Евро Правила за Свършена Работа в Секцията Freelance Jobs & Projects

Ако работата не е довършена, но е довършена „донякъде“, плаща се само за свършеното „донякъде“, а НЕ нищо, нито пък цялата сума. Т.е. хората, които вършат работата във FreeLance Jobs & Projects подфорумът трябва да си знаят правата.

Успешно и доходно търгуване.

Здравейте, ме мисля, че и така е съвсем правилно.
Ако съм поръчал написването на някакъв код, продавача е написал някакви неща, които не работят, аз защо да съм длъжен да ми платя каквото и да било? Технически погледнато, той е писал някакви неща, има някакво количество код, който няма никакво качество, но продавача претендира например за половината пари защото според него е написал половината неща.
Благодаря за вниманието.
 
Блинки каза, че мерната единица е важна. Приложено към твоя случай аз го разбирам така - щом си поръчал някакъв код (който да прави нещо), очаква се да се предаде целият код и той да прави това нещо - и то както е дадено заданието - ни повече, ни по-малко. Ако не го прави по задание, си в правото да си спаднеш процент, съобразно забележките по функционалността (примерно работи много бавно, output-а му е неудобен, налага големи ограничения към софтуерната среда в която работи). Ако съвсем не работи или забележките му са огромни - нищо не плащаш, без значение че реално е положен труд. Когат от този код се очаква да прави много работи, пък ти прави само някои - спадаш си съобразно тежестта на нереализираната част, като имаш предвид, че искаш комплексно решение, а получаваш половинчато. Т.е. за липса на една функционалност от договорени и изпълнени други 7-8 функционалности, всичките равностойни спокойно можеш да отрежеш 10-20%. Да го илюстрирам с пример:
Поръчваш си код, който да може автоматизирано да сваля аудиото от 8 най по-популярни видеоформата. Да, ама не можеш да свалиш от mkv. Махаш 20% и плащаш. Сваля всичките 8 формата, но ги записва некомпресирани, вследствие на което дискът ти се запълва много бързо? Плащаш 100%, защото в заданието не е било предвидено да се записват компресирани, а само да се записват.
Тежестта на нереализираната част се отчита от гледна точка на потребителя, а не по направени часове труд или брой редове код. Тоест просто някакъв код, в който макар да има логика, да е написан разбираемо и с добри практики, но да няма краен видим резултат - от гледна точка на клиент бих го оценил на 0 лв с ясното съзнание, че ако неговата (на изпълнителя) преценка е друга ("аре дай 200 лв, то не стана, ама знаеш ли колко работа има тук"), след това е много вероятно да влошим отношенията си.
 
@alfa1 В случая с писането на код тази цялата идея отпада. Тя всъщност отпада за всичко освен за примера с някакви статии. Ако имаш наполовина написан софтуер, за какво точно да плащаш 50%? В повечето случай код написан наполовина = софтуер който не може нищо. То е като да си купиш половин кола. Айде пробвай да я караш тая половина. Обаче кода написан наполовина, като го дадеш на друг, той няма да иска да го допише, а ще иска да го пренапише. И ти също ще го искаш, ако искаш после да има как да му търсиш отговорност. Аз лично ако знам, че някой ще си свърши работата наполовина, изобщо няма да си губя времето с него. За пари изобщо не говорим, понеже няма да види никакви.
 
А в тия "европейски директиви", нищо ли не се казва за сключване на договори и за най-малката поръчка, и в договора да има записани срокове, и различни неустойки при неспазване на сроковете и качеството на извършената работа ?

Или думата "срок" е мръсна думичка ? А спазването му е нещо като "утре на места ще превали, на места няма да превали ?
 
Здравейте и от мен.От дълго време следя постовете и работата тук и най-после се реших да се присъединя.Имам много притеснения и въпроси , на които може и да е било отговаряно и въпреки че имам голямо желание да бъда част от отбора ( макар и новопостъпил/а ) не знам откъде да започна...има ли някаква страница с най-основните правила и условия ,които трябва да се знаят ?

Благодаря
Ния
 
Здравей и добре дошла. Какво точно те интересува и какво искаш да знаеш конкретно, за да видим с какво можем да ти бъдем полезни и ние. Правилата за пазара са си тук:


И тук:


За нещо конкретно, може да си пишем и в темата тук. Но принципа е да се предлагат услуги, от които хората тук може да се възползват, като са на ниво.
 

Горе