Защо избирането/създаването на ниша за блога е важно?

Митака

New Member
Защо изборът/създаването на наша е важно

Замислете се кои блогове са наистина успешни. Можете ли да се сетите за голям брой от тях? Не. Защото авторите им са избрали ниша, в която няма информация, или конкуренция, или просто са създали такава. Докато блогърите продължават да избират ниши, в които конкуренцията е в хиляди блогове, получаването на голямо количество трафик (посетители) няма да е лесна задача.

Но какво всъщност означава да създадеш ниша?

Отговорът е крайно прост - да се отличиш от другите с категоризиран материал и тематика на блога.

Ако планирате да пишете по вече достатъчно заета категория, тогава отличете се с нещо - с тематиката ви, с дизайна, със съдържанието...

Ето един пример - решавам да пиша за SEO (оптимизация за търсачки, search engine optimization). Но няма ли достатъчно огромни сайтове по темата? Тогава ще раздробя самата тема.

Какво е SEO? За какво се прилага?
SEO > Оптимизация за търсачки > По-отпимизиран код на сайта > Повече линкове от други сайтове към сайта > По-добра позиция в Google > Повече посетители.

Тогава защо не избера да напиша блог за събиране на беклинкове, или оптимизация на кода на сайт/блог софтуер?

Толкова е просто. Направете няколко търсения в Google, вижте дали има конкуренция в избраната от вас ниша и (съответно) решете дали да пишете в тази ниша, или да създадете своя.
 
бате мерси за статийката, много е полезна и наистина е хубаво да се прочете. това се препоръчва в много онлайн маркетинг курсове. пазарната ниша да е точно определена и да е подкатегория на даден пазар. Примерно ако шиткаш health продуцкти, може да се специализираш в weight loss продукти, men's health, skin care....и т.н. Така ще обхванеш определена ниша и няма да бориш кой знае колко голяма конкуренция (има но не е като за главните ключови думи).

Друг пример е подкатегория на weight loss продуктите: weight loss patch, pills, exercises....И пак хващаш подниша. Идеята е да си на мястото си със специялизирана информация и решение. Това се търси като цяло :)
 

Горе