Европрограми за стартиращ бизнес - софтуер

Да, и аз така мисля, но ми се ще да го чуя от хора, които не ти го продават, а са го минали. Има разлика. Никой по никакъв начин не споменава с нищо по никакви канали, че има такива и такива програми, с който може да разрастеш бизнеса. Просто се научава по някакви косвени начини, някакви линкове по остарели с динозаврите сайтове и това е. А и в нашите среди съм чувал за 1-2 случая на финансиране, което е частни акселератори, никакви фондове не попадат в това число, което малко ме кара да мисля, че тези програми или не стигат до този тип бизнес (говоря за IT) или не са подходящи за него. В крайна сметка всеки може да те изконсултира, но въпросът е с какво ще си тръгнеш в края на тази консултация. И нека кажем, че искаме да финансираме съществуващ бизнес, защото вярвам, че и така ще застъпим интересите на много хора тук.
 
:) Аз това имах предвид в началото като казах, че първата стъпка е да откриеш правилния консултант, който не просто ще те "изконсултира", а ще успее да вникне в нуждите на бизнеса и ще може и спокойно да ти каже, че примерно тази програма не е подходяща и не си заслужава да се кандидатства. Иначе хора готови само да ти вземат парите, за съжаление с "лопата да ги ринеш". Иначе по отношение на IT сектора - а, до момента са минали следните кандидатствания, които естествено ще бъдат отворени и нови дати за кандидатстване по следните схеми:
1. "Конкурентоспособност" - "Повишаване производственият капацитет на МСП" - тук един от секторите, които се подпомагаха беше "Иноформационни услуги", като с приоритет се подпомагаха проекти в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация - ИСИС (част от тях са "ИКТ" - информационни и комуникационни технологии). Допустими по схемата бяха разходи за всякакъв вид ДМА и ДНА (вкл. софтуер). Интензитет на финансиране - за микро и малки предприятия (извън ЮЗР) - 70%, а за средни 60%.
2. "Конкурентоспособност" - "Внедряване на иновации в предприятия" и "Внедряване на иновации в стартиращи предприятия" - сектор ИКТ - производства, особено Fabless и нови подходи за дизайн и/или асемблиране; ИКТ подходи в машиностроене, медицина и творчески индустрии (във връзка с другите три тематични области), вкл. дигитализация на културно-историческо наследство, развлекателни и образователни игри; 3D дигитализация, визуализация и прототипиране; Big Data, Grid and Cloud Technologies; безжични сензорни мрежи и безжична комуникация/управление; езикови технологии; уеб, хибридни и „native“ приложения, уеб базирани приложения за създаване и експлоатиране на нови услуги и продукти; използване на нови възможности във връзка с аутсорсинг и ИКТ-базирани услуги и системи. Допустими разходи - придобиване на ДМА и ДНА, разработване/внедряване на софтуер и др.
3. "Конкурентоспособност" - "Развитие на управленски капацитет" - тук един от секторите, които се подпомагаха е "Информационни услуги". Допустими дейности : въвеждане и сертифициране на системи за управление; дейности за услуги за разработване и въвеждане на ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията; дейности за придобиване и въвеждане на ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията; дейности за услуги за разработване и въвеждане на ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията (дейности могат да включват дейности за услуги за разработване и въвеждане на софтуери за: управление на ресурсите (ERP системи), управление на работата с клиенти (CRM системи); управление на производството (MOM/MES системи); BI (Business Intelligence) или друг вид базирани на ИКТ системи и приложения за управление на бизнес процесите в предприятията; дейности за услуги по използването на софтуер за управленски системи като услуга - Saas (Software as a service) . Задължително условие за този вид услуги е те да включват само допустимите по процедурата ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията; дейности за услуги за „колокация“ на сървъри , необходими за въвеждането на ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията. Колокационните услуги са допустими само за сървърите, които са придобити в рамките на проекта във връзка с въвеждането на ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията.
4. По ПРСР (Програма за развитие на селските райони) има мярка, която поощрява развитието на всякакъв вид бизнес, който не е свързан със земеделие. Изискването е той да се развива на територията на селски район.
Естествено пропускам и много други, но главното е че възможности има, но естествено това, което е подходящо за един, е неподходящо за друг. Така че всеки бизнес и фирма трябва да се разглеждат самостоятелно, тъй като по програмите си има и много изисквания и естествено може да се окоже, че някой е недопустим кандидат. Така че дори някой, който е спечелил проект да сподели опит, той няма да е релевантен към, която и да е друга фирма.
 
Естествено пропускам и много други, но главното е че възможности има, но естествено това, което е подходящо за един, е неподходящо за друг. Така че всеки бизнес и фирма трябва да се разглеждат самостоятелно, тъй като по програмите си има и много изисквания и естествено може да се окоже, че някой е недопустим кандидат. Така че дори някой, който е спечелил проект да сподели опит, той няма да е релевантен към, която и да е друга фирма.
:)
Тук е така и не е така. Всъщност по Програмата за развитие на човешките ресурси, абсолютно всяка фирма имаше забавяне в плащането. Мисля, че това е общо. Това е кофти опит обаче. :) Но пак е опит, който малко или много е някакъв % при взимане на решение дали да се участва. Документацията и бирокращината също. При това "споделяне на опит" е просто поглеждане по-отгоре на нещата. Иначе всяка фирма си е строго индивидуална, в това няма никакъв спор, дори ще се учудя ако има една еднаква с друга.

Колкото до различните програми, ще очаквам с нетърпение нови дати, какви бюджети са заделени и най-вече на какви условия е нужно да се отговаря. Ще се радвам, ако се навърташ, тъй като много хора от тук биха искали да развият това, което правят и да получат някакви сума, за да се доразвие. Много детайлно ни въведе също така. И тук ми изниква въпроса, щом има толкова програми и те финансират проекти в IT сферата (започващи, търсещи средства за растеж и др.), защо реално повечето стартъпи (начални идеи и проекти, с вече изградени бизнес планове) търсят фондове, които са нямат никаква европейска или държавна намеса.

Ако ни дадеш и още инфо за предстоящи, къде може да се "закачим" и естествено всичко това да мине през твоето консултиране, много ще помогнеш. Знам, че някои идеи може да не издържат всичките точни, но също така знам, че много хора от тук с правилната насока и желание, може да минат ниво нагоре с бизнеса си. Никой не е доволен ако има определен период, в който не мърда на никъде. И просто този период е идеална мотивация да потърсят помощ под формата на средства. Мерси за изчерпателните ти постове, доста хора могат да се ориентират в тях и да вземат съответно решение. Ако решиш и е редно, може да споделиш и какви са стъпките вече, които се предприемат след взимане на решение да участва даден бизнес - как се свързва с консултанта, каква част от работата пада върху консултантската фирма, какво придвижва като документи, как работи в самия процес след одобряването. Не съм работил с подобни фирми, но знам, че с тях нещата се случват лесно и някак по върви напред всичко. :)
 
В момента финансирането по различни програми е прехвърлено към Местни инициативни групи ( МИГ ), те са за една община или за няколко обединени малки общини. Отива се в местната община и се пита имат ли МИГ и какви програми и финансиране имат на местно ниво

Списък ТУК
 
Местните инициативни групи (МИГ) имат отделно финансиране по ОПРСР (Оперативна програма за развитие на селските райони), не е прехвърлено финансиране към тях, а те самите имат заложено финансиране по селската програма и действат само на територията на селските райони. Мерките, по които може да се кандидатства почти покриват мерките на голямата програма ОПРСР, но са с по-малки грантове. В момента се одобряват новите МИГ за програмен период до 2020г., така че все още няма финансиране през тези групи, когато ги одобрят Министерство на земеделието ще изкара списък със всички актуални МИГ на територията на страната. Може би първите трябва да започнат да действат в края на годината.
 

Горе