За или против напускането на България

От: От: Re: За или против напускането на България

Половината в този форум се пъчат, че са предприемачи или се занимават със seo, а после се чудят как да избягат от "ниския стандарт".


При положение, че работите в интернет и няма никакво значение за бизнеса ви къде живеете, то "ниският стандарт" е плюс. Доколкото го има, разбира се. Услугите и кръчмите са по-евтини, но пък стоките (хранителни и т.н.) са по-скъпи и по-некачествени в сравнение с другите страни от ЕС.


За да печелите от англоезичния пазар, примерно, не ви трябва да живеете в англоезична страна. Не виждам нищо лошо да се печели според американския или английския стандарт, а да се живее в България.


Това му е хубавото на seo и интернет, че местоработата ти е там, където поискаш, и не е нужно да се местиш от континент на континент, за да си изпълниш задачите.
Мнението на колега е на място. Не е едно и също да си харчиш парите в Англия и да ги харчиш в България. Тук с хилядарка на месец си окей. С хиляда паунда в Англия, май не чак толкова.
 
От: За или против напускането на България

Абе с 1000 паунда можеш да си платиш сметките, квартирата и да имаш нещо в паницата.
 
От: За или против напускането на България

Е, подробности..
 
От: За или против напускането на България

"Работещото население е 1.5 млрд"

Леле, че то и в Китай няма толкова.
 
  • Like
Реакции: Sky
От: За или против напускането на България

Против, разбира се, ама тенденциите са в обратната посока...
 
От: За или против напускането на България

От край време се чудя на едно нещо. Много мои познати и приятели ми пишат от чужбина и ми викат "лесно ти е на теб там". На мен ли ми е лесно? Аз ли съм избягал от проблемите за да се бутна някъде в чужбина, където ме имат за втора ръка човек и ми предлагат коричките за да им бачкам по 12 часа на ден? И да съм доволен на това? НЕ! Останал съм тука да се мъча да направя нещо. Така че не на мен, на тях им е лесно. И е лесно да избягаш навънка и да викаш "аз съм голям патриот" Я пак, я пак? Да перифразирам един цитат (не помня на кого точно беше): "Живея в малка страна и не искам да я напускам, за да не стане още по-малка."
 
От: За или против напускането на България

Време е тая държава да си размърда малко задника и да създаде условия за развитие, а не само да се мисли ''как да усвоим едни пари''.
Иначе миграцията с цел подобряване на качеството на живот е нещо нормално, но при нас се изнесе 1/4 от населението.
Превърнали сме се в донори на нискоквалифициран труд на запада в голямата си част.
 
От: За или против напускането на България

Всеки да си живее, където иска. Това му е хубавото на днешният свят. Днес ми е добре тук. Тук съм. Утре не ми е добре. Хващам си шапката и заминавам. Така че нито съм против, нито съм за. Зависи от обстоятелствата.
 
От: За или против напускането на България

Как го каза, като че ли е лесно, "хващам и заминавам" е и...?
Бягството е най-лесния, но не винаги най-удачния вариант.
Хубаво щеше, ако наистина беше така- кеф ти в Лондон, кеф ти в Берлин, кеф ти в Ню Йорк няма проблем, но за съжаление не е толкова лесно и просто.
 
От: За или против напускането на България

Аз съм против...Живял съм в щатите и какво да ви кажа.. вярно човек може да си позволи всичко, дори ако бачкаш като прост дишуошер, но редица фактори ме накараха да се върна... семейство, приятели, не можах да им схвана чувството за хумор на простите американци иии още доста неща, които не мисля да споменавам :) Иначе спокойно можеш да спестиш някой лев, да кажем за пет години и да си оправиш живота като се прибереш. Въпрос на личен избор... Като цяло според мен всеки трябва да излезе да види, да поживее...
 
От: За или против напускането на България

Някой находчиви мургави сънародници са измислили най-удачната схема, аз на социални у Белгия примерно, а мама на белгийска пенсия социална - 500 евра, за "изобретателноста" на "българина" и ганьовщината и какво ли още не , но това е друга тема ...
 
От: От: За или против напускането на България

Защо преекспонирате заминаването на хората от тук като "бягство", след като понякога е по-близо до мазохизъм, да си стоиш тук в мизерията.

Всеки си знае възможностите и си решава. Отива, вижда, преценя. Връща се или остава.

Аз пък много се радвам на всичките си приятели и близки в чужбина, и никой от тях не се е върнал или не се оплаква чак толкова. Да, има го психологическия момент със слугуването и адаптацията, но аз съм писала и преди, че ако имам средствата ще замина на секундата, заради детето си и това то да живее по-добре.
Полезно е в тези времена да се възпитават космополити, а не чак такива патриоти.

С какво й помагам на държавата, освен със смешните си данъци? А ако имам възможността да печеля повече, един ден мога да се върна тук и да вложа и да направя много повече за държавата и косвено за нейните граждани, отколкото останала чакаща пенсийката си.
 
От: За или против напускането на България

В чужбина имат смисъл да бягат хора, които работят във фабрика за 300-400 лева на месец и едва оцеляват. В чужбина поне ще имат един минимум, с който да могат да не се притесняват какво ще ядат до края на месеца. По мои наблюдения, повечето които заминават са от тези хора. По-високо квалифицираните си намират нещо тук.

Не съм сигурен колко от студентите ни, завършили в чужбина се връщат да работят в България, но познавам няколко момчета и момичета, които се върнаха и се реализираха в България.

Със сигурност има и по-приятни места за живеене, но и нашата страна си има предимства, които не забелязваме, докато не излезем навън. Най-малкото при нас роднинските взаимоотношения са много близки. Рядко ще видиш баба норвежка, която да ти гледа внучето.
 
От: За или против напускането на България

Емигранта си остава емигрант, където и да е особено, ако заминеш на дърти години винаги ще я има носталгията- спомени, приятели, родно място, ако заминеш децата ти да живеят по-добре това е друго те ще свикнат от малки там и така....
 
От: За или против напускането на България

Емигранта си остава емигрант, където и да е особено, ако заминеш на дърти години винаги ще я има носталгията- спомени, приятели, родно място, ако заминеш децата ти да живеят по-добре това е друго те ще свикнат от малки там и така....

Абсолютно съм съгласен. Има и друго- колкото и добре да знаеш езика, колкото и печен и забавен да си, винаги си оставаш "the stupid foreigner". По-добро място от България трудно ще намерим.

Допълнено: Подценяваме страната си според мен. Миналата седмица се запознах с американка от Оукланд, Калифорния. Попитах я, какво най-много и харесва в България. Отговорът беше, че тук може да се разхожда сама през нощта без да се притеснява, че някой ще я нападне, което за големите градове в САЩ си е често срещано.
 
От: За или против напускането на България

Ето пак, "подценяваМЕ страната си". Не е до подценяване, а къде човек се чувства добре и щастлив. Какво като в паспорта ми и на гражданство пише "българка"? Какво "прави" страната ми за мен, за да призная: да, така е България е направила много за мен. Научила съм един конвертируем език и където и да отида на български мога да се разбера с всеки (примерно)?

Тази американка не знам по кои улици се е разхождала, но вечер си има доста пияни и луди по българските улици, които не просто ще те нападнат, ами ще те и наръгат и няма да си спомнят. Аз въобще не се чувствам пък спокойна в България вечер да се разхождам по улиците.

Но пък преди месец се запознах с един мъж, който е от 20 години в Америка и по-точно в Ню Йорк. Майка му и брат му са си тук. Прибрал се не по хубав повод, но беше толкова умилен и щастлив, че обясняваше колко му било готино само като стъпва по българските плочки ... но реално се е реализирал в Америка и няма как да се прибере в България. Забравих конкретно да го попитам: Защо не се върнеш? Как може да предпочита лудница като Ню Йорк? Пред спокойствието на прекрасните български улици и квартали.

Сега се присещам, че има да пиша много и за образованието ни и икономиката ни и за безброй неща, които всъщност като цяло правят картинката не толкова привлекателна ...
 
От: За или против напускането на България

Според мен всичко които напуснаха са педали,
избраха лесното, вместо да се опитат тук да постигнат нещо и да се преборят със системата.
Плюха си на родината за сребърници, Юди!

Може да ви се струва крайно това, но е така!
 
От: За или против напускането на България

Ирги и куртев са много прави. Тези които напускат за мен са малждушници. Не че съм краен патриот. Просто ми е смешно как за някой лев повече ще тъпрят цял живот да се отнасат с тях като боклуци. Пък най-смешно ми е като се върнат и напълнят по една чанта с кашкавали, луканки и пр и после им се радват. Еми приятел като си отишъл в чужбина ще търпиш. Избирай. Или едното или другото.
 

Горе