За българските мигранти

Zdravko.Kapanov

Active Member
Една моя теза за нашите емигранти в чужбина.

*Това което ще напиша не се отнася за политическите емигранти преди 89г.

Напоследък доста често срещам мнения "Единствения начин за спасение и по-добър живот са Терминал 1 и Терминал 2 на аерогара София" което ме провокира да взема отношение по въпроса.

Всички говорят за висок стандарт, който по дяволите го "заслужават" на всяка цена. И тези които емигрират от България на лов за него явно не познават историята или просто са шибани идиоти. Защо тези страни са богати и защо българия е бедна ?

Кои са богатите страни в които имигрират българите ?
- Великобритания, Германия, Франция, Сащ

Защо са богати ?
- Богатите страни от западна Европа са имали стотици години колонии. Да вземем за пример Великобритания (все пак там има 300 000 българи), 1/4 от сушата е била под тяхно влияние и години са крали благата на другите колонизирани народи с които търгуват сега, а ако някой каже че това е минало ха-ха, деколонизацията е само на хартия фактически всичко е изкупено на безценица още в началото от британци, французи и т.н. . Относно САЩ, мисля че всички знаем как подло се подържа стандарта на живот в тази "държава" .

Защо българския народ е беден?
- Тук може да се пише много, но главните причини -> 500 години под турско робство, 50 години в комунизъм, който разби самоличноста на българите до дъно, колонизирането на България 25 години.


---------------

Да оставим на страна финансите. Как изглеждате в очите на французи, британци, германци и всички останали. Глупаци които ни робуват (независимо какво работят) и им плащане с тяхните пари. Приемат нашата култура и забравят за своята. Ето за това спокойно вашите братя българи могат да казват с право "Национални предатели". Забравете сравненията за администрация, манталитен и други, нормално е да са в пъти по-добри, защото ние играем по тяхната игра наречена демокрация 25 години, а те 200 +, естествено че ще ни побеждават.

Това което искам да кажа в прав текст е: Нека всички да останем тук в нашата родина и да направим, така че да се гордеем не само с миналото си, но и с настоящето !
 
От: За българските мигранти

До голяма степен се съгласявам с теб Здравко. И аз мисля така. Този текст написан от теб трябва да го пратя на мои познати, с които сме говорили по темата...
 
От: За българските мигранти

Признавам си добра петъчна тема си измисли.
Богати са богати щото са имали колонии в миналото и затова били богати - БГ след 1878 до 1944 расте с бързи крачки, ако е нямало комунизъм се пита щяхме ли да сме на нивото на западният свят.

Фактор за богатство на една нация не е дали е империя или не - поне мислих, че в този форум знаете кои са факторите за богатство. Труд, Земя и Капитал + Предприемачество.

Сингапур, Хонг Конг, Нова Зеландия, Австралия - какво е общото между тях? Всички са били част от английската империя и сега са по силни икономически от УК - що ли? Риторичен въпрос не отговаряйте!
 
От: За българските мигранти

Хаха, колко пъти сме я дъвкали тая тема тук специално :D

На мен честно казано ми писна да обяснявам на тоя и оня, че с емиграцията си задълбочават проблема и реално покорничесткото им бездействие е основната причина да сме на това дередже.

Но това е напълно очаквано като се има предвид количеството комерсиална и консуматорска помия, която се излива от медиите и кара всички да си мислят, че на запад улиците са златни и от чешмите тече мед и масло. Добави и бачкаторския манталитет на 90% от българите, на които не им се мисли и занимава с предприемачество и получаваш съзнанието на средностатистическия емигрант. Лесно е да си безлик робот :)


П.П. Не слагам всички под общ знаменател. Има много, които са отишли там с цел да получат добро образование, което трудно ще получат в България. Има и някои за които няма друг изход, заради заеми и т.н., но аз лично съм виждал доста 'емигранти', които даже и не са се опитали да правят нещо в България и само хленчат и говорят как нямало смисъл да стоят тук.
 
От: От: За българските мигранти

БГ след 1878 до 1944 расте с бързи крачки

Бързи крачки спрямо какво? ние сме копали дъното 500 години - нормално е след това да има някакво раздвижване. Може да твърдиш, че растежа ни е бил бърз, само ако се направи сравнение с другите държави (съседки и не само) и нашия растеж е бил поне няколко пъти по-голям. Но да кажеш, че сме щели да се изравним със запада - това е просто малоумно. Не мисля, че да сравняваш растежа на една млада икономика с този на една стара е правилно. Точно защото всеки расте до един момент и след това спира. - Това се е случило и с икономиката.

Държавите-колонизатори години наред са източвали богатствата на своите колонии - нали все пак това е и смисъла. И ако сега не го правят, то имат голямо влияние над тях и все още захранват цели сектори (отбрана примерно). Ако си имал колонии на времето - значи си имал и власт и влияние. Всичко е свързано. Сега примерно САЩ са на изкуствено дишане, но имат влияние и власт над своите НЕОФИЦИАЛНИ колонии и може да си позволят трилиони долара дългове. Разбираш ли? Икономиката опира до влиянието което една държава има над другите.

Невъзможно е да се изравнят стандартите със западните и това се доказва от факта, че вече 26 години няма изглед да ги настигнем.
Само не ми казвай, че за 26 години не може да се възстановим от 45 години комунизъм.
 
От: За българските мигранти

@Норти пробвай сега да мислиш малко - бързи крачи в догонване на запада - ако не си наясно до преди окупацията вече в БГ е имало милиардер предприемач благодетел на цял град с огромен план за благотворителност и издръжка на редица проекти след смъртта му, но уви ...

Ако тръгнеш да четеш нивото на 30-те ще се учудиш от прогреса - назад сме били от Европа, но сме се развивали бързо. Това и казах ако е нямало окупация 44-та, сега къде щяхме да сме.

И отново казвам да мислиш - горе изброените от мен държави са бивши колонии, в момента по богати от УК, Япония като няма ресурси що е 3-та икономика в света. Хайде малко мисли.

А, че не можем това не е икономически, а политически въпрос - когато държавата се е толкова впила и регулира всичко и се е корумпирало как искаш да има прогрес спрямо примерно един Хонг Конг? Казвам там защото целият ЕС е на същият хал и вече те не са мерило за стандарт.
 
Последно редактирано:
От: От: За българските мигранти

Сингапур, Хонг Конг, Нова Зеландия, Австралия - какво е общото между тях? Всички са били част от английската империя и сега са по силни икономически от УК - що ли? Риторичен въпрос не отговаряйте!

Пишеш уникални глупости. Аз не знам да има вълни от български емигранти в Хонг Конг или Япония. Колкото до Нова Зеландия и Австралия там не живеят индийци, а отново представители на Британската Империя. Говорим за това къде емигрират "умните" български доктори, химици, инженери (10%) и бачкатори(90%), точно в тези криминално проявени страни.

Фактор за богатство на една нация не е дали е империя или не - поне мислих, че в този форум знаете кои са факторите за богатство. Труд, Земя и Капитал + Предприемачество.
!

Караш ме да плуя по другите държави, а пък темата не беше с такава цел ...
Сам си противоречиш. Нито Сингапур и Нова Зеландия имат големи територии, а първоначалния капитал с който търгуват е ясно от къде е.

*И сега, ако срещна мнения за голямата възможност на чуждите икономики като оправдания е просто смехотворно, защото в днешно време имаш достъп до световния пазар само с 1 клик.
 
От: За българските мигранти

@Капанов, виж си темата и какво си писал после пак говори - богати се сега богати щото преди векове били империи. Или имаш някакъв проблем с синтеза на информация или нещо си пил, защото моят коментар е следствие на глупостта богатството и колониите към 21 век.
Давам ти пример за страни, които са били колони и сега са най-богатите страни в света.

Ти в бизнеса ли си или не?
Да си чувал за търговия?

Вече си в 21 век и най-важното е капитала + предприемачеството защото това създава най-важният компоненти иновициите и технологиите. Всичко друго можеш да го замениш, изтъргуваш и т.н - а земя се купува, а земеделските продукти се разменят като всяко друго нещо. Ако имаш малко понятие по история щеше да разбереш, че примерно Сингапур стъпва на свободната търговия и пазар и това е неизменна част и до ден днешен. Иначе по твоята куца логика, Сингапур няма да е това щото няма земя и ресурси :D Пак по тази куца логика Русия трябва да е световен хегемон, ама уви световен хегемон в олигархията го цъка.

Хайде успокой се малко, привиди си мислите към 21 век и виж защо едни са богати или не, защото изцяло си смени фокуса от заглавието. Да всички ходят към цоцалните политики и точно това ще ги фалира западняците, а и вече го виждаме! А и няма как иначе да отидеш в изброените от мен държави, като не са членки на ЕС!
 
От: От: За българските мигранти

@Капанов, виж си темата и какво си писал после пак говори - богати се сега богати щото преди векове били империи. Или имаш някакъв проблем с синтеза на информация или нещо си пил, защото моят коментар е следствие на глупостта богатството и колониите към 21 век.
Давам ти пример за страни, които са били колони и сега са най-богатите страни в света.

Ти в бизнеса ли си или не?
Да си чувал за търговия?

Вече си в 21 век и най-важното е капитала + предприемачеството. Всичко друго можеш да го замениш, изтъргуваш и т.н - а земя се купува, а земеделските продукти се разменят като всяко друго нещо. Ако имаш малко понятие по история щеше да разбереш, че примерно Сингапур стъпва на свободната търговия и пазар и това е неизменна част и до ден днешен. Иначе по твоята куца логика, Сингапур няма да е това щото няма земя и ресурси :D Пак по тази куца логика Русия трябва да е световен хегемон, ама уви световен хегемон в олигархията го цъка.

Хайде успокой се малко, привиди си мислите към 21 век и виж защо едни са богати или не, защото изцяло си смени фокуса от заглавието. Да всички ходят към цоцалните политики и точно това ще ги фалира западняците, а и вече го виждаме! А и няма как иначе да отидеш в изброените от мен държави, като не са членки на ЕС!

Първо темата е послание ти е превърна още след 1вия ти коментар в спор .... Значи вековете наред експлоатация и обири на чужби богатства са нищо за теб. Да търгуваш и да правиш бизнес с наследство е много по-лесно от колкото да започниш от нулата. Говориш в стил, че в днешните развити държави никога са нямали проблеми с администрация, начин на мислене и така нататък.
Всичко което се случва днес в България е в голяма степен нормално/очаквано според миналато. И проблема няма да се реши като слушаме "великия" запад как се прави демокрация и с ЕМИГРАЦИЯ някъде . Явно на тебе не ти пука, че България загива по този начин, но на мене да защото съм българин.
 
От: За българските мигранти

Явно си пил нещо, щом мислиш че съм казал някакви думи, които не съм ги казал - не ми пукало за БГ, само ти си българин и т.н.
Да абсолютно нищо не са за мен след като сега са на такъв хал, а техните колони са по-могъщи от тях именно защото не приемат това, което ги разяжда - ЦОЦАЛНАТА ПОЛИТИКА. Само от тук можеш да си направиш заключние, че какво си бил в миналото колония или империя няма нищо общо! Виж Япония е срината през 44-45 година без суровини, 40 години по късно Хамериканците са се страхували Япония да не ги погълне икономически.

Реших да пиша по линия на несъстоятелността в аргументацията ти по линия икономика.

Явно пак виждаш друго, защото аз виждам само проблема на държавите именно тежката адмистрация и начин на мислене и така на татък, нещо което създава цоцалната политика, което ги разрушава. За жалост и това нас ни разрушава + огромната държава, която е монополизирала почти всички сектори. Защо, човек да не отиде на вън да търси реалзиация и щастие, след като тук не става? Те да не мислиш, че бягат на вън щото е голям кеф - просто има нещо което тук няма - СЪДЕБНА СИСТЕМА, която гарантира факторите на богатството, което го говорихме вече!

Ако оправим нашата си държавност, а това минава с осъзнато общество ти гарантирам не само, че няма да има отлив, а ще има прилив и то не само на българи!
 
Последно редактирано:

Горе