Защо златото не е добър защитник от инфлация?

metaverse

Well-Known Member
Как мислите златото или 500-те най-големи компании в САЩ имат по-добра доходност? ;)

Направи ми впечатление, че много хора тук имат грешното разбиране, че златото е хедж срещу инфлацията. Кратък отговор - вече около 50г. не е.

Подробности ще дам в пост в блога си малко по-късно днес.
 
500-те най-големи компании в САЩ според мен. И само да попитам, наскоро златото не претърпя ли някакъв малък срив? Виж в блог поста си да даде и линк към тази новина, нещо не я намирам. Наскоро един познат малко изрева от това, че каквото е взимал в злато малко го е върнало назад. Не след дълго и прочетох защо, поради натиска на силния долар. Но това беше преди няколко месеца, сега пак гръмна подобна новина.
 
500-те най-големи компании в САЩ според мен. И само да попитам, наскоро златото не претърпя ли някакъв малък срив? Виж в блог поста си да даде и линк към тази новина, нещо не я намирам. Наскоро един познат малко изрева от това, че каквото е взимал в злато малко го е върнало назад. Не след дълго и прочетох защо.

Всичко претърпя или скоро ще претърпи срив. Нещата не са много по-различни в други части на света, защото всички правителства, които можеха правеха едно и също - печатаха пари. :)

Първо бяха спекулативните активи (компании като HOOD, CVNA, PTON), крипто др. После минахме на стабилните компании като AMZN. AMZN е надолу колкото TSLA. ;)

Screenshot 2022-11-10 at 13.11.06.png


Следващото перо е имотния пазар. В САЩ вече започна тук ще дойде малко по-късно. Нормален цикъл от всяка корекция е.

Златото и то е под ножа поради причини, които ще обясня в поста.

Можеш да направиш анализ спрямо всеки индекс с компании. Не само S&P500. Избирам SPY, защото той е мерилото за доходност.
backhand-index-pointing-down_1f447.png


Ако имаш по-носка или сходна доходност на S&P500 реално губиш пари, защото по-добре да беше купил SPY, да си спестиш нервите и да се съсредоточиш върху някоя друга идея.
 
Ако позволиш друга гледна точка, по повод завършващото изречение в блог поста ти, а именно "Та, ако някой започне да те убеждава колко добра инвестиция е златото – замисли се дали наистина е така."
Златото всъщност не е лоша инвестиция, но разликата е, че и за него вече важи принципът да го купиш в правилния момент, т.е. наистина го няма варианта просто да купиш когато и да е и това винаги да ти гарантира защита. Например, за последните 5 години цената му е с почти 30% нагоре, след като вземем предвид инфлацията. Личното ми мнение, без да ангажирам никого, е че покупка на злато в периодите, в които нямаш причина да мислиш за покупка на злато, е добра идея :)

Emugugo.png



ПП. Аз лично такова злато само на хартия нямам. Или може да се пипне, или не участвам:)
 
30% викаш за 5г.

Колко върна SPY през това време? Двойно. Без дивидента. Без да дебнеш да целиш моменти.

Факт, златото не е лоша инвестиция, но е с много ниска доходност и средно за дълъг период е под нивото на инфлацията.
 
Мани го златото, всички ще наливаме пари в Тесла и това е то.

Някои хора за съжаление не са чували за диверсификация.

За разлика от S&P, цената на златото няма как да падне като камък, ако случайно Китай или Русия решат да атакува САЩ и нейната инфластруктура/икономика. Нито пък зависи от успеха на лобисти в САЩ, ЕС, и тем подобни големи и малки пазарчета.

Фейк гуру фрайдей.
 
Мани го златото, всички ще наливаме пари в Тесла и това е то.

Някои хора за съжаление не са чували за диверсификация.

За разлика от S&P, цената на златото няма как да падне като камък, ако случайно Китай или Русия решат да атакува САЩ и нейната инфластруктура/икономика. Нито пък зависи от успеха на лобисти в САЩ, ЕС, и тем подобни големи и малки пазарчета.

Фейк гуру фрайдей.

Сигурен ли си, че няма как? След махането на златния стандарт почти всичкото злато в обръщение е виртуално. Разбираш ли какво означава това или трябва да обясня? Мисля, че историята на златото за последните 50г. казва достатъчно. По-рано не е било така.

Не агитирам да се купува Тесла, а пазарен индекс според кой какъвто пазар предпочита. Като S&P500 е мерилото според хората в индустрията. Факта, че мешаш темите ми показва някои неща за теб.

И да те попитам - ти колко пари си инвестирал в пазарите и какъв опит имаш? А колко злато имаш (може и виртуално)? Щото ако нямаш нищо е малко несериозно. :)

Питам понеже се занимавам с тези неща вече доста време. През 2022г. до тук имам около 26% доходност от търговия. Може пък да науча нещо ако имаш повече опит и знания от мен.
 
Виж, нищо не пречи човек да купува и двете. Златото все пак има и физическо изражение, а на мен това много ми харесва. Да не звуча сега като препър, ама отвъд процентите разлика, да имаш физическо злато и някакво определено количество кеш, за които да не разчиташ на трета страна, а да можеш да си ги напъхаш по чантите и да изчезнеш при нужда, си е доста силен аргумент за мен. Всъщност затова имам и кеш, въпреки че лихвата върху тоя лукс (а.к.а инфлацията) е доста неприятен момент. Така де, казвам че в моите очи е хубаво да се купуват и двете, с уговорката че мен злато в момента на тия цени никой не може да ме убеди да купя и съм в пауза.
 
Виж, нищо не пречи човек да купува и двете. Златото все пак има и физическо изражение, а на мен това много ми харесва. Да не звуча сега като препър, ама отвъд процентите разлика, да имаш физическо злато и някакво определено количество кеш, за които да не разчиташ на трета страна, а да можеш да си ги напъхаш по чантите и да изчезнеш при нужда, си е доста силен аргумент за мен.

Емоция. Искаш "да тече" по български.

Разбирам те, но когато става въпрос за пари емоцията и какво ти е набито в главата през годините от роднини, училище и Интернет остави настрана. :)

Всъщност затова имам и кеш, въпреки че лихвата върху тоя лукс (а.к.а инфлацията) е доста неприятен момент. Така де, казвам че в моите очи е хубаво да се купуват и двете, с уговорката че мен злато в момента на тия цени никой не може да ме убеди да купя и съм в пауза.

Днес в офиса имахме лекция точно на тази тема водена от CTO-то на компанията и един колега, който е с докторска степен, а не е просто турист. Разбирай хипер дупер умен човек с много акъл и опит по отношение на волатилност и управление на риск. ;)

Аз бях слушател. Беше ми забранено да се обаждам. :cry: На майтап де.

Книгите, които бяха цитирани. Би трябвало да съм ги пускал и тук.
Та, прочети и се върни да изкоментираме.

А какво беше препоръчано и доказано математически? Да се купувa VOO с DCA. Айде ако си някой, който смята, че икономиката на САЩ ще се срине (успех) си избери друг индекс, но главното е да е индекс. :)

Ако те интересува ще ти споделя моделите, но е излишно. Достатъчно интелигентен си.
 
Последно редактирано:

Криптоборсата FTX и 130 свързани компании в процедура по фалит, шефът й подаде оставка


Съдбата на целия свят без материлано покритие на средствата. Колкото и забавно и лесно да изглежда да се правят виртуални пари или печатат хартиики някой ден всички инвеститори и "милиардери" могат и ще се събудят бедни.
 
Последно редактирано:
@Blinky има ли начин постове изцяло офтопик да се местят в друга тема? Става досадно. Поне го премести в темата за BTC.
Къде е офтопика? Ако си крипто богаташ и утре сутрин се събудиш от хамалите чукащи на врата ти и започвайки да изнасят имуществото ти купено с въздух няма ли да е добре някъде да имаше кюлчета злато, бижута, диаманти?

Или 2-3 тесли ( инструмента)
 
Последно редактирано:
@Blinky има ли начин постове изцяло офтопик да се местят в друга тема? Става досадно. Поне го премести в темата за BTC.
Не е ли по темата? Малко е за злато, но и аз не знам какво е това включване за крипто. :) Не пречи чак толкова според мен.
 
Както решиш. Щом те кефи спама.

Той пича е експерт във всичко. От вируси до военна стратегия и инвестиции. В същото време дали има и $1 някъде инвестирани един дявол знае. ;)
 
Не е ли по темата? Малко е за злато, но и аз не знам какво е това включване за крипто. :) Не пречи чак толкова според мен.
500-те най-големи компании в САЩ имат по-добра доходност? Печатане на пари, инвестиции във компанни с пари само по статистически данни и виртулани банкови сметки ( каквото е и криптото в същността си )

Златото си е злато.
 
Както решиш. Щом те кефи спама.

Той пича е експерт във всичко. От вируси до военна стратегия и инвестиции. В същото време дали има и $1 някъде инвестирани един дявол знае. ;)
Като цяло не се интересувам от инвестици и измами. Но от време на време си купувам някое парче земя или апартамент. £ 140 000 ивестирани в къща в Англия броят ли се?
 
Аз съм фен на златото. Злато можеш да продадеш във всяка страна на всяка валута, дали ще е хартиена, цифрова или утре на марсианска валута все е актив и то от бързо ликвидните.

Но все пак е темата е :

Защо златото не е добър защитник от инфлация?​


А не за и против златото!
 

Горе