Дублирано съдържание и търсачките

crazydevil

Active Member
Имам няколко сайта с 100% уникално съдържание и те си вървят горе-долу добре. В тях обаче се пише най-много 2 пъти седмично.

Сега обаче обмислям да стартирам сайт, в който да се публикуват по 2-3 статии на ден.

Ако речем, че 50% от публикуваното съдържание е уникално, а останалата част е copy/paste:

- ще бъда ли наказан/деиндексиран от търсачките заради scraping/syndicating/copying част от статиите
- да задам ли meta noindex, nofollow на копираните статии
- източникът най-долу да бъде ли само текст или задължително линк и ако е линк, да е dofollow или nofollow
- добра идея ли е ръчно да премахвам дублираните си статии от индекса през Google Webmaster Tools
- това количество дублирано съдържание ще е проблем ли за Adsense

* Основният ми трафик ще идва от социални мрежи и PPC/PPV кампании, но все пак държа и да не бъда деиндексиран/баннат от търсачките.
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

Как така 50% от дублираното съдържание ще е уникално? Или е дублирано или е уникално. :) Ако има в предвид 50% от цялото съдържание ще е уникално, е ОК. Имай в предвид едно нещо тук - повече от 50% дублирано съдържание си го отчита като дублирано съдържание бота. Ако е възможно да го направиш в съотношение 30:70% - 30% за дублирано, а 70% - уникално. Това ще е нещо, което няма кой знае колко да те притеснява. 50:50% си е малко на ръба, даже направо ще си те води такъв сайт. Мога да ти препоръча с цитиране на източник, като по този начин може малко да минеш в white листа на бота.

- Няма да си деинтексиран, просто ще ти е трудно да се бориш с такова съдържание за топ позиции, освен ако не говорим за авторитетен домейн. Тогава реално ще си нещо като източник, а другите, с по-слабо ауторити ще са тези, които ще пострадат.

– Ако им зададеш това, реално за какво са ти, освен за потребителите? Но така може да измъкнеш кожата.

- Хубаво да е линк с атрибут таг, показващ че цитираш друг сайт.

- Добра идея е да нямаш такива, но ако мислиш, че ще те дърпат надолу, не е хубаво да има такива.

- Не мисля, че ще е проблем за AdSense, но имай в предвид, че може някой да се оплачи за авторство, което малко или много ще наведи на това, че си сложил AdSense.

А щом няма да гониш SE трафик от Google, то реално дублираното съдържание не ти е проблем. Ще бъде индексиран. Деиндексацията най-често идва от нещо много по-грубо. Това, че събираш информация и я трупаш при теб, си е изцяло на твоя отговорност, но Google просто за натуралните резултати ще ти каже НЕ. :)
 
Написал съм:
Ако речем, че 50% от публикуваното съдържание е уникално

т.е. половината ще е уникално, другата половина - не.

Съдържанието ще е насочено най-вече към потребителите, не към търсачките. Не смятам да се съзтезавам за SEO с големите риби, няма смисъл... Важното е съдържанието да е актуално и полезно за потребителите. Не смятам за момента обаче да публикувам по 2-3 уникални статии на ден преди да видя, че сайта започне да генерира добри приходи. Затова в началото смятам да си спестя разходи и усилия.

Хвърли един поглед обаче на тази статия: http://www.seochat.com/c/a/google-optimization-help/duplicate-content-penalties-problems-with-googles-filter/
Четох подобни неща и на други места.

Накратко: ако публикуваш само уникално съдържание и следваш всички правила на натурална оптимизация и качествен контент, е твърде възможно ако друг authority domain/site или сайт с добри линкове ти открадне статията, Google да изкара неговите резултати по-напред, а ти(истинският автор) да го духаш. Това е пълен абсурд и обезмисля труда на много новостартиращи уебмастъри. Следователно и аз си направих извода, че няма смисъл толкова много да се пъна за търсачките, а да гледам сайта да е максимално полезен за потребителите и да търся друг основен източник на трафик.

* За всичко останало ти благодаря. За съжаление не мога да ти дам +rep.
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

Aaa, сори, четях го 50% от дублираното. Ок.

Да, филтрите са на 30, 50, 100 и така място, като сигнал, че нещо в сайта не е наред. Видях линка, но експеримента, който е правил пича определено е задръстил серпа на Google с едно и също съдържание. Това да го има на 1560, това не е добре - както се вика едно и също на толкова места си е рисковано даже и за големите сайтове. Поне по мое мнение. Не съм много сигурен, че ще успееш да го докараш до там. Но определено няма да си любимец по темата, която си дублирал.

И май става дума, че сайта му не излиза за това, което е дублирал. Но определено Пенълтито не е задължително да означава деиндексиране. И както се вижда, и предполага, Google си реже реално определена бройка, в която божа работа дали няма и да си ти там - освен ако ако не си някой от калибъра на CNN, MOZ и подобни авторитети. :)

Накратко: ако публикуваш само уникално съдържание и следваш всички правила на натурална оптимизация и качествен контент, е твърде възможно ако друг authority domain/site или сайт с добри линкове ти открадне статията, Google да изкара неговите резултати по-напред, а ти(истинският автор) да го духаш. Това е пълен абсурд и обезмисля труда на много новостартиращи уебмастъри. Следователно и аз си направих извода, че няма смисъл толкова много да се пъна за търсачките, а да гледам сайта да е максимално полезен за потребителите и да търся друг основен източник на трафик.

Аа, мислех че вече си ставал свидетел на това нещо. Даже преди месец един потребител ми се оплака тук, че пишел хубаво статии и някой медиен сайт го домързи и плес - слага си я, бе да цитира ресурса и познай кой излиза по напред - медия, която е от години и има линкове от силни места или любителски блог, който прохожда и е една от година-две в уеб пространството. :)

Тук логиката им не е много изпипана, но реално се осланят на това, че щом статията е на сайт, градял имидж с годините, реално този без много история и авторитетност го е изкопирал. Не е много добре това, но ако трябва да съм честен обратното би било също под въпрос - някой нов сайт да почне да дублира съдържание от големите медии и благодарение на това, че си прави и той оптимизацията - ги сваля на зад. Поне за статии, за които наистина се е постарал да ги оптимизира, налинкне и прочие. :)
 
Добре, ако статиите се пингват веднага след постване ръчно или чрез плъгин, не може ли на Google бота да му светне лампичката, че този сайт/домейн е първоизточника, а всичко останало е дублирано съдържание? Или за Google е най-важно винаги да предоставя relevant and high trustworthy results без да се интересува от оригинала?

Слуховете, че изкуствено се бутат нагоре резултати на рекламодатели(в adwords) също ме притесняват. Стигаме до ситуация, в която за високо класиране имаш единствено шанс ако си голяма риба, плащаш си яко за реклама или използваш Blackhat SEO техники. Не случайно се спекулира с темата "Мъртво ли е SEO".

Не ми се спори по този въпрос, най малкото не съм толкова наясно, но определено нещо в алгоритмите им куца. В горната статия се споменава, че MSN и Yahoo се спряват доста по-добре в това отношение. Не бих приел, но и не бих отхвърлил подобно твърдение.
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

Това има шанс да подскаже на Google, че ти си първи, но и се случва да не сработва както трябва. Но ако и статията ти е на блог, който с сглобен ей така...е предпочите някой новинарски сайт да бутне напред - не за друго, но уж заради качествените резултати, които се хвали, че показва на потребителите си. ;)

Второто не е доказано, както каза е слух. Е, да, редно е щом наливаш в компанията им, да ти дадат и лек тласък в органика. Но пак мисля, че ако това се случва, трябва да е един сериозен бюджет. С 100-200 лева на месец, не се водиш кой знае колко добър донор. :)

За да си лидер се иска инвестиция. Не е тайна това. Реално е така и във всичко друго. Къде е Coca cola, къде е Derby, примерно. :) Има и други разлики между тях, но надявам се да съм дал пример, описващ това, което има в предвид. Това днес обясних на едни мои познати - едно е да почнеш бизнес с $100К в нета, друго да имаш пари за домейн, хостинг, някакъв смотан сайт и някое SEO wanna be. Има логика да е така. Както им се обяснява, че никога няма да стигнат топ позициите, ако сайта им струва 100-200 лева, а на първа страница всичките са в такива за по хиляди. Това даже не е нужно да го обсъждаме. :)

Google има, последно време, доста печелбарски алгоритъм, който искат да изкарат, че е изцяло на база това, което искат да виждат потребителите. Аз лично като напиша някой таблет в сърча искам да видя инфорамция за него, преди да си намеря и от къде да си го купя. Но не, Google казва, че на мен ми трябва Amazon, защото едно търговско описание ми е достатъчно. :) Да, може би ако съм консуматор, каквито са едно 90% от хората, ползващи я. За това, всичко се прави на база тенденции.

Всичко се прави в тази насока. Както съм повтарял и преди, другите търсачки губят пазарен дял поради факта, че изостават, както технологично, така и като бранд. За съжаление това няма да се промени, ако те не вземат мерки. Ако има, да речем, 5 големи играчи, делящи почти по равно пазарния дял, по цял свят - то дали някой ще си позволи да прави драстични промени, готови да отблъснат дори и 1% от потребителите си. Защото едните примерно изкарват нов, уж добър, алгоритъм, а другите пускат Universe Search (карта на вселената или поне до там, до където ни е известна). Тук сами може да си отговорим кой как ще се позиционира в пазарната пита. ;)

Аз много пъти съм хранил търсачки като Bing, които реално имат потенциала да изядат не малък пазарен дял. Какво? И Hotmail-a им е хубава услуга и Microsoft SkyDrive, защо пък да не се постараят малко повече. ;) Аз лично бих им написал маркетинг стратегията за БГ, ако толкова и там са го закъсали. :) Даже всички заедно ще я формираме тук.
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

Само да добавя тук, че наскоро имах случай със сайт, който беше 70 дублирано и 30 собствено съдържание и беше баннат от Адсенс.
Има правило което издателите трябва да спазват и то е описано ето тук: http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=66361
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

А ако някой краде мое съдържание (те дори пишат накрая Източник - но без линк), мога ли да се оплача на Google/Адсенс

Много се дразня, когато Google класира крадците по-напред от първоизточника
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

А ако някой краде мое съдържание (те дори пишат накрая Източник - но без линк), мога ли да се оплача на Google/Адсенс

Много се дразня, когато Google класира крадците по-напред от първоизточника

Можеш не само да се оплачеш, но и да ги съдиш!
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

Следя с интерес такива теми, тъй като пишем в нашите сайтове и уникалното съдържание ни е около 90-95%.

Та какво ми прави впечатление в последно време. Нароиха се стотици сайтове, на които дори и името не се подбира. Крадат се и се публикуват най-интересните новини от нета. И след това се споделя през фейсбук страници пред аудитория от 10-20-100-500 000 потребители. Съответно се правят много сериозни приходи от адсенс или други програми.

Имам сайт с хиляди статии писани от нашия екип, ако знаете колко труд и време отнема. Направо вече ми е писнало от на гугъл глупостите. То не бяха панди и манди. Безочливо Гугъл откраднаха трафика от снимки. Показват си ги в търсачката и вече не се налага да влизат в сайтовете ви. А колко си играхме да оптимизираме изображенията. Готино нали, все едно работим за тях... ама безплатно.

Та защо да си автор? Да имаш екип? Да пишете? Да превеждате? Да търсите за всяка новина допълнителна информация? Да проверявате за достоверност? Като нямаш никакъв шанс да се изкачиш в гугъл с качествен контент, тъй като големите рибоци винаги ще излизат пред теб. Като е толкова по-лесно да си копираш новината (най-интересната) и да си я споделиш пред феновете.
Масово виждам адсенс на сайтове изцяло с копиран контент. Така, че повечето неща за авторство, бан от адсенс за неуникално съдържание са алабализми. Както не е вярно, че като пишеш уникален контент (нали бил краля) ще излизаш пред тези с копираните статии.

Хората са си хванали да си развиват страници и бухат вътре копирани статии и знаеш ли колко им пука за дублирано съдържание. На края на месеца си получава от адсенс паричките и знаеш ли колко му пука на него или на адсенс за твоето авторство.

Та за новите, които започват да се занимават сега със сайтове, да не вярват много много на тия глупости за уникално съдържание. Без пари, само с писане на статии и следване на правилата на гугъл богат не се става. Това, че пишеш уникален контент изобщо не е гаранция за успех.
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

Може и на арменския поп да се оплачеш, найш как му дреме на гугъл за твоето оплакване, тръстовите сайтове винаги ще са по-напред дори и да се жалваш всеки ден, файда никва.....
А ако някой краде мое съдържание (те дори пишат накрая Източник - но без линк), мога ли да се оплача на Google/Адсенс

Много се дразня, когато Google класира крадците по-напред от първоизточника
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

Та защо да си автор? Да имаш екип? Да пишете? Да превеждате? Да търсите за всяка новина допълнителна информация? Да проверявате за достоверност?

Извода е един - стани голям и тогава и ти ще си като тия "другите".
 
Re: От: Дублирано съдържание и търсачките

Извода е един - стани голям и тогава и ти ще си като тия "другите".

А как се става голям? Наливай в Google Adwords най-малко по $1000 на ден и ще видиш как и натуралните ти резултати ще се изкачат нагоре ;)
 
От: Re: От: Дублирано съдържание и търсачките

На тез гейчета и стинка не давам......
А как се става голям? Наливай в Google Adwords най-малко по $1000 на ден и ще видиш как и натуралните ти резултати ще се изкачат нагоре ;)
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

Та за новите, които започват да се занимават сега със сайтове, да не вярват много много на тия глупости за уникално съдържание. Без пари, само с писане на статии и следване на правилата на гугъл богат не се става. Това, че пишеш уникален контент изобщо не е гаранция за успех.
Прав е човекът. "Стани голям" не е приложимо в случая. Има два варианта - Google или държи на уникално съдържание, или говори глупости. Съвсем очевидно е, че алгоритъмът може да хване кой преписва и кой е първоизточник. Не го правят, защото няма да им излязат сметките. В момента има нова инициатива на европейско ниво за авторските права в дигиталната ера. Рано или късно кражбата ще свърши, убеден съм.
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

За тази цел си има Google Author, има си и тулове да пингваш веднага и да те индексира теб. Факт е обаче, че след като голям сайт ти открадне материала, той ще излезе на преди теб в сърча, но това не означава, че съдържанието му се зачита като уникално. Гугъл се усеща рано или късно. Номера е да си кротуваш, да пускаш уникално съдържание, което дори може да не е интересно, щот на бота му е все тая и да чакаш ПР ъпдейт. Вече ако се класираш добре и получиш приемлив ПР, можеш и ти да крадеш от новите сайтове и да се правиш на голямата работа, но проблема с трафика пак си стои на дневен ред. Нямаш ли трафик - няма и далавера, това е проблема, не съдържанието.

И тея дет ще тръгнат да ми обясняват, че с хубави и интересни статии, хората ще почнат да ги споделят и едва ли не на ръце да те носят - много им здраве :twisted: не се ли уредиш сам, никой няма да ти помогне.
 
От: Дублирано съдържание и търсачките

Еми ето в момента си правя експеримент с един сайт. Само с уникално съдържание, на ден по 1-2 статии. Интересни. Пускам линковете в G+ и фейсбук. За 2 месеца - никакво развитие. Посещения от гугъл - 4-10 на ден. Колко трябва да чакам, че да реши, че статиите ми са интересни и полезни за потребителя?
Не му добавям линкове никъде по други социалки, директории.
Хората масово не ползват G+ бутона в България. Да чакам някой да ми трупа линкове - от умрял писмо. Каквото и да ми разправя ония Мац Кръц, нищо не става без да ги измамиш и финтираш.
 

Горе