Доц. Иво Христов: За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят

redrum

Well-Known Member
Много силен анализ на доц. Христов (поредния).

Четете и мислете!

Лошото е, че по отношение на такива като нас периферни територии Западът дори не предвижда и това. Тъй като ценността ни е като контактна зона между три свята – този на Близкия изток и на ислямския, на Русия и Запада, така че се намираме в прифронтова или направо – фронтова зона. В този смисъл тук не могат да се очакват някакви големи инвестиции, които да ни стабилизират и да дадат шанс на лишеното от собствена субектност общество, държава и народ. Припомняте ми анализи на Хенри Кисинджър – хора като него са дълбоко осведомени и той не прогнозира, а съобщава част от плановете какво може да се случи. Не изключвам и вариант да станем зона на оперативни бойни действия, той е един от най-кошмарните. Лошото е, че понякога кошмарите имат свойството да се сбъдват по-лесно, отколкото добрите прогнози.

:oops:
 
От: Доц. Иво Христов: За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят

Този доцент е пропуснал един съществен елемент в проблема. Без значение от бита и културата, през нашата територия минават половната (5) от международните коридори на Европа (общо 10). Тези от Европа нямат изгода от силна и стабилна България с грамотни хора, защото това би създало предпоставки за затрудняване на бизнеса им (защо да плащат като може да не плащат).
Не приемам теорията, че е голям проблем, че в нашата държава се миксират множество култури. Това не е проблем, а богатство. Само елементарно разсъждаващи глобалисти смятат за нормално всички хора по целия свят да бъдат като тях (с техния бит и култура), а остналите да трябва да се "нормализират".
 
От: Доц. Иво Христов: За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят

Не съществува такова нещо като "миксиране" на култури (поне не по нашите географски ширини и не го бъркай с културно влияние). Националните държави имат една водеща култура. Наличието на компактни групи хора, които се припознават с друга култура, винаги създава проблеми на държавата, рано или късно (т.е. тия хора не желаят да се интегрират). За да ме разбереш ти давам прост пример.

Турците изколват и изгонват стотици хиляди българи от Тракия - сега там няма българин, който да има някакви претенции, било то политически или други. Аз примерно съм наследник на род с хиляди декари ниви, гори, лозя и прочее, всичко ограбено от турската държава.

Ние не изколваме никой и в момента имаме проблеми с турското малцинство, най-малкото че избира и гласува за етническа партия, която ни е*ава мамата на държавата. Преди околко 30 години, същите тези са извършвали истински терористични актове.

Та, пак ми развивай теории за многообразието и богатството - няма такъв филм. Колкото по-хомогенен си, толкова си по-силен.
 
От: Доц. Иво Христов: За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят

В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци].

В Българско не ще има цар, а "народно управление" и "всекиму своето". Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република.

Левски до чорбаджията Ганчо Милев
в Карлово, 10.05.1871 г.
Ето линк и линк до още интересни материали от същия сайт.
Държавата не се свежда до един или друг етност и една или друга култура. Държавата се установява с правила/закони/ред за живот.
 
От: Доц. Иво Христов: За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят

Националната държава се свежда точно до това и държавотворня етнос е един, а цялата държава (културната част) е подчинена на този етнос. Например при нас - български празници, българска история, българска култура, т.е. държава на българите.

Колкото до Апостола, който безкрайно много уважавам, нека си го оставим в миналото и времената, в които е живял. Демокрадите изключително много обичат да спекулират с Левски, а нарочно пропускат важни части от историята, като т. 4 от устава на БРЦК (създаден от Апостола):

4. Ние желаеме, щото тая земя, която е населена с българи, да се уравлява български, т.е. съобразно с нравите, обичаите и характера на българския народ; а ония земи, кото са населени с румъни, със сърби, с черногорци и с гърци, да се уравляват съобразно с характера на румънския, сръбския, черногорския и гръцкия народи.

5. Нека всяка народност, както и всеки човек, утвърди своята свобода и да се управлява по своята собствена воля. Ние не желаеме чуждото, т.е. онова, щото не е наше; но не желаеме да дадеме и другиму своето.

Да не говорим за други цитати, които бих могъл да дам, думи на велики българи, като Раковски, Ботев, Каравелов :)
 

Горе