Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

rak

Active Member
Народното събрание прие на първо четене законопроекта за т.нар. гражданска конфискация. Необходимостта от закон за конфискацията бе защитена от зам.-шефа на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) и от правосъдния министър Диана Ковачева. Съгласно него специална комисия ще проучва съмнително богатство от над 250 хил. лева. Има възможност имуществото да бъде узаконено след изтичането на десетгодишна давност. Комисията за конфискация ще бъде под постоянен парламентарен контрол. Тя ще има възможност да се задейства при образуването на дела по обвинения в тероризъм, участие в поръчково убийство или организирана престъпна група. Имущество ще може да се конфискува и без да е влязла в сила присъда.
От ДПС внесоха алтернативен законопроект. Според него комисията за конфискация трябва да бъде закрита, а нейните функции трябва да бъдат вменени на Националната агенция за приходите. Прагът на разследваното богатство трябва да бъде 300 хиляди лева.
“Това е онзи законопроект, който ние отхвърлихме, леко променен. Въпреки всичките ни опити в комисията да обединим двата проекта (на ГЕРБ и на ДПС – бел. ред.) и да защитим правата на хората, това не се случи”, заяви Христо Бисеров.
-------------------------
Това какво е - нова национализация ли ще има? Или начин да държат в шах някои хора...
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Да обясня с едно изречение за какво иде реч. Досега имущество можеше да се конфискува само чрез съда. Сега вече няма нужда от съд. Прескача се една от независимите власти при наказването на провинени лица.
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Кой ще доказва, ме са провинени? Може утре някой да е неудобен и да му лепнат какви ли не обвинения. Без съд и присъда, просто така, държавата му конфискува имуществото?
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Да се опитам да обясня колкото мога и знам.Грешно се пише в статията и грешно се обяснява на хората. Никъде не става дума за "конфискация" на имущество, няма такова чудо конфискация, няма как да стане. Сега ако има някой съмнения, че дадено имущество е придобито от престъпна дейност, се започва процедура срещу него която завършва с дело, на няколко инстанции и ако се окаже истина, че е придобито от престъпна дейност се конфискува. С този закон, ако има такива съмнения, се иска разрешение от съда ( за което се прилагат доказателства както е при едно дело, и ако няма такива ще бъде отказано) да се ВЪЗБРАНЯТ имотите и сметките на лицето до приключване на делото срещу него. Това се прави с цел да не се укрие, загуби или продаде имуществото докато трае процеса срещу него а такива възможности има много, повярвайте ми. Лично аз съм против този закон защото ме касае и лично (свързано е с работата ми) но се чудя защо се изопачават нещата.Разликата от конфискация и запор е от земята до небето. Така, че мисля закона не е проблемът ни а хората които ще го прилагат ;)
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Всичко се конфискува в полза и името на държавата :twisted: Могат да си вземат каквото им скимне и ще се работи за благото на държавата :(
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

apata, не съм запознат с този закон, а и мен лично не ме засяга (за мой късмет нямам 250 хил. лв), но за какво всъщност ни е този закон след като и в момента може да се налага запор на основание обезпечение?
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Запор на основание обезпечение се налага тогава когато имаш да си вземаш пари от някой, с читави документи, които представяш пред съда и искаш запор за предстоящо обезпечение. Държавата в момента няма възможност да ти наложи запор защото ти дефакто не дължиш нищо, а тепърва ще се доказва. В момента докато не свърши процедурата по доказване на виновността ти ( което може да трае години) ти разполагаш с всичко и можеш да предприемеш действия по "изчистване" на всичко. После те имат възможност (поне за сделките) да ги обявят за нищожни но ще има още години протакане.А ако всичко мине през 3-4 ръце става вече невъзможно ;) Сега искат да ти наложат възбрана върху имотите и след като приключи всичко си ги получаваш обратно или ти ги вземат :) . Не е правилно ти да доказваш,че не си виновен а те трябва да докажат,че си виновен и тогава да ти вземат всичко но ...... понеже всичко тук е объркано, вратички много за "лавиране" и те ги знаят, предприемат тези действия.
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Този закон не беше ли експеримент на ЕС на гърба на българските граждани с подкрепата на тиквите от ГЕРБ?

Това ако се приема ще стане голямо мазало в нашата мила и родна милиционерска държава. Ако не им играеш по свирката бутафорната комисия ще ти изземе всичко и ще те съсипе, пък ти после след 30 г. водене на съдебни дела може и да си го върнеш.
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

и кво? аз ли само не виждам нещо лошо? Не може безработен да кара коли за милиони, циганин да има 8 къщи и скъпи автомобили и рани чиновници да имат имоти за милиони. Да им взимат всичко и да ги вкарват на топло. Нали за щатите ревете - там съседа като каже на ирс че сте си купили нова кола и ще ви скъсат гъза от проучване от къде пари, а не са от честен труд и горите :) Там по-страшно от криенето на данъци няма.
А при другаря сталин направо ако имаш два чифта валенки си на влака за сибир :D така и трябва!
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Тук по-скоро клоним към другарите Сталин и Георги Димитров. Тяхната философия е била, че не може да има богати, които не са престъпници. Затова просто са взели всичко на богатите и са ги пратили да мрат по лагерите. Не бих казал, че имаме нещо общо с щатите. А този закон чудесно си пасва със закона за новия съд, който намалява инстанциите - респективно, шансовете да докажеш, че си невинен ако стане грешка.
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Е каква грешка става? Който го влачат по съдилищата едва ли е грешка :D Тоя спец съда също няма да направи нищо, за тая прогнила държава и трябва съд извън държавата - да си наемат един я американски, я китайски съдия и да ги съдят за по 5 минути - няма болен, няма луд каквито са всички след като стъпят в съда :lol:
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Това за което говориш също сме го пробвали преди около 70 години. Казвали са му Народен съд.
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Докато си бях в БГ по канал 3 един ден засекох интересно предаване за Дамбовците (сочени за едни от най големите мафиоти по думите на ББ)
За тези които не си спомнят ще им припомня че една нощ баретите нахлуха в тяхната къща и пред очите на децата ги попребиха и ги арестуваха - на другият ден всички вестници търбяха как е разбита октопода и как са арестувани неговите главатари след няколко дни тихомълком ги пуснаха.
Предаването беше една година след тези мероприятия и малкият Дамбовец разказа много интересни неща - след гръмките изявления за октоподи и други работи единственото обвинение което му е повдигнато е за незаконно притежаване на тигър и съдът го оправдава. След акцията са му запорирани всички сметки включително и на жена му и на децата и даже и на бившата му жена с която са разведени от 19 години изети са домашните им компютри и мобилни телефони. За тази една година нито веднъж не е повикан да му бъде предявено каквото и да е обвинение нито да дава показания но въпреки това сметките продължават да му бъдат запорирани.
Не знам новият закон с какво ще допринесе но е факт че и със старият достатъчно добре държавната машина може да смаже неудобните на властта.
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Прав си mantaman, аз също го гледах това предаване с интерес. Прав си и за това,че и сега ако искат да те смажат ще го направят без проблеми както и с новия закон имаш достатъчно възможности да се защитиш. Проблема е, че не сме държава и за едните е едно а за други друго :)
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

В по-предни коментари четох, че се запорира само ако в момента е доказано, че дължиш нещо. Да, ама не. Самият смисъл на запора е да се блокира възможността да се продава и ползва дадено имущество за да може след доказване да се отнеме окончателно или за да се гарантира, че лицето ще плати дадена сума. Ако предварително е доказано нещо със съдебно решение, имуществото просто се отнема.
А за случая с Дамбовци се надявам поне в Страсбург да си потърсят правата. Преди години работих в с. Яна срещу тяхен център за вторични суровини и знам, че хората макар да се страхуват от тях ги уважаваха. По случая от преди години си спомням, че нарочно им бяха запорирали сметките на фирмата (ако не се слъжа "Екометал Инженеринг"), за да ги изложат пред работниците им с това, че не могат да им платят заплатите.
В случая проблем не е наличието или липсата на закон, а липсата на законови гаранции за в случай на злоупотреба. В действащия Закон за отговорност на държавата и общините за вреди все още не се предвижда каквото и да е обезщетение за изземване и запориране в случай, че се окажат незаконни или несъразмерни. Въпреки, че в Конституцията се предвиждат обезщетения за всякакви злоупотреби от страна на държавата и нейните органи, с "гениално" решение от преди няколко години ВСС обяви конституцията за "правни норми" и че няма как да заведеш такова дело само на основание Конституцията. Няма и осигурена защита срещу прекомерно продължаващи досъдебни производства. Точно по тази причина (липсата на гаранции за отговорност от страна на държавата) първата работа на милиционерите е да ти задигнат каквото могат и да ти запорират цялото имущество, а досъдебното производство по принцип продължава до изтичане на давност (10 или 20 години). Не е трудно да излъжеш съдия колко опасен е един "престъпник" и особено ако този съдия е "наш човек".
Основен проблем на нашата правосъдна система е, че много не е мръднала от времето преди 1989-та и все още презумпцията за виновност е налице. Колкото и гениален закон да напишат срещу "лошите" гаранции за злоупотреба никакви по принцип не се пишат и после виждаме само милиционерщина, а на управляващите са им виновни съдиите или предишното правителство.
 
От: От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Е каква грешка става? Който го влачат по съдилищата едва ли е грешка :D Тоя спец съда също няма да направи нищо, за тая прогнила държава и трябва съд извън държавата - да си наемат един я американски, я китайски съдия и да ги съдят за по 5 минути - няма болен, няма луд каквито са всички след като стъпят в съда :lol:

Ми в България да стане грешка, абсурд! Тука сме най-правовата държава у свето стриктно се спазва буквата на законя не е като в Западна Европа милицията да работи по сигнал без доказателства, без документи и без да ти дава обяснение що те бие и що ти изземва имуществото. Тука никогаш не може да стане закона да се използва за защита на нечии интереси. хаха :mrgreen:
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Колега Unwise, утре ако отида и пусна молба за обезпечение на бъдещ иск срещу "теб" и приложа към нея договор, запис на заповед, фактури и др. съдията на 99.99% ще допусне такова обезпечение. След което се дава срок да се заведе дело иначе отпада. Ако заведа дело, и след неговото приключване ако е в моя полза ще поискам публична продан на имуществото ти. Ако е в твоя полза ще си поема разноските и срама :) . Ако обаче сега пусна молба за обезпечение на бъдещ иск срещу "теб" но в молбата си напиша,че се съмнявам, че ми дължиш пари, ще докажа но после по време на делото, съдията няма да допусне такава молба, аз ще съм принуден да заведа дело, ти да разбереш за намеренията ми и да направиш така, че дори и да го спечеля после делото ще ти взема "цървулите" защото за другото си се погрижил старателно ;) това искат да променят. Възможности да се защитиш законово хиляди ако сме в правова държава, проблема е, че не сме и затова и аз съм против неговото приемане. Ако погледнем обаче от страна на държавата и в борбата с престъпността (истинската) закона е супер, защото се оставят много малко вратички на лошите :)
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Когато някой има какво да му се вземе, все ще се намери и такъв, който да иска да му го вземе. За мен този въпрос отваря врати, които за мен са неприемливи в условията на демокрация. Навремето е имало национализация и какво - в името на общото благо са съсипали сума ти хора, които са спечелили парите си с ум, търговски нюх и работа. Сега уж искат да прибират имущество, спечелено по престъпен начин, но как ще се определя, кой е печелил от престъпна дейност и кой от честен труд?
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Колега Unwise, утре ако отида и пусна молба за обезпечение на бъдещ иск срещу "теб" и приложа към нея договор, запис на заповед, фактури и др. съдията на 99.99% ще допусне такова обезпечение. След което се дава срок да се заведе дело иначе отпада. Ако заведа дело, и след неговото приключване ако е в моя полза ще поискам публична продан на имуществото ти. Ако е в твоя полза ще си поема разноските и срама :) . Ако обаче сега пусна молба за обезпечение на бъдещ иск срещу "теб" но в молбата си напиша,че се съмнявам, че ми дължиш пари, ще докажа но после по време на делото, съдията няма да допусне такава молба, аз ще съм принуден да заведа дело, ти да разбереш за намеренията ми и да направиш така, че дори и да го спечеля после делото ще ти взема "цървулите" защото за другото си се погрижил старателно ;) това искат да променят. Възможности да се защитиш законово хиляди ако сме в правова държава, проблема е, че не сме и затова и аз съм против неговото приемане. Ако погледнем обаче от страна на държавата и в борбата с престъпността (истинската) закона е супер, защото се оставят много малко вратички на лошите :)
Никой умен човек не пише, че се съмнява за нещо. Или ти дължи пари или не. Ако ти ги дължи, представяш доказателства и съдията преценява дали да има или да няма запор. Ако нямаш доказателство за това, че някой ти дължи нещо, защо изобщо водиш дело?
Сещам се за няколко дела, с които съм запознат, при които се е налагал предварителен (преди края на делото) запор.

Относно отнемането на собственост:
В момента на никой не му трябва закон за това. Нужна е само злоба. Завежда се досъдебно производство срещу неизвестен извършител без значение с какво обвинение (неизвестният няма как да се защити от което и да е обвинение), идват ти у вас и ти задигат каквото си поискат на основание "събиране на доказателства". Не съм запознат подробно за схемата със запориране на банкови сметки, но доколкото си спомням по случая Дамбовци бяха блокирали сметките на фирмите им така че да не могат да плащат заплатите на работниците си.
 
От: Закона за конфискуване на имущество без съд и присъда май ще се приеме

Случаят с Дамбовците е нагледен пример за разчистване на междуфирмена конкуренция чрез държавен терор - Техни конкуренти са една много силна трибуквена черноморска групировка която е в много тесни отношения с ББ.
Достатъчно е да се блокират сметките на фирмата да не може да изкупува скрап и само за няколко месеца нейните позиции вече са заети от конкуренцията.
Според мен това с отнемането на незаконното имущество е безсмислена работа - по добрият вариант е например да ти дават възможност да си платиш данците и например ако са доказали че имаш несъответствие за 1 милион вместо нормалният данък 100 000лв плащаш 300 000 тоест в троен размер и ти запорират само 300 000 - по този начин ще се избегне възможността да се фалират фирмите.
 

Горе