За Фалита и Ползите от Него

Ще те помоля да си изкараш мнение в отделна тема или @Blinky да го направи, че губя връзката с моята :) А и малко си ми копнал манталитета на писане, което разводнява нещата, не че е проблем :)



ще споделя 1 вия ми голям проект от който разбрах, че в тия неща има хляб. Много исках да имам сайт за видео клипове още преди вбокс и клипче изобщо да съществуват, youtube беше още много в началото т.е. конкуренция никаква но и малко търсене. Както и да е намерих някакви пакистанци, коит имаха нещо като CMS и с няколко фриленс проекта успях да направя сайт за клипове - бая бейсик ама можеше да се гледа търсачката беше кофти но аз подбирах готините клипове а и гугъл лапаше здраво и индексираше супер почти всички клипове.

Всичко почна много лесно, пуснах адсенс и още 4 5 реклами мрежи( адсенс 3 банера макс ) и така да се каже почнах да кчвам видеота и да ги конверирам (още беше ерата на .swf и тъкмо минаваше към mp4 & html5 ) .Парите заваляха 50 100 евро на ден , викам се сега правя малко подобрения, 1 парсер от тубата , даже намерих 1 американец да ми направи windows .exe апликация , която аз само зареждам 1 фаил с линковете от тубата а софтуера ги сваля на моя пц, конвертира, сваля всичко - описание ала бала и го качва в моя сайт. Намерих още 10 човека за без пари да качват видеота и да си ги конверират при тях и така всичко ок, в продължение на 1 година парите се покачваха сериозно всеки месец и аз почнах да си мисля това е, до 2 3 години ако не милионер то много крупен бизнесмен - хахаха.
След година и няколко месеца се събуждам 1 сутрин и първото което правя е да видя на телефона през апа как върви адсенса - хоп 10 евро. Викам си аа кво става, гледам меил - профилът е времмено блокиран заради някакво видео на Шакира от тубата , в което тя пее по бански - имало голота , викам си айде бе , трия го, профилът тругва същия ден викам супер...
По това време нямаше cloud и аз си направих мой подобен клауд на базата на rsync и разхвърлях кое където можах по сървъри обаче това си струваше едни 1500 2000 долара на месец.
2 ро спиране на акаунта след 3 месеца - някаква тъпотия пак беше, непристоен език в някакво видео със смешки , викам си тия просто се чудят за кво да ме баннат. Тоя път за 1 седмица г/д ама аз нали ми е стар профила няма да ме махнат ей така с толкова трафик.
Започнаха да излизат панди и пингвини - сайт без текст или с 2 изречения ако има под видеото - деиндекс на повечето страници , трфика падна 6 7 пъти , парите и те 50% . Направи ми впечатление как да правя по минимум 2 3 евро на клик винаги и започнах да минупулирам системата обаче тия там не ги кефи някой да прави много пари с малко тафик и 15 % CTR не е ок според тяхнаха статистика ?
Баннаха ми акаута invalid activity ... както се сещате след 5 6 мейла ми обясниха, че съм имал забранен трафик ама не става ясно откъде и какво точно прави тоя трафик но може и конкуренция да е било ...
И така останаха само афилиате линковете , аз почнах да пестя от реклама и след няколко месеца нещета си отиваха към край, докато накрая не спрях сайта изцяло.

Какво научих.
1. Сам човек с голям проект-няма как да свърши всичко , бях и админ и контент, и дизайнер (ук преувеличих, щото нямам никакви умения с тия неща ). Смятах, че е ненужно да деля с някой каквото и да било обаче в крайна сметка не става така.
2. Изгорих мнооого пари за безсмислено сео и реклами , но и научих много благодарение на проба-грешка метода.
3. Не слагай всички яйца в една кошница както е поговорката.
4. Никога не разчитай на никого, ОСОЕБННО на гугъл ! - направи си бранд, хората да те знаят и без да си зависим от тях.
5. Модели, които могат да се ескалират са печеливши, останалото е работа за жълти стотинки.

Ами това е , постарах се наистина да е кратко.
Благодаря за отделеното време.
 
Ще те помоля да си изкараш мнение в отделна тема или @Blinky да го направи, че губя връзката с моята :) А и малко си ми копнал манталитета на писане, което разводнява нещата, не че е проблем :)
За темата ми е все тая, а за писането - помирисвам, че сме от една порода ;) Фактите говорят
 
Вече няколко човека ме питат какво се случва, няма ли да напиша най после нещо.... Та, е къдей :) Прескачам известен период от време и продължавам от ето тук:
Следващия път ще ви разкажа за много интересен експеримент. Стартиране на начинание което носи над 2000 лв. чиста печалба на месец само с 50 лв. стартов капитал. Да възможно е но и физическата работа е доста :)
Следва....

Вече що-годел съм си стъпил на краката, постигнал някаква прилична организация, бизнесите вървят. Хората си вършат работа, общо-взето всичко върви сравнително гладко, доколкото е възможно, а аз почти нямам какво да правя. За някой мечтана цел, но за мен крайно опасна ситуция. Опасна защо, защото не се чувствам добре, ако нямам какво да правя. Да си седя в къщи не става, до ходя някъде да си губя времето, не е за мен. Да почвам още нещо, ще ми отнеме цялото внимание, ще изгубя концентрация и фокус или другото нещо ще вземе да ми се види по-интересно и ще заеба постигнатото с много усилия до тук, а това не е приемливо. Може да не съм физически на терен, но вниманието и мислите са ми изцяло в бизнеса. На околните им се вижда, че нищо не правя, просто си седя и пия кафе, но в главата ми ураган :) Та, искам да кажа, че това няма да остане така, ако взема да почна нещо супер интересно, а то вземе, че се получи. Просто не мога да рискувам...

Заради изложените по-горе доводи и подтикнат от един лют спор, с познат песимист, който твърди, че за да почнеш нещо ти трябва огромен капитал и връзки, както и човек тук и там (познат спор на всички) - решавам за разнообразие и почивка да му докажа, че с 50 налични лв. мога да развия бизнес, с който да храня 4 членно семейство в гр. Варна. И то бизнес, който да излезе на печалба още първия месец след старта. Обединихме се около сумата 2000 лв., че е достатъчна за що-годе прилично съществувеане. Тук една вметка ще сложа, че към момента си мислех, че ще е нещо изцяло онлай или нещо такова, ама стана друго после. Както и да е...

Та решено е, почвам да го мисля. Прехвърлям кокво, що, как ... идват различни варианти, но нищо смислено. По едно време, сещам се, че в процеса на работа по оборудване и местене на различни обекти съм използвал транспортни услуги за няколко хиляди лева. Като всичко, което е нужно е хора и бус, нищо повече, като хората изобщо не са от най-вискоко платените, особенно пък във Варна. А и в голяма част от случаите, дори и хора не ти трябват. Викам си тука си струва да се направи проучване, да видим как са нещата. Проверявам, бус, приличен, 5000 лв., максималното до 3500 кг. се кара с Б. Проучвам си пазара 2 фирми сериозни, другото час пром из сайтовете за обяви, пълен майтап, демек никва конкуренция смислена, само лаици, със сайтове от съседчето. Дефакто за човек идваш от интернет, с близо 20 години стаж, просто лесна плячка. Трябва да спомена, че пазара ми беше от части ясен, защото да намериш транспорт, за същия ден, когато ти потрябва или за събота и неделя, не беше възможно. Също беше пълно с олигофрени, които не смятаха поетите ангажименти за нищо, не идват, не вдигат, обявяват една цена, после почват да си измислят някакви тъпотии, за да ти сложат още. Общо взето пълен ташак целия бранш....

Мисля ден два, решено е, правим транспортни услуги с бус и евентуа;лно хамалски, ако намеря хора на по-късен етап. До тук добре, ама бюджета е 50 лв. Викам да купувам бус, без да знам какво що, все пак нов бизнес, де да знам може да пропускам нещо ключово. Затова викам тука ще играем на сигурно, никакви рискове. 50 лв. са това, няма да ги хвърлям на вятъра :)

Та какво правя? Естествено купувам домейн и хостинг от джъмп за три месеца, че нямаше да ми стигнат парите за повече :) Пиша няколко примерни обяви. Скалъпвам едно сайтче, фейсбук страница. Обаждам се на един от най-малките в нишата и му викам. Аз също предлагам услуги като твоите, обаче много работа имам и не мога да смогна, съгласен ли си, когато имам курс, който не мога да изпълня да ти го давам на теб, ти ще ми чупиш 30%, бакшиша за теб. Без да знам, че има бакшиш, просто аз винаги съм давал и предположих, че и другите го правят. Човека естествено се нави, колелетата е хубаво да се търкалят, вика. :) До тук нищо реално няма, всичко е пълна теория. Затова правя едно сайтче от 5 страници, информативно, елементарно, с чудесна мобилна версия, видими телефони, форми за заявка, всичко, което иска клиента да види първо. Следващата стъпка беше сайтовете за обяви. Масиран спам по всички възможни, с по няколко акаунта и снимки на бусове от нета, каквито ми падна, важното е снимките да изглеждат натотурални и от България. Оспамих ги всичките за една вечер, с по няколко различни обяви, от различни акаунти, абе грозен спам, ама бях чекнал няколко "конкурента" и видях, че така се прави :) Тука важи с пълна сила - целта, оправдава средствата! Та оспамвам аз целия свет и си лягам, на сутринта, още в седем сутринта звъни телефона, дето го бях писал служебен, ебаси викам, много лесно беше, явно съм много добър :cool:. Вдигам, една леля, гардероб - добрич - варна, колко пари, а колко пари.... ебъ ли му майката. Аз съм се подготвил да казвам 20 лв. в рамките на гр. Варна, като другите :) Нямам представа колко струва тая услуга, не знам какво да и кажа, викам, секунда да питам шефа, аз съм нов:D. Ще ви се обадя до минутка. Звъня на оня с буса и му викам така и така, тука гадероб за Добрич, колко пари ще искаш, че имам тука една, Вика кажи и 150 лв. АЗ: Как 150 лв. ти луд ли, това е един час каране, не е ли много. Вика не, нормално е. Добре, звъня на лелята, даде адреса, обаждам се на човека и го пращам. След 2 часа ми звъни и ми вика ела да ти дам парите. Отивам, дава 70 лв. Викам как се формира тая сума? Еми: 150 лв. Транспорт, 20 лв. товарене, 20 лв. разтоварване и 10 лв. бакшиш..... Ебаси.... Същия ден имаше още две поръчки, по малки, градски с товарене и разтоварване. На края на деня приключих с 120 лв. Държа ги и си викам, е пич, не може да е толкова лесно. Чак пък първия ден да избиеш цялата инвестиция двойно и отгоре.... ти не си пич... ти си бог :D. И още по озадачаващото беше, че самата инвестиция за домейн и хостинг нямаше нищо общо с постигнатото първия ден, дефакто тея 120 лв. си бяха плод единствено на спама и, може би, добре презентираната услуга в обявите.

Тея 120 лв. ги вложих веднага в olx, за подсилване на обявите там и астествено адуордс за локалното търсене с 10 лв. бюджет на ден. Ефекта беше невероятен до кошмарност. Човека с буса не смогваше, като моите поръчки бяха сигурно 60% от всички поръчки, които изпълняваше на денонощие, затова се принудих и намерих двама братя, които правиха същото и пращах и към тях. За 3 дена се превърнах в диспечер, приемам поръчки, уговарям и препращам. И така 20 и няколко дена, докато събрах 1300 лв. Което позволи да се предприеме следващата крачка. Почнах да търся бус. Проучването показа, че бус за към 4000 лв. може да се намери, без да е пълна гробница. Ходих, гледах, харесах един в Шумен, форд транзит, според прочетеното из интернет, корави машини, евтини за обслужване, доказани през годините. Отивам в Мого България, така и така, харесал съм един бус, искам да го купя, колко е първоначалната вноска? 1000 лв., плащаш си гражданската, прехвърлянето, вземаш го и заминаваш, после по 300 лв. на месец, една година. Добре, речено сторено. Отивам в Шумен, подписвам, и се качвам да си ходя за Варна. Добре, ама аз бус през живота си не съм карал, най-голямото дето съм карал е пасат комби :) А буса дългата база, 6 метра дълъг, 3 метра висок, наврян на кучето в гъза в една уличка, дето трябва да изляза на задна, само на огледалата :rolleyes:. Както и да е, излязох от там с 300 зора, изпотен като прасе, зимата :)

После 3-4 месеца беше много силно, вкарах още няколко свързани услуги, 4 ученика на повикване, когато имаше нужда от носачи.

Накрая насъбрах много умора и реших да намаля темпото, че както казах в началото, бизнеса почна да страда, а аз се увлякох в забавления :) За капак ми падна едно стъклю на крака в една маза, докато се мъча да изтръгна един бойлер, и за малко да ми изтече кръвта там в тея катакомби. Реших, че съм се наиграл достатъчно и е време да се занимавам с по-сериозни неща.

Сега съм дал цялата дейност на един познат, да кара, да ниси, да се забавлява той....

На финала, ще кажа, че цялото това ми подейства много отрезвяващо и мотивиращо, а и си починах от компютри и бумащина, също се научих да карам бус, смея да твърдя много добре. Не на последно място, доказах и на себе си, а и на другите, които бяха свидетели на всичко това, че най-важно е желанието и действието. Може да е банално, но - има ли желаение, има и начин.
 
biaaro, ти сигурен ли си, че нямаш еврейски корени? Или поне арменски?
thumbsup.gif
 
Благодаря за споделената информация, че от доста време чакам :D
Бизнес с 50лв.. Имам чувството, че в Амазонската джунгла или на Северния полюс да те пуснат ще измислиш някой бизнес. Ей това е инстински предприемач !
 
В интерес на истината, май не беше така наистина, не ги следя от доста време, но 4 реклами не си спомням да съм виждал.

То в тая ниша никой не пробва различни подходи, всеки гледа какво прави другия и прави същото :) Всъщност като във всички ниши... Пълно с бездарници :)



Виж файлът 18563






Тогава едва ли е имало такава "жестока" конкуренция. Едните даже са все още в декември месец с рекламите си. :)
 
Продължавам от момента с изгонването на ебливата колежка
Без да има хейт, но в тази история виждам някои неща, които не ми изглеждат особено добре. Според мен личният живот на хората не би трябвало да те касае (освен ако това не влияе на работата, разбира се) - ти си съдружник с този човек заради работата му и сходните възгледи за развитие, вече дали спи със служителите си е негов проблем, стига, пак казвам, да не рефлектира върху работата. Грешките са негови и на другата служителка и всеки сам си носи кръста, но ако търсим отговорност, то определено съдружникът ти би следвало да я понесе. Да уволниш някой, който работи добре заради такова нещо ми се струва некоректно. И още нещо - според мен е голяма грешка конфликтите между собствениците да се пренасят върху служителите като им пречиш да си вършат работата, както ти казваш, защото ти може да решиш “утре няма да идвам в офиса, писна ми”, но хората не могат :)

Поздравление за историите, има какво да се научи от всеки пример и се иска смелост да пишеш за провали. Горното не е хейт, а споделяне на моите разбирания за нещата.
 
Отговарям ти с най-голямо удоволствие. Това не е личен живот, това е служебен живот. Личен живот след 17.00 ч. в къщи, преди това са служебни отношения. Трябваше да се изгони, защото се криеха двамата по стаите и заговорничеха срещу мен. Примерно тръгваме всички заедно, той завил зад една сграда, тя се прави, че отива към спирката и оп, реско в у лево и при него... защо се крият, щом смятат, че нищо нередно не вършат? Или отивам в офиса, заключено, те вътре шибинг.... ко прайти тука бе!? А ми... работим.... Пълни тъпотии! И това всеки ден. Няма как да стане.

За съжаление, при конфликти между собствениците, винаги най-потърпевши са служителите. Въпреки че случжителя отива и почва в следващата фирма, докато при собственика е доста по тежко.


Без да има хейт, но в тази история виждам някои неща, които не ми изглеждат особено добре. Според мен личният живот на хората не би трябвало да те касае (освен ако това не влияе на работата, разбира се) - ти си съдружник с този човек заради работата му и сходните възгледи за развитие, вече дали спи със служителите си е негов проблем, стига, пак казвам, да не рефлектира върху работата. Грешките са негови и на другата служителка и всеки сам си носи кръста, но ако търсим отговорност, то определено съдружникът ти би следвало да я понесе. Да уволниш някой, който работи добре заради такова нещо ми се струва некоректно. И още нещо - според мен е голяма грешка конфликтите между собствениците да се пренасят върху служителите като им пречиш да си вършат работата, както ти казваш, защото ти може да решиш “утре няма да идвам в офиса, писна ми”, но хората не могат :)

Поздравление за историите, има какво да се научи от всеки пример и се иска смелост да пишеш за провали. Горното не е хейт, а споделяне на моите разбирания за нещата.
 
Или отивам в офиса, заключено, те вътре шибинг.... ко прайти тука бе!? А ми... работим.... Пълни тъпотии! И това всеки ден. Няма как да стане.
От съседна маса дочут разговор по темата между двама собственици на фирми:
Собственик 1 - Тия работи при мене нема кък да станат!
Собственик 2- Е па що? Мойте се клецат кат за световно.
Собственик 1- Щот колежката е една.
Собственик 2- Епа они ке я мандръсат, нема я сметат.
Собственик 1- Ма она е жена ми!!!!!
Собственик 2 - Аааааа, верно! Тогази сигур ке я сметат.
 

Горе