Договор за покупко-продажба на уеб-сайт и домейн

momcheto

Well-Known Member
Здравейте,
Не открих такава тема с търсачката.

Искам да придобия един сайт, но до сега не съм купувал готови платформи. Улеснението е, че е от българин.
Да ви се намира примерна бланка за Договор за покупко-продажба на уеб-сайт и преотстъпване на домейн?

Ясно е, че трябва да се опишат всички неща, които ще се преотстъпят (придобият), в т.ч платформа, домейн, бази данни и тн. Не ми е ясно, трябва ли да се завери договорът при нотариус?
 
Е като купиш домейна и хоста и смениш паролите и контактните пощи... за кво ти е нотариус....

Бившия ще се върне и ще влезе с резервния ключ - ако смениш ключалката или ще оспори - пред кого... пред суперхостинг ли...

Но нотариуса е за успокоение - твое.
 
Същото е като прехвърляне собствеността на кола, бизнес (което е), жилище. И двете страни (физ. и/или юридически лица) си прехвърлят сайта и домейна към него, плюс всички активи (ако са договорени в сумата и сделката) и всичко това се подписва и заверява. Според мен е препоръчително. А тук не говорим за два-три лева. ;) Но всичко си опиши, защото често, ако някой се прави на тарикат винаги ще се метне с нещо. Примерно не са списани социалните канали към сайта, нищо, че "уж са по подразбиране".
 
всичко това се подписва и заверява. Според мен е препоръчително

Мдам... но ще му трябва адвокат..., който да подготви договора и той да се одобри и от двете страни.

Такива сделки се изповядват пред нотариус. Тоест сключват се пред (свидетел)... в договора се описват дори паролата за достъп... и т н технически данни.

Доста по сложно е и разхода е от 400 лв нагоре за адвоката - нотариуса е около 300 лв.
 
Договор за сайт честно казано може с повече ровене да намери и в нета и разбира се да си го пригоди за неговите нужди.

Мдам... прав си. Но е само за смели.
 
Ако искаш да е легално със сигурност трябва нотариална заверка, иначе договора е един хвърчащ лист.
Нотариалната заверка също е един хвърчащ лист. Това би трябвало да го знае всеки, който се е занимавал с бизнес. Който иска да ми плати за консултация и ще му обясня защо нотариалната заверка е хвърчащ лист. Точно 10 минути ми трябват да убедя теб или всеки друг неверующих.
 
Така е, но е с тежест. Нотариуса слага името си зад подписа и печата, и всичко се легализира. При последвали проблеми винаги можеш да си търсиш правата, докато при обикновен договор е почти невъзможно :)
 
Така е, но е с тежест. Нотариуса слага името си зад подписа и печата, и всичко се легализира. При последвали проблеми винаги можеш да си търсиш правата, докато при обикновен договор е почти невъзможно :)
Ще си ги търсиш от тоз дет духа, ако има някой под запрещение. И нашите Нотариуси няма как да проверят това. От тяхна страна всичко е чисто.
 
Мдам... прав си. Но е само за смели.
И разбиращи от материята. Не става за такива, които виждат договор за пръв път. :) Както и е редно да се прегледа от някой поне следващ право. Най-чисто си е с професионалист, както навсякъде го правят, за да нямат после проблеми, ако нещо се случи. Иначе, има и друг начин - да се използват сайтове, играещи посредник между двете страни. Това също е практика. ;)
 
Ще си ги търсиш от тоз дет духа, ако има някой под запрещение. И нашите Нотариуси няма как да проверят това. От тяхна страна всичко е чисто.
Читавите нотариуси проверяват в деня на сделката за тежести специално за коли, апартаменти, земя и прочие... (колкото и странно да е по-закон не са длъжни)
За подобни сделки нямам идея как може въобще да се провери това. Общо взето ако една от страните е недобросъвестна, става сложно, трудоемко и струва пари...
Успех със сделката.
 
Има разлика между заверка на подпис и заверка на съдържание. Да не говорим, че законът изисква заверката в много случаи. При покупко-продажба на домейн едва ли има нужда от нотариус освен ако не става дума за голям материален интерес...

Пиши ми на лично и мога да ти напиша примерен договор.
 
И за частни лица е задължително. 12 лв. струва да се издаде декларация за прехвърляне от Суперхостинг и 6 лв. е нотариалната заверка :)
 

Горе