Защо има царевичен грис в бирата, в коя няма и коя пиете

От: От: Защо има царевичен грис в бирата, в коя няма и коя пиете

Това контейнер за боклук ли е?

Да :) но се получи много ефектно!
 
От: Защо има царевичен грис в бирата, в коя няма и коя пиете

Така де, предлагат се , но само бирите на един дистрибутор/производител. Което е супер тъпо. Добре че загорка пуснаха ретрото, иначе другите им боклуци не мога да ги пия това включва/ ариана, загорка, амстел/, хайникена става.
Пиринското тая година нещо не ме кефи, предишните беше по-добро. Но в моя си град предпочитам по заведенията да се предлагат нашенски си боклуци, а не такива от Загорка или Каменица
 
От: Защо има царевичен грис в бирата, в коя няма и коя пиете

В България големите компании налагат само един стил бира ( лагер ), защото основния фактор е цената. Поради същата причина се използват и царевични и оризови заместители, за да се докара бирата в двулитрови бутилки до цената на минерална вода.

По света има голямо разнообразие от стилове и вкусове и места, където лагер бирите не доминират. Например в Англия е много по-популярен стилът ейл . Това е бира с горна ферментация и по-различен процес на производство, който позволява да се постигнат много вариации във вкуса, без да се добавя нищо освен традиционните ечемик, хмел и мая. В момента във Великобритания има над 1000 пивоварни и там големите производители не са монополисти.

Напоследък има бум и на крафт пивоварните . Малки производители, които залагат на качество и разнообразие. За първи път миналата година сумарното производство на крафт бира в САЩ надминава производството на Budweiser. При тези производители разнообразието на вкусове е наистина зашеметяващо. Понякога се използват различни билки или добавки за да подчертаят вкуса ( вчера пих бира със стриди ), но основните нотки идват от висококачествения и разнообразен хмел.

Трябва да опитате бира с хмел от новия свят. Често има цитрусови и плодови нотки, които идват само от хмела. Най-известните в Европа са Mikkeller ( Дания ) и Brewdog ( Шотландия ).
В България има 2 микропивоварни, които варят бира и продават : Пивоварна 359 с Диво Пиво и Диво Пиво HD и варненската Гларус. Те правят главно традиционни английски стилове - битър и портър.
Ако искате нещо по-странно - бирена работилница Ах! има бира с мурсалски чай, но тя се вари в Беглия.

Та ако искате наистина хубава бира, тествайте новия ми проект http://birabar.com/ София, ул. Париж 8. Имаме оригинална наливна жива нефилтрирана английска бира London Pride и ESB в бурета, Cask Conditioned, без допълнителен въглероден двуокис. Изпомпваме я с традиционна английска ръчна помпа. И разбира се крафт бири от BrewDog, Mikkeler, To Ol, Диво пиво и много други.
 
От: Защо има царевичен грис в бирата, в коя няма и коя пиете

8390375A.png
 
От: Защо има царевичен грис в бирата, в коя няма и коя пиете

Червения Гларус, ама удря в джоба при редовна консумация :) Останалите "крафт" бг бири са ми твърде претенциозни. С мента и мурсалски чай... bitch, please.
 

Горе