Защо българите толерират измамата?

N1ck

Active Member
Гледах новините, черни какво всеки ден, но днес ми избиха празничното настроение.

Направили проверка и открили че един производител на кисело мляко лъже, като продава мляко, с малсеност 1.8% за ниско маслено 0.1%

Нищо ново под слънцето, би казал българина!

ДА! АМА НЕ!

Защо бе мамка му не казват името на лъжеца? От толерантност към измамата ли бе? Киселото мляко е може би единственното нещо, което ние, българите имаме, и цял сват ни завижда и ни се прикланя. И вместо да се гордеем, да го популяризираме, да го позлатим, ние, мамим!

Австрийсите например имат Моцарт, и където се огледаш виждаш Моцарт. Да, Велик е Моцарт! Безспорно! И хората го осъзнават и използват.

Ние имаме мляко, велика храна, и го изпозлваме да лъжим, собственния си народ, че ако може и цал свят (тарикати сме си ние, тарикатииии - те нали не разбират кво е да ядеш истинско кисело мляко, каквото и да им бутнеш ще се радват...)

Но това което не ми дава мира е ЗАЩО НЕ КАЖАТ КОЙ Е ТОЯ ТАРИКАТ, ЛЪЖЕЦ, ИЗМАМНИК??? КОЙ Е БЕ?

Стана някак си практика имената на убийците, краците, лъжците да се крият зад инициали, да не би да ги засегнем, обидим...


БАСИ ДЪРЖАВАТА, баси народа!

Ако някой знае името на фирмата с млякото нека я каже, да направим малко SEO да закове първо мясо в гугъл. Аз не съм добър в сео, но ще дотирам!
 
От: Защо българите толерират измамата?

Не казват, защото това не е бг-мама или интернет, където всеки дискутира и храни по име. Там като го кажат, и утре ще останат без този рекламудател + оше много други проблеми. Просто е - продажна работа. Така е с власта и медиите, никога няма да има виновни, а само ще се загатва за тях. :)

Няма да се разбере въпросната марка, за това и медиите така действат. Там само заблуждават народа, че са обективни и честни, както и непристрасни и са изцяло насочени да пазат и информират народа. Да ама не, както викаше едно приятелче. Всички медии с по-голямо влияние са под контрола на някой, било то мафия, държава, правителство, бизнес. Няма значение, една медия с голям мащаб не би съществувала, ако не брани нечии интереси, Това е закона и аз лично не ги усъждам, само ме дразнят, че парадират с горното - независима, безпристраснта, обективна и ... дрън дрън. :)
 
От: Защо българите толерират измамата?

Да, всичко е въпрос на интереси, както казва Блинки. При липса на морал, на интересите се набляга с още по-голяма сила.
 
От: Защо българите толерират измамата?

Манипулативно си поставил въпроса. Не е вярно, че българите обичат измамата, системата (капитализмът) обича измамата и спекулата - те са основната му движеща сила. Чувствата, които навява поста ти (национална гордост и прочее) отстъпват пред желанието за печалба на всяка цена. На жадния за пари въобще не му дреме, че е българин, че е роден тук и че киселото мляко е национално богатство.

Говориш за киселото мляко, а помисли какъв урод трябва да си, за да унищожиш паметници на културата, както правят в Созопол, където върху древните руини изсипват бетон и строят хотели? Ами какви хора са иманярите, които с багери разравят тракийски могили, унищожават безценни културно-исторически паметници, а запазеното продават на чужденци.

Просто системата и сребролюбието кара хората да озверяват и да мислят единствено само за печалба без да ги интересува нищо друго. Това не е само в България, не се заблуждавай. Помисли си какви хора са ръководили френската компания за силиконови импланти, които са правени от некачествен силикон и сега стотици хиляди жени, които са си поставили имплантите, могат да заболеят от рак?
 
  • Like
Реакции: N1ck
От: Защо българите толерират измамата?

Българите съм забелязал че не искат да има никакви закони. Всеки иска за него да не важат никакви правила и да прави каквото си иска, а после се оплаква че сме били скапана държава. Политиците са същите - истина е това, че са отражение на народа. Самото мислене на хората е грешно, изхвърлят си боклуците през прозореца, чупят, крадат (почти всички гледат да откраднат каквото могат от мястото където работят) и какво ли още не.
 
От: Защо българите толерират измамата?

Блинки направо може да ми отделиш сега това в офтопик. Момчета, мъчение е понякога да ви чета писанията. Пишете с много правописни грешки и използвате думи, които сте заучили от телевизията и са неподходящи ( това последното на n1ck ). Забележката ми е към Ник и към Блинки.
"избиха празничното настроение" = развалиха празничното настроение
"ни се прИкланя" = прЕкланя ( думата се използва в друг смисъл )
"лъжИм" = лъжЕм
"дотирам" - неправилно използвана, значи друго, може да кажеш "ще подкрепя, ще помогна"
рекламУдател - ей това е коронния номер на Блинки - рекламОдател , идва от "давам"

Не, че нещо ама нали си вадим хляба един вид с писание, не знам и аз що написах това мнение....може би с някакво желание за по-добър свят.
 
От: Защо българите толерират измамата?

По темата. Мисля, че българина е развил един вид стокхолмски синдром към бабаитите дето го лъжат и мамят. Много странно как самите лъжци очакват подкрепа от хората и хората им я дават, крият ги, усмихват им се съучастнически...мисля всички сте го забелязали това.
 
От: Защо българите толерират измамата?

Замисляли ли сте се че може би медиите лъжат.. само за да привлекат внимание да са измислили без това само лъжат..
 
От: Защо българите толерират измамата?

млякото е Култура Бор Чвор
Това не беше ли на Митко Пайнера? Като гледам каква дива реклама му правят по концертите на Фолк Телевизията, не ми идва друго на ум. Както и Дерби, и те са фирмата за безалкохолно на същия музикален гигант.

Пиша с грешки поради факта, че обикалям много теми и повечето ми грешки са неволни, а не от неграмотност. Макар, че и това не е оправдание. Обещавам да се старя и приемам критиката. :)

За това говорим също, като става дума за защита на определени интереси - лъжата и клеватата. За това опцията и телевизията да в грешка е също на лице. Идеален пример за това с IKEA, където само телевизиите, които пускаха техни реклами нямаха репортажи за това колко са скъши продуктите им в сравнение с другите държави. Което пак ни навежда на темата - защита на интереси и не много непристрастно отношение към проблема.

Споко, важното е вие да сте се информирали, ползвайки правилните и наистина независимите източници за целта. Другото си е просто насяване на мнение. Колко пъти сте чували изречения от рода на "така е, защото го казаха по новините". Като чуя такова нещо, се обръщам на другата страна и човека, който бълва "истината" си дрънка на този, който е готов да възприеме това, което има да казва.
 
Отговора го знаете но не очаквате че пак ще е този отговор .... Защото има продажни политици....

Някога гледах един по телевизията един професор от бан който излседвал 8 марки кисели млека за наличие на живи бактерии (а то това му е ценното на киселото мляко иначе си е прост йогурт) само в три имало живи нито можеше да каже в кои има нито в кои няма защото закона му забранявал .... смотана държава... Отново добре че форума е в канада та да можете да си обсъждате такива неща тук не е забранено...

ПП едно от любимите ми тв шоута е взимат даден продук например натурален сок от ананас и го разчовъркват от всякъде 6 марки ... носят го в лаборатория изледват колко ананас има вътре колко захар отговаря ли на етикетите след това ги редят марките в съответната класация... отделно правят тестове към вкуса на потребителите в някой супермаркет има наредени означени само с номер чашки от всичките сокове клиентите който искат пробват и им се дава едно жетонче което пускат в прозрачна тръба за този който най им е харесал накрая орпеделят победител и по този критерии... като през цялото време казват коя е марка как е ... е в БГ такова шоу незаконно...
 
Re: От: Защо българите толерират измамата?

колкот до бор чвор имам съмнения относно него и живите бактерии вътре... онзи ден изхвълих едно мялко 4,5% отворено забравено в халдинлика 20 дни след срока му на годност (мърляч съм малко:oops: ) нито изглеждаше развалено нито миришеше зле направо си изглеждаше годно за ядене (верно че хладилника уж е някакъв с антибактериални функции ама чак пък толкова
 
Последно редактирано от модератор:
От: Защо българите толерират измамата?

никс, как беше? славяно-мангал? тук мисля, че това е точния термин. не говоря за потребителя, а за самия "вестоновец" на информацията, съответната медия. но както се спомена не само тя, много големи съществуват на база защита на определени интереси. с тази гърчава журналистика е много трудно да си го представя как реално точно те са решили да направят репортаж за маслеността на точно този продукт, носещ това име, както и мястото, на което са получили съдействие, за да се проведе това. по-ското е нещо като сигнал от конкурентите. ей така. даже се чудя как така големите медии нямат един ценоразпис и за такъв тип реклама -> бяла реклама § черна реклама.

и аз съм фен на тези, които мислят, че най-точната информация се получва от новините, и най-вече от тези в нашите медии. реално точно обикновения човек трябва да е наясно, че парите и интересите са в основата на всичко и въпреки това седят и попиват от медиите това, което им се сервира всеки ден и пак не визмат на предвид това, което се дъвче постоянно. за това всеки залсужава да е в положението си, в което е. както казваше един велик предприемач -> съзнанието на човека определя неговата реалност.

кулайс, един приятел каза -> стига с тези ГМО-та и фабриканти, искам като умра да се разложа. :) прави си сметка какво реално ядем и какво консумираме. факт е, че все почесто аз и мойте авери като почнем да готвим някакви меса и други подобни на сбирки по вилите и хижите, все по-често се случва да не ни се получват манжите, порави факта, че все повече боклуци заливат магазините. били те родни или внос, факт е, че комисията за храните спят и мисля, че реално такова звено не ние нужно, ако не може да си изпълнява задълженията адекватно. най-малкото, ако почната много фрими тук ще дадат фира.

една приятелка вегитарианка отишла да снима клип за някакви кремвирши, българско производство. като пристигнала и прочела сценария се отказала, защото в реклмата трябвала да отхапе едно парче и да го изяде. като споменала причината от организаторите и казали "няма страшно, това не е месо". сами си правете изводите какво е. аз предполагам, че е предимно соя, консерванти и какви ли не други гадости.

сега правите ли си сами изводите защо се пазат от закон, защото всичко е толкова кофти, че ако започне да действа адекватен закон, цялата икономика ще се сдуха. за това и забраняват тези неща със споменаването на марките. но както сме засичали не веднъж, в бг-мамата си е не само хранилка на конкретни марки и фирми, но и всичко върви с точни доказателства и упровергаващи факти, за да не минат като клевета. ето ви я цялата логика на нещата. като предприемачи тук, е нужно да гледате много по-общо, цялостно и логично на нещата, за да се пораждат въпроси каквито са в основата на тази тема.
 
От: Защо българите толерират измамата?

Българите съм забелязал че не искат да има никакви закони. Всеки иска за него да не важат никакви правила и да прави каквото си иска, а после се оплаква че сме били скапана държава. Политиците са същите - истина е това, че са отражение на народа. Самото мислене на хората е грешно, изхвърлят си боклуците през прозореца, чупят, крадат (почти всички гледат да откраднат каквото могат от мястото където работят) и какво ли още не.

По-скоро всеки много настоява да има закони, ама ако може такива закони да излобираш, че конкуренцията да го д*ха, а ти да си си оплел кошницата. Ако случайно пък няма как съвсем да не спазваш закона, поне инспекторите да замижват като те проверяват... Има го и другият момент - законите се пишат така, че да няма как да спазваш всичко. Достатъчно е само човек да прочете данъчното законодателство, за да му стане ясно как всяко нещо може да се тълкува поне по няколко начина и ако щеш на кол да се побиеш и да се луташ от наредба в наредба, за да си "законосъобразен" пак няма как да ти е наред всичко. Аз лично не вярвам, че нормотворците са идиоти - просто законите се пишат така, че който трябва да бъде изловен и очернен винаги да има за какво да е виновен, дори и да прави всичко, което може, за да си върти бизнеса чисто. Едни и същи алинеи според случая се тълкуват абсолютно противоположно и каквото и да правиш все не си прав! Все пак ако няма кой да се глобява как ще се пълни хазната, а ако законите са написани, за да могат да се спазват - как ще има глобени!
 

Горе