Задание за изработка на сайт - как да го напишем

madseason

Active Member
Здравейте,

В тази тема бих искал да коментираме един актуален въпрос, който често се превръща в препъни камък в комуникацията межди клиента и разработчика на сайта. Много разработчици без опит правят пропуски при изготвянето на подобно задание. В последствие се влиза в безсмислени полемики с клиента, които носят негативи и на двете страни.
На база на заданието разработчика е в състояние сравнително точно да определи:
  • времето за изработка на продукта
  • натоварването, което ще поеме
  • приблизителна цена
Липсата на задание лесно може да вкара разработчика в "ефекта на пеперудата". Може да му причини сериозни щети от към загуба на време, нерви, а понякога и отказ от довършване на проекта. Заданието защитава както разработчика, така и клиента. Колкото по-подробно са уточнение детайлите, толкова по-лесно и бързо се работи.
Ако клиента ви не може да ви създаде задание за изработка на сайт, такова можете да създадете вие, като разработчик. Детайлите се уточняват с клиента и по време на разговорите набелязвате отделните точки по изграждането на сайта.
След като заданието е създадено е добре да бъде подписано от двете страни. Това ще позволи правна защита и на двете страни, ако в последствие се появят недоразумения.
Заданието може да бъде променяно, но това трябва да бъде отразено писмено и да бъде одобрено и от двете страни.
За да не съм голословен, ще предложа примерен вариант на задание:

Задание за изработка на сайт

Ако искате, споделете и вие ваши варианти на задания. Лично за мен темата е интересна и с удоволствие бих я изкоментирал в дълбочина.
 
От: Задание за изработка на сайт - как да го напишем

Задание се пише от клиента, оферта се пише от изпълнителя.
 
От: Задание за изработка на сайт - как да го напишем

Абсолютно си прав. Понякога на заданието се казва и запитване. А понякога се прави запитване, което е груб, съкратен вариант на заданието, а изпълнителя изготвя оферта или няколко оферти в различен ценови диапазон.
При всички случаи е добре да се работи по максимално конкретно задание. Стига поръчителят да знае какво иска.
 
Не винаги идва от клиента. В много случаи клиента иска консултация, защото не разбира и ти му го изготвяш един вид сам. Правил съм 20 страници документация за един голям проект, който така или иначе не се осъществи, защото ... абе явно парите потънаха другаде.

Ти като изпълнител може да видиш какво присъства в сегашния му лист и от там да допълваш или редактираш, според зависи. Но едно е сигурно, тези задания рядко са във финалния си вид, докато не се намеси изпълнителя.

Рядко се случва да има много конкретно задание, дори и при обществените поръчки или проекти по програми. ;) Просто защото техническите хора, пишещи тези задания не са специалисти в областта, дори не са и близко до идеята. Обикновено за да е добре свършена работата, се наема фирма за целта, която да го изготви, а в някои случаи фирмата "драскач" и изпълнител може да са една и съща, което е добре.

4. Структура на сайта

4.1. Начална страница

Началната страница ще е с уникален дизайн. Ще е единствената страница с този дизайн в целия сайт.

Ще съдържа препратки с кратки текстове и изображения към вътрешните страници на сайта.

Нужно е още повече тук. Слайдър, тези препрати как ще бъдат позиционирани. Знам, че никой не му се пише много, но реално принципът е щом го няма - не го искат, няма да го има.

Но иначе е доста добре разписано. :) Има ли и схеми, направо супер. Тоаа с цветовете е добър подход също. ;)
 
От: Задание за изработка на сайт - как да го напишем

С цел последващо развитие на сайта, изискваме:
- да е написан на езика PHP с базa данни MySQL
- за изграждането да е използван някой от следните frameworks: symfony 2, Laravel 5

Като стигнах до тази част и спрях да чета - абсурдно е. Клиента иска сайт/платформа/етц. с определени функционалности. Той не е специалист, че да избере правилните технологии за направата на това, което иска.
От клиента се иска да каже какви странци и съдържание ще има в сайта. Ако ще се прави дизайн то тогава казва какво очаква - примерно респонсив, предпочитани цветове и т.н.

Заданието се изработва от двете страни - първо клиента казва какво иска, след това нещата се доуточняват и накрая се получава едно ясно и за двете страни техническо задание.
 
От: От: Задание за изработка на сайт - как да го напишем

Много западни клиенти са доста добре ориентирани и в заданието си пишат точно с коя framework платформа искат да се изработи проекта. Това за Symfony и Laravel са само примери. Спокойно може да се напише Wordress, Drupal или OpenCart, Magento.
AMitrev, ще се радвам да предложиш задание, базирано на твоя професионален опит. Колкото повече, толкова по-добре.
 

Горе