайт можеш да си направиш по няколко начина. И всичко зависи от това каква ще е целта на сайта. Дали ще е само информативен, тип визитка, дали ще е вид онлайн магазин където ще продаваш релани физически стойки, дали ще развлекателен, социален и т.н. Когато си изясниш какъв продукт или услуга точно ще предлагаш, тогава ще си по-наясно какъв сайт ти трябва и към кого да се обърнеш.

Ако искаш просто да си публикуваш статиите може да започнеш с блог на някойя CMS система (blogger, wordpress и т.н) най-лесно и най-бързо ще влезеш в час как да си конторлираш съдържанието и най-вече не изисква да си гуру прогрмамист и да знаеш комп. езици. Щом и аз се оправих с wordpress (a мен хич ме няма в програмните езици) значи е лесно.

Ако ще е нещо "по-грнадиозно" и очакваш голям "наплив" (тоест трафик) тогава може да намеш някой да ти изработи сайт.


Трафика е основното нещо. Трафика = пари.(по скоро квалифициран и таргетиран трафик = пари). Така че според мен, ако умееш или не научиш да привличаш таргетиран квалифициран трафик към това което предлагаш е по-вероятно да печелиш добре. Щом имаш това готово най-лесно е да си купиш някой сайт, който да пасне на нуждата ти.

Експериемнтално пробвай с блог и виж на къде ще тръгне.

Писането на статии не нещо лошо, не го презирай, ако си наистина добър. В интерент хората търсят информация, а текста и статиите са информация и добре написани и предложени могат да спомогнат за проджабата на различни услуги и продукти=> може да ги превърнеш във вид бизнес вместо да ги продаваш за фиксирана цена на други хора. Но пък, ако си намериш други хора да пишат за теб ще е по-доходно, стига да нзаеш точно какво и да имаш усет.

Онайн изнеса не е много по-различен от офлайна. Принципите на успеха са едни и същи навсякъде. Труд се изисква навсякъде, "пари оналйн" не значи лесни пари, макар че много хора го възприемат по този начин. (може би така им е било рекламирано от различни други институции)

Просто в момента Интернет е бум и носи просперитет, както индустриалната революция е носила просперитет през 19 и началото на 20 век.
 
Последно редактирано:
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Точно така, много правилно го каза.
Обаче на мен идеята ми е дали мога да печеля от чисто просто информативни сайтове.
Изобщо не съм наясно дали хората, които имат такива сайтове получават пари.
Трябва да се обвържа с AdWords ли ?

Иначе засега хич нямам желание да правя сайт за продаване на стоки.

Добре, ти каза, че мога да почна с блог, но ще получавам ли някакви пари от блога или просто ще ми стои за престиж?
Чувал съм, че 90% от парите отиват при началниците, които са създали платформата. Не знам дали е вярно или получавам 100%.

А относно, конкретната цел, бих я формулирал така - До края на 31 декември 2014 да имам поне минимум 1 уесбсайт, който да ми носи по 10долара месечно.
Все пак се започва отнякъде, нали :) ?
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Абсолютно могат да ти носят доход информативни сайтове, ами че те повече са такива. Обаче задължително се ориентирай към нещо с английски иначе си обречен на мижав доход завинаги.
Най-добре си направи един сайт като за начало да разучиш системата и започни да постващ статии. Съвсем скоро ще усетиш как посещенията започват да нарастват, и 10-те долара на месец няма да са никак далеч във времето.
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

А иначе от блогове печелят ли се същите пари, като от собствен уебсайт?
Имам предвид, ако блога е информативен и уебсайта е информативен, и двете еднакви пари ли носят или стоят различно нещата?
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Незнам да има разлика между блог и уебсайт. Според мен е едно и също с тази разлика че всеки може да си направи блог без пари, а уебсайт не всеки може
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Под информативен сайт имам в предвид сайт, който дава информация за нещо странично. Примерно за вид офнлайн бизнес. Примерно, ако имаш местно фото студио и имаш сайт към него, което да посочва адресът му и друг вид информация. Така че от такъв сайт директно от оналайн няма да печелиш.

Adwords е система за рекламиране. С Adwords може да си направиш реклама на сайта - тоес да харчиш пари в замяна на трафик (посещения) към сайта ти.

Adsense е обратното - това са реклами, които се вървят в сайта ти и ако някой кликне на тях ти получаваш някакви пари (обиновено стотинки на 1 клик). Това е единия вид за монетизация.


Идеята зад блогването е редовно да се публикува информация, потребна на последователете на блога. Нещо като оналйн журнал. Ако ти харесва да пишеш или да развиваш тероии по дадена тема и да речем на седмицата 1 - 2 пъти пускаш нов пост (страница в блога) това пак може да се монетизира. (или адсенс или ако нямериш някой друг да си сложи реклама за фиксирана цена в сайта ти, или да продаваш сходни продукти към това за което пишеш).

Blogger и Wordpress (WP за по кратко) са блог платформи, но са безплатни. Блогър е на Google и по-лесен са интегриране на Adsense реклами. Ако имаш adsense реклами Google също печели от това, но не е 90%. А пък и какво те бърка стига и ти да печелиш това, кеото искаш.

Wordpress не знам на кой е. Там трябва да си инсталираш тема, (гледай youtube tutorials: how to install wordpress, how to install WP theme, за да влзеш по в час). Някой теми са платени така че сигурно по този начин печелят те, но има и много безплатни теми които вършат перфектна работа като за начло.

Двата от сайтовете в подписа ми са на WP (психологията и съветите за запознанства) и този друя за парите на blogger - виж ги и си направи изводите, кое как изглежда и т.н.

Целта ти е по-добре сега, макар че не си дефинирал какво точно ще дадеш в замяна за тези 10$ на месец. Няма нещо за нищо.

Помисли върху това по-дълбоко:
"какво е стойност, какво другите хора оценяват, което аз мога да им предоставя ?"
, даже си го напиши на лист и го сложи до монитора си, че да го виждаш всеки ден, така по-лесно ще може да му измислиш отговора.

Трябва ти още да се образоваш и виж в wikipedia или youtube за разликата м/у Adwords и Adsense.
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Незнам да има разлика между блог и уебсайт. Според мен е едно и също с тази разлика че всеки може да си направи блог без пари, а уебсайт не всеки може

Блога е на отделна платформа, която предварително е предопределила дизайна и други настройки. От една гледна точка - да, и двете са вид сайт. С ралзиката че на блога много от нещата му са предварително подготвени, което е удобно за начинаещи, но ограничава по-сложни видове уебсайтове.

Собствен сайт от друга страна е... волна програма. Може да се проектира както си искаш и до където позволява въображението на човека.

В зависимост от нуждата всеки си избира кое ще му пасне най-добре.

Основната разлика е че за собствен сайт е необходим хостинг, който струва пари (качествен такъв), а блоговете ползват безплатни платформи. (без WP - за него пак ти трябва хостинг)
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Ами реално погледнато блога е вид сайт така че въпроса ти получава своя отговор автоматично . Само че ако ползваш блогспот или уърдпрес ком ще можеш да започнеш с нула разход :) Иначе ще трябва да си закупиш хостинг, домейн, да си инсталираш сайт. Факта, че задаваш този въпрос означава, че не си готов за собствен сайт, така че се ориентирай към блогспот...
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

А иначе от блогове печелят ли се същите пари, като от собствен уебсайт?
Имам предвид, ако блога е информативен и уебсайта е информативен, и двете еднакви пари ли носят или стоят различно нещата?

Зависи от това, което целиш. Скъпо струващ сайт не винаги значи че ще имаш сериозен доход, ако остнаалта част я няма. Ако нямаш трафик тоест.
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Мога да ти обясня как да си направиш сайт, за нишата , за конкуренцията и т,н. Имам 1 час седмично свободен.

Много успехи през новата година на всички:)
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Разбираш ли английски? Колко пари и време можеш да инвестираш?

Разбирам да, времето ми е ограничено, не мога да определя колко, но нека речем на ден по час-два, за пари малко по 10-20 лева седмично, понеже съм студент.

@lowriderzzz - Определено повече ми харесват блоговете ти на Wordpress. Blogger като че ли му липсва нещо в самия дизайн, нещо, което да те задържи. А относно цитата ти - помислих известно време и засега мога да кажа следното: стойност е нещо, което хората намират за ценно, уникално, хората оценяват полезната информация, която ще им помогне в дадена сфера, а аз мога да им предоставя точно това.

Даже дори ми хрумна идея, но нека попитам дали правилно разсъждавам. Идеята е следната - да започна с блог в WP, да публикувам минимум веднъж седмично ( в неделя ) и с времето, ако имам добър трафик, мога да напиша онлайн книга за сферата, в която ще се занимавам на ниска цена. Междувременно, мога да вкарам и реклами от Adsense или друг човек да ми плати да му сложа негова реклама. Естествено, тези две неща ги мисля, само при положение, че имам стабилен трафик от хора към блога ми, а дотогава ще поствам публикации, които ще им привлечат внимание и ще ги накарат да добавят блога ми в отметки.

Според вас, в правилната посока ли съм тръгнал с това начинание, като разсъждавам по този начин ?
Приемам всякакви съвети и критика.
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Става.. що не? Стига съдържанието да е уникално и да задоволява някаква ниша/нужда на посетителите.
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

На блоговете в WP нали не можеше да им се слага реклама или бъркам?
Ако съм прав се насочи към блог в blogger, за да си слагаш реклами, от които да изкарваш нещо.
Дори и да не е Адсенс, има платформи, които приемат и блогове, например Smowtion.
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

На блоговете в WP нали не можеше да им се слага реклама или бъркам?
Ако съм прав се насочи към блог в blogger, за да си слагаш реклами, от които да изкарваш нещо.
Дори и да не е Адсенс, има платформи, които приемат и блогове, например Smowtion.

Хмм, гледах blogger, но нещо не ми харесва, но ако се налага или там или в blogspot.
Нека някой, който знае да изкаже мнение дали е вярно това да няма фал старт за 2014 :D
 
От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Мисля че може да се слагат реклами чрез widget-тите на WP. Но за по-сигурно питай uphero тои разбира повече от WP.
 
От: От: Добре потръгнахме, а сега накъде?

Хмм, гледах blogger, но нещо не ми харесва, но ако се налага или там или в blogspot.
Нека някой, който знае да изкаже мнение дали е вярно това да няма фал старт за 2014 :D

blogger и blogspot е едно и също:)

За какви WP плъгини говорите, нали става въпрос къде да си направи безплатен блог,
където ще може да слага реклами и да печели?
Във WordPress.com не става да се слагат реклами в безплатната версия, ето тук са го написали.
 

Горе