Защо да започна свой блог ?

Rock

Well-Known Member
За всички новобранци, които се замислят дали да си направят блог, предлагам няколко мотивиращи причини в полза на блогването. Приятно четене

1. Може да помагате на хората.

За мен поне една от най-важните причини е именно възможността да сте полезен със знанията си на хората, които ви четат. Много хора се оплакват от живота си, от работата и т.н. и търсят начин научат нещо полезно. Ако се чувствате способен да предавате знанията си, започнете своя блог.

2. Блогването не е трудно.

За блогването не е нужен огромен опит, дори хубавата част е самоусъвършенстването по времето на самия процес. Може да започнете напълно безплатно, а ако искате повече универсалност може и да изградите личен блог на ваш хост и домейн. Самият процес е изключително лесен за започване, особено на безплатните плафтформи като Wordpress.com, blogger.com и т.н.

3. Може да правите пари от блога.

Да, вече може би ви стана интересно :) . Все пак правенето на пари с блог не е лесна работа, но е постижима. Все пак един успешен блог в чужбина носи хиляди долари месечно, но до там пътят е труден. Може и да си направите блог на много тясна тематика (niche blog), които комбиниран с adsense ( реклама на google, от която печелите) и така да припечелвате по някой лев. Разбира се, ако блогът ви се развие и имате много посещения и почитатели, тогава парите няма как да не се появят :)

4. Ще създадете нови приятели.

Може би на мнозина ще се стори странно, но с блогването може да създадете полезни връзки с хора, имащи сходни интереси и дори да завържете приятелства, което в днешно време е доста трудно.

5. Ще имате свобода.

Може да пишете за почти всичко и най-вече за това, което ви вълнува, което ви прави щастлив, нещастен, абе казано накратко за всичко. Свободното изразяване за щастие все още не ни е забранено и чрез него може да се чувствате с една идея по-свободен.

6. Може да промените живота си.

Водейки блог, вие ще трябва да се информирате и да предадете тази информация на посетителите си. Не малко примери има, в които известен блогър дори си сменя и вероизповеданието, защото просто воденето на блога му го е накарало да прочете тонове неща в дадена насока и е решил за себе си да има промяна. Разбира се не казвам, че задължително ще имате коренна промяна, но със сигурност ще научите много нови неща, някои от тях могат и да ви повлияят на бъдещите решения.

7. Ще придобиете нови знания и умения.


Водейки блог вие едва ли не на самоход се научавате на доста полезни неща (wordpress, технически детайли, домейни, ключови думи и т.н.), които преди това не са ви били ясно, но могат да си ви единствено в плюс. Практиката в тези неща в един момент може да ви е изключително полезна, търсейки нова работа или за нов бъдещ проект.

8. Ще станете по-добър писател.


След като пишете, съзнателно или не ще подобрите начина си на писане ( като техника и изразяване ), а това ще стане дори неусетно, защото влагайки усилия да направите добро съдържание, ще коригирате, пренаписвате и т.н. , а това е чист вид тренировка .

9. Ще ви помогне и в развитието в социалните мрежи.

Много хора смятат, че блогът трябва да се развива и с помощта на фейсбук, twitter и другите соц. мрежи, което е точно така. Бъдейки активен в социалните мрежи, трупайки послетователи и фенове ще ви накара да се образовате и в тази насока.

10. Може да получите нови възможности за развитие.

Водейки блог, четейки информация, имайки последователи и нови блог приятели е само положително за вас. Не се знае коя статия, кой потребител ще ви дадат идея за ново развитие, нова работа или проект.

11. Може да подпомогнете същестуващ ваш сайт.


Ако имате сайт и изградите блог, лесно може да си слагате линкове от единя към другият сайт за SEO оптимизиране, трафик. С една убийствена статия в блога може да изпратите доста потребител и в другият си сайт, ако разбира се имате такив в блога :) Както повечето от вас са забелязали, почти всички фирми имат и блог страница, в която си пишат интересни статии за да провокират интереса на посетителите си.

12. Може да намалите стреса си.

Колкото и смешно да ви се струва, воденето на блог е доказано, че намалява стресът. Едно е шефа ти да ти мрънка, но да не може да кажеш нищо, а след това спокойно да си драснеш някой ред за любима тема и да забравиш за неприятностите през деня. Затова блогът 100% ще ви е като един лъч светлина, които няма да угасне, а само ще ви дарява с положителни емоции.

13. Блогът може да се превърне в бранд.

Да, точно така. Не малко са примерите, в които даден блогър е постигнах успех и след това блогът му е станал бранд ( пример perezhilton.com ). Но затова ще е нужна доста работа, постояннство и време.

14. Ще ви научи да се справяте с предизвикателствата.


Самото водене на блог е предизвикателство, защото ако сте сериозни и най-вече целящи да помогнете на другите с вашите познания, тогава си е предизвикателство. За да сте четен трябва да пишете качествено, увлекателно и предоставящо някакво удволетворение на потребителите, а това си е предизвикателство. Справите ли се, значи сте станали по-корави в днешният шибан живот.

15. Ще се забавлявате.

На последно място по ред, но може би сред първите по значение остава и кефът от блога. Един положителен коментар от сорта на : "ей, човече много яка статия, благодаря ти !" - ще ви оправи настроението и ще ви стане кеф. Като цяло кореспоненцията с хора, близки с вашите интереси, удволетворението, че сте помогнали на някой и споделянето на вашите виждания, знания е едно благородно дело, а в днешно време колко благородни хора познавате ?

Успех на всички блогъри.
 
От: Защо да започна свой блог ?

Страхотна тема!
Поздравления! :)

Най-много ми допаднаха:

1. Може да помагате на хората.
4. Ще създадете нови приятели.
7. Ще придобиете нови знания и умения.
10. Може да получите нови възможности за развитие.
11. Може да подпомогнете същестуващ ваш сайт.
12. Може да намалите стреса си.
15. Ще се забавлявате.
 
От: Защо да започна свой блог ?

10 причини защо да започна свой блог


1. Защото смятам, че в интернет има прекалено малко публикувани думи.
2. Защото смятам, че съм писател, а не читател.
3. Защото смятам, че ако копипейстна умна статия, читателите ми ще ме сметнат за умен.
4. Защото дори баба ми има блог
5. Защото ще мога да си поръчвам визитки с адреса на блога
6. Защото ще ме наричат блогър и ченгетата няма да ме закачат, когато мятам домати от балкона по минувачите, тъй като това ще е форма на социален протест.
7. Защото под статиите в блога ми ще има смайлита и коментари: "найс!", "хубава статия за революцията в Египет, но е важно да си купите окачени тавани от Долни Богров" и т.н.
8. Иво Сиромахов вече няма да ме нарича "фейсбукарче бледо", а ще се отнася уважително към мен.
9. Родителите ми също ще ме уважават, тъй като ще правя seo на блога. А дори баба ми не е правила подобно нещо!
10. Щото имам достатъчно време.
 
От: Защо да започна свой блог ?

И повдига сео-то да не забравим.
 
От: Защо да започна свой блог ?

Почнеш ли да мислиш за SEO, приходи и реклами загубена кауза е блогването за теб. Само, който не е опитал да пише сериозно, само той не е забелязал колко е трудно и колко ентусиазъм и желание се изисква. Ако ще го правите за пари, сигурен съм че може да изкарате повече за същото прекарано време по друг начин. Естествено, ако не говорим за хиляди спиннати сателитки, съдържание ориентирано за ботове, а не за хора и живот, докато не те пореже поредния гугъл ъпдейт, щото си се правил на голям тарикат.

Откровено, мисля, че има огромна разлика от блогването описано от автора на темата, и блогването, което практикуват огромния процент от хора тук :)
 

Горе