Добър избор на банка за жилищен кредит?

@zoomaniak договор винаги се чете, но това няма общо с темата

Въпрос на минути е да си отвориш сметка в друга банка, а само за още 2-2 минути е да съобщиш това на работодателя си и хоп от следващият път заплатата ти се превежда в друга банка.

И въпрос на Х време от банката, отпуснала ти ипотеката да разбере и да ти вдигне лихвата с Х пункта както е по подписания от помежду ви договор. ;)

Експрес банк е вече ДСК, върви брандиране, обединяване на офиси и т.н., което трябва да приключи мисля, че беше до края на следващата година.
 
@angelovarna четеш ли темата или пишеш наизуст? Човека пита за избор на банка, тоест фактора превеждане на заплата е никакъв, защото както казах няколко пъти става много лесно преместването от банка 1 в банка 2.
 
Ти дискутира последно колко лесно е да се преместиш от банка в банка, докато човека се интересува услугите на коя банка да ползва. Точно затова подчертавам факта, че при вече изтеглена ипотека твърденията ти не стоят по същия начин.
 
Ние си взехме първоначално жилищния кредит от Пощенска банка. Но по лошия начин разбрахме, че сме се набутали....веднага след като изтече двугодишния срок, през който можеш да се прехвърлиш с рефинансиране към друга банка го направихме към Райфайзен банк и сега сме много доволни. Нямаме никакви такси, освен 4.95лв. месечна такса за обслужване на сметката. Докато Пощенска банка имаха хиляди малки таксички за всичко и хиляди извисквания (като задължителна застраховка живот на всеки от съкредитополучателите, 5лв. смс такси на месец, такса теглене в брой, такса за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА кредитна карта и т.н.).
 
@hrisi.store при всички банки имаш задължителна застраховка живот. Въпрос на договорка е кой да я плаща.
И какъв е този срок от две години за прехвърляне? По закон можеш и веднага, като единствено първата година могат да ти набият лихви за пресрочно погасяване.
 
в Райфайзен банк няма задължителна застраховка живот. Поне на нас не ни направиха и не ни задължиха да си направим някъде (може и някаква промоция да сме хванали :) ) , вече втора (или трета) година сме на жилищен кредит в тази банка и сме си все така без застраховка живот. Задължителна е застрахова на имуществото обаче!
 
Застраховката живот по идея не е задължителна, но много банки вдигат доста процента ако се откажеш от нея.

При райфайзен, поне сегашните им условия хич не са без скрити такси. Най-лесния начин да видите дали има такива неща е като погледнете разликите между лихвен процент и ГПР. В момента за Райфайзен разликата е около 1.4%, което е доста натоварване над лихвения процент. Ако се откажеш от опционалните пакети, разликата между лихва и гпр пада на 0.5%, но лихвата скача драстично и общо взето нямаш избор.
 
@hrisi.store имате "сигурност плюс" или нещо подобно от Райфайзен, което включва и застраховка живот. Единствената разлика с по-нормалните банки е, че вместо 100-200лв. може да плащата доста повече.
 
@hrisi.store имате "сигурност плюс" или нещо подобно от Райфайзен, което включва и застраховка живот. Единствената разлика с по-нормалните банки е, че вместо 100-200лв. може да плащата доста повече.
Нямаме такива пакети, нямаме застраховки живот и вноската ни е по-ниска в сравнение с другата банка. Може би не споменах никъде, че тези условия получихме при рефинансиране, а не при взимане на НОВ жилищен кредит. Извинявам се за това.
 

Горе