Защо не трябва да правите като affiliateforme!

lqllqlq

Well-Known Member
Започвам тази тема, защото смятам, че проявих повече от нужният толеранс, търпение и изчакване за адекватна реакция от Афилиейт Фор Ми ООД, фирмата управляваща affiliateforme.com
От 6 месеца имам "отношения" с тази фирма, която би следвало да е посредник между търговци като мен и афилиейт партньори. Като посредник фирмата очаква, изисква от търговците съответният комисион, който според мен би следвало да бъде заработен, тоест да се оказва нужното съдействие на търговци и техните партньори, а не просто да пуснеш една преведена платформа за афилиейт. Какво става в действителност:

1. Като начало близо месец се мотаха нещата с договора за старт на отношенията ни

2. Последтва стъпка интеграция. Тук казвам на всички търговци: Интеграцията им налага къстъм настройки, за които НЕ ОЧАКВАЙТЕ съдействие от Афилиейт Фор Ми ООД! След една седмица борба, писане на мейли и телефонни разговори и помощ от хора от форума успях да интегрирам кода им, по начин, който Афилиейт Фор Ми ООД изискват, но не знаят как да се реализира. Дори бях похвален за това от тях.(!!!!)

3. Дойде момента да се създават кампании. Направих такива, поръчах банери, стартирах, но след 3 дни бяха спрени. БЕЗ предупреждение, без обяснение. Наложи се да започна отново да звъня и издирвам някой от Афилиейт Фор Ми ООД, който да ми даде разумно обяснение. Оказа се, че причината е в недаден от мен PR материал относно старта на кампанията. Обръщам внимание, че нито някъде е посочено подобно изискване, нито някой си бе направил труда да ме уведоми. Няма как да си подготвен с нещо, което не знаеш, че е нужно, нали?

4. След всички перипетии описани до тук кампаниите стартираха. Моля да се прави разлика между "стартирам" и "работя". Дано всички правят разликата в обозначаващото началото на нещо и сегашно продължително време на другото, което изисква повтарящо се и продължаващо действие, което се е извършвало, върши се и ще се извърши и в бъдеще. При Афилиейт Фор Ми ООД нещата не са така. Последваха поне 4-5 спирания по незнайни причини на кампаниите, като отговора бе, че "сигурно някой ги е спрял, но не е ясно защо".

5. При действията си по точка 2, описана по-горе явно съм "застъпил" партньорски линк. Излишно е да обяснявам на собственици на магазини колко често клиенти не само не могат да се справят с поръчка сами, но и предпочитат да поръчват по телефон. В тези случай аз съм този, който пуска тези "асистирани поръчки". Да, но въпросната система на Афилиейт Фор Ми ООД бе хванала ИП и още нещо на компютрите у дома (чистене на кукита/кеш/история не помогна) и последва следващата сага - начисляване на нереални комисиони. Още в деня на първият подобен случай пратих мейл на Афилиейт Фор Ми ООД за ситуацията. Може би се досещате, че нямаше мигновенна реакция. Последваха ОТНОВО обаждания, мейл, посочване на ИП адреси в офиса и у дома за да се блокира проблема.

Имах само една молба: Да уведомят партньора, на който системата начислява комисион за проблема за да не създават лошо име на мен и фирмата ми. Не го направиха.

В цялата тази безумица случайно се оказа, че въпросният партньор е човек от тук, на който многократно се извиних за ситуацията, която е видно не е по моя вина, но създава лошо впечатление за мен. Изпратих му принт скрий, мейл и всичко, с което можех да му покажа, че в действителност поръчката е пусната от мен. Човека прояви разбиране, или поне не показа друго. И така нещата продължиха, или аз така поне си мислих, нормално.

Месец по-късно влизайки в системата на Афилиейт Фор Ми ООД установявам, че кампанията ми е ОТНОВО спряна! Тръгна се по познатата схема: обаждане, липса на отговор, обещание за връщане на обаждане и предположение, че "може би някой се е оплакал, че не съм платил комисион".

Държа да заявя, че аз, още по-малко фирмата ми ДЪЛЖИМ ПАРИ по плащания на който и да е от контрагенти, партньори и/или дилъри! Никога не е било, и се надявам и в бъдеще да не попадам в подобна ситуация.

ВЕЧЕ 10 ДНИ ЧАКАМ Афилиейт Фор Ми ООД да реагират по случая със спряната кампания. Спряна ОТНОВО И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ без предупреждение!

ДНЕС ОТНОВО И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ОБАЖДАМ до Афилиейт Фор Ми ООД, като ми вдигна някаква девойка, която каза, че с нищо не може да ми помогне, да не и се жалвам на нея, а да звъня на мобилен номер.

Уважаеми Афилиейт Фор Ми ООД, след като сте посочили повече от 1 телефон на сайта си, то аз ще звъня на онзи, на който АЗ ПРЕЦЕНЯ, А НЕ НА ТОЗИ, НА КОЙТО НА ВАС ВИ СЕ ИСКА!

Пиша всичко така подробно за да покажа как НЕ БИВА ДА СЕ ДЪРЖИ една фирма с партньорите си!
Как безхаберието на едни може да ви докара лошо име пред други, в случая афилиейти оставени да смятат, че комисиони от мен не се изплащат.

Казвал съм го и преди: Име и CV имаш само един шанс да изградиш и аз нямам намерение да позволявам на хора, които може би водени от гол ентусиазъм и нагърбили се с повече, от колкото могат да носят да ми причиняват вреди, да оставят грешно впечатление за мен и фирмата му у трети страни.

Афилиейт Фор Ми ООД с поведението си, начина на работа, несериозното отношение (до момента никога не са ми връщали обаждане!!!!) меко казано стоят нелепо!
 
Последно редактирано:
От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Браво за труда да го напишеш. Наистина доста несериозно, дано колегите използват опита ти.
 
От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Колега, аз още преди 3-4 седмици, когато ми препоръчаха да включа нашата афф програма в афилиеит мрежа, след кратък преглед на условията на БГ програмите, казах, че по добре лека полека да си правиш афф кампанията сам, отколкото да се включваш в програма при тези условия и това се отнася не само за аффформи, ами и за останалите 3-4 мрежи... Дето се казва хубава работа ама Българска :lol:
 
От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Може би си прав, макар да ми е чудно как можеш да предположиш за гореописаната ситуация по условията на афилиейт посредника...Разбира се, че всеки сам решава как да си вдига и развива партньорската програма, но аз от страната на търговец съм длъжен да мисля и за евентуалните си партньори и кое е по-удобно за тях. И точно по тази причина 2 от магазините са през посредник, а един с директна програма. Така всеки, който желае може да избере най-удобното за него.

Относно конкретната тема: тук не става дума за това как да развиваш програмата си, а как този, който би следвало да го прави поне не бива да пречи. В противен случай следва и другото, което е негатив пак за мен:

Уебмастър решава и взема банери и започва да ме промотира. В даден момент програмата бива спряна, аз не реагирам, защото никой не смята за нужно да ме уведоми, съответно банерите не сработват при партньора, който пък ако не си е уплътнил ротациите или е решил приоритетно да промотира този тип продукти просто "увисва". След подобно зависване, то в момента, в който го забележи, той просто маха тези банери и нали не е нужно да обяснявам колко никога няма да ги сложи и колко ама изобщо не му пука?!

От друга страна има и обратният казус: уебмастър пуска оплакване, че "този не ми плаща комисион" и те дърпат шалтера, без да проверят дори "Защо?". И нека да не се лъжем! Там са 2ма или 3ма души. Не всеки ден имат мейли за подобен казус и много добре се знае. Достатъчно е ако тези 2-3ма души са в едно помещение, по едно и също време и 1 от тях да каже на глас: "Абе на еди-кой си му спирам тока, че не плаща комисион". Лично аз бих попитал поне кой е този, ако не друго. Да не говорим, че нормалната практика изисква след като някой има оплакване от друг, а ти си в средата да се поинтересуваш и от двете страни. Ако това бе направено, то аз по същият начин щях да изпратя нужното за да им покажа, че действително тези поръчки са пуснати от мен.
 
Не разбрах следнто:
аз въртя банер на твоя магазин. Някой клика на него, отива ти на сайта, харесва си нещо. Иска да купи но е "изключителен тъпоъгълник" и не може да се оправи с форма от 5 полета за да си завърши поръчката през системата.
Обажда ти се на тебе и ти му я пускаш. В системата не е завършена.
Аз духам ли супата с комисиона?
 
От: Re: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

За съжаление, май да!
А иначе, @lqllqlq, благодаря за heads up-a!

Не разбрах следнто:
аз въртя банер на твоя магазин. Някой клика на него, отива ти на сайта, харесва си нещо. Иска да купи но е "изключителен тъпоъгълник" и не може да се оправи с форма от 5 полета за да си завърши поръчката през системата.
Обажда ти се на тебе и ти му я пускаш. В системата не е завършена.
Аз духам ли супата с комисиона?
 
От: Re: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Не разбрах следнто:
аз въртя банер на твоя магазин. Някой клика на него, отива ти на сайта, харесва си нещо. Иска да купи но е "изключителен тъпоъгълник" и не може да се оправи с форма от 5 полета за да си завърши поръчката през системата.
Обажда ти се на тебе и ти му я пускаш. В системата не е завършена.
Аз духам ли супата с комисиона?

Аз до сега такъв случай не съм имал, а все пак виждам от къде идва, какво гледа и тн през чата. А гледам през чата, защото разговора рядко започва с "не мога да поръчам", а всъщност се започва с "трябва ми..." и продължава с едно мятане на продукт по продукт докато се сглоби конфигурацията, цената го устройва.

Вторият типаж са директно звъни, коментираме какво може да му свърши работа, той диктува по телефон, а аз в последствие ги прекарвам и през магазина по причини, които не са обект на тази тема.

Смея да твърдя, че към момента никой от партньорите не е "духал супата". Аз нямам сметка да прецаквам който и да е.
 
От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Вижте дали може да си пуснете магазина в някоя от афилиейт мрежите, които се рекламират във форума. Приемат сайтове от различни държави.

Или просто си пуснете собствена афилиейт програма само за вашия (вашите) сайтове.
 
От: Re: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Аз до сега такъв случай не съм имал, а все пак виждам от къде идва, какво гледа и тн през чата. А гледам през чата, защото разговора рядко започва с "не мога да поръчам", а всъщност се започва с "трябва ми..." и продължава с едно мятане на продукт по продукт докато се сглоби конфигурацията, цената го устройва.

Вторият типаж са директно звъни, коментираме какво може да му свърши работа, той диктува по телефон, а аз в последствие ги прекарвам и през магазина по причини, които не са обект на тази тема.

Смея да твърдя, че към момента никой от партньорите не е "духал супата". Аз нямам сметка да прецаквам който и да е.

Аз също участвам в един проект в който правим доста продажби за партньори през въпросната фирма и до сега сме нямали ядове (освен малкото забавяне с договора), като афлейт не като търговец.

Стана ми интересно, ако реално някой от потенциалните клиенти влезе в сайта и си хареса нещо, но вместо да Ви пише в чата направо реши да се обади и поръча така как се отчита афф линка ?
 
От: От: Re: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Аз също участвам в един проект в който правим доста продажби за партньори през въпросната фирма и до сега сме нямали ядове (освен малкото забавяне с договора), като афлейт не като търговец.

Стана ми интересно, ако реално някой от потенциалните клиенти влезе в сайта и си хареса нещо, но вместо да Ви пише в чата направо реши да се обади и поръча така как се отчита афф линка ?

Първо да ти кажа, че ако не бъркам и ти ротираше от моите банери и смея да твърдя, че от теб както и от още един сайт идваха относително заинтересовани, предимно вечер посещения. Казвам това, защото не са от онези, които кликат само за шаренията, а се озовават в сайт, чиято тематика всъщност не ги интересува.

Относно другото...

Тук въпороса има 2 страни:

1. Директният отговор е: Никак, но това няма как да е моя отговорност, нали? Освен ако някой тук не е за идеята да не се приемат поръчки по телефон, което според мен е нелепо.

2. Другият аспект е: Как бих постъпил аз? - Бих потърсил вариант афилиейта да вземе процент. Знам, че бихте оспорили, но аз виждам нещата много просто: Имам нужда от афилиейти, които се хвалят с комисиони. Колкото повече, толкова повече...от всичко.

Въпреки това, отново държа да отбележа, че всичко, което описвам е в съвсем друга насока. Аз говоря за незаинтересованост, неангажираност и пълна липса на интерес или сериозност. В крайна сметка са комисионер. Събирането на комисион или иначе казано посредничеството налага, макар и минималното да си направил за да допринесеш за постигане на краен резултат.

Коментарите дали аз вземам поръчки по телефон, какво се случва ако са влезли така не могат и няма как да са моя грижа. Знам, че не звучи приятно за афилиейтите, но това е равносилно на дискусията относно презаписване на кукита, т.е "Колко е справедливо 1 юзър 3 пъти да е идвал и ровил като прасе в картофена нива през нечии линк, но в деня на покупка да е дошъл от друг?" Ако казуса е такъв какво ще правите? Клиента ли ще обвините? Другият "късметлия", през чийто линк е купил? Съдбата? Посредника?
 
От: От: Re: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Първо да ти кажа, че ако не бъркам и ти ротираше от моите банери и смея да твърдя, че от теб както и от още един сайт идваха относително заинтересовани, предимно вечер посещения. Казвам това, защото не са от онези, които кликат само за шаренията, а се озовават в сайт, чиято тематика всъщност не ги интересува.

Относно другото...

Тук въпороса има 2 страни:

1. Директният отговор е: Никак, но това няма как да е моя отговорност, нали? Освен ако някой тук не е за идеята да не се приемат поръчки по телефон, което според мен е нелепо.

2. Другият аспект е: Как бих постъпил аз? - Бих потърсил вариант афилиейта да вземе процент. Знам, че бихте оспорили, но аз виждам нещата много просто: Имам нужда от афилиейти, които се хвалят с комисиони. Колкото повече, толкова повече...от всичко.

Въпреки това, отново държа да отбележа, че всичко, което описвам е в съвсем друга насока. Аз говоря за незаинтересованост, неангажираност и пълна липса на интерес или сериозност. В крайна сметка са комисионер. Събирането на комисион или иначе казано посредничеството налага, макар и минималното да си направил за да допринесеш за постигане на краен резултат.

Коментарите дали аз вземам поръчки по телефон, какво се случва ако са влезли така не могат и няма как да са моя грижа. Знам, че не звучи приятно за афилиейтите, но това е равносилно на дискусията относно презаписване на кукита, т.е "Колко е справедливо 1 юзър 3 пъти да е идвал и ровил като прасе в картофена нива през нечии линк, но в деня на покупка да е дошъл от друг?" Ако казуса е такъв какво ще правите? Клиента ли ще обвините? Другият "късметлия", през чийто линк е купил? Съдбата? Посредника?

Сори, не исках да ти развалям темата, просто ми стана интересно. Благодаря за отговора :), според мен няма търговец, който да цени клиентите си и да откаже поръчка, понеже е направена по телефона..

успех ти желая
 
Re: От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Вижте дали може да си пуснете магазина в някоя от афилиейт мрежите, които се рекламират във форума. Приемат сайтове от различни държави.

Или просто си пуснете собствена афилиейт програма само за вашия (вашите) сайтове.

Чак се чудя къде се набиват хората с някакви си недоразвити фирмички. Всеки себеуважаващ се сайт има програма, дори да не е на същия домейн. ;) Някой да ти звънне, друг да ти каже...батенца, още нашите мрежи не са стигнали нивото, което трябва да е. Лошото е, че от това ще страда вашия бизнес. Направете си собствена афф. програма и чак тогава се записвайте по некви такива.

@garnet, за това бате има един такъв момент, в който като се кликне на аф. линка и отиде на продуктовия сайт, горе в хедъра се генерира един код, който клиента трябва да спомене, ако реши да поръчва през телефона. Но не знам дали тази така "велика технология" я имаме на местно ниво. Или просто стискаш палци мрежата да работят читави и аджеба някой да се сети да попита от кой сайт е дошъл. :)
 
Re: От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

@garnet, за това бате има един такъв момент, в който като се кликне на аф. линка и отиде на продуктовия сайт, горе в хедъра се генерира един код, който клиента трябва да спомене, ако реши да поръчва през телефона. Но не знам дали тази така "велика технология" я имаме на местно ниво. Или просто стискаш палци мрежата да работят читави и аджеба някой да се сети да попита от кой сайт е дошъл. :)

Това с кода <1% ще споменат кода при покупка по телефон. Просто е 'мудна конструкция'
@лляляляляляляля: презаписването на кукитата е ясно: последния печели. С това се съгласява всеки дето ще върти банери....

Сетих се за едно нещо (не казвам, че ти го правиш).
Кликам на линка на сайта на някой. Идвам ти на магазина. Избирам. Поръчвам. Стигам на последна стъпка и там нещо не става. Обаче с големи букви има телефон при проблеми. Звъня, поръчвам и съм доволен.

А то просто магазинера направил нещо във формата да не бъде приемана и да дава проблем (и вариацията това да се случва само ако реферела е афф компанията.) Simples.... както казват тук сурикатите.
 
От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Несериозно е да се твърди, че търговците ще саботират собствения си сайт за да не платят афилиейт комисиона на съответния афилиейт. Ако има проблем с формуляра за плащане 99,99% от клиентите просто ще купят от друг сайт.

Търговците са щастливи да плащат комисиони на афилиейтите, защото ако не го правят - афилиейтите няма да им рекламират сайтовете и няма да има продажби.
 
От: Re: От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Чак се чудя къде се набиват хората с някакви си недоразвити фирмички. Всеки себеуважаващ се сайт има програма, дори да не е на същия домейн. ;) Някой да ти звънне, друг да ти каже...батенца, още нашите мрежи не са стигнали нивото, което трябва да е. Лошото е, че от това ще страда вашия бизнес. Направете си собствена афф. програма и чак тогава се записвайте по некви такива.
Да де, ама като publisher аз имам друга гледна точка. Много по-лесно ми е да следя централизирано 1-2 мрежи, а не 20-30 отделни програми.

Не ми е проблем технически, даже си бях пуснал Revive, ама разправията с всеки търговец по отделно е напрягаща. А ако работя с 4-5 търговеца точно след един месец банерите ще са втръснали тотално.
 
Re: От: Re: От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Да де, ама като publisher аз имам друга гледна точка. Много по-лесно ми е да следя централизирано 1-2 мрежи, а не 20-30 отделни програми.

Не ми е проблем технически, даже си бях пуснал Revive, ама разправията с всеки търговец по отделно е напрягаща. А ако работя с 4-5 търговеца точно след един месец банерите ще са втръснали тотално.
То не е твоя работа да се разправяш с търговеца, това теб не те засяга. Когато афилиейта започне да взима участие в процеса на продажбата, изключвайки маркетинга и всичко около афилиейтинга, значи за такава и програма си говорим. :)

А относно мрежата - работиш с най-добрите. Едва ли ще стигнеш бройка от към 10 тук, дори и за навън е трудно. ;)
 
От: Защо не трябва да правите като affiliateforme!

Някои знае ли кога ще изплатят комисионите от старата платформа на affiliateforme аз 4 месеца чакам да ми платят за септември октомври ноември и декември,писах им казаха че ще ги изплатят ама кога не казват.а последните запитвания от 3 седмици не ми отговарят имам да взимам 199 лв одобрени и 113лв чакащи одобрение.
 

Горе