За или Против прогресивния данък

За или Против прогресивния данък

• ЗА

Votes: 1 16.7%
  • ПРОТИВ

Votes: 5 83.3%
  • НЕ МОГА ДА ДАМ ОТГОВОР

Votes: 0 0.0%

• Общо гласове
    6

Blinky

Owner
Здравейте. Искам и тук да пусна една такава анкета, защото има много различни мнения по въпроса, но на мен мнението е базирано изцяло на личен опит и наблюдения.

На първо място, сивата икономика в България остава изключително голяма според различни оценки, включително европейски. По-ефективният контрол и ограничаването на укриването на доходи биха могли да донесат значително повече приходи в бюджета, без да се увеличава данъчната тежест върху коректните данъкоплатци. Това е според мен първото перо, което трябва да бъде оправено. Прогресивният данък е вече по-натам.

На второ място, дори плоският данък на практика има прогресивен ефект – хората с по-високи доходи плащат повече в абсолютна стойност. В същото време обществените услуги, които получават, не са многократно по-качествени или по-достъпни спрямо тези за останалите граждани.

Трето, немалка част от основните услуги в България се ползват в частния сектор именно заради недостатъците на държавните системи. Това поставя въпроса доколко ефективно се използват събраните данъци. Вместо постоянно да се търсят повече приходи, логично е първо да се работи за по-високо качество и ефективност на публичните услуги.

И накрая, очевидно е, че държавата харчи повече средства, отколкото генерира. Въпросът обаче не е само в увеличаването на приходите, а и в оптимизирането на разходите. Политически по-лесно е да се поискат повече средства от гражданите, но без реформи и по-добро управление подобен подход трудно може да бъде устойчив в дългосрочен план.

Не само няма да събере пари, но ще изгодни и много бизнеси. Едно нещо тук да става, и като го прецакат, гледай обратният ефект. Но това е защото са глупави и нямат логично мислене. Реалният проблем е съвсем другаде, там от където изтичат парите - сивия сектор. А прогресивния данък е за държавите, които могат да дадат условия на бизнеса да расте и остане доволен, че плаща на такава база. За тук е неприложим модел за момента, защото тук честният бизнес, който прогресира, определено не се справя заради "добрите" условия, предоставени от държавата, дори напротив, справя се въпреки тях.

Докато имаме неадекватни политици които харчат парите от данъците за невероятни глупости ще има сива икономика! На хората им писна идиоти във власт да дават пари и помощи за Украйна докато детските надбавки 5 години не са променяни и все още са 25 Евро ( 50 лв ). Влезте с групите на майките които всеки месец очакват тези детски като мантра небесна и сам о питат "Пуснаха ли детските в банка ДСК или Пуснаха ли детските в ЦКБ ...." . Парите от данъците вместо да отиват за покриване на текущите ежедневни разходи на държавата , политиците се надпреварват в каква обществена поръчка да обявят за да могат да завишат умишлено цената и и да си получат комисионната при даване на обществената поръчка на "наш човек". Аз съм все още за плоския данък и скоро не виждам как това ще се промени поне докато политиците ни не станат адекватни. Да, всяка държава съществува въз основа на данъците и без тях не би могла да съществува, но не съм съгласен шепа псевдолиберални идиоти получили общо 100К гласа от 6 милионна България да определя и дава наклон къде да отиват парите от данъците! Трябва народен съд и крумови закони и нещата ще се оправят!

1781270131589.png

Мен повече ме притеснява, че не се оправяме вътрешно с проблеми, които реално от много време се търкалят, а гонят тези, които са изрядни и чисти. Що мафия има да се рине, що сив сектор има да се изсветли, що кражби имат да се спират, а те тъпаците тръгнали данъка на плащащите да променят.

Може ли човека с отговор ЗА да даде някаква адекватна обосновка защо е ЗА? Но нека бъде ако може собственик на бизнес. :)

Да не излъжа, но 34-38% май сметнахме с приятели, че ни е данъчната тежест затова, че сме си позволили да имаме фирми. В това число е всичко от страна на работодател + всичко от страна на служител, защото иначе фирма не можеш да имаш. Това са си почти 4€ на всеки 10 за привилегията да се опитвам да правя нещо легално. В това число са 20% ДДС, което плащам за всичко, което купя в магазина, но въпреки това има не малко хора, които си мислят, че данъците били ниски и били само 10%. Прогресивният данък си е перфектното завръщане към по-сива икономика, без значение дали е наложен върху доходите на работодателя, или тези на работника. Единствената разлика е коя страна ще започне да натиска парите да се дават под масата. И без това трябваше да е почнало това завръщане още когато в публичния сектор заплатите станаха по-високи от частния, ама платени с парите от него. Имам приятел полицай, който взе 3.6К евро за март. Вярно, има допълнителни часове работа начислени, ама е несериозно.

Последно редактирано:
Принципно съм за прогресивния данък, но за България не бих го разглеждал, като добра алтернатива. Затова гласувах против.

Да обясня накратко. В България имаше прогресивен данък. Скала. Но масово се бягаше на долните етажи. Надути разходи, разни врътки.
При плоския поне има глътка въздух. Тук дилемата да дам 10% за данъци или да ги дам тук и там, защото не съм ги платил е лична. Крие се в манталитета. Но това е следствие и на националната политика - дай за да си спокоен. Дал съм, където трябва е по-силно от платил съм си данъците. Проблема е системен. Темата се поде от тези некадърници от EC. Да, при дефицити това е един от начините да ги намалиш. Но трябва да си тъп като талпа за да не видиш от какво са тези дефицити и после да търсиш решенията. При този скок на цените и съответно ДДС, да не можеш да напълниш бюджета си пълно чао. Завършвам с последен пример. Слушах някакъв министър от новите по БНР. За цените. Това ще направим, онова ще направим. Боза, вода, дъно.... Нещо, което може да се реши за 24 ч., законово, без драми и стрес те не го виждат. И утра прогресивен данък да въведат, все тая. Пробита каца.

Горе