Защо големите ползват blogspot.com?

От: Защо големите ползват blogspot.com?

Имам си блог, който се е случвало да не поддържам дълго време, с месеци или почти година. И след това винаги когато съм пишел статии те са били индексирани веднага, без забавяне (забавяне от няколко часа или ден за мен не е проблем, при положение, че примерно не съм писал от 6 месеца!). Доколкото се сещам блогът няма линкове към себе си, не съм го линквал, освен някой да го е направил без да ми каже, не е прибавян към разни социалки (такива неща не ползвам!).

_gradinata.eu - тук не се получава... :)
 
От: От: Защо големите ползват blogspot.com?

Като говориш за свикване и пристрастяване за потребителите ли говориш или за администраторите? Какво има да му се свиква на blogspot.com? Блог като блог... (за потребителите)

Говорех за потребителите, голяма част от които са и администратори на собствени блогспот блогове. С какво има да се свиква ли? Ами с формата за коментари, с която всеки може да поства със своя google профил, с навигацията, колкото и дървена да е тя, с разните там притурки за следене на блога и т.н.

Пичове, дайте да говорим за blogspot.com, не за facebook.com... Ясно е, че маркитинга няма как да е пълен, ако не включим и социалните мрежи... тук става дума за предпочитане на blogspot.com, пред възможността да изградят собствен фирмен блог на отделен хостинг и корпоративна визия? Защо им е на Twitter да си пускат блога в blogspot.com?

Facebook и Blogspot не са толкова различни, колкото си мислиш. И двете представляват общества. Blogspot е най-голямото общество на блогери, така както Facebook е най-голямата социална мрежа. Защо според теб на много сайтове до социалните иконки на Facebook и Twitter стои иконката на Blogspot? Това е просто още едно голямо общество и още едно място за споделяне.

Защо според теб големите компании да НЕ използват Blogspot? За базата данни не си прав - сваля се с 2 клика. За да покажат колко са кадърни? За да имат собствено IP и да си линкват другите проекти? За да покажат колко са независими, въпреки че с платен хост са също толкова зависими?

Ами ако Гоогле промени правилата си, така че да не ме устройват и искам да си преместя блога, как ще се случи като нямам достъп до базата данни?

Ами ако платения ти хост промени правилата си, така че да не те устройват?
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

За индексирането и класирането на блоговете в блогспот не мога да кажа нищо, освен да споделя личен опит, а той е че имам там един блог от около две години, от скоро го преместих на собстван хост. Единствената популяризация, която съм правила е в Свежо и ФБ. Гледам, че Гугле го индексира бързо, но не съм се вживявала да видя, дали новите статии ги обхожда същия ден или не. Тъй като този блог, за сега, го правя единствено и само за собствено удоволствие (преди месец сложих Адсенс от любопитсво) достигането му за нула време до ПР3 го отдавам единствено на факта, че съдържанието вътре е абсолютно уникално.
В тоя ред на мисли, ми прави впечетление, че в огромната си част, съдържанието из българските блогове е преводно, при това се превежда на 95% от английски. Сега, колкото и да са добри преводачите, особенно по разните "горещи" теми и колкото и да го въртят и сукат, се получава неизбежно някакво дублиране, което рано или късно, Гуглето го хваща и бави или сваля позиционирането.
Лично аз се чудя на хората, които имат нужда непрекъснато от ново съдържание, защо все дават пари за преводи и то все от английски. Вярно, че "цял" свят го говори тоя език, но ако наистина уникалното съдържание помага в българските условия, то ми се струва най-логично да се превежда от други езици, а не от там, от където се снабдяват всички... но това е друга тема. Както, колегата Вискяр, беше казал по-горе - хората се водят по модите.

Нека обсъдим и един друг аспект, на който също се обръща малко внимание. Ето, погледнах gradinata.eu (подчертавам, че не критикувам автора, просто го ползвам за удобен пример) Ми, нали основната идея на "блогуването" е споделянето на личен опит, писането от първо лице. На хората им е писнало от разни сайтове натъпкани с разни съвети... ето за това големите играчи си правят блогове отделни от корпоративните сайтове. Целта е да се слезне при хората, да им се разкаже и покаже как стават нещата наистина, а не само - направете така и така и еди как си и задължително цветята ще ви цъфнат и доматите ще ви вържат. Читателите вече не се вързват на тия неща, трябва да им се разказват реални истории като например, как ви боли гърба от навеждане и как ви е излязъл ей такъв мазол от лопатата и че вибромашината, наета от близкия магазин не е била много читава и т.н. Ако се разказват нещата от живота стават простими и многото повторения и правописните грешки и най-важното - читателите се връщат и започват да ви вярват, защото дори и съветите, които сте им дали да не са свършили работа, то със сигурност поне един мазол им е излязъл, а това се помни (май пак задълбах в друга тема) :)
За завършек: "... което радва в розовия цвят е не самия цвят, а аромата..." (Шекспир) :|
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

нали основната идея на "блогуването" е споделянето на личен опит, писането от първо лице. На хората им е писнало от разни сайтове натъпкани с разни съвети...
Основната идея на блогуването е серпа. :lol:
Вече съм почти убеден в това. Онзи ден попаднах на сайт, трябва да беше блог - на български, т.е. насочен към българска аудитория. В ляво (в "горещото" място ;) ) статия под статия. Само началните изречения. И естествено - "прочети повече". Имаше 15-ина статии. Под тях числа-линкове от 1 (активно) да 52!!! Сайт на по-малко от година. В дясната колона май бяха рекламки- малко, надолу празно бяло. И това е всичко в сайта. От любопитство цъкнах на едно от числата - имаше и по 4 статии на ден! Погледнах Алекса трафика на този Толстой - някъде в 8 цифрените милиони.
Аз с моя куц сайт вече съм 1,353,091 в света и 1,834 в България. Алексата ми отчита 22 Sites Linking In. Предполагам, че това са връзките, от които е посетен моя сайт. Не съм ги броил в АВстатс колко са, но визуално са двайсетина.

Не съм ясновидец, но ще изкажа едно предположение. Свързано с мнение.
Колегата Frik май се опитва да хване "правилния" път, академичния път - да търси място и популяризация на озеленяването си в серпа чрез блогове. Може и да успее - тук чета, че доста хора се справят добре със серпа. За цъкане по реклами и последващи доходи може и да е добър път. Но за намиране на клиенти не смятам да е добър. Клиентите са в реалния живот, а голяма част от тях са във форумите. Подпис-връзка във форум ще донесе повече клиенти от сухия серп. Хората не се интересуват от търсачки и серп. Хората цъкат на живи връзки. И ако тези връзки са там, където те прекарват няколко часа на ден, шанса да дойдат на сайта е многократно по-голям. Аз се храня главно от такива връзки. Посещенията ми от търсене са около една четвърт. А колко от тях са истински посещения не мога да кажа със сегашните ми знания.
Затова в темата му за избор на лого си позволих да пиша да наснима нещо и да го покаже на хората. Както и нещо като каталог със снимки на дървета, храсти, треви и цветя, с които смята да озеленява. Плюс една 3Д моделна програма, с която да размества обектите и да показва след някоя година порастналите растения как ще изглеждат. Мисля, че скоро изтрих такава от компа си, но оставих папката, за да помня името. Безплатна и огромна.
 
От: Защо големите ползват blogspot.com?

А бе прави ми впечатление, че доста големи компании си разполагат фирмените блоговете на , въпреки че си имат собствени домейни, а и имат възможности да си вземат каквото и IP да е или друг ресурс...

Защо според вас си разполагат фирмените блогове там?

Смея да твърдя, че съм запознат добре с въпросната платформа. Фирмите предпочитат blogspot защото е лесен за работа и всичко е ок, дори индексира с приоритет. Единствения недостатък е, че утре ще се събудиш и може блога да го няма. ..поради някаква причина. ..от гугъл така са решили, нещо може да не е както трябва (според тях). .. :-o
 

Горе