Защо Etsy разкарва продавачите от България?

Шерифа не може да прави курсове, той е на друго ниво, има да го гледат и да мижат :). Иначе мда, вярно е, дори да му кажеш едно към едно, иди ей там има злато, и вярно да има злато, пак няма да отиде всеки. Един ще го домързи, друг ще се усъмни....
 
Тука не съм съгласен. Обучението си е цяла материя и едва ли може да се покрие в един пост. Днешни дни студентите определят начина на преподаване, поради простата прични че ние искаме ( също целево) те да разберат от урока. Естествено се прави TNA за да се определи нуждата от обучение. След това се прави дизайн на учебния процес съобразявайки се възмойностите на студентите, като се има предвид че приетите 4 основни типа студенти- Прагматист, Теоритик, Рефлектор и Активист ( ако не ме лъже памета). За голяма жалост аз винаги бях слаб ученик понеже имам визуална памет, разбирам нещо ако ми мине през ръцете. Теорията е нещо омразно за мен. Както разбираш аз съм мижал, но не защото съм глупав а защото израстнах във време когато тези теории не бяха познати.

Вярвам и винаги съм твърдял, че липсата на реални примери е причина за липсата на млади предприемачи. Макар много да имат интересни идеи неуспяват да съберат или по точно да откраднат нужната информациа и знания за развитието на всякакъв вид бизнес.



 
За Шерифа имах предвид, че той предава нещата малко, като за напреднали. Иначе съм наясно с това за което говориш, още 2005 съм го чувал като концепция започваща още от детската градина. Не дебилната рамка налагана в момента, а всекиму според типа личност и начин на възприемане. Спомням си един пример с една от най-добрите балетистки в света, не учила, завелия на психиатър, човека я оставил сама в стаята и излезли за да наблюдават, тя затанцувала и той посъветвал родителите да я запишат на танци, но е изкарала късмет, повечето ги тъпчат с лекарства. Ако дебилите със възможности не променят образованието, то само ще се промени с новите технологии.
Иначе аз изкарах късмет, още 99-та в чужбина попаднах на Problem Based Learning. Седя, мигам и си викам, егати лекциите, че ние само си говорим в кръг...и после ровим в библиотеката, ама се оказа основополагащо за мен.
Но, не мисля че липсата на реални примери е проблема. Виж повечето хора които идват във форума с мераци за бизнес какво питат, как приемат съвети и как реагират.
 
Да се включа и аз по темата за износа и за народопсихологията на българина:
1, ДА определено добрият търговец би трябвало да насочи усилия освен към BG пазара, най-малкото към EU, тъй като българският пазар е сравнително малък, а и покупателната способност знаете на българина каква е. Аз се боря от около 1 година в сферата на е-търговията, но и аз към момента предлагам стоките си само за BG, но се надявам един ден да пробия и в EU.
2. Друг проблем за износа са цените на куриерите. Едън и същи голям европейски куриер взима доста по-малко когато пратката пътува от Европа към България, отколкото обатно от България към Европа.
3. Иначе съм се занимавал 13 години с Експорт/Импорт в предишната ми работа и от всичките ми контакти които съм имал (а те са доста) мога да кажа, че поляците са най-експортно ориентирани, бих казал агресивно и им "завиждам" благородно. Полша освен, че е голяма страна с доста население и добър пазар, полските фирми не ги удовлетворява това и търсят всякаква възможност за Експорт и повече продажби в EU.
4. Народопсихологията на българина (или поне на средностатистическият) е такава, че той е свикнал на лесна печалба - дай му печалба от ТОТО-то (няма значение, че играе вече 20-та година и нищо не е спечелил), тия новите модерни начини за ограбване на хората (а даже са много популярни и сред учениците) - лотарийните билети дето се драскат и т.н. всичко свързано с хазарта, дай му някаква лека държавна работа, ама от която ако може да падат по-големи рушвети, няма значение за корупциятa, тя е за статистиката вече, нали той вече е от другата страна и се облагодетелства от нея вече. Няма да са стегна и да измисли или нещо да рискува, да си направи фирма, да стане предприемач, нещо да сътвори, нещо да направи за себе си и околните, а чака я работодател, я правителство или някой друг да му реши проблемите.
5. До тук спирам, че почвам да се ядосвам и да се отклоняваме от темата.
 
Благодаря на Шерифа за изчерпателния анализ. Беше ми много полезно, ще следя темата, защото продавам в Еци и винаги е добре да се чуят повече мнения. Повечето от казаното сме го обсъждали с други продаващи там, следим новостите разбира се и редовно нищим сърч алгоритъма. Моята област са дигиталните файлове, затова някои от нещата не са приложими, но сериозно се замислям да направя дизайните физически, като започна да работя с американска печатница, която да ги отпечатва върху чаши, чанти, тениски и директно да праща към клиента. В този случай вече мога да сменя локацията на магазина да не е в България, защото пратките ще се изпращат от САЩ. Първа стъпка към това съм направила, като качвам дизайни в няколко други сайта извън Еци. Избирам върху какви продукти седят най-добре, публикувам ги в съответния сайт и когато някой направи покупка от сайта се заемат с отпечатването и изпращането към клиента.
СТАН, аз не мисля, че хората са изгонени от Еци заради това, че са българи. Вероятно с нещо са нарушили правилата. Не мога да кажа със сигурност дали е така, но поне аз до сега не съм усетила някаква дискриминация.
 
EtsyStudio_header_1200x900_v2-1200x900.png


14.02.2017: Big News from Etsy: A New Home for Craft Supplies, and New Support for Sellers – Studio | Shop Manager

https://www.etsy.com/teams/7716/announcements/discuss/18260590/
https://www.etsy.com/teams/31311/etsy-studio/discuss/18260459/
https://www.etsy.com/teams/7722/discussions/discuss/18260588/ – We’re also announcing new ways to manage your inventory, new options for adding item attributes, clarifications to our handmade policy, an easier way to note production assistance, and that Guest Checkout will be coming soon
https://www.etsy.com/teams/7722/discussions/discuss/18260588/

 
Аз след толкова време и разговори оставам с впечатлението че масовото изгонване на потребители от България, от страна на Етси, се дължи основно и преди всичко на мултиакаунтинг....
 
Да, възможно е. То не е проблем да имаш много акаунти, това е разрешено, за да може един потребител да има няколко магазина. Но е задължително във всеки магазин да дадеш линкове към другите ти. Също ако не вършиш цялата работа сам, а има хора, които ти помагат, тогава трябва да ги включиш в описанието към магазина и да обясниш кой каква длъжност заема. Мисля, че доста хора не знаят за тези изисквания. В началото и аз не знаех, добре че бързо разбрах, малко след като отворих втория магазин. :)
 
Някой ще ме просветли ли каква е разликата между Etsy Wholesale и Etsy Studio
 
В големи подробности не мога, но с две думи Студиото е за продаващите съплайс, т.е. материали за изработка на разни изделия. А wholesale е за продавачите на едро. На едро могат да се продават също и материали, но може и готови изделия. Тези, които искат да продават готови изделия в големи количества трябва да се свържат с фабрика, която да им ги изработва, те само да създават дизайни/модели. Иначе сам човек не може да смогне да прави много бройки. Не е лошо като идея, по този начин бизнесите ще се развиват към по-високи нива, но малко се губи първоначалния замисъл на платформата като място за уникални хендмейд стоки. Когато правиш нещо с двете си ръце никога не можеш да го повториш пак и точно в това е уникалността на продуктите. А след като фабрика ги изработва то си става вече серийно производство. Но няма лошо, забелязала съм, че повечето клиенти не държат да е чак толкова уникално, даже има много, които може въобще и да не знаят, че Етси е сайт за хендмейд. Влизат, харесват и поръчват.
 
Благодаря ти, беше ми убягнала разликата между двете. Със навлизането на студио те сегментират пазара за материали и вкарват съдържание с което да привличат публика. Не е лошо като идея.
 
Да, точно. Във видеото казват, че вече няма да се налага да си пазаруваш материали от различни физически складове, защото в Етси ще има много по-голямо разнообразие и всичко ще е на едно място.
 
Основния плюс е мултишоп чекаут, демек можеш да си пазаруваш от всеки на един път. Ся ако познаеш каква е следващата им стъпка ще ти пратя 5лв по пейпал :).
 
:) Да, мернах го и това, но аз нямам навик да пазарувам там и не четох подробно. Става като в Ибей и Алиекспрес да можеш да платиш на избрани продавачи, ако имаш от различни в кошницата, а не всичко наведнъж. Ама с 5-те лева май ще се размина, защото не се сещам :D Да не ни накарат задължително да ползваме Патерна? Аз не го искам. По-добре да си направя мой сайт, но още ми е много рано.
 
Fulfillment by Etsy :), размина се с 5-те лв . А това Патерна кво е?
 
Аз пък не знам какъв е тоя Fulfillment :) Pattern е някаква пародия на платформа за самостоятелен сайт пак под шапката на Етси. И се плаща на всичкото отгоре. Видях няколко магазина, които я ползват, не ми харесва въобще и не виждам смисъл от нея.
 
Това е да можеш да си пратиш стоката в техен склад в Щатите и да стои там и като имаш поръчки, те я вземат и пращат. Така ти не се занимаваш, а само правиш нещата и им ги пращаш еднократно. Предимството е и че все едно си американка.

Това е наложена схема при Амазон.

Ей тва Етси ако беше сайт за запознанства...такива модераторки и етсърки има....пък и нали се занимават с хендмейд, ще са сръчни в ръцете :)
 
Кой пък е туй?
 
Това е да можеш да си пратиш стоката в техен склад в Щатите и да стои там и като имаш поръчки, те я вземат и пращат. Така ти не се занимаваш, а само правиш нещата и им ги пращаш еднократно. Предимството е и че все едно си американка.

Това е наложена схема при Амазон.

Ей тва Етси ако беше сайт за запознанства...такива модераторки и етсърки има....пък и нали се занимават с хендмейд, ще са сръчни в ръцете :)

Ааа, това да. Амазон го имат, така е. При хубавите етсърки :) има такива, които продават и в Амазон. От тях знам, че изпращат неща към складовете, за да са готови там. Но понякога е проблем, има доста неща, които са много специфични, трудни за изработка, пък не е сигурно дали ще се купят. Често клиентки искат малка или по-голяма промяна в нещото. Например бижута, вижда на снимката зелени обеци, много й харесват, обаче роклята й е червена и пита може ли да ми ги направиш същите в червено. Или някаква чанта с бродирана пеперуда, обаче клиентката иска калинка. Така някоя стока може да ти седи готова изработена дълго време, преди да се намери точния клиент за нея. Със сигурност в някои дейности е подходящо това складиране там, има и по-непретенциозни артикули, които се правят бързо и нямат нужда от такива промени.
 

Горе