Защо големите ползват blogspot.com?

Frik

Active Member
А бе прави ми впечатление, че доста големи компании си разполагат фирмените блоговете на blogspot.com, въпреки че си имат собствени домейни, а и имат възможности да си вземат каквото и IP да е или друг ресурс...

Защо според вас си разполагат фирмените блогове там?

П.П.: Дори блога на twitter е в blogspot.com?
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Не знам за другите, аз мога да ти кажа защо реших да ползвам blogspot за най-новия си сайт, който взех преди десетина дни - въпреки, че го взех с хостинг, сега хостинга ми си стои празен, без домейн :cry: !
Ето и причините:
Като сайта е на blogspot се предполага, че ще зарежда по-бързо (досега не съм попадал на сайт, който да зарежда много бавно, няма за какво да говорим за хостинга на Гугъл, които са заинтересовани да си поддържат сайтовете).
От друга страна - сайта се индексира много по-добре и много по-бързо, понеже си е на Гугъл.
Сайт, хостнат на blogspot няма ограничение на CPU, трафик, обем на снимките... (поправете ме ако греша!).
А като споменах снимки - ползвайки двете функции на Гугъл: blogspot и Пикаса, за в момента можеш да ползваш почти неограничен обем за снимки и това безплатно.
Разбира се, не на последно място: в blogspot рекламите са позволени и вградени.
В момента в blogspot има динамични темплейти, които са много лесни за управление и можеш да придадеш какъвто си искаш външен вид на сайта, без да се налага да бърникаш в кода. Но ако желаеш и разбираш въпреки това има възможност да преправяш външния вид или да ползваш друг темплейт.
Не е без значение и брояча - на мнение съм, че понеже са продукти на една и съща фирма, то те ще са най-добре интегрирани и е възможно да получаваш много по-добри данни за посетителите на сайта от Аналитикс (който също е услуга на Гугъл).
Да не забравяме сигурността - в последно време зачестиха хакерските атаки и винаги е възможно да се хакне, да се зарази хостинга, докато за системата на Гугъл ... излишно е да говорим :)
Разбира се, има още доводи, но за сега ще се огранича само с това :)
Има си и някой минуси, които могат да се отчетат, но мисля, че плюсовете са в повече и никак не са за пренебрегване.

А според мен това за IP не е проблем - ако искат винаги могат да си вземат десетина сателитки (нещо което не разбирам защо го правят, по-точно разбирам, но мисля за погрешно) с различни IP адреси и да си осигурят линкове.
 
  • Like
Реакции: Test
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Има една стадна психика: Където всички - там и ние.
Има една модна психика, основаваща се на стадната: Където всички - там и ние.
Г профил (акаунт) + Пикаса - мисля, че няма граница за снимките. Това всъщност май е най-полезното. Едно цък, докато разглеждаш снимка, и тя хоп - е качена и отворена в пикаса уеб албума ти.
Отварял съм блогспот неща бавно. Не защото ми се струва, а защото горе в дясно на Хрома имам разни джаджи, дето клюкарят за почти всичко.
Все си мисля, че брояча на хостинга (awstats от Цпанела ми при мен) би трябвало да е най-наясно с потропванията на вратата ми.
Странникът каза:
Разбира се, не на последно място: в blogspot рекламите са позволени и вградени.
Това не ми е ясно - кой и как ще ми забрани да рекламирам на сайта си?

Не разбирам от блогспот, само споделям мисли и преживявания. :)


ПП
Напоследък, вместо светлина в тунела, все повече мъгла настава в мен относно сайтове, сео, пр, трафик, линкове и прочие. Едни неща чета, съвсем други виждам реално. Скоро ще пиша по-обстойно за това.
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Не става въпрос за забрана на рекламите, а имах предвид, че са вградени и лесно ползваеми. Не знам как е при другите, вероятно зависи от насочеността на сайта и съответната тематика, но съм забелязал че на блогове и сайтове които са на блогспот имат по-голям доход с много по-малко посещения и кликове отколкото от реклами на сайт на собствен хост. А някой хора правят сайтове само за реклами.
Относно awstats си е така. Разликата е в това, че според мен някой хора предпочитат да гледат Аналитикс, а в случая има два продукта на една фирма, които ще са много по-интегрирани да действат заедно.
Разбира се, всеки медал си има и две страни, аз просто написах плюсовете които виждам според мен.

Относно сео-то си е така, напълно си прав. За много пишман "SEO майстори" работата се измерва в наливането на линкове, колкото повече толкова повече. И с линкове могат да вдигнат кой и да е сайт на първо място, даже и най-лошия сайт.
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Пичове, аз говоря за фирмени блогове и плюсовете да са на blogspot.com... Кой слага реклами на фирмения си блог?
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

А бе прави ми впечатление, че доста големи компании си разполагат фирмените блоговете на blogspot.com, въпреки че си имат собствени домейни, а и имат възможности да си вземат каквото и IP да е или друг ресурс...

Защо според вас си разполагат фирмените блогове там?

П.П.: Дори блога на twitter е в blogspot.com?

Вероятно поради същата причина, заради която си правят Facebook профили/страници, а не тръгват да си правят собствена социална мрежа. Защо да правят нещо ново и непознато на хората, като могат да използват нещо готово, което е почти идеално за тях и с което хората са свикнали, а много от тях дори пристрастили?
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

А защо фирмите масово си правят facebook страници и ги рекламират като луди? Виждал съм много случаи в които си казват facebook страницата, а не собствения си сайт. Дори по телевизията ги показват повече тях. Виждал съм и визитки на хора с фирми, които вместо сайта си слагат facebook страницата си.
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

А защо фирмите масово си правят facebook страници и ги рекламират като луди? Виждал съм много случаи в които си казват facebook страницата, а не собствения си сайт. Дори по телевизията ги показват повече тях. Виждал съм и визитки на хора с фирми, които вместо сайта си слагат facebook страницата си.

Аз мога да съдя по себе си, и отново ще ти дам отговор от моята практика, защо аз го правя, а другите защо го правят не знам, но предполагам и те са водени от същите мотиви.
Фейсбук е модерно - това си е вярно. Възможностите които дава Фейсбук все повече хора ги разбират - дава таргетиран трафик, който е много ценен. И ако успееш да постигнеш диалог на феновете в страницата, те да бъдат активни, а не "мъртви", придобити от рода на: "първо харесай и тогава виж" - това е много ценно, за самата фирма (ако е медия примерно, телевизия - така има диалог със зрителите си, ако е фирма научава от какво се интересуват клиентите и и задържа тяхното внимание.) След това не на последно място, това са сигурни посетители на сайта. Колкото по-голяма е страницата толкова по-добре. Освен от Гугъл - сигурни посещения, които отново могат да минат под знаменателя на таргетирането.
 
От: От: Защо големите ползват blogspot.com?

Вероятно поради същата причина, заради която си правят Facebook профили/страници, а не тръгват да си правят собствена социална мрежа.?

Ти сериозно ли сравняваш направата на блог с направата на социална мрежа? :(

Защо да правят нещо ново и непознато на хората, като могат да използват нещо готово, което е почти идеално за тях и с което хората са свикнали, а много от тях дори пристрастили?

Като говориш за свикване и пристрастяване за потребителите ли говориш или за администраторите? Какво има да му се свиква на blogspot.com? Блог като блог... (за потребителите)

А защо фирмите масово си правят facebook страници...
Възможностите които дава Фейсбук все повече хора ги разбират...

Пичове, дайте да говорим за blogspot.com, не за facebook.com... Ясно е, че маркитинга няма как да е пълен, ако не включим и социалните мрежи... тук става дума за предпочитане на blogspot.com, пред възможността да изградят собствен фирмен блог на отделен хостинг и корпоративна визия? Защо им е на Twitter да си пускат блога в blogspot.com?
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Според мен, фирмите ползват блогспот, защото направата и поддръжката на сайт/блог там са изключително лесни. Дъщеря ми, която е на 11 години си спретна, абсолютно сама, блог само за 15 минути. Смятам, че това е основното предимство. Напрактика, човек с минимални познания за работа с компютър е в състояние да генерира и публикува съдържание, да управлява потребителите, да модерира коментарите, да следи трафика и т.н. Блогът може да се направи само с един клик, достъпен единствено за определени хора и съдържанието му да не е видимо за всички в мрежата.
Ако се замислим, смисъл от фирмен блог има само, ако се обновява непрекъснато, а не всяка фирма има уебмастер, който да се занимава и с това. Обикновенно фирмените блогове се поддържат от PR-а или от някой друг и в случая с блогспот, тези хора спокойно могат и да не разбират абсолютно нищо от управление на сайтове.
Ако пък, фирмата има на разположение човек, който разбира малко повече, тогава възможностите са направо неограничени. Само срещу 10 долара на година, купувайки домейн направо от Гугъл, получаваш 10 имейл адреса и доста място където да си хостваш каквото ти е нужно. Освен това, много хора пренебрегват или пък са слабо запознати с предимствата на Гугъл Документи и Гугъл Календар, които интегрирани с десетте имейла по подходящ начин, се превръщат в незаменимо удобство. Разгледайте тези неща и ще видите, че може да си решите един куп проблеми и когато, например тръгвате в командировка никога вече няма да се притеснявате, че сте забравили в офиса някой важен документ. Може да си интегрирате блога и с Гугъл Сайтс - още една възможност, която малко хора се сещат да ползват.

Относно дизайна и функционалността: няма никакви ограничения. Минавайки на собствен хостинг, можете да си правите каквото искате. Съвсем не е нужно да се купуват плъгини или каквото и да било. Преди време, дизайнът на УП, наистина беше по-добър, но сега вече може да си инсталирате на блогспот и темплейти от УП (малко се модифицират, но не е болка за умиране), освен това из нета е пълно вече с такива, при това безплатни.

Та, според мен, основното предимство е изключително улесненото ползване и многото допълнителни, безплатни и в случая не на последно място - сигурни услуги. В крайна сметка - всичко е на Гугъл и до сега все още не се е случвало той да не работи.
 
  • Like
Реакции: Test
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Забравих да спомена че: можеш да си програмираш публикациите по дни - например на 1 число от месеца зареждаш вътре колкото статии искаш и им даваш задание коя кога да се публикува. Можеш да си свържеш имейла и да публикуваш директно от там, без даже да влизаш в контролния панел. Може да се публикува директно и от мобилния телефон, а също така и направо от уорда (версиите от 2007 на там), пак без да се влиза в СР-то. Ако има повече от един администратор, ясно се вижда кой какво е публикувал.
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

А идеята, че ще имаш линкове от домейн с PR9 как ви се струва. Говоря специално за blogspot.com.
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Според мен, фирмите ползват блогспот, защото направата и поддръжката на сайт/блог там са изключително лесни. Дъщеря ми, която е на 11 години си спретна, абсолютно сама, блог само за 15 минути. Смятам, че това е основното предимство. Напрактика, човек с минимални познания за работа с компютър е в състояние да генерира и публикува съдържание...

Всичко, което си казала е много вярно и бих го взел като основание, ако въпроса ми беше: "Защо обикновените хора предпочитат blogspot.com пред другите платформи?". Но тук говорим за големи компании, които поддържат огромни ресурси, онлайн магазини и мултисайтове... едва ли поддържането на блог им е проблем и едва ли Twitter не разполагат с човек с познания...
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Всичко, което си казала е много вярно и бих го взел като основание, ако въпроса ми беше: "Защо обикновените хора предпочитат blogspot.com пред другите платформи?". Но тук говорим за големи компании, които поддържат огромни ресурси, онлайн магазини и мултисайтове... едва ли поддържането на блог им е проблем и едва ли Twitter не разполагат с човек с познания...

Ами... обикновени или НЕобикновени, с огромни ресурси или със скромни възможности, хората искат от нещата, които ползват да са: прости, лесни, фукционални, надеждни, сигурни и отгоре на всичко и да са и евтини. Големите компании, а изобщо и хората натрупали пари, са го направили защото не са, а и не харчат средства, време и ресурси за да преоткриват топлата вода, при положение че могат да си я ползват безплатно и при това да си я нагодят на вкус, както си искат.
Със сигурност има и други аспекти, свързани със специфичните корпоративни политики, но там, не знам за теб, но аз мога само да гадая. Например, ако решавах аз за Twitter, също бих си направила блог в блогпост, не за друго, а за да покажа нагледно на хората, че присъствието в интернет в днешно време е наистина детска игра и всеки може да бъде там. Освен това, нали целта на всички в мрежата е нещата да се направят максимално достъпни и лесни. Иначе кой и какво ще туитва? А така хората си казват: Брей къв съм уебмастер и аз, точно като Туитър!
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Frik, а защо фирмите да не ползват блогспот? Пробвай да дадеш някакви сериозни аргументи. От написаното досега, нещата са по-скоро в полза на ползването на блогспот, понеже не виждам някой да е дал сериозни аргументи "против", по-скоро има само опити да се оборят аргументите "за", което не е същото.
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

... едва ли поддържането на блог им е проблем и едва ли Twitter не разполагат с човек с познания...
Мисля, че вече ти отговорих на този въпрос, но някак си го пропускаш! Не забравяй - Туитър и Гугъл са си конкуренти, нали така? А като конкуренти Туитър желаят ако не да минат, то поне да са на ниво с Гугъл. Което включва в себе си и обновяването на сайта, неговото индексиране. И за това именно според мен това е една от причините да се ползват ресурси на Гугъл - сигурността на продукт, която аз и
Linetta подчертахме, а така също и бързото индексиране! А това никак не е без значение, ако се имаш за водеща компания - когато пуснеш нещо то да бъде индексирано максимално бързо и по този начин да достигне до голям брой потребители. Все пак сайтът/блогът на една фирма не е новинарски сайт, който да се обновява няколко пъти на ден и по тази причина бота на Гугъл да го обхожда няколко пъти на ден, нали така? Ако информацията в един сайт се обновява един път в седмицата, на десетина дни или и по-рядко, то и бота на Гугъл ще обхожда въпросния сайт много по-рядко, през няколко дни.
Също така сигурността - тук ще завърша отново с думите на Linetta:
В крайна сметка - всичко е на Гугъл и до сега все още не се е случвало той да не работи.

И така, вече имаш сериозни аргументи да си направиш блог на Гугъл: сигурност и надеждност!
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Frik, а защо фирмите да не ползват блогспот?

Ами ако Гоогле промени правилата си, така че да не ме устройват и искам да си преместя блога, как ще се случи като нямам достъп до базата данни?

...а така също и бързото индексиране! А това никак не е без значение, ако се имаш за водеща компания - когато пуснеш нещо то да бъде индексирано максимално бързо и по този начин да достигне до голям брой потребители. Все пак сайтът/блогът на една фирма не е новинарски сайт, който да се обновява няколко пъти на ден и по тази причина бота на Гугъл да го обхожда няколко пъти на ден, нали така? Ако информацията в един сайт се обновява един път в седмицата, на десетина дни или и по-рядко, то и бота на Гугъл ще обхожда въпросния сайт много по-рядко, през няколко дни...

Това за индексирането съвсем не е така. Обхождането на сайтовете и бързото им индексиране (става дума само за постване без субмит по социалки, защото статиите получилите линкове се индексират бързо където и да са разположени те) зависят изцяло от цикъла ти на постване на материалите. Колкото по-често постваш, толкова по-често минава бота и това че блога ти е в блогспот не ти носи плюсове в бързото индексиране. Споделям това от собствен опит, защо съм екпериментирал. В момента имам блог в блогспот, който има индекрирани 2 статии и се ранкват много добре по ключови думи, преди седмица пуснах нова и все още не я е индексирало... Според вашата логика, вече трябваше да е индексирана и да присъства в Г., но уви не е, нищо че е в блогспот. Та гоогле третира еднакво сайтовете, когато говорим за индексация, а и на много места съм чел за любовта между гоогле и уърдпресс... :)
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

...искам да си преместя блога, как ще се случи като нямам достъп до базата данни?

В WordPress доколкото знам има инструмент за импортиране на блогове от Blogspot, тъй че местенето не би трябвало да е проблем.
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Винаги може да си свалиш сайта и да си го съхраняваш, ако се случи нещо и Гугъл променят правилата или внезапно ти изтрият сайта - така ще си го имаш и ще си го ползваш на собствен хост. Ако това те притеснява, то можеш да отделяш няколко минутки на месец за да си съхраняваш блога.
Колкото до индексирането на статии - аз пък имам точно обратните случаи на твоя, и за това говоря от собствен опит! Имам си блог, който се е случвало да не поддържам дълго време, с месеци или почти година. И след това винаги когато съм пишел статии те са били индексирани веднага, без забавяне (забавяне от няколко часа или ден за мен не е проблем, при положение, че примерно не съм писал от 6 месеца!). Доколкото се сещам блогът няма линкове към себе си, не съм го линквал, освен някой да го е направил без да ми каже, не е прибавян към разни социалки (такива неща не ползвам!).
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

Ами ако Гоогле промени правилата си, така че да не ме устройват и искам да си преместя блога, как ще се случи като нямам достъп до базата данни?

Доколкото си спомням, блогър има експорт на блог, но не съм го ползвал. Предполагам че работи и човек би могъл да го ползва периодично. По принцип това с промяната на правилата важи не само за Гугъл. Много малко големи компании имат собствен хостинг, така че за всички останали проблемите, които споменаваш си важат. В случая с Гугъл ползването на блогър е по-скоро плюс, защото едва ли Гугъл ще реши да се изгаври точно с блога на Туитър.

Това за индексирането съвсем не е така. Обхождането на сайтовете и бързото им индексиране (става дума само за постване без субмит по социалки, защото статиите получилите линкове се индексират бързо където и да са разположени те) зависят изцяло от цикъла ти на постване на материалите. Колкото по-често постваш, толкова по-често минава бота и това че блога ти е в блогспот не ти носи плюсове в бързото индексиране. Споделям това от собствен опит, защо съм екпериментирал. В момента имам блог в блогспот, който има индекрирани 2 статии и се ранкват много добре по ключови думи, преди седмица пуснах нова и все още не я е индексирало... Според вашата логика, вече трябваше да е индексирана и да присъства в Г., но уви не е, нищо че е в блогспот. Та гоогле третира еднакво сайтовете, когато говорим за индексация, а и на много места съм чел за любовта между гоогле и уърдпресс... :)

Колкото до това, моите наблюдения са смесени. Случвало се е едва ли не на момента да ми индексира нова страница от Блогър, както и да минат дни преди да я индексира и това за един и същи блог и примерно последвателни постове. Според мен ботът минава почти веднага, но поради някакви причини понякога минават дни преди да излезе страницата в резултатите.
 

Горе