ЕООД фирма

stanangelov

New Member
Здравейте,

Ще регистрирам ЕООД фирма съвсем скоро и ме интересува, ако първите 3-4 месеца нямам никакъв доход какви разходи имам като данъци и други
 

cross

Well-Known Member
Здравейте,

Ще регистрирам ЕООД фирма съвсем скоро и ме интересува, ако първите 3-4 месеца нямам никакъв доход какви разходи имам като данъци и други
Привет, откриване на фирма и започване на дейност са две отделни неща. Тоест, можеш да откриеш фирмата сега и след 3 месеца или колкото ти трябват, след първото ти постъпило плащане, се започва дейност на дружеството. Преди това не дължиш нищо на държавата - осигуровки, данъци или такси. После в зависимост на какъв доход се осигуряваш - при минималната заплата е около 180 лева на месец, корпоративният данък е винаги 10% и при разпределяне на дивидент по личната ти сметка след преминаване на годишния финансов отчет е 5%. Нещата трябва да се калкулират добре, за да не работиш на загуба. И недей да се блазниш по това да извършваш търговия без откриване на дейност, защото глобите са много солени.

*Не съм счетоводител или адвокат, но имам фирма и това го знам от моя счетоводител. Преди да започнеш с процеса по регистрация е най-добре да направиш консултация с такъв, за да избегнеш проблеми след това.

Успех!
 

stanangelov

New Member
Аз в момента работя на трудов договор и ми се плащат осигуровки. Като регистрирам фирма, какво трябва да кажа на шефа ми и тъй като вече тук си нямам абсолютно никаква идея. Мога ли да получавам парите за осигуровки кеш и аз да си ги плащам или такова нещо е невъзможно. Ако ме осигурява сегашната ми фирма, то задължен ли съм да плащам осигуровки през моята ?
 

tedkata_m

Well-Known Member
Задължен си само когато започнеш да получаваш плащания по фактура. Тогава фирмата ти има дейност и дължиш минимум 153 лв за осигуровки. Внасяш си ги ти, работодателят ти няма общо.
 

stanangelov

New Member
Тоест в момента в който извърша първата продажба във фирмата ми, то тогава започвам с осигуровки, данъци и тн?
 

tedkata_m

Well-Known Member
Ако получиш пари по банковата фирмена сметка, да, фирмата ти става активна и дължиш осигуровки и данъци, точно така.
 

hap23

Active Member
Получаваш първия приход - в 7-дневен срок падаваш декларация ОКД-5 в НАП /предполагам ще се самоосигуруряваш/. Започваш да дължиш осигуровки. Всеки месец подаваш декларация обр. 1 и т.н.
 

s1yf0x

Well-Known Member
Доколкото съм запознат дейността на фирмата започва от първо финансово събитие или издадена или приета фактура. Това е. Иначе от началото се дължат осигуровки на управителя й.
Няма такъв термин "финансово събитие", термина е "данъчно събитие"...
 

MUTI

Member
Да ти кажа моето мнение накратко. Регистрираш фирма или ти или си плащаш на някои, който го е правил. Решаваш дали ще имаш касов апарат или не. Ако имаш то ще трябва да дадеш още 200 лева и да се занимаваш с бумащината, и го регистрираш мобилен или както се казваше термина. Ако ще получаваш пари само по банка то не ти трябва апарат. Намираш си счетоводител за малка фирмичка или за такава без оборот ще ти вземат 50 до макс 100 лева. След като имаш счетоводител то тогава тои ще се занимава с нещата а не ти да се главоблъскаш и да искаш да разбираш от всичко.
 

Горе