Закриват Wikipedia, като протест срещу Закона срещу онлайн пиратството.

Blinky

Owner
Най-популярната интернет енциглопедия в света Wikipedia, може да спре да оперира. Това съобщиха от РИА Новости.

Според тях, Джими Уелс е предложил да бъде спрян сайта, като протест срещу евентуално приемане на Закона срещу онлайн пиратството в САЩ. Законът ще бъде гласуван на 15-ти декември, като много звукозаписни и филмови компании обвиниха, че сайта публикувал много материали по определени теми без разрешението на тези, които държали авторските права за тях.

Същата ситуация се разиграла в Италия неотдавна, където се възпротивиха на закона за контрол върху интернет публикациите, предложен от Силвио Берлускони. Не след дълго италианцката версия на Wikipedia, като това предизивка спирането на този закон. Уелс се базира изцяло на опита в Италия, предполагайки, че това би се случило и в САЩ, ако закона пробие и влезе за гласуване.

Много чудно как може да се влияе по този начин. А и сърданието е един вид реклама за дадените компании в филмовата и звукозаписната индустрия.
 
От: Закриват Wikipedia, като протест срещу Закона срещу онлайн пиратството.

Голямо шоу от едната страна на барикадата е едрия бизнес в лицето на холиуд, музикалните компани, ИТ бизнеса в частно софтуерно производство и Търговската камара, а от др страна - Г, ФБ, Линкедин, Туитъра и т.н. големи социални и др. технологични компани онлайн базирани. Ами то е ясно и просто легализират събирането на инфо и следене на масата потребители. То това е и на дневен ред контрол над нета, демек контрол над пропагандата, нищо ново под слънцето - за сега всичко е 50/50, ако воено-промишелният им комплекса на УСА или Уолстрийт по някъв странен начин подкрепят един от двата лагера, той ще спечели. Но с идните ИПО-та на ФБ догодина, на 21 този месец на Зинга и т.н. мисля че закона няма влезе в сила, Уолстрийт ще реализира доста пропуснати ползи, от иначе идващия Социален балон
 

Горе