Замунда на отново на прицел?

BRAIN_PAIN

Well-Known Member
Вижте тази статия - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=563206

Бившият собственик на най-популярния български торент сайт Zamunda и негов служител ще бъдат съдени за интелектуално пиратство.

Обвинителният акт срещу управителя Мартин Павлов и системния администратор Димитър Цанков бе внесен преди десетина дни в Софийския районен съд от прокурор Детелина Йотова.

Домейнът www.zamunda.net е създаден от Мартин Павлов като управител на фирма "Линкос" ООД на 17 декември 2006 г. и е платен до 7 декември 2007 г.

Разследването на Zamunda почва след сигнал до ГДБОП от управителя на фирма "Амотера БГ" ООД Андриян Ценов. Дружеството, регистрирано на Сейшелските острови, имало сключен договор с представител на филмови студия и притежавало правата да излъчва филми по кодираните системи pay per view и video on demand.

В сигнала се твърди, че на Zamunda са били качени филми без съгласието на "Амотера БГ", което държи правата за разпространение в България.

Какво разкрива разследването за периода 7 декември 2006 г. - 12 март 2007 г.? Zamunda е собственост на "Линкос"ООД с адресна регистрация в София. Към 12 март 2007 г. сайтът е хостван на сървърите на холандската компания "Лийзуеб", регистрирана в град Харлем.

На страницата се разпространяват софтуер, музика, игри и филми, които са достъпни до неограничен брой потребители и могат да се теглят от всеки от тях. За по-лесно качване и сваляне на файловете е направена търсачка, която не допуска дублирането им.

В Zamunda има рейтинг система, с която се стимулират потребителите да увеличават обмена на информация. Основната цел на тракъра е трафикът на незаконно съдържание - произведения с чужди авторски права. Те са включени в сайта под формата на каталог с имената на произведенията, анотации и мнения за тях.

Обвиняемите умишлено са улеснявали потребителите при свалянето на желаните от тях файлове със съвети и разяснения, качени на сайта.

Според прокуратурата предмет на интелектуално пиратство в Zamunda са игрите "Каунтър страйк", "Уърлд ъв Уоркрафт", програми на "Майкрософт".

В обвинението са изброени и 76 филма, собственост на големи световни компании, сред които "Юръп груп", "Туенти сенчъри фокс", Ем Джи Ем, "Сони пикчърс", "Ню лайн синема", "Съмит ентъртейнмънт", "Юнивърсъл", "Уорнър брос" и др.

Носители на правата за тези филми в България са "Александра груп", "Съни филмс", "Прооптики България", "Диема вижън", "Про филмс", "Тендем-Ирена 2-90" и др.

Като свидетели по делото в съда ще бъдат разпитани служители в "Zamunda", потребители и представители на организации за авторски права - общо 18 на брой, съобщи прокурор Детелина Йотова.

Обвиняемите са се възползвали от правото си да не дават обяснения. Няколко месеца след образуването на досъдебното производство "Zamunda" е продаден. Сървъръте местен постоянно - в САЩ, Канада, Холандия.От "Амотера БГ" могат да предявят граждански иск срещу обвиняемитев съда.

Това ще бъде вторият процес срещу торентсайт у нас. В съда вече се гледа делото, по което подсъдим е собственикът на друг популярен тракeр "Арена БГ" Елиан Гешев.

Пред Темида за престъпление против интелектуалната собственост са изправени и още 5-ма модератори и администратори в сайта, а следващото съдебно заседание е през октомври.

"Писал съм инструкции във форум как се ползват свободни програми, какви са правата на потребителите, когато полицаи ги посетят в дома им.

Съдът трябва да реши дали писането във форум е престъпление", коментира обвинението Гешев, който е разследван от 2007 г.

"Законово не е възможно да се затворят "Арена" и "Zamunda", смята Гешев. Ако някой нарушавал правилата, публикувани на сайта, това не било негов проблем.

Той смята, че разпитаните по делото вещи лица не били подготвени. "Без да имат достъп до сайта, казват кой какъв трафик има", коментира той.

Гешев заяви, че познава Росислав Орешаров, който бе обвинен в четвъртък заради интелектуално пиратство - той му бил рекламодател, а "Арена" ползвала негови каталогизирани файлове.

В четвъртък след операция на ГДБОП бяха спрени сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com, които разпространяват музика, филми, софтуер, книги и развлекателен софтуер.

Според МВР Орешаров и компания маскирали сървърите като уж изнесени в САЩ, Холандия и скандинавските страни.

В тях имало незаконно съдържание, равняващо се на 200 хиляди компактдиска. Потребителите получавали достъп чрез SMS-и и влизали в сайтовете след получаване на код. По първоначална информация това донесло 5 млн. лв. печалба на групата.

При обиските бяха иззети 18 сървъра с обеми на харддисковете над 120 терабайта.

Според информация на МВР Орешаров е IT специалистът на бившата групировка СИК, която опитваше да установи контрол над пазара на интернет услуги у нас.

Той е бивш съдружник с убития Стоил Славов-Телето, съпругата му Вера и сина му Георги Славов-Жоро Главата. За това съобщи и вътрешният министър Цветан Цветанов в петък.

Орешаров е съдружник и с врачанския хазартен бос Валтер Папазки във фирмата "Империал".

Според антимафиотите Росислав Орешаров е бил неофициалният собственик на другия подсъдим сайт за пиратство - "Арена.БГ" .

НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ, ИВА ГРИГОРОВА
ГДБОП ги предупредила да спрат преди 4 години

Антимафиотите от ГДБОП са предупредили собствениците на Zamunda да прекратят дейността си в края 2006 г., научи "24 часа". Тогава в сектор "Компютърни престъпления" са били привикани всички администратори на торент тракери. Предложено им е да си търсят друг бизнес. На срещата са били "Бол.бг", "Пауър нет" и "Линкос".

Те са предупредени от антимафиотите с протокол. Повечето компании се отказват, но "Линкос" продължава. След предупреждението компанията изнася сървъра си в САЩ, а после в Холандия. Тогава в Zamunda се появява съобщение, че сайтът вече е собственост на сириец с името Ахмед.

В началото на 2007 г. антимафиотите нахлуват в офисите на "Линкос". Тогава е засечен администратор, който поддържа торент тракера от компютър там. Друг системен администратор малко по-късно се опитва да трие данни от Zamunda. Спецполицаите отиват в дома му и го задържат. Взимат му и компютъра. Пред антимафиотите Мартин Павлов заявил, че няма вече нищо общо със сайта, но от ГДБОП смятат, че той получава всички пари от реклама, а въпросният сириец Ахмед не същестува.

"Това е все едно Иван Иванов", твърдят спецполицаи. Заради акцията на ГДБОП срещу "Линкос" на 24 март 2007 г. в Южния парк фенове на Zamunda правят протестен митинг под надслов "Ние не сме престъпници!".

Абсолютно невинен съм и смятам, че обвинението няма да издържи в съда. Това заяви пред "24 часа" бившият собственик на сайта Zamunda Мартин Павлов.

Той отказа да коментира подробности от обвинителния акт, но допълни, че проблемът идвал от носителита на авторски права.

"На нашите опити да се договорим с тях получавахме ултиматуми", поясни Павлов. Смята, че са били притиснати до стената.

СТЕФАН ТАШЕВ
Христо Динев: За месец имаме 20 сигнала

- Прокурор Динев, има ли други дела срещу торент сайтове?

- В момента има две дела, които са внесени в съда. Работим и по други случаи. Само през последния месец в Софийската районна прокуратура (СРП) са постъпили 20 сигнала, свързани с кражба на интелектуална собственост. Сред тях има жалби от носители на права - световни гиганти, производители на софтуер и филми.

Разследваме сигнали и от носители на търговска марка на дрехи, луксозни чанти, очила, обувки. Като пример мога да дам жалба от "Гучи".

Проверяваме и други жалби срещу торент сайтове. В СРП към момента са образувани 22 досъдебни производства, свързани с интелектуална собственост.

- Какви са загубите за притежателите на интелектуална собственост от пиратското производство?

- Трудно е да се даде точен отговор по принцип. За всеки конкретен случай загубата може да се изчисли с експертиза в зависимост от иззетата стока.

- Трябва ли да бъдат затворени сайтовете, от които може да се теглят филми и игри?

- Трябва да бъдат ограничавани. Те разпространяват продукти, без да са платили авторски права, и това е наказуемо и забранено.

- Как се процедира в другите страни?

- В Швеция например тамошните власти направиха всичко възможно да ограничат като съдържание един от най-големите торент сайтове в света - "Пайрът бей".

- Плащали ли са въобще "Zamunda" и "Арена" някога на някого авторски права?

- Нямаме такива данни. При нас са постъmвали само сигнали от носители на права.

- Правя ли престъпление, ако тегля филми от "Замунда"?

- Не, прокуратурата не преследва потребителите, а собственицитe на сайтове, хората, които създават възможност за кражба на интелектуална собственост - организаторите и разпространителите. Потребителят няма как да знае дали са платени правата за филма, качен на сайта.

НЕВЕЛИН ИВАНОВ
$ 3,6 млн. глоба за The Pirate Bay

Четиримата собственици на най-големия торент тракер в света, с повече от 22 млн. потребители - Tне Pirate Bay, бяха осъдени на 17 април 2009 г. на 1 г. затвор и 3,6 млн. долара глоба.

Сайтът бе създаден през ноември 2003 г. от шведската организация Piratbyran ("Пиратско бюро"), но от началото на 2004 г. съществува като отделна организация.

На 1 януари 2010 г. екипът на The Pirate Bay обяви, че торент тракерът ще спре работа завинаги, но това не е съвсем така.

Милионите потребители на BitTorrent няма да могат да ползват директната връзка към него, а ще трябва да разчитат на DHT или алтернативни тракери, за да могат да споделят файлове. Според собствениците развитието на BitTorrent протокола е довело до това, че тракерите стават излишни. Свалянето на торенти можело да става и без тракер, чрез DHT или PEX. (24часа)

Идва ли края на торентите?
 
От: Замунда на отново на прицел?

Гледай какви са бастуни. Те реално не са хоствали въпросните материали и други такива, просто са осигурявали връзка между потребителите за намирането им. Ама това как да им го обясниш. Виж дата.бг е вече друго, там си е хостване на фри музика и други. Тук не мога да кажа дали се плащат права. Предполагам НЕ. Едвали идва края на торентите, все пак това са извън тяхната юриздикциа, както и трябва да действат малко по-умно, за да затворят нещо, което може да се измъкне покрай многото вратички на законите. Ако се захванат и имат добри адвокати може и да не им се случи нищо. А и всички знаем, че се вдига шум от време на време около Замундата и Арена, за да се оправдаят заплатите на въпросните организации, които данъкоплатеца плаща. Иначе в един момент ще започнат да се крият още повече данъци, след като се разбере за каква глупост държавата харчи пари. И никак не е малко.
 
От: Замунда на отново на прицел?

Поредната българска простотия. При положение, че сървърите не са в България, те не попадат под законите на България. Да не говорим, че тук пък и ясни закони за това няма. Също така торент сайтовете не разпростряняват пиратско съдържание - реално те само предоставят "мост" между потребителите, които всъщност обменят информацията помежду си.

Няма ли да се намери някой да ги осъди тези "власти" и да започнат да се занимават с инстинските престъпления. Всички тези действия срещу сайтовете са частни акции и са по нечии интереси, било то за реклама или пари.
 
От: Замунда на отново на прицел?

Имам желание да ги затворят, защото ще настъпи няк'ва галимация и който има акъл, ще напечата по някоя пара от това :)
 
От: Замунда на отново на прицел?

Разбира, че това е сблъсък на интереси.
Проблемът е че замунда наистина са доста уязвими по много закони, но проблемът мисля е техническото доказване.
 
От: Замунда на отново на прицел?

чудно как за убийци и крадци не ги съдят поради "липса на доказателства", а торентите само ги тормозят, ако получат някаква присъда направо емигрирам от скапаната държава.
 
От: Замунда на отново на прицел?

чудно как за убийци и крадци не ги съдят поради "липса на доказателства", а торентите само ги тормозят, ако получат някаква присъда направо емигрирам от скапаната държава.

Не поради липса на доказателства, а според мен поради предоставяне на оневиняващи доказателства с водни знаци.:wink:

http://www.vbox7.com/play:cab78d79
 
От: Замунда на отново на прицел?

К'во се опитват да правя не мога да разбера ?! Ми айде, като толкова напират срещу пиратството, да дадат 10 бона, да си купуват потребителите нужния софтуер, музика, филми, игри. Тогава тракерите ще залезнат и пиратството ще се сведе до минимум. Ама нито ще видим 10 бона от държавата, нито тракери в скоро време, 'щото, както някой спомена по-горе, тук има най-вече частни интереси, а има ли такива, играе парата. Оттук нататък предполагам, че знаете, какво ще се случи.
 
От: Замунда на отново на прицел?

Ако затворят голяма част от торент тракерите, би станало наистина лошо. Да кажем, че искам да гледам някакъв стар филм - примерно The Good, The Bad and The Ugly (невероятен филм). Къде ще го гледам? По телевизията не го дават, в никой магазин няма да го намеря на ДВД. Какво правим тогава?
 
От: Замунда на отново на прицел?

Ако сме честни това си е кражба, но такъв е живота.
Крадем от милиардерите и те от нас... :)
 
От: Замунда на отново на прицел?

Ако затворят голяма част от торент тракерите, би станало наистина лошо. Да кажем, че искам да гледам някакъв стар филм - примерно The Good, The Bad and The Ugly (невероятен филм). Къде ще го гледам? По телевизията не го дават, в никой магазин няма да го намеря на ДВД. Какво правим тогава?
Преди два дни влизам в дата.бг и гледам музика :) цъкам на няква песен и ми пише цена 0.59ст цена на албума 2.40 или нещо такова ;) еи така ще станат и филмите пак ще ги държат същите ама ще си плащаме за това а те ще плащат на някой друг и готово :)
 
От: Замунда на отново на прицел?

Трябваше по големите торенти по света да се обеденят и да закупят ето тази държава да направят едно сървърно отделение и всички тракери да се преместят там и вече нищо не могат да им направят защото тракерите ще действат по техни си закони във собствената си държава. По едно време piratebay събираха средства за закупуването на тази платформа но не знам до къде стигнаха...
 
От: Замунда на отново на прицел?

Така е. Абе факт е, че парите на данъкоплатеца отиват за безмислените им акции по затваряне на някакви си торенти, които по никакъв начин не пречат, освен на хората със засегнати интереси. Държавата за пореден път доказва, че служи на определени хора, както и това, че кара народа да си мисли, че реално нещо се върши и симпатичното момче с мутроподобна визия си е заслужил както мястото така и заплатата. Както съм казвал винаги, пародията е пълна. Само пуканки, кола и да се гледа филма, което всяко скапано правителство се опитва да ни представи добре, ама не се получава. Винаги не се получава. Даже почвам да си мисля, че нарочно го правят - на не им се получава. Интелектуално ограбване, да им таковаш в устата....а Дуган с замък и комисиони от по милиони. Баси колко зле са се насочили тия. :)
 
От: Замунда на отново на прицел?

Трябваше по големите торенти по света да се обеденят и да закупят ето тази държава да направят едно сървърно отделение и всички тракери да се преместят там и вече нищо не могат да им направят защото тракерите ще действат по техни си закони във собствената си държава. По едно време piratebay събираха средства за закупуването на тази платформа но не знам до къде стигнаха...

Ами нали ще им обявят война и с една моторница и шепа лимонки ще ги разцепят...то и тва не е решение.
 
От: Замунда на отново на прицел?

Абе каквото и да си приказваме това с торентите си е кражба, но и да ги затворят не вярвам бедният българин да се юрне да купува филми, музика и т.н. така, че издателите пак ще са си гладни и бедни. Повечето тук дето сме имаме пари, въртим бизнес и можем да си позволим да си ги купим ама бай Кольо с 500лв. заплата как да си го позволи?

Българите сме изобретателни и пак ще се измисли начин да се предлагат свободно продукти с авторски права - докато има търсене, ще има и предлагане. Този път обаче опарените ще се покрият по-добре и ГДБОП ще ги хване ама друг път.

Като забраниха порното спряха ли го? Същото ще стане и с торентите. В момента има престъпност бол и мисля, че натам трябва да си насочат усилията - торентите не убиват примерно. :)

Преди няколко седмици на един авер се пробваха посред бял ден да му свият колата. Ако бяха я свили представям си как слиза от градският транспорт ама един усмихнат, щастлив, може да му я няма колата обаче доволен, че родната полиция го пази и се е преборила с читанки или арени. :wink:
 
Последно редактирано:
От: Замунда на отново на прицел?

То че е пиратство, пиратство си е, ама защо тракера да е пират?
Тракера просто предоставя система за споделяне на файлове! По точно система за споделяне на торент файлове, чрез които торент софтуера се свързва с други потребители готови да споделят баш файловете.
Все едно сега тука във форума да си обменяме торент файлове и да земат да затворят предприемача :D
Потребителите си решават какви файлове да споделят. Другото е че торент софтуера автоматично seed-ва докато се теглят файловете. Потребителят не seed-ва съзнателно, софтуера го прави. Това го казвам понеже виновен е този който предоставя информацията, а не този който я сваля. Щом потребителите не пускат съзнателно seed-ването, значи не са виновни че предоставят информация докато я теглят. А торент софтуера е създаден просто за споделяне на файлове. Който иска да си споделя домашното порно, който иска пиратския ""Каунтър страйк", "Уърлд ъв Уоркрафт", дори и програмите на "Майкрософт". :D

Та в този смисъл не виждам как могат да направят на някого нещо. Не че не могат, просто няма да е законно.
А решението е толкова просто... ... и в точно обратната посока..
Вместо да се гонят като куче и котка с "интелектуалните пирати", може да стимулират Българското производство, да стимулират Българския работник, за да се покачи поне малко стандарта. Като се покачи стандарта и средната заплата стане поне 2-3 пъти сегашната, хората сами ще предпочетат да си плащат за филми и музика и т.н. Ама като не му стигат на българина парите за хляб и ток, кви филми, кви пет лева??? Колкото и да му натрапват че ограбва, толкова няма и да му пука щото и него държавата го граби...
 

Горе